Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Apsorpcioni paneli (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682)

Shot 05-12-2010 02:28 AM

Re: DIY Apsorbcioni paneli

2 Attachment(s)
Vidim da je ?ivahna ova tema, pa eto i da ja malo poka?em ?to trenutno radim!
Taman sam u poslu, nisu jo? gotovi.
Frame od letvi 3.8 x 1.8, unutra je rockwool steprock-c (gustoča 120) debljine 3cm, otraga ga tapeciram s tz. ?uticom - jeftinim poroznim platnom, a s prednje će strane biti mikrofibra.
Na dva aposorbera se vide kockasti izrezi gdje će biti montirana rasvjeta.
Postavit ću ih na bočne zidove na dnu re?ije (duboka je 5.6m pa malo da popravim slu?anje tamo) i to na distanci par centimetara od zida. Moram jo? proračunat koja će biti distanca da pogodim taman za dimenziju ?irine sobe. To ću kad izračunat kad ih tapeciram do kraja...
:wink:

analog 05-12-2010 12:36 PM

Svaka čast, super igledaju!
Kako si radio ove spojeve drveta pod uglom koji nije 90 stepeni?

Eomsy 05-12-2010 01:57 PM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 292796)
Vidim da je ?ivahna ova tema, pa eto i da ja malo poka?em ?to trenutno radim!

Ajde konačno da malo dodatno tretira? svoje slu?anje, uvjek volim DIY :D. Trebao bi koji dan da navratim da vidim kada će biti gotovi ... a ja sam imao havariju u studiju :(. Navrati u moj thread ako te zanima!

P.S. Da ni Vlado imao svoje prste u ovim ramima :D!?

boggy 05-12-2010 09:09 PM

Shot ... super izgledaju!!! :)

Quote:

Originally Posted by analog (Post 292815)
Svaka čast, super igledaju!
Kako si radio ove spojeve drveta pod uglom koji nije 90 stepeni?

Koliko vidim... sekao je krajeve ramova pod uglom pa spajao... verovatno lepkom i stezao ram stegama... ako ne.. onda je koristio srafove i opet lepak. U glavnom .. nije "gerovao"...

mada slike nisu bas toliko jasne u detaljima

pozdrav

bogi

Shot 06-12-2010 04:36 AM

Samo šarafi i rezanje letvi pod kutevima.
Čak nisam nikakve stege koristio. Samonarezni šarafi direkt u letvu (prije toga tanjim svrdlom jer šaraf trga jelove letve!)

Danas sam ih dovršio i montirao u režiju. Izgledaju fantastično. Crvena mikrofibra s prednje strane, ugrađena rasvjeta - ma totalni sex! Nakon što sam ih montirao sam ko kreten pola sata hodao po režiji simo-tamo i slušao. Čini mi se da sam uspio jako dobro izravnat slušanje. Baš dobro zvuči. Totalno se fokusirao zvuk.
Montirao sam ih na dno režije jer je tamo uvijek bilo problema. Napomena je da već imam u režiji sve zidove od knaufa, odvojene od poda i hermetički zatvorene a iza njih je 15 cm mineralne vune. I prije je dosta dobro zvučalo u donjem području ali su se ipak osjetili pikovi i dipovi od stojnih valova. Sad mi se čini da toga više nema, ili je barem ubijeno do te mjere da ne predstavlja problem.
Glupo mi je sad govoriti kako zvuči. Čini se dobro. Al tek za par mjeseci ću sa sigurnošču reći jel dovoljno ovo ili idem u još pothvata.
Za sada još samo moram napraviti dva mala ovakva (60x30) da objesim u mix poziciji na 90 stupnjeva na rub zida i stropa pod 45 stupnjeva. Al to će pljuga jednostavno za napraviti. Ma ustvari ni ovi nisu bili problem napravit al oduzelo mi vremena dva dana... odreži-provjeri-pobrusi-provjeri-probuši-provjeri-promjeni svrdlo-probuši-provjeri-provjeri-provjeri...

boggy 06-12-2010 04:51 AM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 292903)
Samo šarafi i rezanje letvi pod kutevima.
Čak nisam nikakve stege koristio. Samonarezni šarafi direkt u letvu (prije toga tanjim svrdlom jer šaraf trga jelove letve!)
.......

koristi i lepak sledeci put jer ce ti se rasklimatati kada se letvice osuse

pozdrav

bogi

p.s. ne trebaju stege ako koristis srafove.. oni su stege

beboplu 20-06-2012 12:57 PM

Re: DIY Apsorpcioni paneli

Bok, super izgleda apsorber. Imam jedno pitanje pa ce mi biti drago ako mi mozes dati odgovor.
Koju vunu s stavljao u apsorbere no jedno puno bitnije pitanje je :

Kad si stavio vunu u okvir da li si cime zastitio vunu tj stavio nesto preko nje prije stavljanja tkanine koja se vidi ili je samo ta tkanina preko vune? I sto je sa zadnje strane koja ide prema zidu.

Hvala ti unaprijed

bubu 05-10-2012 07:24 PM

Jel imaju efekta ovi apsorberi na stalcima? Ja sam razmi?ljao tako ne?to napraviti za snimanje u obliku harmonike, pa kad se ne?to snima, bacim pjevača/gitaristu i mikrofon unutar tog dijela pa nek pjeva/svira. Po?to ne ?elim cijelu sobu natrpat apsorberima itd zbog toga ?to u njoj spavam, ?ivim, učim i ostalo. I daj mi reci koliki je bio tro?ak za ove sa stalcima?

soundformer 10-12-2012 02:13 PM

Pozdrav svima,

Detaljno sam prelistao temu, vise puta, ali mi je potrebna pomoc oko nekih detalja...
Odlucio sam da napravim 4 panela, dva dimenzija 100x50 i dva 50x50. Unutra ce ici 2x2cm azmafona, a sa prednje strane neki materijal. Izmedju azmafona i materijala ce biti prazan prostor oko 5-6cm (sve ukupna debljina da bude max 10cm)...

Molim Vas za savet:

- Sta iskoristiti da se zatvori zadnja strana apsorbera, opet neki materijal ili lesonit (kapiram da ako je lesonit onda je sve jedno da li su do zida ili ne, tvrda je podloga). Kakvi ce biti efekti u jednom i u drugom slucaju (vidim da su ovde ljudi radili i jednu i drugu varijantu)?
- Koliko je potrebno da se min/max odmaknu apsorberi od zida?

Hvala unapred! :wink:

soundformer 12-12-2012 11:16 AM

Nije valjda tema potpuno zamrla :cry:

Max D. 25-05-2013 06:54 AM

Čitam ovu temu po ko zna koji put i skontam da i mene u ovom trenutku zanimaju odgovori na Soundformer-ova pitanja.. da li neko mo?e da baci bar malo svetla na to?

Also, da li ima poente u stavljanju sloja sunđera za absorbciju zvuka preko povr?ine absorbera? (Azmafon, AD ploča pa preko nje sunđer)

Hvala unapred na odgovoru.

Eomsy 28-05-2013 11:56 AM

Quote:

Originally Posted by soundformer (Post 339000)
Pozdrav svima,

- Sta iskoristiti da se zatvori zadnja strana apsorbera, opet neki materijal ili lesonit (kapiram da ako je lesonit onda je sve jedno da li su do zida ili ne, tvrda je podloga). Kakvi ce biti efekti u jednom i u drugom slucaju (vidim da su ovde ljudi radili i jednu i drugu varijantu)?
- Koliko je potrebno da se min/max odmaknu apsorberi od zida?

Hvala unapred! :wink:

MAlo sa zaka?njenjem .... radilo se, smetnulo se, previdjelo se ... jbga. :(

Ne zatvarati zadnju povr?inu nikakvim punim materijalom (npr. drvo, lesonit), jer ta povr?ina mo?e rezonirati u nekom slučaju, te pustiti da absorber di?e .... 5 cm vune (po mojem vlastitom mi?ljenju ) vi?e frekvencija (na to mislim srednje) absorbirati nego 2 cm spu?va, otprilike odmaknuti od zida koliko je sam absorber debeo (ako je abs. 10 cm debljine, toliko od zida odmaknuti).

drumm 31-05-2013 01:02 PM

ja sam bubnjar,pa sam resio malo da "akustikujem" sobu za vezbanje. citao sam sve poruke i skontao da absorber mora da bude odmaknut od zida. A da li je pogresno ako daske pricvrstim za zid(oko 5cm debljine) i na njih stavim azmafon? - ispod sveg toga,tacnije na sam zid cu staviti neki tanak materijal,pa tek onda daske. ta varijanta mi se cini jednostavnijom nego da pravim poseban ram pa onda sve to kacim,jer mi soba nije bas velika,ogranicen sam prostorom :)

bubu 01-06-2013 08:15 AM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346834)
ja sam bubnjar,pa sam resio malo da "akustikujem" sobu za vezbanje. citao sam sve poruke i skontao da absorber mora da bude odmaknut od zida. A da li je pogresno ako daske pricvrstim za zid(oko 5cm debljine) i na njih stavim azmafon? - ispod sveg toga,tacnije na sam zid cu staviti neki tanak materijal,pa tek onda daske. ta varijanta mi se cini jednostavnijom nego da pravim poseban ram pa onda sve to kacim,jer mi soba nije bas velika,ogranicen sam prostorom :)

Ne znam kako mislis staviti te daske, ali mora? imati zrak između zida i azmafona, jer se tako poveća apsorpcija. Također udaljenost azmafona utječe na kojoj će? frekvenciji imati najveću apsorpciju. Tak da bi pametno bilo izmjeriti sobu prije nego ?to se baci? na posao. Koliko ja znam najveća apsorpcija će ti biti na udaljenosti d=lambda/4 od zida. A lambda=343/frekvencija. Nadam se da ti nisam ni?ta krivo rekao :D

Eomsy 01-06-2013 08:53 AM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346834)

Kakav tanki sloj, čega? Ako pričvrsti? daskr na zid, dobit će? jo? jednu reflektivnu povr?inu na već postojeći zid koji je ionako reflektivan ... odnosno ne dobije? ni?ta, osim ?to si si oduzeo 5 cm debljine. U akustici nema lakih rje?enja, za sve se treba potruditi. Ako nema? prostora za ekzibicije debljim absorberima, napravi deblji ram, popuni sa azmafonom, presvuči ga sa mikrotkaninom i nasloni na zid, ako ih već ne mo?e? odmaknuti od zida. Veća debljina absorbera, veća absorpcija prema ni?im frekvama .... tanji absorber, absorpcija vjjerojatno samo visokih :rolleyes: Ali kick će i dalje probijati na sve strane bez ozbiljnije absorpcije, na to budi spreman.

Sent from Predator's phone

drumm 01-06-2013 11:50 AM

ahaa :) kontam. a moj plan je bio da daske debljine 7cm utiplam u zid,znaci dve sa strane i jedna od gore.Donju dasku ne bi stavljao jer ce mi absorber ici do poda. i na taj ram od dasaka,tacnije unutar njega,uz sam zid tanak sloj neke tkanine,tipa prekrivac za krevet,onda stavim sloj sundjera debljine 1cm i preko azmafon. postojace neki medjuprostor izmedju absorbera i zida . znaci to ce imati oblik rama,s tim da mi je to sve pricvrsceno na zid ,a ne odmaknuto od njega. Znam da se oko toga mora potruditi,ali msm da je ne moguce ne stvoriti nikakav efekat sa mojom verzijom absorbera? ,jesam li u pravu? da,da napomenem da mi je soba 3x3.5m2. prvo bi to stavio na zid naspram bubnja,i malo parce iznad njega

Eomsy 02-06-2013 11:56 AM

Ne razumijem ... malo je odmaknut, pa malo nije :confused:

Ne treba? tkaninu na zidu ako je već priljubljen ba zid. Treba razmi?ljati o zavr?noj tkanini preko absorbera, tako da će ti trebati donja daska na koju će? to pričvtstiti. Prazna baterija, jqvim se jo? ....

drumm 02-06-2013 01:15 PM

ok,znaci tanku tkaninu ne stavljam na zid,nego preko absorbera. Evo potrudicu se da sto bolje opisem konstrukciju: daske(letve) debljine 7cm utiplam u zid (oblik kvadrata),i u okvir tog rama stavim sundjer debljine 1cm i na taj ram zakucam azmafon debljine 1 cm i preko svega tog tanku tkaninu. Ako su mi letve debljine 7 cm,a sundjer 1cm,postojace neki medjuprostor("luft") izmedju samog azmafona i zidankekih 5-6cm. :) U svakom slucaju ce biti bolje,nego da nista nisam ni radio. tako? :)

Eomsy 02-06-2013 01:40 PM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346895)
ok,znaci tanku tkaninu ne stavljam na zid,nego preko absorbera. Evo potrudicu se da sto bolje opisem konstrukciju: daske(letve) debljine 7cm utiplam u zid (oblik kvadrata),i u okvir tog rama stavim sundjer debljine 1cm i na taj ram zakucam azmafon debljine 1 cm i preko svega tog tanku tkaninu. Ako su mi letve debljine 7 cm,a sundjer 1cm,postojace neki medjuprostor("luft") izmedju samog azmafona i zidankekih 5-6cm. :) U svakom slucaju ce biti bolje,nego da nista nisam ni radio. tako? :)

To ?to će? ti napraviti 5 cm gap između zajedni 2 cm apsorpcije, ne igra gotovo nikakvu ulogu, jer, zaključuje?, će? imati svega 2 cm apsorbcijdkog materijala. Ako nisi jo? ni?ta kupio, rađe nagruvaj punih 7 cm vune, po daskama izbu?i velike rupe (kako bi absorber imao "odu?ak" sa strane - točnu povr?inu koju treba? izbu?iti u daskama ne znam, ali znam da se formula nalazi negdje na forumu u sekciji "Dizajn i konst. Studija" - prelistaj stickyje).

Koliko ti je strop visok?

drumm 02-06-2013 10:48 PM

uh,nisam mislio da je ovo toliko komplikovano :) kontam da za sve to postoji formula i neka pravila za savrsen studio,meni to nije cilj,nego to najvise radim zbog laminata koji cu postaviti za koji dan,pa po nekoj pretpostavci mislim da ce zvuk biti katastrofa.a pre laminata sam imao samo tepih preko celog poda i nisam imao ne resivih problema sto se tice akustike. ili sam mozda navikao na takvu akustiku pa mi postalo normalno,jer puno vremena provodim tu. :D mislim da ce mi malo azmafona resiti problem u koliko ga bude bilo? ali nikako da mi dodje do mozga kako moze biti isto staviti bar malo azmafona na zid ili uopste ga nemati? :) kupio sam za sata 8 ploca azmafona,svaki mesec cu kupovati po koji komad sve dok ne mislim da je dovoljno.. :) zid mi je visok skoro 3m.

Eomsy 03-06-2013 12:47 PM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346925)
uh,nisam mislio da je ovo toliko komplikovano :) kontam da za sve to postoji formula i neka pravila za savrsen studio,meni to nije cilj,nego to najvise radim zbog laminata koji cu postaviti za koji dan,pa po nekoj pretpostavci mislim da ce zvuk biti katastrofa.a pre laminata sam imao samo tepih preko celog poda i nisam imao ne resivih problema sto se tice akustike. ili sam mozda navikao na takvu akustiku pa mi postalo normalno,jer puno vremena provodim tu. :D mislim da ce mi malo azmafona resiti problem u koliko ga bude bilo? ali nikako da mi dodje do mozga kako moze biti isto staviti bar malo azmafona na zid ili uopste ga nemati? :) kupio sam za sata 8 ploca azmafona,svaki mesec cu kupovati po koji komad sve dok ne mislim da je dovoljno.. :) zid mi je visok skoro 3m.

Strop je dovoljno visok za dobar "cloud", ali ajmo prvo sumirati ?to ti to zapravo hoće??! Sebi urediti slu?anje ili poku?ava? ubiti zvuk koji čuju " susjedi"?

drumm 03-06-2013 01:22 PM

Pokusavam sebi malo popraviti zvuk u sobi,sa susedima nemam problema. :) Planirao sam da napravim i 2 apsorpciona panela i stavim u ih u uglove sobe. Da li ce mi za tu potrebu biti OK ono sto pravim?

Eomsy 04-06-2013 04:59 AM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346931)
Pokusavam sebi malo popraviti zvuk u sobi,sa susedima nemam problema. :) Planirao sam da napravim i 2 apsorpciona panela i stavim u ih u uglove sobe. Da li ce mi za tu potrebu biti OK ono sto pravim?

Svaka apsorpcija je dobro do?la ... na tebi je samo d aodluči? koliko j e?eli? imati. Makar opet, u kutovima se skupljaju niske frekvencije, a njih sa 2 cm absorpcije neće? ukrotiti :(

drumm 04-06-2013 09:53 AM

Hvala vam puno na savetima. imam samo jos jedno pitanje. A ako stavim i u samim uglovima jedan sloj azmafona + panel na stalku da li cu mozda dobiti bolji efekat sto se tice niskih frekvencija? :)

Eomsy 04-06-2013 10:27 AM

+ Kakav panel? Za niske frekvencije je potrebna masa, odnosno puno absorpcije. Prolistaj moj thread na stickyju, vidi koliko sam stavio vune u studio, te poslije vidi kakav je izmjeren odaziv sobe poslije toliko absorpcije, a i dalje nisam rije?io niske frekvencije do nekih 130 Hz-a.

drumm 04-06-2013 01:00 PM

aha,Svakako cu procitati :) radi se o panelu na stalku,ima o tome na stranici 4 http://www.rumski.com/forum/showthre...t=22682&page=4

Eomsy 04-06-2013 02:23 PM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346973)
aha,Svakako cu procitati :) radi se o panelu na stalku,ima o tome na stranici 4 http://www.rumski.com/forum/showthre...t=22682&page=4

Znači stavljao bi mobilni panel u kut sobe, koji bi već pokrio sa kutnim absorberom od 1 cm debelog azmafona :confused: ?? Di je tu logika? Za?to onda jednostavno ne napravi? SuperChunkove u svakom uglu sobe, a mobilne pretvori u stajaće abse na zidu!?

drumm 04-06-2013 02:35 PM

hvala na ideji :) od kakvog materija se prave super chunkovi?

Eomsy 04-06-2013 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by drumm (Post 346979)
hvala na ideji :) od kakvog materija se prave super chunkovi?

Ajde da ti ne ka?em ba? sve kao npr. dimenzije u mm kako će? ?to izrezati, poka?i malo respekta prema članovima ovoga foruma (pa će i oni iskazati svoje znanje i vrijeme, kada vide da se netko trudi), pa opće pojmove akustike studija nađi ovdje u ovoj sekciji pod Sticky temama, kao Superchunk, cloud, difuzor ...;) ... ima? i search, pa te pojmove istra?i - onda mo?emo dalje :)

Max D. 01-07-2013 10:16 PM

3 Attachment(s)
Prateći uputstva sa ovog threada, napravih (skoro kako treba) jedan absorber.. 120x60 cm ram (čamovina), lepljen, heftan i ekserisan na uglovima; na njega su i?le dve AD ploče (lepljenje i heftane za ram), dva sloja Azmafona od dva cm i presvučen je nekim random materijalom kojeg sam imao vi?ka.. Jo? dva ovakva ću raditi na zimu (za cloud) pa ću ovaj ponovo presvući nekim lep?im materijalom.. za sada mi stoji na improvizovanom mestu iza kompa, odmaknut 5 cm od zida (da li je to dovoljno?) i mogu reći da se ne?to malo primeti veća detaljnost u zvuku i malo lep?a stereo slika..

BlasterMaster 02-07-2013 01:47 AM

@Max D.
Na cemu ti ovo stoje zvucnici? jel su to novi mackie mr? gde ti se nalazi komp u odnosu na bocne zidove?

Max D. 02-07-2013 11:27 AM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 347872)
@Max D.
Na cemu ti ovo stoje zvucnici? jel su to novi mackie mr? gde ti se nalazi komp u odnosu na bocne zidove?

Stoje na DIY absorbcionim padovima (koji i nisu ne?to efektivni); da, Mackie MR5 mk2; na oko 1,5 m sa svake strane od zidova.

bubu 02-07-2013 12:57 PM

U kuci imam jedan hodnik+stepeniste i kompletno je prazan a nema bas mjesta da se popuni s necime osim slika. Ugrubo je visina oko 4 metra od vrha stepenica do krova (knauf + kamena vuna iza sto mi se cini da apsorbira barem mali dio niskih frekvencija kao membranski apsorber), a kvadratura oko 10m2. Posto je to goli zid, sve odzvanja i buka je ogromna tak da navecer moras pazit kak otvaras vrata i palis svjetlo. E sad, ja sam mislio napraviti dva apsorbera/sliku dimenzija 1.5x2.5. Sad me muci sto da koristim, vunu ili spuzvu akusticnu (piramidalno) koju nude na ebayu? Mislio sam to ubaciti u nekakav okvir i presvuc nekim platnom.

No posto bi kroz platno moglo prolazit cestice vune, zar ne bi trebala jako tanka folija bit isto dobra. Nekako mi djeluje logicno da velik dio zvuka zapravo prolazi kroz tanku foliju i da bi se svejedno tak uspjelo apsorbirat veliki dio energije. Vjerojatno ce doci do refleksija iznad 10khz, ali to ionako nije veliki problem jer VF nema toliku energiju da stvara buku.

Druga opcija je ova spuzva plus platno, ili neki mikrofiber pa tu i tamo usisem prasinu sa apsorbera, valjda ce uspjet nesto izvuci prasine iz spuzve.

Uglavnom, meni je cilj smanjiti buku prostorije, koja je uglavnom do 10khz ako i toliko (koraci, prekidac, vrata, kvaka). Da li bi to funkcioniralo ovako i da li bih mogao znatno smanjiti odjek? Preko sabinove formule sam ugrubo sracunao da bih vrijeme odjeka mogao smanjiti i do 1s, ali sto je s bukom?

BlasterMaster 02-07-2013 02:26 PM

Quote:

Originally Posted by Max D. (Post 347884)
Stoje na DIY absorbcionim padovima (koji i nisu ne?to efektivni); da, Mackie MR5 mk2; na oko 1,5 m sa svake strane od zidova.

aha. ucinilo mi se da je ovo levo cosak zbog ovog izgleda zida (ne znam sta mu ovo dodje cudno mi izgleda)
pa ne bih da nesto namecem misljenje, ali mislim da ti ovi padovi i nisu nesto pozeljni... ne znam dal imas dole i sub, ali definitivno ne bi trebali da stoje na nekoj soft podlozi... mislim da ti je najbolje resenje za popravak zvucne slike da im napravis neke masivne stalkove/standove i da pravilno rasporedis monitore u odnosu na sobu, osu, bocne zidove, prozore itd... pa tek onda da radis (ako si u mogucnosti prvo merenje ne tretirane sobe da bi video i cuo sta trebas da popravljas) pa tek onda akusticki tretman koji je u granicama tvojih finansiskih i prostornih mogucnosti za one freq koje prave dzumbus... i onda posle opet izmeris i podelis sa nama ovde da neki iskusniji clanovi daju po koji savet sta ti je ciniti...a visoke ces lako obuzdati tim panelima, to je bar lako...

Max D. 02-07-2013 03:15 PM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 347896)
aha. ucinilo mi se da je ovo levo cosak zbog ovog izgleda zida (ne znam sta mu ovo dodje cudno mi izgleda)
pa ne bih da nesto namecem misljenje, ali mislim da ti ovi padovi i nisu nesto pozeljni... ne znam dal imas dole i sub, ali definitivno ne bi trebali da stoje na nekoj soft podlozi... mislim da ti je najbolje resenje za popravak zvucne slike da im napravis neke masivne stalkove/standove i da pravilno rasporedis monitore u odnosu na sobu, osu, bocne zidove, prozore itd... pa tek onda da radis (ako si u mogucnosti prvo merenje ne tretirane sobe da bi video i cuo sta trebas da popravljas) pa tek onda akusticki tretman koji je u granicama tvojih finansiskih i prostornih mogucnosti za one freq koje prave dzumbus... i onda posle opet izmeris i podelis sa nama ovde da neki iskusniji clanovi daju po koji savet sta ti je ciniti...a visoke ces lako obuzdati tim panelima, to je bar lako...

Padovi imaju gornjih par mm meke podloge, ostatak je čvrst, malo rade na tome da se vibracije ne prenose na sto (veoma malo ali ipak rade). Rekoh improvizovano mesto jer ovako moraju da stoje jo? par meseci dok ne krenem u ozbiljan rad na tretmanu sobe ( http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44161 ) a sve to već imam u planu, ne brini :) Ovo je sad samo kao prva pomoć i test kako će ispasti absorber kad se zavr?i.. Hvala na mi?ljenju i pomoći :)

BlasterMaster 02-07-2013 10:55 PM

naravno, uvek :)
konkretno mislim da ako ti stoje kutije na stolu, neminovno je prenositi vibracije, cak da ne prenose vibracije ti ne bi cuo (tj osetio) bar cetvrtinu zvucnog spektra... i najveci problem bi bila ta dubina, kasnije ti problem predstavljaju kickovi, pa lejerujes da to ispravljas, pa bas nije kao sto treba itd itd... po meni to je nepozeljno, ponovo ogradjujem se, moje misljenje, potrebno je preneti te nize frekvencije i rezoniranje preko cvrstih i masivnih povrsina na pod pa sa poda na celu sobu...pogotovo sto su to mr5, znaci ne verujem da idu efektivno ispod 50 hz...
stalkovi sto masivniji, da smanje aksijalno pomeranje i da ne rezoniraju i pravilno postavljanje cini 30 posto... posle lepo sredis (koliko si u mogucnosti) panelima i dobijes malo profesionalnije okruzenje...
samo napred!
poz

Eomsy 07-07-2013 09:08 PM

Sory, malo kasnim ..... :(

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 347892)
U kuci imam jedan hodnik+stepeniste i kompletno je prazan a nema bas mjesta da se popuni s necime osim slika. Ugrubo je visina oko 4 metra od vrha stepenica do krova (knauf + kamena vuna iza sto mi se cini da apsorbira barem mali dio niskih frekvencija kao membranski apsorber), a kvadratura oko 10m2. Posto je to goli zid, sve odzvanja i buka je ogromna tak da navecer moras pazit kak otvaras vrata i palis svjetlo. E sad, ja sam mislio napraviti dva apsorbera/sliku dimenzija 1.5x2.5. Sad me muci sto da koristim, vunu ili spuzvu akusticnu (piramidalno) koju nude na ebayu? Mislio sam to ubaciti u nekakav okvir i presvuc nekim platnom.

Vuna ti je jeftinija, samo malo vi?e posla i ne bilo kakva tkanina, nego mikrotkanina .... pa poslije mo?e? presvuči sa bilo kojom tkaninom s uzorkom. Dobit će? ne?to ART.

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 347892)
Uglavnom, meni je cilj smanjiti buku prostorije, koja je uglavnom do 10khz ako i toliko (koraci, prekidac, vrata, kvaka). Da li bi to funkcioniralo ovako i da li bih mogao znatno smanjiti odjek?

Ja vjerujem da bi, a mo?e? i jo? koju takvu sliku dodati (recimo jo? dve), pa će biti jo? bolje :) ..... pa recimo strop sa slikicama. Mo?e? nać neku firmu koja printa velike formate na platna (par kuna vi?e), pa na stropu ima? preko cijeloga stropa sliku :wink: ...

Max D. 23-07-2013 12:41 AM

Pitanje u vezi sa plafonskim absorberom (da ne kažem cloud): koliko prostora treba ostaviti između plafona i absorbera (ako je absorber sa 4 cm azmafona i jednom AD pločom što se debljine tiče)?

(absorberi bi bili na plafonu iznad pozicije slušanja, na mestu prvih refleksija)

Kad sam već krenuo po pitanjima, da li neko zna gde se mogu naći AD ploče trenutno? Bilo ih je u Azmi ali ih oni više ne rade..

Eomsy 23-07-2013 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by Max D. (Post 348715)
Pitanje u vezi sa plafonskim absorberom (da ne ka?em cloud)

A ti slobodno ka?i .... :)
Quote:

Originally Posted by Max D. (Post 348715)
...: koliko prostora treba ostaviti između plafona i absorbera

Koliko ti je debel absorber, toliko i prostora ostavi? ....

Max D. 23-07-2013 10:26 PM

......cloud! :D

Tako sam i mislio al' nisam bio siguran.. hvala Eomsy!

All times are GMT +1. The time now is 03:55 PM.