Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   OD PC-a DO MACA (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19691)

kejkz 12-10-2007 01:28 AM

Re: OD PC-a DO MACA

Quote:

Originally Posted by Studiokoka013 (Post 174317)
Mora da je procesor clockovan na 3.2Ghz ili vise?

Ja na Mac pro quad 2.66Ghz imam CPU Test oko140.00score.

Da, klokovan je na 3.5 ghz, golden sample :)

Mislio sam, kao sto kaze Diviner, da su Mac masine dosta brze, posebno kvadovi. Svakako da je iskoriscenost procesora, a posebno memorije u OSX odlicna, ali testovi pokazuju da je za sada i dalje velik deo potencijala neiskoriscen. Mozda Leopard donese nesto novo, videcemo... Moguce je i da testovi daju prednost visem FSB-u, videcemo sta ce pokazati test projekat.

Za kraj, ostavljam vam moj logic test projekat koji radi sa 100% zauzeca procesora na ruDAW Pro, slobodno probajte kako radi kod vas:

U pitanju je dakle Logic Pro 8 projekat, sumnjam da radi na starijim verzijama. Za pravilno funkcionisanje testa potreban je Crystal Audio Unit, nisam mogao da nadjem niti jedan instrument za koji znam da vuce dosta procesora, a da je besplatan. Ustvari, nasao sam Automat, tako da cu pokusati i sa njim, zbog jednostavnosti. Pokusao sam da napravim test sa internim instrumentima, ali sam ubrzo shvatio da je to mukotrpan posao, jer malo trose procesora :) Ovo je za sada prva verzija, napravicu neku smisleniju, posto cete ovde slusati samo buku...

http://stashbox.org/43272/Noize%20to%20100%25%20CPU.zip

skinite i rom fajlove za dodatne banke, ako ih vec nemate:

http://bigblueamoeba.com/mirror/gree...SoundFonts.zip

a evo i jos nekoliko banki preseta, ako vas instrument zanima...

http://www.greenoak.com/crystal/Vintage1.zip

http://www.greenoak.com/crystal/Ambient1.zip

http://www.greenoak.com/crystal/Motifs1.zip

http://www.greenoak.com/crystal/TimsCrystalBank.zip

http://www.greenoak.com/crystal/TimsCrystalBank2.zip

sve skinute fajlove stavljate u Library/Preferences/CrystalPatchBanks i CrystalSoundFonts u home folderu...

LACKY 12-10-2007 01:48 AM

Slobo Bill i Stev idu u proslost (kako ko) Bill ide u trgovinu ziveznim namirnicama (batalio softver) a Stev u softver (batalio hardver)!

slowstar 12-10-2007 01:00 PM

Nece to tako moci, a bilo bi lepo da OSX zaista proradi na apotekarima, al' mislim da ce tu opet biti nekih problema, nije lud Steve da tako lako "pusti" situaciju, vidis da je sam "razvalio" Logic, (ja sam verovatno najveci Logicomanijak, a jedini koji ga jos nema, jer cekam legal copy tojest update) da bi se kupovale jabuke, a sada da to tako lako prepusti...u najmanju ruku cudno. Ocigledno je izbacivanje Dongla (kljuca) NAMERAN potez da bi se putem piraterije LOGIC sto vise prosirio, a i samim tim zelja za vocnjacima punim jabuka, a ovde hackeri teraju Logic na apotekarima - pa nije valjda toliki ludak da to nije predvideo...ne shvatam, ali se opasno razmisljam da se malo "ruDAW-im" uskoro...

idekius 12-10-2007 01:23 PM

Ma ja te ne bih pustio ni blizu tom MAC-u, a vala ni PC-u... Dao bih ti Atari da opet napravis nesto kao "Delta Project", a ostalo cemo lako... ;) :)
Mixa se lepo i na MAC-u i na PC-u, a verujem i na Sovjetskim vojnim racunarima kad ima sta da se mixa...;) Eeee... a dal' ima... to je druga pricha :rolleyes:

Studiokoka013 12-10-2007 05:26 PM

Slobo bolje ne uzimaj logic 8 ima ozbiljan bug pri snimanju midija da poludis.

Ti odsviras nesto i kad pustis play ono drugacije.A nigde nije ukljucena quantizacija...?

Da li jos neko ima slicna iskustva?

Mislim da smo dobili Platinum Garage Band 8 a ne logic pro 8.

Studiokoka013 12-10-2007 06:39 PM

Probao sam Logic 8 test song jedva 30 Crystala na buffery 1024 da li si i ti drzao buffer na 1024 pozdrav Koka.

kejkz 12-10-2007 06:46 PM

Quote:

Originally Posted by Studiokoka013 (Post 174452)
Probao sam Logic 8 test song jedva 30 Crystala na buffery 1024 da li si i ti drzao buffer na 1024 pozdrav Koka.

Na ruDAW je bafer na 256, jedino sam prebacio process buffer range na Large...

Nisam primetio probleme oko snimanja midi traka, ali priznajem da sam to probao na svom starom kompjuteru i na hdsp karti, posto na ovom nemam midi interfejs. Probam veceras opet, mozda nisam obracao paznju, pa javljam...

LACKY 12-10-2007 08:39 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 174414)
Nece to tako moci, a bilo bi lepo da OSX zaista proradi na apotekarima, al' mislim da ce tu opet biti nekih problema, nije lud Steve da tako lako "pusti" situaciju, vidis da je sam "razvalio" Logic, (ja sam verovatno najveci Logicomanijak, a jedini koji ga jos nema, jer cekam legal copy tojest update) da bi se kupovale jabuke, a sada da to tako lako prepusti...u najmanju ruku cudno. Ocigledno je izbacivanje Dongla (kljuca) NAMERAN potez da bi se putem piraterije LOGIC sto vise prosirio, a i samim tim zelja za vocnjacima punim jabuka, a ovde hackeri teraju Logic na apotekarima - pa nije valjda toliki ludak da to nije predvideo...ne shvatam, ali se opasno razmisljam da se malo "ruDAW-im" uskoro...

Dobro to rece samo upravo mislim da je drugacije. Logic je upravo pusten da Pisijevace na Osx imaju smisla tj. da se ima sa cim zabavljati i uciti!
A videces kada izadje za 50-tak dolara legalan Osx koji se jednostavno instalise na pisijevace, to je moja prognoza.

Arthur 13-10-2007 02:07 AM

meni se nesto cini da ili je sve neka zesca zavera, pocevsi od intela u macovima,
ili su se gadno zajebali, i ovo sto se desava sa hakintosima zapravo kvari ideju o poboljshanju prodaje mekova sa logicom, makar i razbijenim..

RetroMan 14-10-2007 08:36 PM

Quote:

Originally Posted by peruzza (Post 174371)
Ne vidim sta je tu problem?:confused:

Pa Logic je poznat po tome da kad izadje nova verzija, puna je bug-ova, pa onda slede update-ovi da to sredjuju, pa nesto i srede, ali obicno ne sve.

RM

peruzza 16-10-2007 11:01 AM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 174707)
Pa Logic je poznat po tome da kad izadje nova verzija, puna je bug-ova, pa onda slede update-ovi da to sredjuju, pa nesto i srede, ali obicno ne sve.

RM

Svaka nova verzija software-a ima pocetni period uhodavanja. Jbg, ganjaju ih gazde sa rokovima.
Ali, koliko ja znam, Logic7 je extra stabilna prica, prepuna opcija i, realno, prosecan korisnik jedva da iskoriscava 30-40% mogucnosti programa. Naaarocito Logic-a!!!
Pozdraw!!!;)

RetroMan 16-10-2007 11:19 AM

Quote:

Originally Posted by peruzza (Post 174917)
Svaka nova verzija software-a ima pocetni period uhodavanja.

Problem je sto to kod Logica ume da potraje...

RM

drzox 17-10-2007 01:01 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 174346)
Samo par ispravki...

Kao prvo, mogu se koristiti PCI audio interfejsi, i rade gotovo Plug & Play (barem kada je RME Multiface serija u pitanju).

Drugo, na novijim chipsetima od 945 (a P5LD2 i to rev2.0, odnosno C, koju imas, jer jedino ona podrzava Core2) , recimo 965 i P35 instalacija se ne moze pokrenuti tako jednostavno. Potrebna je ili USB optika (dvdrw) ili eventualno SATA jer IDE kanal "nosi" third party kontroler (jmicron npr).

Trece, mogu da rade i 7100GS kartice, a evo uspjeli smo da namjestimo i 8800GTS, sto znaci da mogu razne varijacije da se prave (samo treba ogromno vrijeme, znanje i volja da se ulozi). Slazem se i dobar je tvoj prijedlog za 7600GT jer bi one trebalo inicijalno da su podrzane (nisu potrebni hackovi i tweakovi koje samo strucnjaci poput naseg moderatora kejkza znaju da odrade)...

Cetvrto, ne vjerujem da koriste Asus ili neke gotove ploce jer se i po slikama moze utvrditi da koriste neki namjenski PCB. No stoji to da se koriste intel chipseti koji se koriste i na danasnjim popularnim PC plocama (inace OSX86 verzija ne bi ni radila)

I peto, razlike u snazi su evidentne (malopredjasnji postovi se odnose na to) samo ako imate overklokovan PC (sto nije komplikovano uraditi...komplikovano je samo utvrditi apsolutnu stabilnost istog).

Od PCI kartica sam probao M-Audio i ne radi jer nemaju UB drivere,Emu1212m ne radi jer nemaju uopste drivere za MAC OSx a za ostale ne tvrdim nista .Koliko sam shvatio bitno je da imate UB drivere ,koje vjerovatno firme nece nikad napraviti za PCI kartice(cast izuzecima)
Od grafickih sam probao Nvidia 7300gs i radi u rez.1024x786 i nema daul screen
Isto vrijedi za Asus 1650 pro.Ovo je sve bez nekog posebnog Tweekinga ,samo ubacim instalacijski DVD i instaliram OSX sa natit driverima sto za nvidiu sto za ATI.Pretpostavljam da je bilo velikog napretka u posljednja 2 mjeseca i za ostale graficke karte ,ali nisam pratio.Ovaj instalacijski DVD koji ja imam skinut je sa insanely foruma i zove se nesto MAc OSX86 jas .10.4.8 za intel i Amd (nije bas ovako ali to je to).
Sleep jos uvijek nisu rijesili kao i vrijeme koje pokazuje razliku u 2 sata u odnosu na XP ukoliko imate dual boot.
Sto se tice ploca to sam vise figurativno naveo Asus misleci na chipsete i ostali protokol koji je 90% ako ne i vise isti kao i kod standardnog PC.
U svakom slucaju Logi Pro 8 radi sa mbox2 karticom i to mi je najbitnije kod OSX-a ,a inace bi ga tako rado formatirao i vratio se na dobri stari XP koji me nije prodao ni 4 puta.Navika je cudo moze OSX biti stabilniji 16 puta ali me zaboli glava od njega nakon 10 min:) :banghead:
Pozdrav

MUzzY 27-10-2007 02:10 PM

Samo da vas obavestim da Leopard od sada ima i za hackitosh varijante :)
Poz!

LACKY 28-10-2007 09:05 AM

Ljudi budite za pocak obazrivi sa Leopardom, evo http://www.macmusic.org/news/?lang=en

yoloko 30-12-2007 03:32 PM

da li ima istine u tome da procesori na apple racunarima drugacije funkcionishu i da je zato sabir zvuka kod pravog meka bolji,

mislim pripremam se da pravim jednog hackintosha a ortak mi ovo navodi,
kao ne moze da se poredi OS-X na PC-u i Mac-u
molim vas ima li osnova za ovako neshto tvrditi??? :confused:

lesha 30-12-2007 03:40 PM

pozdravi ortaka, isti je procesor, isti os, nema razlike.

yoloko 30-12-2007 03:51 PM

pa taj fazon, ni meni nema logike

hvala u svakom slucaju :wink:

peraZdera 30-12-2007 07:44 PM

Mene licno zanima kako rade stare aplikacije (kompajlirane za Gx procesore) pod OSXom na Intelu>? Kako taj emulator odradjuje posao?

kejkz 31-12-2007 09:18 AM

Quote:

Originally Posted by peraZdera (Post 185126)
Mene licno zanima kako rade stare aplikacije (kompajlirane za Gx procesore) pod OSXom na Intelu>? Kako taj emulator odradjuje posao?

Zavisi koja vrsta aplikacije je u pitanju. Programi koji rade u realnom vremenu su neupotrebljivi, dok npr. programi tipa word procesora ili jednostavnih izvrsnih programa rade dosta dobro. Ima i dosta programa koji ne rade uopste, a tu spada i veliki broj au plagova. Inace, taj emulator se zove Rosseta.

Tomislav 31-12-2007 11:06 AM

Meni OSX86 zasad odlicno radi... Samo jos u firefoxu nikako da vidim hrvatska slova č ć š đ ž - neznam jel ih vi vidite sad??

I postoji li nacin da zamjenim slova y i z jel me prilično bune?

kejkz 31-12-2007 03:08 PM

Sa instalacionih diskova koji kru?e internetom, izbačena je podr?ka za neke jezike i karaktere, a među njima i latinične. Mogu se instalirati sa originalnog tiger ili leopard diska. Međutim, ovo pravilo ne va?i za sve instalacije i sve fontove. Poku?aj da zameni? font u firefox-u, stavi npr times roman, za njega sam prilično siguran da radi.

Tomislav 31-12-2007 04:02 PM

Hm, sad sam radio xbench test i pokazao mi je nekakav ukupni score oko 202. Jel to ok?

Sad ću ja malo sa tim fontovima isprobat. Hvala...

poz

kejkz 31-12-2007 06:21 PM

Quote:

Originally Posted by Tomislav (Post 185255)
Hm, sad sam radio xbench test i pokazao mi je nekakav ukupni score oko 202. Jel to ok?

To je, bar koliko sam imao prilike testirati, neki prosek sa rudaw kompjuterima i 10.4.10. operativnim sistemom, koji je verovatno instaliran kod tebe.

peraZdera 31-12-2007 10:50 PM

Jesu li izasle nove verzije audio software-a za Intel? (dawovi, plugovi, etc...)

kejkz 01-01-2008 09:24 AM

Gotovo sav softver je već preveden u univerzalni oblik, tako da, sa te strane, nema problema. Ipak su intel procesori već dve godine u upotrebi :)

peraZdera 01-01-2008 04:32 PM

@Kejkz

E do jaja! :)
Trebao bi da otvoris novu temu i popises sve u vezi OSx-a (software, driveri, performanse, etc...) i postavis je da bude sticky!

btw emu1212m pretpostavljam da je unsupported>?

kejkz 01-01-2008 04:56 PM

Quote:

Originally Posted by peraZdera (Post 185331)
@Kejkz

E do jaja! :)
Trebao bi da otvoris novu temu i popises sve u vezi OSx-a (software, driveri, performanse, etc...) i postavis je da bude sticky!

btw emu1212m pretpostavljam da je unsupported>?

I ja sam se ne?to razmi?ljao jedno vreme, ali je oblast ipak toliko velika, ne bih nikako mogao sam. Posebno zato ?to je iza?ao nova verzija os-a, leopard (koji je btw. odličan) tako da je tek sada situacija nezavidna. Ali, poku?aću ovih dana odmora u kratkim crtama izlo?iti sve bitnije parametre.
Taj E-mu ne radi, ali po?to su specifikacije otvorene, nije nemoguće da neko napi?e drajver. Koliko sam shvatio, cela serija emu karti će se uskoro moći koristiti na linux-u.

peraZdera 01-01-2008 06:27 PM

Ja sam poterao emu 1212m na linuxu bez problema! Nisam probao da snimam ista, ali sam citao negde da je i to moguce... Jeste da nemas onaj patchMix, ali koji ce mi moj on...

kejkz 01-01-2008 06:49 PM

Onda je pitanje vremena kada će neki entuzijasta napisati drajvere za os x. Ako takvih jo? ima, naravno :)

Dexxy 26-07-2008 01:59 AM

Kako danas stoje stvari sa Leopardom za Intel i AMD? Da li je nesto bolje sada nego pre? Hteo bih malo da probam kako radi...

kejkz 26-07-2008 07:50 AM

Savrseno, ne bi valjalo da je jos bolje... bilo bi totalno nezanimljivo.

Tomislav 26-07-2008 10:42 AM

Meni Leopard radi bolje od starije verzije... :)

Dexxy 26-07-2008 12:20 PM

Interesuje me kako stoje stvari sa PCI kartama? Da li radi Uad, PoCo, Luna...Kako je sad sa grafikama ATi... I koju verziju da skinem da instaliram. Nisam se do sada suocavao sam Mac Os-om. Hteo sam da Mbox i PT korsitim preko Leoparda. Imam Q6600, Asus Commando....Gde da nadjem postupak instalacije....

PoZz

milos 26-07-2008 02:43 PM

Procitao sam da PCI UAD radi sad ne znam za ostalo,MBox bi takodje trebao shljakati....
Ja koristim Kalyway 10.5.2 u kojem vec imas pri instalaciji da izaberes drajvere za NVidiu i ATI + imas puno korisnih programcica tipa Adium(multichat client),VLC player....
Tutorijal za instalaciju
http://www.youtube.com/watch?v=EZ5epvBpiUw
Ako zelis dual boot sa xp-om onda ovo http://wiki.osx86project.org/wiki/in...ualBoot_10.5.2

RetroMan 26-07-2008 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by Dexxy (Post 211417)
Interesuje me kako stoje stvari sa PCI kartama?

Apple je presao na PCIe jos pre nego sto je sa IBM procesora presao na Intel, tako da da PCIe kartice na OSX PCju rade, a koliko sam cuo PCI je problematican, ali se ogradjujem, posto nemam licnog iskustva.

RM

kejkz 26-07-2008 11:54 PM

Nije toliki problem PCI, radice sve sto ima unibin drajvere,ali iskreno, ako ti je do mac os-a, lepo bato pazari mac kompjuter, i uzivaj. Sve drugo od tebe zahteva angazovanje koje za normalan rad sa zvukom nije vredno truda. A ako volis da zaradjujes warezom, e onda nema leka, pc ce ti uvek biti majka...

Dexxy 27-07-2008 01:46 AM

@Milose
hvala na odgovoru, probacu ovo.

@Retroman-e
interesuje me samo PCI posto to imam trenutno u kompu.

@Kejkz
mozda i kupim Mac, a do tada bih malo da isprobam ovo kako radi...

DADDY Z 27-07-2008 06:17 AM

Evo baš juče uz dosta treniranja BIOSa instalirah OSX (kalyway 10.5.1) i mogu vam reći da radi ko zmaj.Konfiguracija je MSI 965neo,Intel C2D 6420,2giga rama-znači ništa posebno.
Što se tiče PCI karti, imam dve zvučne (M Audio,Echo) koje nije prepoznao niti ima drivera za iste tako da ništa od toga dok ne uzmem neku USB ili FW varijantu.
Kao što reče Kejkz grafičke karte nisu problem pošto u ovom paketu ima drivera za ATI i Nvidia.
Everlast je nedavno uzeo RME 9632 i za nju ima drivera tako da šljaka bez problema.
Čijenica je da proizvođači hardvera neće da se zameraju Apple-u pa neće da napišu UB drivere,tako da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca koji sa vremena na vreme urade drivere za ponešto a ostali Hackintosh smrtnici sede i čekaju.:da:

Tokođe se slažem sa Kejkzom da treba uzeti Mac ako je OSX izbor za rad.Ovo je super varijanta za Try Before Buy ali ništa više od toga.

milos 27-07-2008 01:08 PM

Tako je, treba podrzati i kupiti ...:)
Evo ja juce dobio kao poklon jedan Apple proizvod - ipod shuffle i prezadovoljan sam 8-)
Jednostavnost,elegancija,kvalitet zvuka - ma Apple rulz bre 8-) :da: :D

All times are GMT +1. The time now is 03:59 PM.