Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Početnik si u potrazi za zvučnom karticom? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23681)

bubu 11-08-2012 03:23 PM

Re: Početnik si u potrazi za zvučnom karticom?

Imam malu dilemu oko kupovine focusrite scarletta 2i2 zvucne. Po karakteristikama mi savrseno odgovara, ali citam po webu da ljudi imaju problem sa instrumentalnim ulazom? Kazu da im se pojavljuje cliping na ulazu čak i kad smanje gain skroz do kraja. Neki kazu da tek kad smanje i onaj gain(volume neam pojma) na gitari da tek onda dobiju pristojan signal bez klipanja. Pitanje koje me muci, da li se smanjivanjem tog volumea na gitari sta gubi? Naručio sam vec zvucnu i uskoro bi trebala stici, da nisam mozda uranio sa kupovinom prije nego li se neko drugi zaje** ili oni nemaju pojma kako koristiti uređaj?

Khan 15-08-2012 04:26 PM

Kartica radi k'o sat! Ljudski faktor moze svasta misteriozno da proizvede... nemas brige!8-)

Khan 15-08-2012 04:35 PM

Quote:

Originally Posted by #ax (Post 329920)
*Zanima me dali je externa u pravilu bolja od PCI kartice ako su u istom cjenovnom rangu?

Ne, to nije pravilo, ali je prednost spoljne u tome sto verovatno ima kvalitetnije i/o, narocito ako je visekanalna, laksi je pristup kontrolama i portabilnost. Dodatni problem sa pci uredjajima je kompatibilnost sa novim kompjuterima, naime, to polako odlazi u istoriju...
Quote:

Originally Posted by #ax (Post 329920)

*Dali bi externa " Yamaha audiogram 3 " bila ok za te potrebe ili imate ne?to bolje za cijenu do 150E? mo?e i Pci.

Ps. radim na kompu..

:beer:

Deluje kao pristojan komad, mada nemam iskustva sa istom. U tom cenovnom rangu pogledaj Focusrite, M Audio i Prosonic proizvode, pa odluci prema potrebama, neces pogresiti. Ako uzmes Yamahu, kazi i nama kako radi!:wink: Poz!

ljubicasta 15-12-2012 02:11 PM

Re: Po?etnik si u potrazi za zvu?nom karticom?

Zdravo, trebam savet za kupovinu eksterne kartice, kao pocetnik. Imam laptop lenovo thinkpad e320: Intel-Core i3, 2.3GHz, 4GB ram, hdd na 7200 obrtaja.

Koristila bi mi za live nastup, rad sa semplovima i dodavanje efekata na mikrofon u realnom vremenu. Makar sa dva ulaza (mirkofon & laptop).
Sta preporucujete za budzet do 90EUR? polovno ili novo (svejedno). hvala!

npr. nasao sam za taj novac M AUDIO DELTA 44, da li bi ona bila dovolja? I da li ima predpojachanje za kondenzatorske mikrofone?

Khan 15-12-2012 04:03 PM

Dobrodosla u ekipu!

delta 44 nema preamp. Nije bas lako u tom budzetu naci nesto sa dovoljnim performansama za to sto radis, mala latencija je vrlo bitna.

Mozda Safire Scarlet 2i2 jos i najbolje odradi, (nov je malo preko 1oo) ili ako nadjes nesto polovno /safire, presonius, e mu, tc.../

ljubicasta 15-12-2012 05:53 PM

Hvala puno.

Ako uspem da povecam budzet, sta bi mi bilo pametnije:
M-Audio Fast Track Pro, sto se nudi na forumu za 100eur

ili, ako uspem da oborim cenu na 120, za:
http://www.kupujemprodajem.com/Esi-D...5999-oglas.htm

Khan 15-12-2012 06:21 PM

Imao bih vise poverenja u M-Audio Fast Track Pro. Samo proveri da li su ispravni svi potovi, da ti ne krcka i ne gasi svaki put kad pipnes nesto...

ljubicasta 15-12-2012 06:36 PM

I jos samo, ukoliko odlucim da ne rizikujem sa polovnim da li mi potrebe zadovoljavaju nove (95-100eur):

M-Audio-Fast-Track-USB i MAFT usb II?

Khan 15-12-2012 06:52 PM

Posluzice necemu, ali bih tesko mogao da preporucim kupovinu. To su prilicno slabi interface-i... Tvoja je muka, ali bolje skupi jos malo, nego da potrosis lovu, pa da se posle smaras...

Sta mislis o E-MU 0204 USB? (oko 90 u Artistu)

Pazi, on daje 15V na fantomu, pa zavisno od toga koji cond. mikrofon koristis, moze da se desi da ne radi.

ljubicasta 15-12-2012 07:15 PM

E pa onda bih stvarno odbacio te jeftinije varijante...

I izgleda da sam uspeo da dobijem ESI Dualfire za 120, i da li stoji kao sto kaze vlasnik:
Imam skoro novu karticu najnovije generacije, koja moze sve to, i vise od toga! Ima vrhunski mic preamp sa Phantom napajanjem, gitarski line preamp, cetiri izlaza, ima ogroman interni bafer(koji radi nezavisno od procesora u compu), moze da podnese otvaranje 48 i vise instrumenata u Kontakt 5 i ostalim pluginovima, radi u Real Time sa svim efektima, ima hi-end AD/DA konvertere itd.itd. Za uzivo je vrh! Ima najnovije drajvere za sve sisteme, cak i za Pro Tools! Izradjena je od izuzetno dobrog brusenog aluminijuma itd. Upotrbljavana je bukvalno pola sat u kucnim uslovima, kao nova je. Originalno pakovanje, prateca oprema, CD-i sa drajverima itd. Ova kartica je placena 189.Eur. pre dva-tri meseca. Vec sam ti napisao da je bukvalno kao nova, a radi bolje od nekih zvucnih karti koje kostaju vise od 600.Eur!

Mami me to sto je skoro nova (vidim u inostranstvu nova je 280), ili ipak da idem sa 2 god staru M-Audio Fast Track Pro za 100?

Ok i EMU, stvarno slabo znam, ako mozete i nju novu da mi uporedite sa ostalim ponudama, pa da se odlucim izmedju ove tri varijante?

hvala!

alavuk 15-12-2012 09:57 PM

jes ti ljubicast ili ljubicasta ? elem uzmi focusrite karte za tu kintu...

ljubicasta 15-12-2012 11:06 PM

Ma boja je ljubicasta, ja sam plav... Hvala, sad tek ne znam sta da radim! :grin:

nbgdnikola 17-12-2012 09:59 PM

Ljudi imam dilemu oko zvucne kartice,naime pre 2 godine sam imao m-audio audiophile 192 koju sam koristio ono u "rekreativne svrhe" tipa pustanje muziku i malo sam radio neke beat-ove,i pokvarila mi se kartica (mislim da sam jedini kome se pokvarila m-audio kartica) posto sam je dobio iz USA nisam ovde mogao da pronadjem servisera (niko nece da se petlja sa pci karticama ),bacio sam pik na esi maya44 usb?!? jel ima neko iskustva sa ovom stvarcicom ?Koristio bih je iskljucivo za pravljenja beatova kao i za snimanje gitare...
budzet mi je ogranicen :)
pozdrav

alavuk 18-12-2012 11:08 AM

koristio bi je iskljucio za nikakvo snimanje :)))))) tj slusanje muzike i neko ceprkanje , imam je i dan danas ali rca ulazi su malo po meni smesni ... jedino ako mozes da iskoristis optiku koju ima u sebi ...

ifes 27-08-2013 09:45 PM

upomoć ljudi.

potreban mi je VST za Live svirku,
nista specijalno Klavir + pad (kontakt grand, bass + klavir).
Imam laptop Toshiba AMD Dual Core E-450 1,65 Ghz
Ram 4GB DDR3 (1,333Mhz)
HDD 500GB (5400rpm) SATA
kupio sam externu zvucnu Presonus Audiobox USB
i vidim da od latencije nista nisam smanjio. :cry:
Da li neznam da podesim ?
Mnogo ocekujem ?
ili sam bacio pare ...
hvala

diviner 27-08-2013 10:54 PM

A kolika ti je latenca ? Za te jeftinije USB audio interfejse je obicno minimum 10ms, sto je opet ok za neke ne tako "precizne" svirke...

ifes 28-08-2013 09:52 AM

eve konkretno,
Kontakt 5, Galaxy Viena Grand,
(Concern grand+Analog Pad)
Latency
Procesing 23.2ms Output 46.4ms
Sample rate 44100
Asio Config: System Performanse, Relaxed
i dalje mi zakida...

diviner 28-08-2013 01:56 PM

A kada povecas preko 23ms (sad da zaboravimo da to vec nije prijatno za zivu svirku), da li onda radi bez ikakvog problema?

Skini ovaj mali programcic pa provjeri da nemas neki problem sa latencijom citavog sistema (zna da se desi zbog nekompatibilnosti memorije recimo):

http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

ifes 29-08-2013 02:53 PM

1 Attachment(s)
hvala na odgovoru,
okacio sam logg

diviner 29-08-2013 03:38 PM

Ovo mi se cini mnogo velik latency... trebalo bi da imas maksimum 150/200 us ... mada, nisam radio sa amd lapovima, pa je moguce da je to ok za taj chipset/procesor.

E sad, tesko je pogoditi sta ga uzrokuje (moze biti chipset, moze biti memorija). Probaj ako imas dva memorijska modula u laptopu da izvadis jedan, nekad to pomogne...

Nisi mi odgovorio na ono drugo pitanje (u vezi vece latencije od 23ms)?

ifes 29-08-2013 07:29 PM

od 23 neznam vise da ga podesim...
cackao sam i bufer od 6 do 240 i nista.
Buni me samo Driver....
Imam mogucnost biranja samo Asio...
mislio sam da treba driver audiobox-a ???

psionic 30-08-2013 12:08 AM

Quote:

Originally Posted by ifes (Post 349847)
od 23 neznam vise da ga podesim...
cackao sam i bufer od 6 do 240 i nista.
Buni me samo Driver....
Imam mogucnost biranja samo Asio...
mislio sam da treba driver audiobox-a ???

Nisi nam rekao koji program koristis kao VST host ?
Ako se nista ne desava menjanjem bafera i ako si na Cubaseu ili ako imas Cubase instaliran, sasvim je moguce da si odabrao ASIO DirectX full duplex drajver ili onaj Generic low latency - greskom... Izvini ako ovo zvuci kao trivijalno resenje, ne znam stvarno na kom nivou znanja si, ali eto - proveri da je selektovan pravi drajver, nesto sto u nazivu ima Presonus i ASIO...

ifes 30-08-2013 09:42 AM

hvala momci na trudu...

nemam ni jedan Vst host . Za sada sam koristio samo Kontakt 5 i Grand 2 (samostalno).
Hteo sam da probam sa karticom sto sam dobio
Studio One ver.1 (a imam i ver.2-narodnu).
Na desktop-u imam Cubase 5 - on mi sluzi za obradu.
Laptop trebalo bi da sluzi za live svirku. Usput, sta preporucujete
izmedu ova dva (moje misljenje je Studio One ima buducnost, mada....)

All times are GMT +1. The time now is 09:14 PM.