![]() |
Re: difuzori - shema za pravljenje
Zdravo Joka,
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Hvala puno Bogi,
Pozdrav Joka :-) |
Boggi, da li su oni difuzori (levi i desni) u Hill Riveru identicni ili se razlikuju, i ako se razlikuju zasto se razlikuju?
poz! |
Quote:
pozdrav bogi |
DIY Room Diffusers
http://melhuish.org/audio/DIYOT3.html
pa ko voli moze i ovako |
Re: DIY Room Diffusers
Quote:
ja bi vake. :da: |
A ovo je link do patenta originalnih RPG Skyline difuzora, koji su bolje optimizirani od BBC-jevih i temeljiju na večem "prime numberu" od 157:
http://patimg1.uspto.gov/.piw?Docid=...iew+first+page |
Quote:
|
Stvarno? Onda probaj updejtat kompjuter... zar ne poka?e avtomatski ako ti fali nek programčič? Probaj ne?to...
Ovdje je tekstualna verzija ali nije isto: http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-P...S=PN/5,401,921 |
Quote:
|
Zdravo SandBob,
Kako bi ti skratio muke nije problem u tvom compjuteru problem je u formatu kojem su informacije prikazane. Radi se ustvari o .tiff formatu koji koristi CCITT Group 4 kompresiju. Evo ti link kako bi to resio: http://www.uspto.gov/patft/help/images.htm Ili imam jos bolje resenje (oko560Kb) samo mi reci hoces li da ti ga posaljem na private mailu? Pozdrav Joka :wink: |
A tačno, dugo je več od toga...
|
Da dodam jos nesto.
Ovaj link koji je Nenad L.P. pomenuo u svom postu je RPG Inc. Skyline US Patent Number 5,401,921. Za razliku od BBC-jevog diffusera pomenutog u dokumentu 1990-15.pdf , o kome sam pricao u moim prethodnim postovima, ovaj diffuser je znatno slozeniji. Dizajniran je spored Primitive root seqence (Sh=g exp h mod N) prime numberom N=157 i primitive rootom g=5. Sastoji se od 156 elemenata sa razlicitim duzinama prelomjeni Chinese Reminder Theory u matrici 12x13 sa coprime factorima 12 i 13, za razliku od BBC-jevom koji ima samo 4 razlicite duzine i sastavljen je od manjih Primitive root seqence sa manje elemenata kako bi se dobio oblik kvadrata. Pozdrav Joka :grin: |
Quote:
sad vidim slike :da: |
Quote:
to i znači, da ako imate na raspolaganju odlučiti se za BBCjeve, koji su jednostavniji ali nimalo nedolični, morali bi upotrijebiti veču površinu pokritosti studija sa tim difuzorima na ključnim mjestima, nego rpgjev skyline, koji je savršeniji i efektivnije rasprši zvuk, tako frekvencijsko kako i u time delay domeni.. |
Mozda glupo pitanje..... sta bi se desilo sa BBC tipom kada bi se secenje elemenata radilo pod uglom?
--------/ ------/ |
[quote=slowstar;186246]Vrlo interesantna tematika, i nadasve ozbiljna, mada moram bar na osnovu licnog iskustva da kazem sledece:
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta, zbog same Ogromne velicine prostora...(kao i kod svakog zracenja, intenzitet opada sa kvadratom udaljenosti) tako da je u slucaju da imate dovoljno veliku reziju, koja ima najmanje 150 m2, i visinu od preko 35o cm, komplikovana obrada prostorije nepotrebna. Zakljucak? kupiti plac, i SAZIDATI studio. Soba u kojoj ja radim je po opstim merilima TOTALNO NEUPOTREBLJIVA za studio,(cca 4,5 X 3,5 X 3,2m) sa tim sam se pomirio, i zato slusam "u poverenju"... Srecni praznici svima!!![/quot] Slowstare delimicno si upravu. Rezija u studiu V jeste da ima velike staklene povrsine, ali je bogami dobro akusticki tretirano(po standardima od pre 40 godina, koji kakvi god da su bili su daleko od nista). One bele ploce po zvim zidovima (sa 10 santimetara ispod razlicitih izolacionh materijala) su nazalost majstori okrecili vise puta pa su prekrili rupice po njima. |
Quote:
S obzirom da su ravne povrsine zavrsetaka segmenta uslov pod kojima softver kojim su ga optimizovali radi... i da bi promena ugla donela jos dve varijable u simulaciju... nagadjam da bi im tada bilo nemoguce, da prema postavljenim kriterijumima, optimum bude ikada pronadjen... A posto je cilj optimum a ne nesto drugo... poenta je (verovatno) bila u tome da se on i nadje... ikada. Drugo, kod difuzora zvuka, odnosno akustickih naprava koje uspevaju da formiraju difuzno zvucno polje u odredjenom frekventnom opsegu, nije cilj (nikako) "razbacivati" reflektovani zvuk na slucajne/razne strane (kojekude..) ... vec vreme pojave jedne refleksije "razmazati" (time smear) na vise raznih vremena, gde su pojedinacne refleksije manjeg intenizteta... te ostrinu koju vi cujete.. i jasnost refleksije uciniti manje jasnom... na taj nacin vam se paznja usredsredi na vase reverbe u miksu, a ne na reverbe koja vam soba pravi.. posto se reverbi u miksu razlikuju po karakteru od reverba sobe za slusanje koja ima difuzno zvucno polje... odnosno difuzore.... i vama olaksava razlikovanje tih pojava u mozgu... smanjuje se "sindrom" zvani "zbun" ili ti zbunjivanje... Nadam se da sam razjasnio... pozdrav bogi |
[quote=LACKY;190957]
Quote:
Mo?e? imati i 500m2 i 7m visinu stropa, a svejedno je potrebna primjerna akustička obrada... |
Quote:
To je veoma interesantno pitanje. U pricipu dizajn schroederovih diffusera se zasnova na bazi seqvenca cija je inverzna funcija =1 odnosno ramna crta sto bi trebalo znaciti ramnomerna raspredelba difuzije na svim frekvencijama. Na zalost to je samo matematicki tacno zbog realnih dimenzija diffuzera postoi gorna i donja granicna frekvencija frekventnog opsega. Tako da je veoma bitno oblik preseka i pod koim uglom. U principu postoi vrsta diffuzera koje radi firma Acoustic first: http://www.acousticsfirst.com/artdif.htm Njihovi su elementi seceni pod uglom sa logaritamskim oblikom. Pozdrav, Joka :-) |
Quote:
Iza tih pravokutnih uglova/oblika se stvaraju i turbulencije zvučnih valova, a to i pomalo pomaže kod apsorbcije...mjeritve su pokazale da je to izrazitije kod velikih difuzora. RPG celo vrijeme radi na nadaljnoj optimizaciji difuzora i po efikasnosti i po "lepoti", da ne bi u budučnosti još uvijek kvarili izgled difuzori koji izgledaju kao neke letve ili štapovi ludo ređani... izgledaju malo nesigurno i opasno, a i brisanje prašine sa tih površina izluđava :grin:. Evo ovaj je lijep ali nije još toliko efikasan kao 1D in 2D dizajni: http://www.rpginc.com/products/opticurve/index.htm u razvoju imaju još i hibride između tih navedenih opticurve i ovih bad panela http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm |
Re: DIY Room Diffusers
Quote:
|
Pa mnogo je različitih dizajna difuzora ali neka imaju teoretičku (matematičnu, fizikalnu) filozofiju, teoriju (npr. Schroederjevi difuzori-PRD, QRD), a i time su efikasniji te nude dosta dobro difuziju, tako frekvencijski kako i u time delay domeni, ?to smo več govorili.
Zato je odgovor na tvoje pitanje: "ne znam ?to govore performanse". I piramidne, policilindrične, i različite random strukture povr?ine,... su bolje od ravne stene, pitanje kako dobro radi svoj posao. Priznam da ovi izgledaju art... |
Quote:
- koliki je njihov efektivni radni frekventni opseg, - Homogenost prostorne karakteristike zracenja. S obzirom da su daleko najskuplji element u akustickom "tretmanu", u odnosu na zapreminu koju zauzimaju, racionalno je projektovati ih da ponude najbolje za najmanje para... Tacno je da kod ovog DIY difuzora NE ZNAMO kako stvarno radi, jer postoje samo dva nacina da se to proceni ... merenjem i/ili softverskom simulacijom. Oba nacina su skupa i nedostupna mnogim profesionalcima... Iz tog razloga se obicno poseze za proverenim resenjima bez preteranih eksperimenata... pogotovo ako se njima oprema studio, znaci mesto gde neko zaradjuje 'lebac a ne slusa muziku zarad uzivanja... Recimo... ono sto moze da ti ucini neoptimizovan difuzor u prostoru je upravo suprotno od onoga sto treba da radi... a to je da za jedan uzan opseg frekvencija formira potpuno neprirodnu refleksiju usmerenu u jednom ("neprirodnom") pravcu i to jos jaaako "glasnu"... i to je nedopustivo za profesionalnu primenu... da difuzor ima "rezonanciju", odnosno da "radi" gore od glatke povrsine... Sto se tice "izgledanja" difuzora, tesko da se ista moze uciniti sa njegovim izgledom ako je odlican... ali... ako se muzika slusa u sobi zarad uzivanja i zabave... onda razumem onoga koji postavi "difuzor" na zidove ciji je prevashodni i najbitniji zadatak da "izgleda" u sobi... ali tada moze iskoristiti i dve velike police levo i desno i poredjati knjige na njih... nasumice po velicini... i eto jos jednog "difuzora" koji lepo izgleda .... pozdrav bogi |
ajme... ovi stvarno IZGLEDAJU. :da: da se bar mogu nac neka mjerenja...
a kako se odredjuju mjesta di ce se postavit difuzori i/ili apsorberi? |
sigurno nema nekih mjerenja tih apsorbera:( , znam za njih več nekoliko godina, kad sam nai?ao na ovu stranicu.
Znam da izgledajo lepo; jesi li vidio lepu i usto pametnu curu? Eto.:) Ima? manju prostoriju, mislim da bi ti difuzori trebali doči (osim iza leđa, gdje več ima? stenu iz kamena...moglo bi se to mo?da malo modificirati, dograditi u smislu Schroeder difuzora...) na zadnjim polovinama leve i desne stene te druge polovine stropa. Predla?em 2D tipove, bar na stropu, a na zadnjim stenama mogu biti i klasični 1D, po ?elji. Kao ?to smo več govorili; ne radi preglobuke difuzore, npr. ne vi?e od 20cm, jer ako se ne varam tvoj prostor nije jako velik, i onda difuzor neče moči da razvije svoju potpunu mogučnost difuzije. Primjer: difuzor konstruiran za frekvencije do 565Hz (kao večina klasičnih RPGjevih, a i praktički difuzija se ne ustavlja točno pri toj frekvenciji) onda je lambda cca. 0,68 pomno?i? sa koeficientom 3 = dobro je biti uddaljen pribli?no 1.8m od njega (sweet spot, gdje ima? u?i kad radi?), da bude mogao optimalno razviti svoje mogučnosti. |
Evo jos jednog proizvodjaca veoma interesantnih diffusera.
http://www.diffusor.com/Goldenhorn.htm Pozdrav Joka :-) |
pa taj je jo? odličan, evo jo? jedne modifikacije:
http://ingenieriadesonido.com/produc...202D&idprod=65 i: http://www.ingenieriadesonido.com/pr...201D&idprod=66 a ovaj: http://www.zainea.com/roundffusor.htm |
Zdravo NLP,
Drago mi je da si pomenuo ingenieriadesonido.com. Poznajem i u odrzavam kontakt sa g-na Dipl. Eng. Alejandro Bidondo i Ing. Mar?aIsabel Arango G. Njihovi diffuseri su super pogotovo OBetha I. Veoma je slican Skyline RPG diffuseru samo sto je malo slozeniji. Prime Number je N=183 i primitive root g=2 i formiran je prelamenjem matrice 13x14. Inace je izveden kao diffractal od 2D PRD sa N=183 za srednje i nize i 1D QRD sa N=7 za viskoke frekvencije. Jedini problem je sto su u Buenos Airesu u Argentini i veoma je skupo da se naruce diffuseri direktno. Total cost za transport do Makedonije je oko 750$ za 4 komada sto je neisplativo. Inace su diffuseri relativno jeftini za razliku od RPG-jevih Skyline. Treutno radim na proucavanje tehnike koje mogu da se upotrebe za izradu slicnih diffusera kod nas kako bi cena bila prihvatljiva za nase trziste. Upoznat sam i sa Zinea Round diffuserom samo mi je malo nerealna tvrdnja na njihovom sajtu o performansima ovg tipa diffusera. Pozdrav Joka :-D |
ova Zainea je malo čudna da, i teorije je malo ?epava... malo sam i čekirao neke reviewe i druge upotrebnike, pa nisu bili ba? puno odu?evljeni...
Difuzori ingenieriade sonido izgledajo vrlo interesantni da... izgleda da imaju i teoretički potencijal dobre mo?ebitne evolucije schroeder difuzora. Sa tvojim namjerajem izrade, se i ja mučim/ bavim, na drugom kraju ex-juge:) , malo je tricky... |
U principu i RPG i Ingenieriade sonido rade svoje Skyline tip diffusere od expandiranog polistirena sa velikom gustinom. Problem je napraviti se tako slozeni kalup koji bi se koristio kasnije za izlevanje primeraka.
Pozdrav Joka :-D |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Zdravo Boggy,
Procitaj ovo: http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm Na kraju gde je Warning. Tamo pise da je Skyline napravljen od high- density expanded polystyrene foam sta bi u prevodu trebalo znaciti stiropor sa velikom gustinom :wink: Pozdrav Joka :-D |
Quote:
pozdrav bogi |
...eee znam, znam, pa bez lunkera i prevelikog kr?a, taj stiropor je odvratan, ima boljih rje?enja/ materiala i kombinacija ali nikako mi ne ide neopravdana cijena proizvodnje tih ekustičkih elemenata u račun, pa sam onda na istome ko drugi:), osim ako proizvod uspe?no nudi i ne?to vi?e.
rpg je ionako poznat za odličnim produktima (onih iz boljih materijala), i po nenormalnim cenama i onih produkta koji su iz stiropora ili gipsa:( |
Problem je sto je kalup veoma skup. Istrazivanje BBC-ja iz 90-tih godina pokazuje da kalup koji bi odgovarao slozenosti RPG-jevog Skyline bio oko 200.000 funti. Nadam se da je do sada tehnologija napredovala i da je sve to jeftinije. Skoro sam trazio kalup za plastiku sa dimenzijama 5x5x5cm koji je stvarno bio relativno slozen cena je bila iznad 5000 Eura. Tako da kada se uzme u obzir da je Skyline 60x60x17.8cm mogu samo zamisliti koliko kosta kalup. :-D
|
Quote:
Da... treba i ozbiljnija konstrukcija za fiksiranje... ovi od stiropora mogu da se kace na eksercice... pozdrav bogi |
Nije problem koristiti drvo, cak je bolje i lepse. Ali problem je sto su 156 dela razlicite duzine koji se razlikuju u milimetrima tako da izrada je jako komplicirana.
Pozdrav Joka :-D |
pa i dobar cilj bi bio, da bi izpod svoje iskori?tive difuzije nudio i absorpciju, kao realtrapsovi http://www.realtraps.com/diffusor.htm ali dovr?enije, kompleksnije...
|
All times are GMT +1. The time now is 10:02 AM. |