Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Skyline Diffusor Samogradnja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607)

quake 15-10-2008 04:26 AM

Re: Skyline Diffusor Samogradnja

Pozdrav svima.Vec neko vreme pratim forum i super ste, pa resih da vas zamolim za par odgovora bas na ovoj temi.Koliko je i dali je bolje kada se difuzori kace na OSB ispod koga su vazduh,kamena vuna,vazduh pa zid ,od kacenja difuzora direktno na zid.I dali mi i koliko, jedan veliki i teski paravan difuzor moze pomoci da resim zadnji zid (bez zidanja) jer je postojeci prilicno nezgodan za akusticku obradu i preterano asimetrican.Soba je duzine 9m a paravanom bi je pregradio na oko 5.5m.Dalje ne moze zbog malog sanka koji zauzima jedan cosak koji bi ostao u neiskoristenom prostoru control room-a.Hvala unapred.

NLP 15-10-2008 08:35 AM

Mislim da to pitanje zaslužuje, da otvoriš novi thread...

DeMa 15-10-2008 11:05 AM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 220778)
Pozdrav svima.Vec neko vreme pratim forum i super ste, pa resih da vas zamolim za par odgovora bas na ovoj temi.Koliko je i dali je bolje kada se difuzori kace na OSB ispod koga su vazduh,kamena vuna,vazduh pa zid ,od kacenja difuzora direktno na zid.I dali mi i koliko, jedan veliki i teski paravan difuzor moze pomoci da resim zadnji zid (bez zidanja) jer je postojeci prilicno nezgodan za akusticku obradu i preterano asimetrican.Soba je duzine 9m a paravanom bi je pregradio na oko 5.5m.Dalje ne moze zbog malog sanka koji zauzima jedan cosak koji bi ostao u neiskoristenom prostoru control room-a.Hvala unapred.

PA moje je misljenje je, da je jedno Grajdevina u tvom slucaju zid. PA onda izolacija od buke. Pa geometrija sobe i onda akustino uredjivanje sobe.
Difuzor sapada pod zadnju stavku.
I tako bih to i ostavio.

Pozz
Denis

clusterchord 24-01-2009 09:50 PM

2 Attachment(s)
evo napokon sam iskopao slike od mojih skyline-a.. "klasicne" mjere 60x60x25, suha jelovina, farbana tamno smedjecrvenim lakom.

Attachment 4582

Attachment 4583

DeMa 08-02-2009 01:32 PM

evo vam novi calculator koga zanima

http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalcu...calc=calculate

pozz
Denis

ThePopa 02-03-2009 03:24 PM

Krenuo sam raditi skyline difuzor sa prve stranice. Zanima me kako izrezati drvo na decimalu od 0.5mm buduci da je standard tolerancije u stolariji 1mm. Stolar kaže da je teško postići toliku točnost te da će minimalna završna obrada hrapavim papirom povecati tolernaciju od 0.5 mm.

NLP 02-03-2009 04:09 PM

Pa mo?e sa CNC strojem.
Ali ne mari previ?e za to, ne treba biti ba? tako precizan.
Just do it!:D

btw: "Skyline" poimenovanje je Trade Mark od RPG firme i ima mnogo vi?e segmenata - prime number 157, nego BBCijev temeljen na prime number 7.

DeMa 02-03-2009 04:10 PM

Hallo Popa

Ako uzmes u obzir kolko tolerancije opcenito imas u gradnji studija, Mislim da ti 0,5mm nece igrati toliku ulogu.

Pozz
Denis

Reinhardt 02-03-2009 10:33 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 236867)
..od RPG firme i ima mnogo vi?e segmenata - prime number 157..

ima? njegov kalkulator?

tnx

NLP 02-03-2009 10:43 PM

Pa imam: http://www.rumski.com/forum/showpost...5&postcount=10
:D
gledaj tabelu 5!

... ili pročitaj temu od početka do kraja.
Nije tako lo?a:D

Reinhardt 03-03-2009 06:43 PM

uh..da..:D

ako sam dobro shvatio, ima 12x13 letvica i SVE su razlicite duzine???:shock:

NLP 03-03-2009 07:07 PM

e pa da, ba? tu je čar:D
... uskoro ču lansirati ba? te komercijalne akustičke elemente i iz pridobljenog izkustva mogu da ka?em; pa ima dosta rada sa jednim elementom iako CNC seče po programu na vi?e od 0.5mm detaljno, i onda po podlo?enoj matrici je puno lepljenja, ima 156 ?katulja iz kojih se uzima pripadajuča du?ina ?tapiča...
Mo?e? da se postara? kada treba da ih napravi? nekoliko deset a da nema? koliko toliko avtomatizirano i utječeno.
Druga metoda je duvanje expandiranog polystyrena u kalup pod velikim tlakom ali kalup je vrlo skup (oko 12.000?...).
Rezultat je sigurniji kod prvog principa (drugi mo?e da ima lunkere/ mjehuriče).

OFF 04-03-2009 12:42 AM

Ima li ko predstavu o okvirno potrebnom vremenu da se sastavi jedan 12x12 (PN7) a koliko 12x13 (pn157)...... od trenutka kada je ostrugana letva na 5x5cm - znaci, rezanje i skljapanje

NLP 04-03-2009 09:19 AM

Pa pravi Skyline sa "pn157" traje oko tri sata (CNC rezanje i ručno lepljenje ?tapiča).

OFF 04-03-2009 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 237096)
Pa pravi Skyline sa "pn157" traje oko tri sata (CNC rezanje i ručno lepljenje ?tapiča).

uh.... pa to je mnooogo manje nego sto sam misilo... U dilemi sam koji da radnim, samo zbog vremena i komplikovanosti sklapanja, ali ako mogu da se naprave 4kom i za 2, 3 dana nije mi zao, naravno, sekao bih rucno, bez cnc-a

NLP 04-03-2009 12:06 PM

Da ali kod ručnog če? dosta vremena potro?iti na ?aganju različitih du?ina (156). Ne znam koliko če ti to uzeti ali znam da kad bude? zavr?io, da ti neče biti ?ao. A kad več bude? u elanu onda napravi jo? nekoliko, sigurno če? im nači mjesto:D

OFF 16-03-2009 11:52 PM

Malo gledah situaciju na terenu.... pa je problematika sledeca -

Radio bih skyline sa pn 157:da:, ali ne postoji daska od 6 cm iz goje bi se izvukle grede i orendisalo na 5x5 letve iz koga bi se dalje seklo.... Postoji 8cm daska (iz nje se moze dobiti 7x7) i 5cm daska (za 4x4 letve)

Posto je ovo i ovako zeznuto za napraviti -

Da li smem da pravim skyline od gredica 7x7 cm sa korakom od 2mm (znaci, najduzi komadic bi bio oko 31cm).... napominjem, da cu od zadnjeg zida gde bih stavio difuzore, biti odmaknut preko 4 metra

Za BBc sa PN7 sam nasao kalkulator koji mi lepo da granicne frekv. delovanja difuzora, ali za ovj komplikovani nemam kalkulator......da li se sme uzeti da ce donja granjicna frekv biti na polovini talasne duzine dubine (ako je 0.31m dubina, to mu dodje malo preko 500hz......?

Hvala!

NLP 17-03-2009 01:18 PM

1 Attachment(s)
da mo?e da modificira? konstrukciju iako je skyline teoretski optimiziran za te mjere ali ni?ta posebno se neče desiti.

Najva?nije je da u sweet spotu uspostavi? kvalitetno difuzijsko polje od cca. 1000Hz (svakako mo?e i od 500Hz) pa do 5000/6000Hz.
Tako zaznava i ljudsko uvo najznačajnije frekvencije za čovjeka (Fletcher Munson krivulja).

DeMa 17-03-2009 02:20 PM

fletcher munson krivulja oznacava da ljudsko uho, raslicite frekvencije osjecaj razlicito jako i ako su iste jacine. nenad.

molim te mi objasni koju ulogu igra to sa difuznim poljem u sweet spotu.
i u Sput sta je za tebe Difuzno polje ???
Molim te

Pozz
Denis

NLP 17-03-2009 02:31 PM

Da isto mislimo Dema oko ljudskog čula.
Ima vi?e toga za?to nema nekakvog smisla difuzirati frekvencije ni?e od cca. 500Hz (ima i vi?e tabora u akustičkoj struci...) i kako nema smisla difuzirati iznad recimo 8000Hz.
Visoke frekvencije se i polako absorbirajo kroz vazduh (veči volumen prostora...)...

Pa dobro bi bilo da je difuzno polje tako veliko kao ceo studio da ali to je te?ko dostiči, zato se je potrebno orijentisati da je sweet spot čim veči sa dobrim difuznim poljem.

?ta je difuzno polje?!
To je polje/ prostor gdje je zvuk difuziran, razpr?en...
Ne znam kako da drugačije objasnim.

NLP 17-03-2009 02:41 PM

Vi?e o difuznom polju i slično mo?e? pone?to pročitati na RPG-ovoj stranici i u knjizi Petra dAntonia i Trevor Coxa "Acoustic Diffusers and Absorbers: Theory, Design and Application:http://www.amazon.com/Acoustic-Diffu...7300563&sr=1-2

DeMa 18-03-2009 12:14 AM

oprosti nenad ali mislim da ti nije dobra definicija difuznog polja.
Ako pricamo o Difuznom Zvuku onda je tocna da je pozeljno da je dufuzan zvuk u Reziji isti.
U ovom Slucaju je bitno da sjedis u Radiusu halla ili reverba.
milslim da ove prostorije u kojima mi readimu nisu tako velike da je ikako moguce nesjediti u reverb radiusu u difuznom polju.
Ako pravimu Difuzorek koje su nam iza slusanja onda nam je cilj da reflekciju budu difuzne znaci meke.
Barem ja mislim da je to tocnije.
Ocemu ti pricas opet spada u kategoriju Reverba, Difuzna polja i reflekcije.
pozz
Denis

NLP 18-03-2009 09:04 AM

dema stvarno oprost ali ja tebi tralala a ti meni hopsasa... uopšte nisam govorio definicije i ne govorim isto kao ti očito.

Ja samo hoču da kažem, da je kvalitetno difuzno polje u području sweet spota dobrodošlo (i da na žalost i to u premalim prostorijam to nije uvijek moguče...) i da je dovoljno da se difuzuju frekvencije u spomenutom rangu jer za što više (ako je potreba) je treba imati i ogromne prostorije za takve šale (kao blackbird studio recimo).
Prečitaj onu knjigu ako želiš potpunu teoriju o tim stvarima.

"reflekciju budu difuzne znaci meke" - a kakva je nemekana difuzija?!:D

Radije odgovaraj na pitanja koje ljudi postavljaju.

OFF 18-03-2009 09:11 AM

Da se vratimo na temu.......

Da radim ukupno 3 kom skyline i stavim ih na zadnji zid u visini slusanja.... da ih spojim jedan uz drugi ili razmaknem, simetricno?

NLP 18-03-2009 11:29 AM

odvisno kolike su dimenzije zadnje stene, mo?e li kakva fotkica/ sličica i dimenzije?

OFF 18-03-2009 09:44 PM

nemam sliku, ali za sad je zid potpono go (planirao sam jos po superchunk u ugao i iznad i ispod skyline sta bude trebalo)...

dimenzije zida su 380x240, a ja bih bio udaljen bar 4 metra od njega (duzina sobe je 710cm)

OFF 14-04-2009 12:07 AM

da nastavim....

danas sam zavrsio rezanje veliceg broja elemenata, sutra se ostali rezu i spaja se. Pravim 3kom pravih skyline sa PN157 i 156 razlicitih duzina:banghead::)

Bacicu i koju sliku, ali pre toga da priupitam nesto.

Ako kacim sva 3 na zadnji zid (tako sam planirao), da li je potuno svejedno kako cu rotirati (na 13x12 ili 12x13)? Da li da sve usmerim isto, ili da krajnji budu rotirani suprotno (ali sta sa srednjim tad?) ?

Planirao sam da ih postavim na visinu od 70cm (pa do 160cm) zadnjeg zida

Ako mogu kakve sugestije, prilicno je hitno:ups:

HVALA!

NLP 14-04-2009 08:11 AM

Neka budu negdje u visini glave kad sjedi?/ radi?, orijentiraj ih kako ?eli?, mo?e da budu jednako orijentisani ili krajnja dva da sta suprotno, uopče neče biti primječujuče razlike.

OFF 14-04-2009 09:19 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 242474)
Neka budu negdje u visini glave kad sjedi?/ radi?, orijentiraj ih kako ?eli?, mo?e da budu jednako orijentisani ili krajnja dva da sta suprotno, uopče neče biti primječujuče razlike.

Hvala puno!

Posao je veliki, da se user.... jos nismo pocinjemo slaganje. Nadam se da nece biti problema, mada se brinem da li je sve dobro obradjeno.
Svaki difuzor ce biti tezak preko 100kg...... prava skalamerija

OFF 15-04-2009 03:59 PM

3 Attachment(s)
Evo malo Tantalovih muka:)

Slike su sa sklapanja prvog, jos 2kom cemo u toku dana, nadam se, dokrajciti

NLP 15-04-2009 04:04 PM

Odlično! :da:

OFF 15-04-2009 10:09 PM

Sklopljena sva 3..... dosta su fino ispali. Steta sto samo drvo nije bilo najsjajnije, postoji jedan procenat komada koji ne izgleda najsjajnije. Inace, uklapanje nije bilo problematicno. Sutralakiranje i montaza

DeMa 15-04-2009 11:29 PM

Super Izgleda to je to.
Znaci napredujes Off. Bas mi je drago.

Pozz
Denis

OFF 16-04-2009 12:07 AM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 242777)
Super Izgleda to je to.
Znaci napredujes Off. Bas mi je drago.

Pozz
Denis

Napredujem, mada sporije nego sto sam mislio. Okacicu nadam se sutra slike montiranif difuzora u 'moj' thread.

Nego...... postoji li nesto sto difuzori vole/ne vole u svojoj okolini:)?

Skoro ceo zid cu po sirini pokriti njima, a ostaje ispod i iznad po 70tak cm prostora.... iznad bih najvise voleo da ostavim go zid:banghead:

OFF 16-04-2009 09:11 AM

A evo koliko su difuzori bitni!

http://www.formula1.com/news/features/2009/3/9061.html

NLP 16-04-2009 11:00 AM

iznad difuzora mo?e? da da? kakav superchunks ili panelni absorber pod 45 stupnjeva u čo?ku recimo... ako treba? jo? vi?e absorbcije naravno (a u večini slučajeva jeste tako).
Ali bolje bi bilo da se najprije vidi kakva sličica, da.

DeMa 16-04-2009 12:10 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 242805)

jebiga tako je to sa tin difuzorima,
Ispred difizpra naranp nezmis nista staviti. Ja sam svoje tio prekrit platnom ali su mi to zabranili. sada mi nije jasno zasto imas jos mjesta iza njih.
Morat cu pogledati slike kada to okacisi.

pozz
Denis

NLP 16-04-2009 12:18 PM

... da platno če prouzročiti absorpciju od neke frekvencije nagore.
Mogao bi se zamaskirati sa recimo vrlo tankim/ vrlo vazdu?no propustnim najlonom (mislim na hulahop tkaninu ili za pop filtere) on bi absorbirao frekvencije vi?e nego do kuda radi difuzor ali svejedno je bolje da se difuzor uop?te ne prekriva sa bilo čime.
Pa i dobro izgledaju difuzori, barem meni.

DeMa 16-04-2009 12:21 PM

meni nisu,
radi toga sma i razmisljo tako. ne ostavio sam ih otvoreno i gotovo.
kada imaden priliku sebi vecu reziju praviti onda cu to malo drukcije rjesiti.

pozz

OFF 16-04-2009 02:59 PM

1 Attachment(s)
Necu prekrivati difuzore nicim, svidja mi se kako izgledaju.....

mislio sam iznad i ispod, jer imam oko 70cm protora ispod i 80tak cm iznad. Sa strane sam mislio staviti manje superchunkove (60x60 - pricam o zadnjem zidu).... pokusacu i da nacrtam ako treba:).

Trebalo je samo videti reakcije komsija i slucajnih prolaznika na ove skalamerije... moram zapisivati njihove komentare:D

All times are GMT +1. The time now is 03:45 PM.