Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Goran ?impraga (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=121)
-   -   Subjektivnost vs Objektivnost (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23116)

LACKY 04-06-2008 11:18 PM

Re: Subjektivnost vs Objektivnost

Quote:

Originally Posted by SHIVA (Post 207219)
Sorry... nisam znao da moi postovi sprjechavaju druge da pishu i komentiraju. Tebi za ljubav nastojat chu se rjedje javljat... da mozhete normalno komunicirat :)

podrav!

Eto sada ti kao malo dete.
Cela prica je pocela oko jedne vrolo pipave stvari.
Uradio si nesto, to je jako dobro, ali recimo, to nikada nije ni objavljeno(pa prema tome niko nije ni cuo).
A u drugoj situaciji: Desilo ti se da te neko pozove da radis projekat(komercijalan, tirazan i vidjen), i zbog njega postajes poznat i trazen(mada nisi pruzio ni pola od maximuma).
Sta je tu za tebe kao coveka subjektivno vs objektivno dobro.
Dobro je to, sto si dosao do skupog komercijalnog posla, posle koga ce mnogi da te zovu, pa ces mozda uspeti u nekoj prilici(kada se ukaze) da plasiras ono sto si uradio a niko nije cuo.
Kapiras!
A ti odmah poceo da prdis o artu i sta su prave vrednosti.
Sta su bre prave vrednosti od ovih nasih delatnosti, ja bre nepravim art od mog zanata. Ja sam ovo poceo da radim zato sto volim da slusam muziku, i to cu voleti dok sam ziv.
Dali je muzika koju sam snimao, mixao, pa i producirao art ili nije, to nezavisi od mene(ja je nepravim).
Ja sam bar posten, pa priznajem da sam zanatlija koji voli muziku.
A ti prdis o praiskonskim vrednostima i magarecoj klupi.
Izvini ali uvek cu da sedim u magarecoj klupi, i to dobrovoljno, ako je ucitelj dobar predavac.

master29 04-06-2008 11:23 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 207258)
Eto sada ti kao malo dete.
Cela prica je pocela oko jedne vrolo pipave stvari.
Uradio si nesto, to je jako dobro, ali recimo, to nikada nije ni objavljeno(pa prema tome niko nije ni cuo).
A u drugoj situaciji: Desilo ti se da te neko pozove da radis projekat(komercijalan, tirazan i vidjen), i zbog njega postajes poznat i trazen(mada nisi pruzio ni pola od maximuma).
Sta je tu za tebe kao coveka subjektivno vs objektivno dobro.
Dobro je to, sto si dosao do skupog komercijalnog posla, posle koga ce mnogi da te zovu, pa ces mozda uspeti u nekoj prilici(kada se ukaze) da plasiras ono sto si uradio a niko nije cuo.
Kapiras!

Istina i te samo takva.

SumAnuT 04-06-2008 11:33 PM

Ja mislim da ste malo pobrkali loncice.

Vi pricate o tome sta je dobro za coveka u smislu gradjenja karijere, a SHIVA je govorio o tome sta je dobro u smislu muzickog kvaliteta.
To sto si ti sad rekao LACKY je takodje istina, kao i ovo sto je rekao SHIVA, ne znam oko cega se sporite toliko ...

Nema ni SHIVA, koliko vidim, nista protiv toga da se uzmu pare od komercijale. Jedno je odraditi karleusi novi album i znati da je to u sustini sranje na koje se loze mase, a drugo je odraditi taj isti album i istripovati se da si odradio ne znam ni ja kakvo umetnicko delo ... Ovaj drugi slucaj je sto se mene tice totalno nerealan, a ne znam nijednog muzickog kriticara koji se ne bi slozio sa time. Sad ako vama karleusa, ceca, stoja, sana, djana nisu magareca klupa umetnosti i intelekta onda, nemojte da se ljutite, ali sa vama nesto debelo nije u redu.

LACKY 04-06-2008 11:39 PM

Pazi ovako, ja sam pokrenuo temu, pa je Shiva poceo da prica o nekim drugim stvarima.
Pa ja na kraju pokusam da objasnim sta je ustvari tema treada.
Shiva me je ubedjivao da pricam o necemu drugom, pa se ja nisam dao, pokusao sam da mu objasnim sta sam pokusao da kazem.
E onda mi sad ti objasnjavas o cemu ja ustvari pricam, jako interesantno! Sada u stvari vise neznam o cemu se radi, zasto sam ovo poceo i na kraju ispadoh "magarac"!
Valda to tako ide, a i ko ce ga znati zasto je to dobro.
Ja kao gost foruma, treba u stvari da shvatim da se bavim pogresnim poslom!
I to je moguce, nesporim.
Ali ima tu jedna jebena stvar!

SumAnuT 04-06-2008 11:47 PM

:ups:

Da nije interesantno ne bih ni bio ovde :)

Mojne da si na kraj srca :wave2:

SumAnuT 05-06-2008 12:03 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 207261)
Pazi ovako, ja sam pokrenuo temu, pa je Shiva poceo da prica o nekim drugim stvarima.
Pa ja na kraju pokusam da objasnim sta je ustvari tema treada.
Shiva me je ubedjivao da pricam o necemu drugom, pa se ja nisam dao, pokusao sam da mu objasnim sta sam pokusao da kazem.
E onda mi sad ti objasnjavas o cemu ja ustvari pricam, jako interesantno! Sada u stvari vise neznam o cemu se radi, zasto sam ovo poceo i na kraju ispadoh "magarac"!
Valda to tako ide, a i ko ce ga znati zasto je to dobro.
Ja kao gost foruma, treba u stvari da shvatim da se bavim pogresnim poslom!
I to je moguce, nesporim.
Ali ima tu jedna jebena stvar!

Jes, u pravu si, sad sam preleteo preko teme ... Sta da se radi, eto i ja cu biti "magarac" posto nisam skapirao o cemu se govori ... Jos samo da se pocnem baviti pogresnim poslom i ispunjavam sve uslove za gosta foruma :grin:

Oggy 05-06-2008 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 207267)
i ispunjavam sve uslove za gosta foruma :grin:

Glavni uslov je da budes duplo jeftiniji od Lakija za gostovanje!!!
Ako pristanes na 5 soma evra za gostovanje, ti si sledeci gost foruma ;)

Arthur 05-06-2008 12:18 AM

pih koja ste vi boranija ... laki se prodo za 10k, bruka sta ostade od nekad velikog zanatlije :twisted: :cool:

Oggy 05-06-2008 12:38 AM

Uslovi trzista su nemilosrdni... :)
Ali vidis da uvek moze i jeftinije... :D

LACKY 05-06-2008 01:44 AM

Ovo je korpusdelikte, kada vas posle tuzim za neisplaceni honorar!

LACKY 05-06-2008 01:44 AM

Mozda se posle nagodimo za 6 RU DAW-ova.

SHIVA 05-06-2008 01:57 AM

Eto... Sumanut me sasvim jasno razumio i mislim da nema smisla sve josh jednom ponavljat. Uostalom, ako su ljudi s ovog foruma "magarci"... shto sam ja kad ovamo dolazim trazhiti savjete?

LACKY 05-06-2008 02:07 AM

Ma svi smo mi tebe razumeli.

Oggy 05-06-2008 10:05 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 207274)
Ovo je korpusdelikte, kada vas posle tuzim za neisplaceni honorar!

Sta se sada zalis, kad si lovu uzeo avansno...? :)

SumAnuT 05-06-2008 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 207268)
Glavni uslov je da budes duplo jeftiniji od Lakija za gostovanje!!!
Ako pristanes na 5 soma evra za gostovanje, ti si sledeci gost foruma ;)

To bi onda znacilo da ispadam duplo veci "magarac", zar ne? :rolleyes:

Arthur 05-06-2008 11:22 AM

sve sam video i cuo u zivotu, al da gazda lacky bude dumper za gostovanje, tome se nisam nadao. Vi's da se od sramote registrovo pod jos jednim nickom, toboze neki tamo "Goran Simpraga", alter ego, sta li je.. nije nego :twisted:
meni kad je Mijajlo nudio 20k, ja sam se nasmejao i reko ''ulazim u tunel, nista te ne cujem..shhhhshhshshs..." i zaklopio telefon.
E moji vi, kakav forum, takvi i gosti :da:

LACKY 05-06-2008 05:07 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 207302)
To bi onda znacilo da ispadam duplo veci "magarac", zar ne? :rolleyes:

Nemoj da si tako skroman.

LACKY 05-06-2008 05:09 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 207311)
sve sam video i cuo u zivotu, al da gazda lacky bude dumper za gostovanje, tome se nisam nadao. Vi's da se od sramote registrovo pod jos jednim nickom, toboze neki tamo "Goran Simpraga", alter ego, sta li je.. nije nego :twisted:
meni kad je Mijajlo nudio 20k, ja sam se nasmejao i reko ''ulazim u tunel, nista te ne cujem..shhhhshhshshs..." i zaklopio telefon.
E moji vi, kakav forum, takvi i gosti :da:

Tih 20 k ohma mozes da nadjes u BG elektroniku.

Oggy 05-06-2008 06:21 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 207382)

:rotfl::rotfl::rotfl:

Arthur 05-06-2008 06:53 PM

ccc jos jednom :da:

SumAnuT 06-06-2008 05:20 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 207382)

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

LACKY 18-06-2008 03:04 AM

Ocemo dalje?
Ja i drugar nastupamo, kompnujemo i aranziramo zajedno(zasada ispracaj u vojsku ortaka i vise nigde, ali vezbamo). Drago nam je sto smo otkrili ovaj forum gde smo mnoge stvari naucili(mada u principu shvaticete da nemate pojma kada mi uspemo).
Imamo 100 e i zelimo da kupimo opremu, da bi smo napravili studio(znam da ce zli jezici reci da je to malo).
Ako nam kazete da idemo da pecemo pljeskavice, znaci da nas mrzite.
Jer smo bolji od vas!
Prosecan pocetnicki tread.(na Rumskom)
I mladalacka energija!
Objektivno.

Oggy 18-06-2008 03:17 AM

:):):)

master29 18-06-2008 03:22 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 208678)
Ocemo dalje?
Ja i drugar nastupamo, kompnujemo i aranziramo zajedno(zasada ispracaj u vojsku ortaka i vise nigde, ali vezbamo). Drago nam je sto smo otkrili ovaj forum gde smo mnoge stvari naucili(mada u principu shvaticete da nemate pojma kada mi uspemo).
Imamo 100 e i zelimo da kupimo opremu, da bi smo napravili studio(znam da ce zli jezici reci da je to malo).
Ako nam kazete da idemo da pecemo pljeskavice, znaci da nas mrzite.
Jer smo bolji od vas!
Prosecan pocetnicki tread.(na Rumskom)
I mladalacka energija!
Objektivno.

Super ti je ovo:rotfl::rotfl:

LACKY 18-06-2008 03:29 AM

Subjektivno je smesno.
Ali objektivno se desava!
A istina je objektivno subjektivna.
Uff! Ajnstajn.
Od kada je nastao čovek posmatra nebo i čudi se onome što vidi. Ima li ikakvog smisla ili svrhe u pojavama koje se dešavaju na nebu?

Do pre nekoliko vekova ljudi su verovali da Zemlja miruje u centru vasione, a Sunce, Mesec, zvezde i planete, kruže oko nas, odajući tako svakodnevnu počast našem jedinstvenom centralnom položaju. Nikakvo čudo što su ljudi tada izmislili astrologiju, jer ako mi zauzimamo centralan položaj u vasioni onda izgled sasvim prirodno da zvezde utiču na naše živote dok se okreću oko nas.

Osnovna lekcija koju je čovečanstvo naučilo u poslednjih 400 godina je da su ta drevna shvatanja bila totalno pogrešna. Zemlja ne zauzima posebno mesto u vasioni. Živimo na jednoj sasvim običnoj planeti, jednoj od devet koje kruže oko tipične zvezde koju nazivamo Sunce. A ta zvezda, naše Sunce, samo je jedna među milijardama drugih zvezda rasutih po našoj galaksiji. Čak i cela naša galaksija nije ništa naročito. Samo jedan pogled kroz najmoćnije teleskope otkriva milione sličnih galaksija rasutih beskonačnim dubinama vasione.

Savremena otkrića astronomije i fizike možda na neke ljude deluju depresivno. Po njihovom mišljenju moderna astronomija nas uči da je čovečanstvo skup beznačajnih mikroba prilepljenih za malu stenu koja kruži oko jedne sasvim obične zvezde, negde u jednoj galaksiji kakvih ima na milione u neshvatljivo ogromnoj vasioni.

Ipak, prednost treba dati drugačijem shvatanju. Tačno je to da smo mi samo jedna liliputanska rasa koja neizvesno lebdi u biosferi koja okružuje jednu malu, plavu planetu. Ali mi, ta sićušna stvorenja, zahvaljujući svom ljudskom umu imamo neobičnu sposobnost da ispitujemo i shvatamo sudbinu vasione. Stvarna lekcija moderne astronomije nije da su naša tela beznačajna, nego da je ljudski um moćan.

Do početka XX veka smisao prostora oko nas bio je potpuno nezavisan od pojma vremena. Obični ljudi, naučnici, svi, lako su se snalazili u ovom našem prostoru sastavljenom od tri pravca: napred-nazad, levo-desno i gore-dole, a vreme, vreme je teklo ravnomerno, uvek istim tempom i uvek u istom smeru, od prošlosti ka budućnosti.

Ali, šta su uopšte to prostor i vreme? Svi ljudi ove pojmove koriste svakog dana, ali retko ko se zapita šta oni zapravo predstavljaju, koje je njihovo pravo fizičko značenje. Svima je dobro poznato da sve što se dešava dešava se negde u prostoru, i u nekom vremenskom trenutku. Kroz prostor se krećemo, on je postojao pre nas, i nastaviće da postoji posle nas. Isto tako je i sa vremenom, vreme neprekidno tečne, na istu stranu, istom brzinom.

Na prvi pogled deluje da prostor i vreme nemaju mnogo toga zajedničkog, ali da li je stvarno tako?

Do početka XX i smatralo se da je tako, ali tada je desilo do velike promene u shvatanju ovih fundamentalnih pojmova prirode. Jedan od najvećih umova moderne fizike je sve to promenio, i u fiziku uveo jedan novi pojam koje je objedinio prostor i vreme. Taj nov pojam bio je prostor-vreme. Uvođenjem ovog novog pojma svet oko nas prilično menja svoj izgled – on prestaje da bude trodimenzionalan i postaje četvorodimenzionalan. Istovremeno, pojavljuje se mnogo pitanja na koje treba dati odgovore: Da li se svet sastoji samo od 4 dimenzije nama poznate dimenzije ili ih možda ima još više? Postoji li mogućnost da putujemo unazad kroz vreme? itd ,itd. Ima još mnogo sličnih pitanja, ali teško je sa sigurnošću na njih odgovoriti.

master29 18-06-2008 03:47 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 208681)
Subjektivno je smesno.
Ali objektivno se desava!
A istina je objektivno subjektivna.
Uff! Ajnstajn.
Od kada je nastao čovek posmatra nebo i čudi se onome ?to vidi. Ima li ikakvog smisla ili svrhe u pojavama koje se de?avaju na nebu?

Do pre nekoliko vekova ljudi su verovali da Zemlja miruje u centru vasione, a Sunce, Mesec, zvezde i planete, kru?e oko nas, odajući tako svakodnevnu počast na?em jedinstvenom centralnom polo?aju. Nikakvo čudo ?to su ljudi tada izmislili astrologiju, jer ako mi zauzimamo centralan polo?aj u vasioni onda izgled sasvim prirodno da zvezde utiču na na?e ?ivote dok se okreću oko nas.

Osnovna lekcija koju je čovečanstvo naučilo u poslednjih 400 godina je da su ta drevna shvatanja bila totalno pogre?na. Zemlja ne zauzima posebno mesto u vasioni. ?ivimo na jednoj sasvim običnoj planeti, jednoj od devet koje kru?e oko tipične zvezde koju nazivamo Sunce. A ta zvezda, na?e Sunce, samo je jedna među milijardama drugih zvezda rasutih po na?oj galaksiji. Čak i cela na?a galaksija nije ni?ta naročito. Samo jedan pogled kroz najmoćnije teleskope otkriva milione sličnih galaksija rasutih beskonačnim dubinama vasione.

Savremena otkrića astronomije i fizike mo?da na neke ljude deluju depresivno. Po njihovom mi?ljenju moderna astronomija nas uči da je čovečanstvo skup beznačajnih mikroba prilepljenih za malu stenu koja kru?i oko jedne sasvim obične zvezde, negde u jednoj galaksiji kakvih ima na milione u neshvatljivo ogromnoj vasioni.

Ipak, prednost treba dati drugačijem shvatanju. Tačno je to da smo mi samo jedna liliputanska rasa koja neizvesno lebdi u biosferi koja okru?uje jednu malu, plavu planetu. Ali mi, ta siću?na stvorenja, zahvaljujući svom ljudskom umu imamo neobičnu sposobnost da ispitujemo i shvatamo sudbinu vasione. Stvarna lekcija moderne astronomije nije da su na?a tela beznačajna, nego da je ljudski um moćan.

Do početka XX veka smisao prostora oko nas bio je potpuno nezavisan od pojma vremena. Obični ljudi, naučnici, svi, lako su se snalazili u ovom na?em prostoru sastavljenom od tri pravca: napred-nazad, levo-desno i gore-dole, a vreme, vreme je teklo ravnomerno, uvek istim tempom i uvek u istom smeru, od pro?losti ka budućnosti.

Ali, ?ta su uop?te to prostor i vreme? Svi ljudi ove pojmove koriste svakog dana, ali retko ko se zapita ?ta oni zapravo predstavljaju, koje je njihovo pravo fizičko značenje. Svima je dobro poznato da sve ?to se de?ava de?ava se negde u prostoru, i u nekom vremenskom trenutku. Kroz prostor se krećemo, on je postojao pre nas, i nastaviće da postoji posle nas. Isto tako je i sa vremenom, vreme neprekidno tečne, na istu stranu, istom brzinom.

Na prvi pogled deluje da prostor i vreme nemaju mnogo toga zajedničkog, ali da li je stvarno tako?

Do početka XX i smatralo se da je tako, ali tada je desilo do velike promene u shvatanju ovih fundamentalnih pojmova prirode. Jedan od najvećih umova moderne fizike je sve to promenio, i u fiziku uveo jedan novi pojam koje je objedinio prostor i vreme. Taj nov pojam bio je prostor-vreme. Uvođenjem ovog novog pojma svet oko nas prilično menja svoj izgled ? on prestaje da bude trodimenzionalan i postaje četvorodimenzionalan. Istovremeno, pojavljuje se mnogo pitanja na koje treba dati odgovore: Da li se svet sastoji samo od 4 dimenzije nama poznate dimenzije ili ih mo?da ima jo? vi?e? Postoji li mogućnost da putujemo unazad kroz vreme? itd ,itd. Ima jo? mnogo sličnih pitanja, ali te?ko je sa sigurno?ću na njih odgovoriti.

Postoji i peta dimenzija na Rumskom forumu:wink:U threadu za pocetnike"Kako kupiti studio za 100-200e":rotfl::rotfl::rotfl:

Mogli 27-06-2008 01:00 PM

Jeste da tema nije postavljena u odnosu na komponovanje muzike, ali se gledajuci iz tog ugla moze naci neki odgovor. Kaze Djule kako mu ide na ganglije, kad je za ogromnu vecinu publike prva asocijacija na Van Gogh, pesma - "Neko te ima nocas"!Imaju oni mnogo boljih i kvalitetnijih stvari od te, pa bi bilo divno kad bi ih po njima prepoznavali! To hladnim glasom rece Djule za TV, a onda na koncertu, dok upravo izvode tu pesmu, ponesen histerijom publike i on odjednom dobija neku novu energiju... Put do magije jednostavnosti je poplocan komplikovanim plocama...

LACKY 27-06-2008 08:55 PM

I tudjim pesmama.

eyej 14-09-2008 03:09 PM

Kako bi kolege novinari rekli: "Ne postoji los publicitet!" :wink:

LACKY 16-09-2008 02:56 AM

Postoji samo losa muzika.

Mogli 17-09-2008 10:32 PM

A bome i losa publika.

LACKY 18-09-2008 10:22 PM

Publika nikada nije losa, losa je samo muzika (na koju se navikne kada nema bolje)!

Mogli 19-09-2008 08:29 PM

E tebra, slabo si ti onda tezgario!:grin: Novac je cudo...ja sam bio na mestima gde sam odmah pitao da li oruzije dobijamo od njih ili smo svoje trebali poneti od kuce!:rolleyes:

silicon science 20-09-2008 02:23 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 217387)
Publika nikada nije losa, losa je samo muzika (na koju se navikne kada nema bolje)!

To ja stalno ponavljam al me ljudi ne slusaju :wink: :banghead: :banghead:

dexyco 20-09-2008 01:56 PM

Ne slusaju tebe, slusaju muziku... :D

Mogli 23-09-2008 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 217461)
To ja stalno ponavljam al me ljudi ne slusaju :wink: :banghead: :banghead:

Ne znam cime se vi bavite, ali ja ceo zivot sviram i tezgarim po raznim mestima. Zato i tvrdim ono sto znam - postoji dobra i losa muzika, kao i dobra i losa publika. Losa muzika postoji upravo zbog te lose publike i upravo to nije jasno ovima drugima. Losu publiku uopste ne tangira dobra muzika, jer je i ne razume i cak ni ne vidi razliku izmedju te koju konzumiraju i te dobre, u bilo kom segmentu. Za slusanje dobre muzike, u vecini slucajeva je potrebno obrazovanje i svakako je znacajan uticaj sredine.

dexyco 23-09-2008 05:07 PM

Rumski receno imaju limiter, ako neka pesma prekoraci kvalitet od onog njihovog ocekivanog, smatrace je isto kvalitetnom kao i onu Sojinu i Slinanovu, a ako je previse kvalitetna za njih, onda ce je smatrati gorom od Sojine. Mada ipak, ima onih vrhunskih stvari koje mogu da slusaju i oni drugi, verovatno takve stvari imaju neku svoju magiju, sta znam...

HeatMan 25-09-2008 04:43 PM

dobro jbg, i u velikim gradovima ima malogradjana.. ne znam o chemu prichate..?

da se "dobra muzika" konstantno vrti na domacim tv i radio stanicama, 'mesto turbo narodnjaka, sigurno bi "dobra muzika" bila vishe slushana..

ali i tada bi bilo splavara i dizelasha..

btw, uvek sam bio mishljenja da mora biti loshe komercijalne muzike, da bi bilo dobre "underground" muzike tj neke valjane alternative..

pozdrav

dexyco 25-09-2008 06:47 PM

Sve je to zanimljivo, dok se ne desi da u medijima bas i nema izbora izmedju dobrog i loseg... :)

awacs 25-09-2008 07:06 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 218029)
dobro jbg, i u velikim gradovima ima malogradjana.. ne znam o chemu prichate..?

Pa u velikim gradovima ih ima najvi?e :banghead:

All times are GMT +1. The time now is 10:33 AM.