Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Post filma (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23092)

Color 26-05-2008 05:15 PM

Re: Post filma

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 205801)
kako kome dune, eto tako. Sad sam na Pinku primetio da nemam tih voznji koje se desavaju na HRT-u, al je 30% mutnije, tojest, kao da je neko boostovao low-mid :banghead: Moze biti da je ovo i do BETE, jer na Pink idu obicne za razliku od HRT-a koji dobija DIGIBete.

Ljudi, meni se zavrtelo u glavi :confused: :banghead: :confused: :D

Najgore je sto ne postoji standard koji bi lepo sve muke razresio, reklame do XY dB, filmovi do XY dB, muzika do XY dB...

alavuk 26-05-2008 07:48 PM

@Arthur

znaci onda nije do vas , eto kad si "provalio" da je na hrt-u i pinku drugaciji format "zvuka" tj emitovanja , dal radite odvojeno mix/mastering/post , tj finalan proces za oba "standarda" inace ili jedna kobasica pa sta bude bude ... ?

LACKY 27-05-2008 12:13 AM

Oko tih standarda za Brodcast se vodi rat jos od 60' i niko da pobedi. BBC ima neke svoje fore i standardi, Aes svoje itd. i izgleda da je to rat bez pobednika.
Evo jedna pikanterija: Neznam koliko je vas imalo dodira sa DAT snimacima? Ali za vasu informaciju konvencija AES-a je 5 godina vecala oko usvajanja boja nalepnica (koje se dobiju u pakovanj kada kupite DAT kasetu), da bi se dogovorili da je crvena(Master), zelena(sesion tape), plava(copy) a zuta(safety copi).

alavuk 27-05-2008 08:05 AM

:rotfl::rotfl::rotfl: 5 godina na glupe boje , koje su i logicne ! :]

Arthur 27-05-2008 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 205831)
@Arthur

znaci onda nije do vas , eto kad si "provalio" da je na hrt-u i pinku drugaciji format "zvuka" tj emitovanja , dal radite odvojeno mix/mastering/post , tj finalan proces za oba "standarda" inace ili jedna kobasica pa sta bude bude ... ?

ne, ne radimo odvojeno post, nemamo vremena za to. btw jos jedan biser, juce sam provalio da mi je jedna relativno tiha scena na HRTu izasla glasnije od reklamnog bloka :banghead: popizdeo bih, al ionako imam jos 8 od 180 epizoda do kraja, tako da nema svrhe. Sledeci put kad budemo radili za HRT, imacu poduzi razgovor sa nekim od nadleznih :(

Max 27-05-2008 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 205942)
ne, ne radimo odvojeno post, nemamo vremena za to. btw jos jedan biser, juce sam provalio da mi je jedna relativno tiha scena na HRTu izasla glasnije od reklamnog bloka :banghead: popizdeo bih, al ionako imam jos 8 od 180 epizoda do kraja, tako da nema svrhe. Sledeci put kad budemo radili za HRT, imacu poduzi razgovor sa nekim od nadleznih :(

Mislim da je mnogo pametniji i iskusniji blagi bol penisa , nego da dizes prasinu :)

Ponavljaj jedno 1000 puta : " To nije umetnost , to je tezga , ako je gazda zadovoljan ..... " :D

Pozdrav

awacs 27-08-2008 05:35 PM

Jeste da ovo ?to pitam nema neke veza sa postprodukcijom zvuka za film, ali vidim da je ionako vi?e reči bilo o TV (post), produkciji, i eto...

Dakle, da li je neko u skorije vreme radio za RTS? Naime, radim obradu zvuka za dokumentarnu mini-seriju o EKV (4x30min). Ustvari, vi?e je to restauracija arhivskih materijala (spotovi i izjave pokojnika). Kada materijal nije arhivski, onda se radi o izjavama "svedoka vremena" koje su mahom snimljene neispravnom SONY "bubicom" (ne znam koja je, nisam ?eleo da saznam) koja se čuje +- 800Hz . Ajde, izborih se nekako sa svim tim, ma me sad tek čeka tegoba isporučivanja konačne verzije firmi.

I posle podu?eg uvoda, pitanje: sa čega sada RTS emituje? Beta? Ako im dam Betu, jel' emituju to ?to sam im dao ili presnimavaju na svoju traku pa emituju sa toga? Po?to je zvuk sa (analogne) Bete već u startu kr?, mo?da je bolje da im dam DVCAM ili ne?to digitalno, pa bar da ne gubim već u prvoj generaciji... Ili mo?da čak postoji mogućnost da emituju neki digitalni format? Srećnim sticajem okolnosti dugo nisam komunicirao sa pomenutom firmom, ali sreća nije večita, jel' da?

Sve ovo pitam po?to su izvorni materijali već kr? i lom, i nije bilo ?anse da se napravi rezultat koji te?ko mo?e da pre?ivi i jednu (a kamoli dve) generacije analogne Bete.

Inače, jedan deo arhivskog materijala već potiče sa RTS-a. Pikanterije radi, evo jednog klipa u kome Milan priča o genezi imena "?arlo akrobata", presnimak je sa RTS-ove Bete koja im stoji u arhivi:

http://www.archive.org/details/MilanM_RTS

Dobro, lako je izboriti se sa tim, ali ZA?TO bi to uop?te trebalo da se desi?

dvuckovic 27-08-2008 08:10 PM

Za pocetak, pomijereni su ti kanali jedan u odnosu na drugi za oko 180ms. Sum i nije toliko problematican, moze da se uradi denoise.

awacs 27-08-2008 09:12 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 214517)
Za pocetak, pomijereni su ti kanali jedan u odnosu na drugi za oko 180ms. Sum i nije toliko problematican, moze da se uradi denoise.

Ma, jasno mi je i ?ta je i kako je i koliko je :-)) Ne predstavlja mi to nikakav problem. Uzeo sam jednu stranu (ona koja je bila malo sinhronija sa slikom) i sredio je. J..e? denoise, ?um uop?te nije problem, veći problem je multiband expander (verovatno Dolby SR, je..m li ga) koji je učinio da pola "slova", tj. glasova fali. Dotični zvuk je navodno prepis sa Umatica na Betu. Nije to va?no, to je samo jedan veseli primer iz RTS-ove arhive, tj. primer za to kako se RTS odnosi prema bilo čemu (pa i zvuku).

Moje pravo pitanje je bilo: kako da izbegnem "prepise" na RTS-u, da se ovakve (i slične) stvari ne bi događale. Dakle, ko je imao iskustva sa RTS-om u poslednjih pola godine? I kakva su bila?

dvuckovic 27-08-2008 09:17 PM

A, ok :ups:

Color 01-09-2008 10:45 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 214522)

Moje pravo pitanje je bilo: kako da izbegnem "prepise" na RTS-u, da se ovakve (i slične) stvari ne bi događale. Dakle, ko je imao iskustva sa RTS-om u poslednjih pola godine? I kakva su bila?

Najbolje bi ti bilo da kontaktiras nekoga ko radi u tehnici ili na prepisima pa da se posavetujes...

awacs 01-09-2008 11:45 PM

Quote:

Originally Posted by Color (Post 215267)
Najbolje bi ti bilo da kontaktiras nekoga ko radi u tehnici ili na prepisima pa da se posavetujes...

U međuvremenu sam rešio da sve to prepustim producentu, pošto više nemam živaca da balansiram između rediteljskih zahteva, kvaliteta sirovog materijala i emiterskih formata. Šta bude - biće. Ni prvi ni poslednji skrljan zvuk na RTS-u 8-). U svakom slučaju, hvala.

Color 02-09-2008 07:48 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215280)
U međuvremenu sam re?io da sve to prepustim producentu, po?to vi?e nemam ?ivaca da balansiram između rediteljskih zahteva, kvaliteta sirovog materijala i emiterskih formata. ?ta bude - biće. Ni prvi ni poslednji skrljan zvuk na RTS-u 8-). U svakom slučaju, hvala.

U principu to je i najbolje resenje...pogotovo ako ne mogu da se dogovore, najgluplje je da ti snosis odgovornost. Svakako prepisi i formati nisu poslovi tonca, lepo pripremis zvuk za razne formate a oni nek ga lepe na sta hoce :wink:

Arthur 02-09-2008 09:51 AM

a posao se plaća pa se plaća :P

All times are GMT +1. The time now is 07:06 PM.