![]() |
Re: AD/DA Konverteri?
Mislim da si pogresno protumacio moj post, delimicno sam ja kriv sto nisam bio precizniji koji deo mog posta se odnosi na tvoju repliku o RME.
Uopsteno sam se obracao, ne direktno tebi, vecim delom mog posta jedino sto je bilo upuceno tebi jeste malo preostar stav prema RME, pri cemu nisam jedini koji je to primetio.. Niti sam govorio niti mislio direktno na FF800, i meni je taj test potpuno apsurdan posebno sto pominje Kurzweil konverete koje oni ni ne prave!! Na zalost pogresno si protumacio da branim proizvod, jedino sto sam stao malo na stranu RME pri cemu smatram da nisam preterao. Nisam nigde rekao da si off topic, samo da je rasprava otisla u mnogo vece tehnicko detaljisanje nego sto je tvorac posta ( mada je on delimicno kriv jer nije preciznije postavio pitanje nego tako uopsteno :wink: ) zeleo da dobije. Rekao sam da si u pravu sto se svih tih stvari tice samo da obicnim korisnicima ( kao sto je tvorac posta) nista puno ne pomaze jer se radi o zanemarljivim budzetima, a sam znas da u tom pojasu cena nema puno filozofije - ima svega par kvalitetnih solucija i to je to ( RME, Lynx, TC i nema dalje - mislim na cene do 15ooe ) . Nadam se da sam malko razjasno sta sam tacno hteo da kazem Pozz :) |
Eto, sad mene svi krive sto sam pitao!:grin::banghead:
Dobro, sta da se radi, nekom je zivot majka a nekom maceha... i to zla!!!:cry: Evo ovako, za konvertere sam pitao posto su mi, kao sto sam i naveo u pocetku, pod ruke dosli neki prospekti konvertera, i to konkretno: - Apogee Rosetta 800 - Apogee Mini Dac FireWire - Behringer Ada8000 Pro-8 Digital - RME Adi 2, 4, 8DS, 8QS i - SSL X Logic Alpha Chanel. (Kao sto se moze videti vrlo saroliko i po cenama i po kvalitetu) Pitanja su krenula uopstenije zato sto mi odredjene stvari nisu bile najjasnije a kako sam dobijao odgovore na ta pitanja u meni se javljala ideja da bi kupovinom nekog AD/DA konvertera poboljsao (procistio, kristalizirao) zvuk VST instrumenata u odnosu na neku hardversku klavijaturu a i uopste, posto racunar koristim i za "home studio" i za zive svirke, kao sto je vec Ivan naveo. RME Adi2 me je zainteresovao prvenstveno zbog odnosa cena-kvalitet. E sad, kad kazem odnos cena-kvalitet, posto nisam previse upucen u ovu oblast mogu samo da gledam sta pise u prospektima, pa da se kad me nesto zainteresuje raspitam o toj spravi kod nekog ko je upuceniji i ima iskustva sa tim uredjajem, a tu na scenu stupate vi! Za RME sam negde pronasao da moze da se kupi za oko 500-550 eura i da spada u najvisu klasu RME-ovih konvertera. Posto mi ne treba vise od 2 kanala a za RME znam da se kotira kao "proverena" firma, zainteresovao sam se za Adi2. Jos jednom se izvinjavam svima sto sam postavljao nedovoljno precizna pitanja ali se nadam da je sada i to ispravljeno.:) Usput, posto je i to negde pomenuto a ja nisam naveo, ne koristim razunar od 300 eura, imam RuDAW Pro sa Quad 9300 procesorom. I kao sto sam vec rekao ranije, interesovali su me najbolji konverteri u klasi 500-1000 eura. Znam i sam da najbolji uredjaji kostaju po vise hiljada eura ali mene interesuje da li moze da se kupi iole ozbiljniji uredjaj za AD/DA konverziju u onom cenovnom rangu koji sam naveo. Hvala svima jos jednom! |
Quote:
Gde bi se mogao nabaviti Lynx L22? Za sta mislis da se isplati uzeti, a da nije neka suvise velika cifra? Recimo oko 2000 evra? |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
postoji nekoliko vrlo korisnih softwarea, baziranih na tzv diferencijalnom principu, (razlika ulaznog i izlaznog signala) koji mogu pomoc u ovakvim situacijama. @boggy, moze li rijec, dvije o tome? |
Quote:
a Aurora 8+Adat je oko 2000e |
Quote:
Ako mislis na testiranje kvaliteta... pa moze ABX, ali moze i miksanje (monitoring lanac)... pa posle slusas rezultate sa jednim i sa drugim... razlike u monitoring lancu te povuku na drugu stranu... pa se to, na kraju, nekad ljudima vise svidja a nekad ne... i to je legitiman test. pozdrav bogi |
http://www.libinst.com/Audio%202.gif mislio sam na Audio Diffmaker npr., posto konverteri IMO nebi trebali imati svoj zvuk, farbu, toplinu.. (za razliku od preampa), nego bi trebali sto VJERNIJE izvrsit konverziju, nema tu sta biti pitanje ukusa, pa ovakvi software-i su i vise nego pomoć! a naravno, kao i sve u ovom nasem poslu (hobiju), branding je jako bitan, imati AD-DA od fensi-?mensi firme je od velikog znacaja za klijente |
Quote:
Mislim da konkretno u ovom slucaju, audio produkcija a ne telekomunikacije u sirem smislu, ovo ne moze biti preterano korisno jer nije poenta u tome... Koliko ja licno shvatam, audio produkcija se bazira pretzno na humanom faktoru, odnosno necijem ukusu i senzibilitetu (producent, mixing inzenjer), koji kasnije odgovara vecem broju ljudi (krajnja klijentela) kada to cuju na CD (ili bilo cemu drugom, bilo gde) E sad uticaj sprava na taj krajni proizvod je ono o cemu mi pricamo ... da li u smislu snimanja (izvor i osnovni sastojci za mix) ili u smislu nadzora i kontrole miksa (monitoring lanac)... tu je prakticno jedini faktor odlucivanja covek od koga se ocekuje da napravi nesto dobro... te ako taj covek nema kriterijum odlucivanja na osnovu sopstvenog sluha, osecaja i senzibiliteta, onda mora pravovremeno da ga stekne... makar to bilo potpuno van svake teorije i navike... Tehnicki parametri... donekle.. mogu barem da pokazu koliko je neko pedantno dizajnirao spravu, koliko je paznje i truda ulozio u to, koliko su narucioci dizajna imali ozbiljne zahteve.. ali... krajnji rezultat je i dalje neizvestan... bez obzira na to sto su nekakve vrhunske komponente dostupne svima... bas svima... to nije dovoljno... potrebno je mnogo znanja i iskustva da se dodje do dobre sprave... isto kao sto se i kolach moze napraviti potpuno neukusnim bez obzira na kvalitet sastojaka... mada se od losih sastojaka teze moze napraviti dobar kolach... nadam se da sam jasan pozdrav bogi |
..da ne idemo dublje u OT..
evo zadnje.. savrsena primjena diffmakera prilikom mjenjanja op-ampa Opamp Change Tests: These files reveal the difference between using an NJM4580 and an LM4562 as the gain/buffer stage of a Behringer DEQ2496 DAC/Equalizer unit. Download: Dragon Boats (2496 Mono).dyf Download Topsy (4416 Stereo).dyf (link is now fixed) Download DummyTest(2496 Mono).dyf (The 24/96 file "Dragon Boats" is provided courtesy of Barry Diament at Soundkeeper Recordings. Discs with this music and other tracks may be purchased in DVD-V format (or CD) from (www.SoundkeeperRecordings.com). This high quality recording is of the acoustic band "Work of Art", off the track "Dragon Boats" from their release "Lift".) |
Quote:
Hoce li biti skoro gotovo, sta se desava? |
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 08:06 PM. |