![]() |
Re: Apple Logic Studio
evo i mene.....posle 12 godina na Cubase (od Atari 1.0 do SX 2 na macu-imao i godinu dana Pro Tools TDM:o ), promjenio za Logic Pro 6 (sada 7.2) i nikad nisam ni malo po?alio, samo sam si celo vrijeme govorio ?ta sam toliko dugo cekao.....LOGIC RULES!
A isto sam u poslednje vreme puno radio u Nuendu sa audiom i veoma mi je cool, ali ako zbrojim sve mane i prednosti Logic mi je je jo? uvijek bolji. Ima Nuendo neke super fore koje Logic nema ali ima Logic mnogo vi?e stvari koje trebam svaki dan koje ima Nuendo idiotski rije?ene..... I LOVE LOGIC!!!!:D |
pa da uzecu i novi MAC!!!
|
Quote:
meni licno je vaznije misljenje slowstara nego moritza samo i iskljucivo zbog uspijeha u poslu... a do uspijeha se dolazi nacinom razmisljanja... ja necu sam da procijenim sta je bolje je moze da bude skupo... ne razumijem moritz zasto razmisljas o kupovini logica ako mozes da zavrsis posao sa nuendom ili cubaseom |
Ja bih voleo da saznam sta to u Logicu moze, a u Nuendu ne ili sta je to bolje kod Logica u odnosu na Nuendo?
Moj prvi susret sa Logicom je bio sa verzijom Platinum, a poslednji pokusaj da Logicu dam sansu je taj neki "poslednji za PC, 5.5.1 napr... I tada je to bilo "zbog drugih", ali me je uzasno odbijao sam interface koji je uzasno neintuitivan i licno meni, nekako gadnjikav. Ja svakodnevno, godinama radim i do sada nisam imao primedbi na Nuendo. Na sebe da, na ljude da, na razne stvari, ali ne i na softver. On radi tacno to sto treba (barem po mojim utiscima), ima mnogo korisnih funkcija za korigovanje sviraca- amatera, tj "sviraca (pevaca) u pokusaju" koji su najcesci. Ne rusi se, ne zakida od plate... :) Zaista, sta ima Logic sto nema Nuendo (molim samo da se ovo ne pretvara u svadju jer me zaista zanima konkretan odgovor) |
Quote:
|
Ma nisam im "rekao", vec sam zaista pitao.
Moguce je da nesto previdjam, pa ako je tako, voleo bih to da znam. Nisu nedostizne pare da se predje sa jednog sistema na drugi, ako za to zaista postoje pravi razlozi. |
Quote:
1. Daleko bolji i cvrsci midi tajming ( ali posto nemas neke specijalne midi akcije , onda to i ne osecas ) 2. Milion puta bolju groove kvantizaciju .... Za sve ozbiljnije matrice , programing bubnjeva radimo na logicu ( i ako ja sma ne volim mnogo taj program ) 3. Kvalitet efekata koje dobijas sa programom je mnooogo bolji od Nuendovih ( ovo takodje na nas nema uticaj , jer te efekte ni ne koristimo ) Eto za pocetak ..... verovatno ce ti logic useri reci jos nekolik stvari Pozdrav |
nema milion losih plugova ko nuendo
sound je bolji..( bar za moj ukus) nema natezanja sa 100 prozora LOGICAN je JEDE 30% MANJE CPU poWera nego nuendo s istim Plugovima a sada i kosta 25% od cijene Nuenda e da MAX..JEBENI MIDI TIMING!!!!!!! 2 godine sam radio u nuendu i nisam bio zadovoljan..LOGIC mi je bio jako nerazumljiv..morao sam ga naucit kada sam remixirao DINU koji pobjedio na 1 djecjem eurosongu...OD TADA nakon 10 dana muke ...NEDAM VISE LOGIC....jebeni software!!!! |
Moram da te ispravim
Quote:
1. Mnogo je bitnije da ima DOBRE plugove , mada ovo u nasoj zemlji nije neka prednost , zbog piratizovanog software a Quote:
Quote:
Quote:
Pozdrav |
moje iskustvo je takvo ..ono sto sam napisao stojim iza toga!!!
ej Max kava u BG oko 20tog??????? jel moze |
Konacno konstruktivna rasprava....
E sada, meni neko mora da objasni sta je to zapravo midi tajming i sta je to bolje kod Logic-ovog midi tajminga? Meni svi midiji sviraju i na Nuendu, tacno onako kako su odsvirani (ili sam ja gluv). Da li kada kazete "midi tajming" mislite na sam midi unutar kompjutera ili mislite na sinhronizaciju sa externim spravama. Ako smo "u kompjuteru", zanima me sta je "bolje" od "tacno onako kako je odsvirano"? |
mislimo na externe sprave!!!
|
Znaci, dok ne ide napolje, ponasa se identicno?
A kako se ponasa externo? Mislim, znam i vidjao sam dosta da se sprave tipa magnetofoni i kompjuteri sinhronizuju, ali da li to znaci da ako ga sinhronizujes u Nuendu gubi neke frejmove ili ispada iz synca ili sta vec? Ne budite skrti na recima, ovo je vrlo bitno da se raspravi. Moja pitanja se uglavnom odnose na verzije od 6 pa navise u koje nemam uvid. Sto se zvuka tice, apsolutno se slazem sa Max-om, barem zakljucno sa poslednjom PC verzijom. Nema nikakve razlike ili sam stvarno gluv. Oko resursa ne raspravljam uopste jer tu stvarno nisam imao nikakvih problema do sada, ali me zanima da li postoji nesto od naprednih funkcija za editing kao sto je time warp u Nuendu koji je uzasno koristan, da li se sa istom lakocom rade utisavanja i fade in/out-i na partovima... Nesto tog tipa? Na starim verzijama je bio neki problem oko delay kompenzacije, ako se ne varam...? |
Quote:
Razmisljam iz prostog razloga sto sam u fazi nabavke novog racunara ( Mac - lap top), buduci da N4 jos nije gotov a ne zelim da kupujem Cubase 4 jer je to bacanje para ako uporedim sa Logic 8 paketom . Logic ce raditi ono sto radi najbolje MIDI hardvare i komponovanje muzike, dok Nuendo ostaje sve ostalo da radi jer tu Logic nema mesta. Sto se ostalog tice imas PM ;) |
Pa sto se tice MIDIJA...genenralno u svemu je tocniji...Externi Syncovi, MIDI komunikacija s SINTEVIMA I samplerima, SMPTE, MTC i MMC.....
ja imam i jedan super dodatak u MACU STEALTH PORT kojise kaci na modem i umjesto da mi unitori rade preko USBa...rade mi preko starog 422 modem porta... TIMING ...znatno bolji......(jer USB ni na macu nje neko zlato makar je tocniji i stabilniji od PCa) prije kad sam radio s nuendom (v3) znao mi je pojest note midija koje sam tjerao s externih midi aparata..cim je quantizacija bila preko 16 vec je bio gladan a ako je bilo vise od 20 kanala externogmidija...to je bilo grdao..to je bio jedan od razloga zasto sam poceo ucit logic. na logicu s time nisam nikad imao nikakvih problema!!!! sto se tice plugin delay kompenzacije...koliko ja znam tu steka...sve na kanalima i insetima s pugin delay kompenzacijom radi , ali zaboravi SENDoves HARDVAREOM kao UAD, TC......tu jos steka..i neznam dali su to rijesili u osmici...s ostalim plugovima sendovi isto rade super... da 6 ima bolji sound!!!!!!!!;) |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Jedino sto mi je smetalo jeste sto nije tight i sto mi nekako ljulja groove sam od sebe. Iskreno mislim da je to vise do Win.-a i MIDI-ja . Ne vezano za to mislim da je Logic efektivniji za midi programiranje i komponovanje....o ceni necu ni da diskutujem :) Zvuk?? hm, hm....tu se necu sloziti, kao sto je Oggy i jos neko pomenuo stvarno nisam cuo nikakvu razliku...mozda gresim, ali stvarno nisam koliko god sam se trudio. |
Quote:
Zasto konkretno? |
Quote:
http://img250.imageshack.us/img250/1...ussetupyy7.jpg http://img161.imageshack.us/img161/3...dingoffxy8.jpg Ko radi puno sa eksternom midi opremom neka uzme jednu posebnu PC masinu i Logic 5 Platinum za midi + Unitor i neka syncuje to sa drugom masinom gde je Nuendo ili sta vec i tamo neka usnimava wav...... |
Quote:
Naravno da moze .... :) Ponesi neke Paris adat kartice :rotfl: :rolleyes: Pozdrav |
Quote:
Quote:
Quote:
Antovic je izvozio sabrane kanale bez efekata i kontrafazirao ..... potpuna tisina ..... Pozdrav |
Quote:
...ljudi zasto mislite da Logic 8 lici na Tracktion ??? !!! :banghead: Zato sto je prvi screenshot sa zumiranim trackovima koji su obojeni slicno kao na Tracktion flajeru??!!! Aman! Pre bih rekao da su Mackie-vci poskidali fore od Abletona, pa su napravili tracktion... a pogledajte malo i ostale aplikacije (Final Cut, Garage Band...) koje su se pojavile pre Tracktiona, pa onda govorite o kradji designa... ...zasto Logic 8? Potpuno su ludi ovi u Apple-u... mada ja kontam da mozda i nisu jer sve ovo indicira na kupovinu novih Mac-ova, pa je samim tim i opravdano! Verovatno je zbog toga i ukinut XS KEY. ...oko tajminga prica stoji - definitivno "cvrsci" tajming sa eksternim spravama, mislim da je fora u algoritmu koji slaze midi stream. mislim da i cubase i logic imaju istu rezoluciju u ppq ali logic opet to malo tacnije odradi.Pitajte malo i starije Atari i notator creator (emagic) user-e pa ce vam reci istu pricu za te verzije i midi tajming. E sad - zasto sam ja presao na Logic? Relativno dugo sam sa softverima (ne jako mnogo kao neke starije kolege, ali oko 12 godina cackam i Cakewalk, Atari cubase, SX, Nuendo , ProTools Le i Hd, Logic express i Pro, slabo nesto i Ableton) ali evo od svega toga sam gledao sledece - sta sve moze, koliko je stabilno, i koliko para das da dobijes sto vise. Posto krecem da radim neke sapunice za preko, traze mi original soft, pa sam resio da to bude Logic (tada jos verzija 7) iz prostog razloga sta sve dobijes za pare koje das! Vrhunski scoring za stampu (nema potrebe za Sibelius-om i Finale - quantize friendly - nije kao cubase koji da kobasice ludog midija! u logicovoj regiji moze da ostane nekvantizovani midi zbog live feel-a, a opet kad stampas on to fino kvantizuje zbog printa) ...kvalitet efekata, instrumenata.... sve sve je maxi, jedino sto mi nedostaje u Logicu sto ima Nuendo je Clip Based Gain, mada i to moze da se resi preko HyperDrawa, i brzina editinga audio regija (mada je sve stvar navike - ja sad brze radim na ProTOols HD nego na Nuendu koji ima mnoogo bolje alate za audio editing. Stvar navike - sa PTHD sam svaki dan pa se covek navikne. Eto zasto Logic! i to je jos bila sedmica! a ovo sa osmicom ... stvarno nisu normalni! Dobijes dzabe JamPackove, Mainstage i svasta jos nesto... i sve to za 500 dolara !!:o ...velika je to firma. Kupuju npr ko ludi kuce koje su radile 3d i compositing, pa je Shake koji je bio nenormalno skup kostao 4000, pa 1000, da bi sad bio 400 dolara!!! Na kraju ce biti discontinued, jer dolazi nesto novo :) eto.nadam se da je bilo useful ;) pozzzzz:) |
Quote:
Vec navedeni MIDI, druga stvar je modularnost samog Logica ( ne samo mikseta nego sve komplet) sto je prilicna prednost jer mozes da ga udesis do najmanjih detalja da bi ti olaksao brzinu rada....prilicno bitno kada ti ideja sine u glavu, i trece je da prilozeni instrumenti i plagovi su mnogo bolje kvaliteta nego u Cubase-u i Nuendo-u...mada iskren da budem treba sacekati N4 da vidim sta ce na tom planu da se desi....i poslednje - cena celog paketa je potpuno smesna :) I meni je malo problem da se priviknem na Logic, ali cu se naterati :) zarad programiranja, ostalo , kao sto rekoh, ostaje u domenu vernog Nuenda :D |
Quote:
|
Quote:
ableton ima session i arrangement view odvojene. |
Quote:
Eto, bio je test sabiranja pa je Logic 7 zvucao najgore. Tako da mi je to sve pomalo postalo smesno. |
Quote:
|
Za prvu recenicu pogledaj sam po forumu pa ces shvatiti, a za drugu moram da priznam da mi nije jasno sta si hteo da kazes?
|
Quote:
|
Inace, moram da primetim da je Media Browser maznut od Steinberga ;)
|
Prica o "cvrstom" groove- u, a zatim o shaffle - u je prilicno kontradiktorna, jer shuffle bas i sluzi da "razbije" cvrstinu kvantizovanog midija.
Istina je da kod Nuenda shuffle iliti plug "quantizer" ne moze da se najlepse primeni na komplet traku bubnja, ali ako se trake razdvoje, pa na Hi hat, ride, tomove i cinele stavis vise, na dobos manje, a na nogu najmanje i jos ako pri tom odredis pravu minimalnu ritmicku vrednost , onda vec radi... Ali ajde to na stranu, posto se moze podvoditi i pod ukus... Nego, vrlo bitno pitanje: Da li Logic trazi "Mac" ili "Mac OS", posto je moguce emulirati Mac OS na PC-u? |
Quote:
Quote:
Instaliraj Logic , probaj 40 ak verzija shuffle ova , pa postavi ponovo pitanje :) Quote:
Nego, vrlo bitno pitanje: Quote:
Pozdrav |
Quote:
Shuffle = swing = triolska podela groove a Verovatno si zato pomesao ;) Pozdrav |
Nemoj takve price samnom.
Znam (vrlo dobro) i sta je triola i sta je shufle i sta je groove. I kada nesto kazem, znam na sta tacno mislim. Ovo niti je bila tema rasprave, niti prilika da mi delis lekcije, vec samo pokusaj da razjasnimo neke nejasnoce oko same razlike medju programima. Rekao si za shufle u Logicu, ja sam spomenuo slicnu stvar u Nuendu i nema razloga da vodis pricu dalje "poslusaj, pa ponovo postavi pitanje...", kad i sam znas da sve to znam i da smo jos davno pricali o svemu tome. Nekako mi nije lep nacin kako si nastupio. Zaista nije... Otisli bi predaleko kada bi smo se ovde upustili u to. Mozemo da otvorimo novi thread oko programinga bubnja, pa da tu bistrimo do prekosutra. Ovime prilicno narusavamo vrlo bitnu temu i odlazimo u OT |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Ova opcija koliko ja znam postoji oduvek u Nuendu...create groove quantize from hitpoints |
Quote:
Nuendo ima samo jedan slider , gde navlaci polako u swing , a u logicu ima mnogo raznih i razlicitih gruvova , koji su meni nezamenjivi u radu . Jos jednom da napomenem , skoro da i ne znam da radim u Logicu i Nuendo mi je prirodno okruzenje ..... ali bih voleo da ovu i ovakvu funkciju imam u nuendu .... Pozdrav |
Quote:
Inace... groove kvantizacija preslikava sviranje bubnjara (koliko je to moguce iz stereo trake)...tako da pomeraji mogu da` budu i extremni...... u zavisnosti od svirke. |
Quote:
Pretpostavio sam da je nesporazum .... samo sto ja sve vreme pricam o shuffle = swing u .... koji jako cesto koristim svuda ....... a to jednostavno ne radi tako u Nuendu .... a voleo bih :) Pozdrav |
Quote:
To pricaj tamo onima u Londzi:):rotfl::rotfl::rotfl::D:) U grckoj je mega, sta reci... Ajd... |
All times are GMT +1. The time now is 11:55 PM. |