Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzor panel (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716)

NLP 31-10-2008 11:56 AM

Re: difuzor panel

8" (inča, cola) = cca. 20cm
1"=2.54cm
:D

quake 12-12-2008 06:10 PM

1 Attachment(s)
Eto mene posle nekog vremena.Morao sam u akusticki ne obradjenom prostoru sa pocetka price da zavrsim neke snimke i shvatio da i ako uradim sve ovo kako sam zamislio ostajem sa nekim problemima.Kroz prozor "probija" buka,pevac hoce "staklo",bend koji sedi za sankom pozadi takodje ometa itd.....Zidati se MORA,sva je sreca da sam kasnio sa pocetkom radova jer cu sada da radim drugacije.Posle zidanja mi ostaje prostor kao na skici,dodacu i novu skicu sa planom za akusticku obradu.

quake 12-12-2008 10:49 PM

1 Attachment(s)
Evo skice za control room.Crveno su difuzori,plavo prozor,braon absorberi i bas trapovi a zeleno je helmholtz trap.Radio bih sa kamenom vunom 120kg/m3 debljine 10cm i sve bih sem difuzora i helmholtz trapova odmakao na 10cm od zida.Plafon u zadnjem delu bih spustio za 10cm vazduha,onda kamena vuna 10cm a onda perforiran lesonit.Plafon u prednjem delu bi bio sve isto samo bez lesonita.U sve vodoravne uglove u sobi ubacio bih jos bas trapove dijagonale 60cm.Dali je ovo za sada o.k.?

quake 15-12-2008 06:08 PM

1 Attachment(s)
Ili da idem sa nekom ovakvom varijantom kada vec zidam?Za ovakvu reziju imam prostora,gluvac bi se malo modifikovao.

DeMa 15-12-2008 11:11 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 229309)
Evo skice za control room.Crveno su difuzori,plavo prozor,braon absorberi i bas trapovi a zeleno je helmholtz trap.Radio bih sa kamenom vunom 120kg/m3 debljine 10cm i sve bih sem difuzora i helmholtz trapova odmakao na 10cm od zida.Plafon u zadnjem delu bih spustio za 10cm vazduha,onda kamena vuna 10cm a onda perforiran lesonit.Plafon u prednjem delu bi bio sve isto samo bez lesonita.U sve vodoravne uglove u sobi ubacio bih jos bas trapove dijagonale 60cm.Dali je ovo za sada o.k.?

Hallo

Ja bih osto na tom principi sto si do zada nacrtao. Izgleda dosta dobro.

Pozz
Denis

DeMa 15-12-2008 11:18 PM

Jos nesto ije ti potrebno odmicati helmholtz rezonator od zida njega mozes komotno ugraditi. bitne su samo rupe da budu na pravaom mjestu.
Taj spusteni plafon o kojem pricas, To bih trebao napraviti iznad Slusana da bih prve reflekcije ublazio.

Ako vez zidjas neznam tocno radi cega jer nisam pratio ovaj Thread, Razlisli o tome zidove nakositi mislim da ti nisu paralelni, jer ako nemas paraleni zidova nemoz ni stoejnki valova u toj velicini.

Koja ti je visina sobe??

Pozz
Denis

quake 16-12-2008 06:48 AM

Pozdrav Dema
Visina sobe je na zalost samo 260cm.Zida se samo bocni zid gde su vrata pa zbog simetrije ne smem da ga kosim.Mislio sam da kosine napravim apsorberima.Bas trapovi bi bili dosta veliki,oko 120cm dijagonala,do plafona, i nakrivio bih apsorbere pa bi prednji deo sobe bio bez paralelnih zidova.Helmholtz-ovi rezonatori bi bili dijagonale 150cm i visine takodje do plafona tako da mi od paralelnih zidova ostaje samo deo gde su bocni difuzori a mogu da iskosim i njih.Prednji deo rezije bih takodje nakrivio iznad stakla prema plafonu kao kod ESS dizajna.Plasim se da soba ne bude previse ugusena pa razmisljam da zadnji deo plafona mozda i ne spustam.Mozda sam predimenzionisao neke stvari?Sta ti mislis o tome?

NLP 16-12-2008 09:08 AM

Ja mislim, da je vrijeme da pročitaš još jednom sve ispočetka.
Pa ponovno razmisliš.
Nekako ti fokus bježi.

I još jednom: prostor ti je mali (to ne leti na helmholtz, pravi ih ako hočeš).

ESS dizajn nema veze sa nakositim staklom, to mora uvijek da bude kod bilo kojeg dizajna.

Možeš da ideš sa ovim principom kojeg je dema našao na i-netu: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25417
Ako imaš para i vremena dakako.
Inače češ "isto" odlične rezultate za mnogo manje para dobiti klasičnim principom, kojeg si več malo crtao.

Uvijek neka bude slušanje po dužini sobe, ne širini, pogotovo ako imaš mali prostor.

Ako sve zidaš iz početka te imaš mogučnost veče prostorije, nemoj vocal booth zazidavati nego napravi "all in one" sobu, gdje imaš normalnu mix sobu a kad snimaš imaš instrument separiran sa absorpcijskim panelima/ gobo trapsima, a snimanje pratiš u tom trenutku preko slušalica.

DeMa 16-12-2008 12:22 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 229784)
Pozdrav Dema
Visina sobe je na zalost samo 260cm.Zida se samo bocni zid gde su vrata pa zbog simetrije ne smem da ga kosim.Mislio sam da kosine napravim apsorberima.Bas trapovi bi bili dosta veliki,oko 120cm dijagonala,do plafona, i nakrivio bih apsorbere pa bi prednji deo sobe bio bez paralelnih zidova.Helmholtz-ovi rezonatori bi bili dijagonale 150cm i visine takodje do plafona tako da mi od paralelnih zidova ostaje samo deo gde su bocni difuzori a mogu da iskosim i njih.Prednji deo rezije bih takodje nakrivio iznad stakla prema plafonu kao kod ESS dizajna.Plasim se da soba ne bude previse ugusena pa razmisljam da zadnji deo plafona mozda i ne spustam.Mozda sam predimenzionisao neke stvari?Sta ti mislis o tome?

Hallo

To je bila idea i mozes naravno sa absorberima nakositi zidove.
U tom slucaju biha napravio jednu studi reflekcija. da bih zano pod kojim uglom da to napravis.
to mozes pogledati na ono Threadu sto je Nlp napomenuo.

Ja stojim Helmholtz rezonator on ce ti biti efikasan.
Podjeliga na dva polja tako da mozes dvi neovisne frekvencije traziti tako ti je na jednostavnije. i pazi da ti jedna komora nije veca od 500 litara.
I kada sve zarsis i postavis ond ces izbusiti rupe. To ti je moz savjet.

Neznam sto se tice prozora, tu bih ti reko nemoj ga stavljati. I ako to Cool izgleda neznam pre mala ti je prostorija. Ili se podrudi da to bude jako dobro napravljeno
Ja imam dosta sati snimanja vocala u Studiju.
Ima i prednosti biti sam za sebe (Kao pjevac mislim).

I jos nesto pocmi da ubijes prve reflekcije to nam naj vise smeta. sto se tice slusanja. i kao drugo kako boggy kaze igraj se malo sa pozicijom zvucnika.

Nemoj me krivo svatiti sada si ti na redu pocmi sa jednim djelom.
jer ces u tom slucaju imati puno konkretnija pitanja.:grin::wink:
i nama je lakse odgovarati.

Pozz
Denis

quake 17-12-2008 05:30 AM

Hvala vam jos jednom.
Uskoro prelazim sa reci na dela:) .Sve cu redom da slikam i kacim ovde pa cete mi nadam se pomoci onako u letu,sto rece Dema svima ce nam bili lakse tako.NLP,mislio sam da nakrivim jednim apsorberom zid IZNAD prozora,to bi licilo na kosinu kao kod ESS.Pozdrav

NLP 17-12-2008 10:05 AM

Ako če? nakriviti absorber neče? ni?ta utjecati na drugačiju reflekciju, jer če apsorber ionako apsorbovati/ upiti zvuk. Jedino da pridobije? na večim volumenom ili airgapom iza njega pa da upija i nekoliko ni?e frekvencije... druga priča.
Ako če biti apsorber ravan skoro isto če upijati zvuk.

Ako je to kosa refleksiona povr?ina koja ne upija zvuka, onda če? preusmjeriti refleksije (odvisno od nakosine) od svoje glave u sweet spotu.
Nema to ba? neke direktne veze ba? sa ESS dizajnom (on kombinira i druge principe), to je poradi uspostave Reflection Free Zone.

quake 17-12-2008 08:12 PM

Zao mi je sto nigde u Srbiji nisam bio u studiju koji je odradjen u klasicnom RFZ dizajnu,neznam ni da li postoji neki.Bas sam citao neke stvari o koncepciji i imam utisak da to mnogo dobro zvuci.Naravno bojim se na slepo to da pravim pa na kraju u sustini ni nemam nikakvu koncepciju trenutno sem onoga sto sam crtao.Pokusavam na osnovu onoga sto sam do sada skontao da se prilagodim svojoj nezgodnoj sobi i imam mnogo srece da mi svesrdno pomazete.Kacim slike prazne prostorije uskoro pa cemo polako.Pozdrav.

quake 14-02-2009 12:34 AM

:) Poceli glavni radovi.Trenutno je sve prepuno cigli,kamene vune,alata....pa ne mogu da prebacim slike sa fona ali bice uskoro.

quake 09-03-2009 12:46 PM

Konacno sam dosao do kompa u svoj ovoj guzvi pa evo i slika.Ipak je moralo da se rusi,zida,malterise, gletuje,kreci...

quake 09-03-2009 01:01 PM

1 Attachment(s)
Ovo je prednji zid buduceg control room-a.Vrata prema gluvoj sobi treba da se zazidaju i da se probije prozor.

quake 09-03-2009 01:03 PM

1 Attachment(s)
...kada smo to uradili,pogled iz gluve sobe je bio ovakav...

quake 09-03-2009 01:07 PM

1 Attachment(s)
....zazidana su i vrata.Kasnije su malterisana peskom "dunavcem" koji je lepo zatvorio sve rupice a onda je islo par slojeva glet mase....

quake 09-03-2009 01:15 PM

1 Attachment(s)
....ovo je novonapravljeni desni, bocni zid rezije.Metalna konstrukcija,dupli gips sa obe strane i unutra 10cm debele kamene vune tezine 120kg/m3....Mislim da deblje nije trebalo jer je to u principu "soba u sobi" a osnovna konstrukcija zidova na kuci je debljine 60cm....

quake 09-03-2009 01:21 PM

1 Attachment(s)
.....na novi zid su dosla i nova vrata.Ovo su sigurnosna,metalna vrata (necim,neznam cime ispunjena),oblozena medijapanom i debljine su 70cm.Silikonom smo popunili sve potencijalne rupice i promenili gume na stoku tako da sada prilicno dobro dihtuju....

quake 09-03-2009 01:24 PM

1 Attachment(s)
....levi,bocni zid rezije je bio prilicno problematican jer je na njemu ogroman prozor dimenzija 130/280....

quake 09-03-2009 01:32 PM

1 Attachment(s)
....posle zestokog dvoumljenja "da li zazidati sve...." odlucio sam da ipak ostavim u zadnjem delu tog levog bocnog zida manji prozor,potpuno simetrican sa vratima da desnom bocnom zidu.Prozor je petokomorni pvc sa troslojnim izopan staklom i odlicno dihtuje.Posto iz rezije verovatno necu izbivati,morao sam da pustim malo sunca unutra ali je simetrija ispostovana i imam sasvim dovoljno prostora za akusticke elemente....

quake 09-03-2009 01:39 PM

...naravno,sve je "dercovano" tj zapusene su i najmanje rupe malterisanjem i gletovanjem.Posle cigle ka unutra doslo je malo termo izolacije (10cm stiropora) a onda 20cm kamene vune opet tezine 120kg/m3 pa duple gipsane ploce.Mada ce na to mesto doci apsorberi i za sada je simetrija prvih bocnih refleksija cini mi se ispostovana jer je gips sa obe bocne strane rezije....

quake 09-03-2009 01:47 PM

1 Attachment(s)
....onda malo "akustike"....Apsorber za plafon (prednji deo rezije) je dimenzija 180cm/200cm.Konstrukcija je metalna,kamena vuna je 120kg/m3,debljine 10cm.Sve smo kacili gipsarskim "visilicama" i "helikopter" tiplovima i jos ojacali metalnim trakama.Razdaljina apsorbera od plafona je 15cm.Zao mi je sto ne uslikah majstor Nesu kada se "obesio" na apsorber da proveri stabilnost:D.........

quake 09-03-2009 01:51 PM

1 Attachment(s)
....na kraju cemo plafonski apsorber zasiti u "strach jersey" platno (gornja strana prema plafonu je vec uradjena) i napraviti mu drveni okvir.To smo sa bocnim apsorberima vec poceli da radimo.....

quake 09-03-2009 01:56 PM

1 Attachment(s)
....gluva soba se radi paralelno sa rezijom.Na desnom bocnom zidu su takodje zazidana vrata prema dvoristu i ostavljen je samo mali pvc prozor dimenzija 90cm/40cm sa troslojnim staklom a na njega ce doci "apsorber cep" kada se snima.Time je ventilacija i gluve sobe resena a i jos malo sunca nije na odmet....

quake 09-03-2009 02:03 PM

1 Attachment(s)
....u zadnja dva coska gluve sobe dosla su dva super shunka a vide se malo i vrata,ista kao i u reziji.Kamena vuna je opet 120kg/m3 i nije bilo otpada kada se secenje lepo isplanira.Potroseno je vise od pet paketa kamene vune za visinu od 265cm oba.Dijagonala je oko 86cm.......

quake 09-03-2009 02:11 PM

3 Attachment(s)
....poceli smo i metalni rostilj za azmafon.U gluvoj sobi ce za sada biti samo apsorberi i to azmafon 4cm na zadnji i bocne zidove,10cm odvojen od zida pa 10cm air gap pa azma ploce,plafon identicno a prednji zid idemo drugacije...

quake 09-03-2009 02:19 PM

1 Attachment(s)
....na prednji zid idu bas trapovi u metalnim okvirima dimenzija 265cm/160cm od kamene vune 120kg/m3 debljine 10cm sa najvecom razdaljinom od zida na 55cm.U sredinu ce doci isto kamena vuna debljine 10cm...evo okvira za bas trapove.....

quake 09-03-2009 02:21 PM

1 Attachment(s)
....majstor Nesa je napravio gipsani, pomocni okvir za prozorce....

OFF 09-03-2009 02:34 PM

Cime si sekao vunu za superchunks?

quake 09-03-2009 03:10 PM

1 Attachment(s)
Pozdrav Off,vunu sam sekao skalperom.Dosta je kruta i tvrda pa se ne rasipa i lako ide secenje.Poceli smo i plafon da radimo u gluvoj sobi....

quake 09-03-2009 03:12 PM

1 Attachment(s)
...za plafon smo koristili distancere,krstake,visilice.....

quake 09-03-2009 03:15 PM

2 Attachment(s)
....sve je cvrsto i "pod vaser vagu".Razdaljina od azmafona je 10cm a azmafon ce biti debljine 4cm.....

quake 09-03-2009 03:19 PM

2 Attachment(s)
...azmafon nije bas najzgodniji za pricvrscivanje srafovima ali uspevamo da ga propisno ucvrstimo....

quake 09-03-2009 03:22 PM

1 Attachment(s)
....napravili smo i gipsani okvir oko vrata....

quake 09-03-2009 03:25 PM

2 Attachment(s)
....

quake 09-03-2009 03:27 PM

1 Attachment(s)
...pogled iz rezije u gluvu sobu....

quake 09-03-2009 03:30 PM

1 Attachment(s)
....i obezbedjenje buduceg studija je tu :).....

NLP 09-03-2009 03:44 PM

Oho foto bomba!
Super:da:

Jedino se nadam, da ti ni?ta neče "svirati", jer nisi nigdje podlagao barem kakve gumene podlo?ke, akustičke hangerje za podkonstrukciju te slično.

Kao u threadu: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103

I kakav je tvoj poslednji planiran dizajn, barem tloris.

quake 09-03-2009 04:05 PM

Pozdrav Nenade.Svirala je malo metalna konstrukcija dok nismo stavili azmafon a onda se sve umrtvilo.Crtam pa kacim konacan plan....

All times are GMT +1. The time now is 01:07 AM.