![]() |
Re: Beovizija 2008
Evo, necu vise. Odo na spavanje, imam za koji sat snimanje, a nisam se ni od danasnjeg odmorio.
Laku noc :) |
Stani, cekaj, gde ces!
|
evo lepo kazem opet, DJing sam po sebi jeste vid umetnosti. I ponavljam nimalo naivna rabota. Narocito profi, klubski, a ne kafanski.
U smislu da svaki ozbiljan DJ ima svoj potpis i da se takvi nastupi smatraju koncertima a ne kafanskim blejanjima, u toj meri taj posao smatram cak i autorskim. Uostalom, ima vise uspesnih DJeva na ovom forumu, kontam da ce posle glasanja sutra i oni da bace neku rec. i da, pocetak price je bio da je DJing jedan od razloga propasti muzicke scene planetarne. Ne bih ja to tako crno-belo gledao, jes da su DJevi jeftiniji i jednostavniji za organizaciju od bendova, ali je stvorili su svoju sopstvenu kulturu, i publiku i scenu, te su ipak po meni imaju pozitivnu ulogu u istoriji muzike. Ako cemo iskreno, i bendovska kultura nastala u 20om veku je dosta pomrsila konce mnogim ranijim oblicima muzicke delatnosti, i priblizila stvari sirim masama, te stvorila takodje svoje mesto u istroriji. |
Ono u cemu se sasvim sa tobom slazem je: To jeste posebna vrsta kulture.
Ali ono u cemu se neslazem je stvar autorskog rada. Evo ti konkretno: Ti mozes da na potpuno svoj i specifican nacin obraditi pesmu od Stonsa. Ali autor te kompozicije je Mick Jager. A mozes takodje obraditi pesmu(sta je tu pesma) od nekog DJ-a(sta da obradis). Objasni mi samo kao da definises taj autirski rad i sta si ti tu obradio (Bas koji ti se dopao ili patern bubnja). |
naravno da je to njihova pesma, nisam mislio da se otkida deo njenog autorstva.
Autorski u ovom slucaju definisem sam cin izbora i kombinovanja razne namenski pravljene muzike u jednu precizno odradjenu celinu, zvanu DJ set. Znaci, ne samo da DJ umetnik percipira emocije koje odredjena pesma/komad muzike u sebi sadrzi, vec percipira i raspolozenje publike koje je posledica mnogo faktora, od prostora, preko prilike i povoda, te nalazenje najefikasnije kombinacije tudje muzike da bi u jedinstvenom trenutku izazvao najbolju mogucu reakciju publike. Slicno improvizaciji na jam sessionima. Ne samo da identifikuje, nego i namece svojom sopstvenom zeljom iste te emocije koje ovako spakovane postaju MIX kao njegovo autorsko delo, zato sto izazivaju potpuno posebnu emociju koju ta ista muzika, losije spakovana, sama po sebi ne bi izazvala, i tome je sustina. Prvi sam bio zestok protivnik DJizma kao clan BG scene sa nekoliko bendova, dok nisam bolje i detaljnije upoznao materiju, te se osetio malko glupavo sto sam donosio sud bez svih faktora. Iako danas privatno slabo slusam takvu muziku, cesto posecujem mesta koja pripadaju toj kulturi, i izuzetno lako prepoznam loseg, dobrog, pa cak i potencijalno dobrog DJ-a. Znam kad me neko "vozi" a kad nervira. |
Da ali to nema nikakavu istorijsku niti, autorski validitet. Opet kazem daj probaj da zabelezis to da posle izvesnog vremena das nekome da to proba(naprimer sa papira) da reprodukuje (sta da zabelezis i sta da reprodukuje).
Jednostavno autorski rad je kompozicija a trip i pakovanje je ambalaza koja ima vek svog trajanja i ne ostaje (moze pospesiti prodaju osnovnog proizvoda, ali sama po sebi nije proizvod). |
vi skrenuste sa topic-a lol
nego sutra preostale pesme pa da cujem sta ko ocekuje?? btw pogledajte ovo: http://www.youtube.com/watch?v=Y_G6sI4Nens treba da nauce da pevaju mislim ... a tek ovi: http://www.youtube.com/watch?v=5H1_IesvJqI |
Quote:
Quote:
|
Quote:
evo ti primer 1 Ivo Pogorelic ..... i ostali .... da li su umetnici ? ........ a nikad nisu nista napisali ..... samo izvode tudja dela ..... ali fenomenalno ..... ..... imam jos primera ..... ali mi ovaj nekako najbolji :) Pozdrav |
Pa i nije ti bas neko poredjenje ali ajde.
|
Quote:
a ja odo' u jazzfunk kuvare :D |
Bez obzira sto su u oba slucaja u pitanju interpretacije, ne mogu se uporedjivati covek koji od "malih nogu" ulaze 85% svakog svog dana u rad na sebi i covek koji "dobro oseca masu".
Cast svima i svakome, ali sto rece Shime, nije bas neko adekvatno poredjnje. Da ne bude zabune, ja umetnikom smatram i dobrog kuvara i dobrog majstora i svakoga ko u svoj posao unese celog sebe, ali ipak postoje razlike izmedju origami umetnika i hirurga koji svojom "umetnoscu" odlucuje da li neko zivi ili ne. Dakle ne dovodim u pitanje da li je nesto umetnost ili ne, vec samo kazem da kao i svuda u zivotu postoje bitne razlike izmedju svega, tj. razliciti nivoi "vrednosti" unutar umetnosti (ne mislim pri tom iskljucivo na muziku). |
pa sad, cisto argumentacije radi, mnogi DJevi koje znam ulazu nista manje od tih 8 sati dnevno u rad na sebi, i ne bi bili ni za k.. da ne rade tako. E sad, Pogoreliceve ploce sam imao kad sam bio mali, i lepo je to, al znam ljude koji skidaju sa neta DJsetova odredjenih faca sa nekih jedinstvenih nastupa, slusaju i uzivaju redovito.
al dobro bre, necu da bude da sam ja sad tu nesto zapeo, ljudi tu pricu ili kontaju ili ne, ko sto ja ne kontam gomilu drugih stvari.. npr, sta koj k ljudi cuju na tom UAD-u a da nema u native verzijama :P |
Hmmm, mislim da bi mozda pre moglo da se napravi poredjenje sa nekim muzickim urednikom, mada ni to poredjenje nije bas neko. Nema stvaranja neceg novog, vec pakovanje starog, ali smo se slozili da je i to umetnost. Danas ima puno debilnih ljudi koji sebe nazivaju DJ-em, mada s druge strane ima istih takvih koji sebe nazivaju izvodjacem/kompozitorom/tekstopiscem. Mislim da ce se u skorijoj buducnosti posao DJ-a ceniti vise nego do sad...
|
ne mogu se uporedjivati kult njegovanja muzicke umjetnosti sa tradicijom od preko 300 godina i popularan derivat jedne jos popularnije kulture kojoj je nekih 40-ak...
|
Quote:
Ja sam u Londonu devedeset prve video coveka koji skrecuje na 4 gramofona ...... Magija ..... ko je to video , znace sta pricam ..... Nista manja umetnost Pozdrav |
Quote:
Mislim da je primer odlican ..... kao i gore navedeni kuvar ..... koji npr sprema jelo koje vec postoji ( lazanje , musake ) ali sprema odlicno i samim tim je umetnik .... Pomenucu i bendove iz 50 - 60 ih g koji su svirali na igrankama samo covere, kao i istaknute umetnike i pevace iz istih godina , koji nisu nikada pevali svoje pesme , nego su se takmicili u pevanju .... i takodje bili popularni zbog izvodjenja doticnih pesama Mislim da bi osim uzajamnog slaganja ..... bilo dobro za argument da se vise upozna umetnost DJ inga .... pa da se onda pravi adekvatno poredjenje ili ne ...... a ne da se unapred ima pozitivan ili negativan stav prema tome ... Takodje , dodacu da kao i u svakoj umetnosti ima fenomenalnih umetnika DJ eva , kao i kukolja koji bi bilo adekvatno uporediti sa " muzicarima " koji sviraju na aranzerima , a ne ceo pokret apriori stavljati u isti kos .... Pozdrav |
Pa ja konkretno nisam rekao "svi" nego "vecina", cak sam iz predostroznosti par puta rekao "cast izuzetcima", posto ih definitivno ima.
|
Quote:
Potpuno si u pravu .... ali tako je i medju muzicarima ..... zar ne ? :) Pozdrav |
Naravno. Otuda i povod za ovakve price... :rolleyes:
|
Quote:
Mislim o ta 4 gramofona, i ja sam video coveka koji zonglira sa 5 pomorandzi. Kusta je u Crna Macka Beli Macor doveo cehinju koja dupetom cupa eksere. Mogu da se slozim da je to virtuoznost, ali ako cemo to porediti sa Pogorelicem, onda se bojim da negovorimo o istim stvarima. |
Quote:
|
pa da.. zapravo to i zelim da kazem.
Ne vidim razliku izmedju pogoreliceve interpretacije Shopena i recimo Fatboy Slim-ovog kupovanja 20k ljudi na Exit mainstage-u pre par godina. Al svako ima pravo da se ne slaze, ja ovo pricam zbog ljudi koji zapravo ne znaju sta podrazumeva ta umetnost, i da to "moze svako".. ja probo, nisam mogo, batalio.. :P |
Quote:
|
Quote:
Potpuno se slazem ..... Pozdrav |
Quote:
Ne mozes da stavljas jedno pored drugog komercijalni MTV produkt, namenjen da se dobro proda i kao takav besomucno zastupljen u medijima (u vreme kada im je to bio interes, sad su interes razni crnci i tzv. RNB...) i rad coveka koji je svoj ceo zivot posvetio klaviru, bez ikakvih materijalnih pretenzija u momentu kada je pocinjao da se bavi sviranjem. Ko je malo slusao na fakultetu predavanja iz Sociologije umetnosti (ili sociologije uopste, na bilo kom fakultetu), zna da postoji velika razlika izmedju kulture i sub-kulture, umetnosti i sunda... No big deal Licno radije odem na neku dobru svirku nego na koncert klasicne muzike, iako sam dobar deo zivota proveo svirajuci istu, ali to ne znaci da je nesto "umetnost" ili "nije umetnost". Nista vise od toga nego da je to moj trenutni afinitet. Imala je Ceca mnogo vise hiljada ljudi koje je kupila i na Marakani i na Uscu, pa se ne bih usudio da kazem da je to "umetnost", bez obzira na to sto u svakom momentu zena moze da skupi vise ljudi nego Fat boy Slim i Pogorelic zajedno... Nego, debelo zagazismo u off topic... :) Veceras cemo videti drugu polovinu ucesnika ovogodisnje BVZ. Mnogi tipuju da se bas u toj grupi krije ovogodisnji predstavnik Srbije na Eurosongu. |
Ajd razdvoji teme pre nego sto pocnemo da pricamo i o Beoviziji i o DJ-ingu u istim postovima, tako da ce biti jos teze za razdvajanje... ;)
|
Ma nije lose ni malo konstruktivnog off topica, samo se trudim da ne odem predaleko :wink:
|
Quote:
Ali neka ti bude , gomila sarlatana .... :rolleyes: Pozdrav |
Nadovezujem se na ARTHURove tvrdnje i usporedbe. Svakako DJing nije naivna ni laka profesija no usudio bih se reći da ni zidarstvo nije laka profesija. Iako je moguce i kao DJ i kao zidar u neku ruku biti "umjetnik", oni su ipak zanatlije i nikako se ne mogu mjeriti sa akademskom znano?ću, obrazovanjem i vje?tinom.To mo?e usporediti i vidjeti nalik samo onaj koji akademsko obrazovanje NEMA pa ni ne zna ?to i koliko ne zna.</p>
|
alo ljudi ovo je topic "beovizija" a ne dj-evi i ostalo.
Kad smo kod dj-eva vec, tu glupost ne znam samo ko je izmislio ??!! Uzgred ti dj-evi koji nisu muzicari trebalo bi ih sve tuci redom, sta bre oni uopste znaju o muzici, kakvi su to umetnici ?? Kao multi-instrumentalista ne priznajem zanimanje dj-ovanja jer mislim da svako moze sa malo znanja slusanja muzike da pusta ... |
Do sada je proslo bez grubosti, pa bi bilo lepo da tako i ostane :rolleyes:
|
evo prodje i jelena tomasevic upravo i nekako mi misljenje neutralno,
cekam ostale .... Ogi pesma ti je simpa bas gotivim je ;) |
Veceras je izvedeno preostalih 10 kompozicija koje ucestvuju ove godine:
Jelena Tomasevic http://youtube.com/watch?v=OXzmq6MxubE&feature=user Lejla Hot http://youtube.com/watch?v=Np1Q15o-Jm4&feature=user Cveta Majtanovic http://youtube.com/watch?v=fcNej28ZwwA&feature=user Sloba Bajic http://youtube.com/watch?v=oqEQBRrxo8Y&feature=user Ognjen i prijatelji (nisam ja :D ) http://youtube.com/watch?v=_bQQknNnOPU&feature=user Nenad Ceranic http://youtube.com/watch?v=UiwfYHSHOew&feature=user Negativ http://youtube.com/watch?v=micLQn7sQmU&feature=user Marko Vulinovic http://youtube.com/watch?v=N0tICOy3olI&feature=user Tamara Nikezic http://youtube.com/watch?v=YBSnSI9aEoY&feature=user Denis i Obule http://youtube.com/watch?v=9z1r85_8ayE&feature=user |
Quote:
|
Quote:
se pesmu odlucio. |
Auu sto je dobra ova pesma od Cvete Majtanovic, sa violoncelima... extra:) ... moj favorit definitivno... Oro je simpaticna pesmica, nije lose
... iz prve ekipe su mi se svidele pesme od Ivane Cosic, Betty Boop (nema veze sto je sa foruma, pesma je super, samo ostaje da vidimo i cujemo zivo izvodjenje:cool3: ) i ona pesma sto je izvode Ana i Aleksa Jelic... s tim sto sto mi Aleksa Jelic opasno skace po ganglijama, Boze me sacuvaj... ali pesma je ok... Ono sto me nervira je sto mi ni za jednu pesmu nije palo na pamet - e to je to, vrh je pesma... mozda malo kad su pocela ona violoncela... ali ni to (po meni) nisu zavrsili kako treba, jer je refren obican, prosecan. Uglavnom, ja navijam za Betty Boop i Cvetu Majtanovic :wink: Pozz |
Ja bi ovu Beoviziju banovao..... svake godine napravi sr.nje na forumu
|
Treba je prvo upozoriti na private, pa ako nastavi onda ban.
|
Ako ne nista, bar mozes da uvedes novo pravilo u kafanici... :D
|
All times are GMT +1. The time now is 11:12 PM. |