![]() |
Re: VIFA Pico- Lino
1 Attachment(s)
Da osvezimo malo thread :)
|
stavio sam jednu i u prvi post... nek se nadje ;)
pozdrav bogi |
Okej, da i ja prozborim koju o ovim surovim mali?anima
Kada sam ih prvi put slu?ao kod Moritza na Yamaha Hi-Fi pojačalu ono ?to uop?te nisam očekivao da čujem je količina basa i sama glasnoća, koja nije da 'trese zidove' ali je vi?e nego dovoljna. E sad ako neko voli ba? glasno i 'da oseti kick u grudima/stomaku' to mo?e biti problem. Picolino mo?e dooosta nisko da svira, ali bez da pravite diskoteku u studiju. Ono ?to mi se najvi?e dopalo je kako izlaze reverbi, vokal i dinamika.. zaista vrhunski! :o Takodje bih rekao da su vrlo transparentni zvučnici pa se moglo sva?ta čuti slu?ajući moju radio dramu, koja je sastavljena iz mno?tva zvukova/efekata koji su snimani sa različitom opremom i različitim prostorima. Ta razlika se toliko osetila da me je bilo sramota da sam ja uop?te autor te radio drame :) Stvar koja mi najvi?e smeta kod ovih kutija ?to se čudno pona?aju na negde oko 125Hz.. Mo?da sam to samo ja, ali stra?no mi smeta. Npr. slu?am muziku i kad se bass gitara spusti na odredjenu notu, odjedom se te frekvencije izdvoje iz mixa i to na neki preterani, pomalo neprirodan način.. kao da kutija rezonira na toj frekvenciji, mnogo se pojača, osetim neki 'pritisak' u u?ima plus zvooooooonjnjnj zvuk. I tačno kako slu?am muziku ili gledam film, kada začujem zvooonj, zatim bacim oko na analajzer uvek vidim da je peak na 125Hz, uvek. Takodje mi je malko zasmetalo kod slu?anja muzike ?to je picolino zvučao mutavije/prigu?enije (naravno uz prednost detaljnosti, stereo slike, transparentnosti, dinamike). Ali stvar kod koje me je kupio i koja me ustvari najvi?e interesuje je kako radi na filmu!!! pFFFFF!!! :o:o. Stvarno prelepo! bez daljih komentara!! Da bi se izvukao maximum iz najvi?ih visokih koje mo?e da proizvede bilo je bitno nacentrirati glavu tako da sredina zvučnika bije tačno u u?i. Danas sam ponovo bio kod Moritza (da uzmem svoj Picolino kit koji je stigao) i imao sam priliku da ih ovog puta čujem na BoZo A1802 (?uto pojačalo) o kojem sam čuo samo najlep?e stvari i o kojem sam razmi?ljao da ga uparim sa svojim Picolinom (kada to zaslu?im). Ljudi.. ono stvarno nije normalno.. :) Picolino sa Yamahom mi je bio strava.. ali sada ovo.. uh!! Već detaljni picolino je toliko dobio na detaljima da ga maltene upoređujem sa mojim slu?alicama AKG K271s samo ?to imam stereo sliku ispred sebe i zvuk nije toliko kompresovan. Ne znam kako (voleo bih da čujem neko obja?njenje), ali sada zvučnik mo?e da svira vi?e, sada je nestala ona mutavost kod muzike, a čak nije toliko bilo bitno da nacentriram sredinu drajvera prema u?ima da bi ih čuo :confused::confused:. Sada sve zvuči mnogo kompaktnije, odvojenije. Čuje se svaka hrapav?tina na vokalu (ne znam kako ovo da objasnim, ali recimo poređenje sa vizuelnim bi bilo da sada na breskvi mogu da vidim i dlačice :) ) Yamaha iako je lepo svirala, sada mi deluje da je davala neki 'RAZLIVENI' zvuk. Mislim da je to prava reč za to :) Iako dobro snimljena muzika sada zvuči mnogo bolje, na prvo slu?anje filma sam se deprimirao.. jer je to polje u kojem radim. Film iako mnogo detaljan, zazvučao je jednostavno ru?nije, zvučno ne zaokru?en. Samo da dodam da sam slu?ao film Čudesna sudbina Amelije Pulen, koji mi je jedan od najbolje smiksanih filmova, a da ne pominjem to da je jedini film koji je za malo napravio presedan (da je pobedio) na američkoj dodeli oskara za zvuk gde se nominuju samo američki filmovi. Amelija i ako je francuski film, bio je nominovan za oskara. Međutim, kada bolje razmislim, kada sam se vi?e udubio u problem koji me ?ulja shvatio sam da je to ustvari veeelika prednost za nekog ko se bavi filmom. Tačno se čuje sve ?to je lepljeno (odnosno NAHovano, radjeno post sinhrono). ?to mi daje mogućnost da sve to lep?e uradim. Mo?da zvuči sme?no da je picolino + A1802 bolje slu?anje nego slu?anje koje imaju ljudi koji rade za Jean-Pierre Jeunet-a. Koraci iz studija, ?u?kanje odeće iz studija i ostali Foley efekti su zvučali ne toliko prirodno, ne kao deo slike, celine, uključujući i sve ostale efekte snimane u različitim prostorima, to se jednostavno čulo i to mi je na prvo slu?anje smetalo i delovalo kao ru?nije, ?to govori o surovosti, detaljnosti i transparentnosti ove kombinacije Picolino + A1802. Posle toga oti?ao sam sa istim diskovima kod druga koji ima Mackie HR824 i bilo mi je drago ?to dr?im picolino kit u kesi |
Analog hvala na iscrpnoj recenziji...kako bih rekao e tako se to radi :) .
Iako je ovo thread povodom Pico Lino zvucnika ujedno je i real life promocija BoZo pojacala. Svako ko bude dosao da cuje zvucnika prvo ce morati da slusa na Yamaha pojacalu :p e, a onda ako zasluzi i na BoZo :D pojacalu, shalim se naravno ali je definitivno bolje da cujete prvo prosek pa onda pravu stvar. P.S. dobro si se setio Bogi, jos je primamljivije za one koji prvi put citaju ovaj thread. |
heh :]
|
Evo, danas sam se cuo sa Dejanom Dobrinom i dobio informaciju da se VIFA 9 bgs 119/8 vise ne proizvodi i da je navodno zamenjena TG serijom.
U svakom slucaju nista od kupovine drajvera u Dayensu:( |
1 Attachment(s)
Ovako izgleda picolino kit, koga interesuje..
plus dokumentacija koju nisam fotografisao i nedostaje drugi drajver. to je inače sve |
Znaci nista od nabavke drajvera u Srbiji :( .
Ne znam da li Boggy ima neku pametnu ideju ili da idemo po starom...svercovanje iz Nemacke. Problem jer u tome sto ja vec mesec dana cekam moje drajvere i da stvar bude gora nisam 100% siguran da ce doci do kraja meseca:banghead: . Da ih ima u regularnoj prodaji ni po jada ali ih trenutno nema. |
Quote:
Jedini nacin je da se uporede ovi koji se (mozda, ne znam da li ih imaju na stanju) mogu nabaviti u Shapcu, i ovi tvoji novi... pa da se onda prica... To bi iziskivalo kupovinu shabackih drajvera, razradjivanje, i merenje elektro/mehanickih parametara sva 4 drajvera.... tek tada mozemo govoriti o tome da li su "domaci" ekvivalentni ili ne. posle merenja mozemo ustanoviti: 1. Drajveri su SVI vrlo slicni (normalna pojava kod "istih" elektromehanickih sprava) 2. Drajveri nisu vrlo slicni, odnosno mogu se grupisati na merenjima dva vrlo slicna nemacka i dva vrlo slicna shabacka, i to moze biti problem, ali ne mora, ako su razlike prihvatljive... to opet morate vi da ustanovite. 3. Drajveri su dosta razliciti, mogu se LAKO grupisati u parove prema mernim rezultatima, ali ce dizajn kabineta i skretnice dovesti do toga da ce picolino sa shabackim drajverima zvucati pogresno... tada jedino preostaje da dizajniramo "domaci" picolino... ispocetka... Opremu za to imamo, tako da samo merenje nije problem. Znanje i tehnologiju za dizajn "novog" picolina imamo, tako da ni to nije problem... pozdrav bogi |
Novosti povodom drajvera , buduci da Vifa kao firma vise ne postoji nego :
http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...SCH-GESCHIRMT/ je isto sto i ovo http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=156 |
Ili ovo , sto je mnogo skuplja i prilicno bolja verzija od Vifa ( Peerless) drajvera
http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...ALU-BREITBAND/ |
Quote:
Quote:
ovaj drugi je 4ohm! Skretnica nece odgovarati sasvim. pozdrav bogi |
Quote:
Hm.... opet ja :o Kabinet nece odgovarati :) pozdrav bogi |
Quote:
Mislim da je Dejan mislio na ovo kao zamenu http://www.dayens.co.yu/vifa/tgl.htm |
Quote:
da... tu ima "belog" drajvera od 8ohm TG9FD-10-08 (unshielded) TG9FSD10-08 (shielded) Shielded i unshielded se razlikuju po parametrima za neku... ajd... "nijansu"... :) pozdrav bogi |
Ok, u brzini sam iskopirao drugi link, isto to samo u verziji 8 oma.
Podrazumeva se da kod Jordana mora ici neka modifikacija ali buduci da je cena preko 200e po drajveru mislim da izlazimo iz budget varijante...to je bilo cisto za razmisljanje :) |
Quote:
|
Olaksace se mnogo ako moze da se kupi kod Dayens-a, pod uslovom da su cene ok .
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ostaje da se vidi... moze li beli da zvuci kao zuti.... pozdrav bogi |
Pa, uskoro cemo da saznamo :)
|
Quote:
|
Quote:
treba posebnu paznju obratiti kakve su razlike izmedju belog i zutog sa tvojim starim i novim pojacalom... Prethodno treba da razradis bele drajvere... barem nedelju dana... barem! :) Pink noise, 24/7 na tiho.... moze i konstantna muzika... slicno kao sto smo AML1 razradjivali u Hammer-u pozdrav bogi |
Quote:
http://www.tymphany.com/how_to_buy_OEM_sales.html Ako su VELIKE kolicine u pitanju... napravice oni i zuti ako treba... :) pozdrav bogi |
Ok, Prvo da pozdravim sve ljubitelje dobrog zvuka i pikolina, i ovako s neba nakucam koju rec u svoju odbranu i oslobodim neke od Vas muka oko Vifa-Peerlees-Tymphany
dilema, mada nisam siguran koliko to koga ?oslobadja? prvo ako je verovati linkovima ova dva drivera su slicna samo po jednoj jedinoj stvari a to je fotografija. Ostalo je razlicito, sto moze a ne mora biti tacno. Mislim da bi bilo najbolje napraviti ?probni prototip? ili neku polaznu verziju kutije pa onda Bogijevom sistematizacijom proci sve pozicije i eventuelno malo ?napeglati? kabinete na pojedinu verziju drivera. Nije moguce da su toliko razliciti koliko je to na dijagramima prikazano (a i ptanje je ko je kad i kojim metodom dosao do tih rezultata). Krajem 80-tih sam imao priliku da se lepo nasankam praveci kutije poznate Danske firme radeci po dijagramima ipak je kasnije presudio ?psihometrijski? metod doduse uz ?malkice? racunanja pesaka, danas za to postoji softver. Drugo drajveri beli drajveri zuti mundorf, lak zica sve je to ok. Mislim da osim nabavke elektroakustickog materijala problem lezi i u izradi same kutije, naime tako male kutije je prilicno tesko napraviti precizno a u slucaju TML je to esencijalno. Jedini pravi metod za to je CNC frezovanje, sto je opet povezano sa poskupljenjem. Naravno posle prvog para kutija postajes sve bolji i bolji. |
INFRAVOX, dobrodosao na forum!!! :)
Quote:
Prelistao sam postove u threadu, i nisam video da smo nekoga (preterano) napali :) Pokusavamo samo da "skrpimo" odlicnu alatku za ne toliko veliki novac.... i da je ucinimo dostupnim vecem broju ljudi koji posecuju ovaj forum... pa sad... ako smo nekog, :mrgreen: nehotice... :o u "zaru borbe"... hm... :rolleyes: eto... ja se izvinjavam u ime svih... ako to ista vredi :da: :mrgreen: pozdrav i dobrodosao jos jednom :) bogi |
Na zalost blagi sam vinovnik necega sto sve vise lici na zarazu, ali sve za bolji zvuk! Usput u vifi je nesto cudno, mislim na fabriku, svi su bili na nekom "godisnjem" i to prilicno dugo! Sad to moze svasta da znaci ali mozda je sve ok. TML je moja stara bolest, nekako mi je uvek bilo lakse da napravim Kutiju nego driver, salim se ali iz nekih vremena par entuzijasta je verovalo da se dobar deo moze nadoknaditi dobrim "Drvetom". Sto je u principu samo prefekcionirano i umanjeno i eto nam Pikolino.
Drage volje cu pomoci, koliko mogu, svima koji su zainteresovani za samogradnju malih "zvecarki", a i nece ovaj mrak u nabavci trajati vecno! Kao uvek mala kutija veliki problem! Mislim da bi trebalo par vas da se "uortacite" i napravite prototip pa onda na cnc i... Mislim da ako nekoliko interesenata zapne moze Dayens da nabavi oderdjenu kolicinu drivera, kao sto uostalom nabavlja sve ostalo samo treba da je umeren u ceni i stvar ce da uspe!(by the way na Mundorfovom sajtu ima predstavnitava i u "okolini" Srbije?!?) Pozrav! |
Quote:
Quote:
Uzrok svega toga je: Te je neko iz USA uleteo sa prilcno velikim novcem, jer mu je trebala ozbiljna fabrika za proizvodnju sprave sa slike za ceo svet (u principu, to je subwoofer driver koji zauzima manje prostora od klasicnog cone driver-a)... Rezultat je bio prakticno desetkovanje proizvodnog programa, te je tu bilo potkaceno nekoliko dobrih starih drajvera, koji su se i dalje koristili i koriste se dan-danas u komercijalnim monitorima (PMC, Mackie, E-MU itd.. na primer) Medju njima je bio i ovaj zuti... glass-fiber drajver... Iz celog tog rusvaja koji je napravljen, izgleda da je vlasnik imena "Vifa" izasao iz "igre" i to je danas nesto drugo http://www.vifa.dk/default.asp Ovo sto sam napisao je nesto sto sam lutajuci po internetu nasao kao neke informacije, i promene pratim od kada su pocele... koliko mi vreme dozvoljava... Nadam se da ce neko u Tymphany poceti da shvata da se zvucnici u globalu ne mogu praviti samo od "small footprint subwoofer" komponenti... ljudski je nadati se :) Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Nije problem, problem je napraviti prvi da valja... kasnije samo pazljivo i bez kompromisa.. i bice dobro... ali prvo prvi :) Moze i preko nas da se uveze odredjena kolicina drajvera ako se ustanovi da je tako povoljnije... nije problem ni to... mozemo i cnc da spremimo... itd... i sve se to isplati samo ako je vishe interesenata... pozdrav bogi |
Dobrodoslica novom clanu :), drago mi je sto se "kriticna" masa povecava u korist DIY kutija ( odnosno Pico LInosa).
Da konacno razbijemu famu da su samo fabricki zvucnici oni "pravi" a custom je "onako" za hobiste i HiFI.....:banghead: . Kao sto je Boggy napomenuo jednom, ove malo kutijice bi mogle da postanu novi studijski standard ( Cena/Kvalitet apsolutni pobednik), stoga je ovaj thread i pokrenut. Sto se vise ljudi prikljuci akciji, kao sto rece Infravox, lakse cemo postici cilj tj. svi biti srecni i nasmejani sa svojim Pico Linosima ...ja jesam :D. A Vi ? |
Mislim da ljudi ovde u Srbiji, odnosno većina, ima odbojnost prema ne-industrijskim proizvodima, a dobro znaju da je kupovni ajvar lo?iji od domaćeg, da je sok iz tetrapaka lo?iji od domaćeg, da je industrijska rakija miljama iza domaće... :D
Ne, svi znamo da to nije zbog toga ?to industrije ne znaju da naprave bolje, već ?to je profit na prvom mestu po cenu kvaliteta. I mislim da se ovaj model vrlo lepo prenosi na sve grane industrije, dal' to bio ajvar ili monitor. Ja bih, da mogu, sve imao napravljeno ručno, prvo ?to je u većini slučaja, mnogo kvalitetnije, drugo sprava onda ima du?u |
[QUOTE=boggy;169271]Naravno! :)
Hmm... ajd' malo o tome,... koliko znam, tamo (Danish Sound Technology) su se izdesavale imovinsko pravne pretumbacije, koje su rezultovale, nestankom imena "Vifa" kao trzisne marke, i uvodjenjem Peerless VLine kao njenog naslednika i nastavljaca tradicije. Znaci NIJE "propala" fabrika nego jedna dobro poznata trzisna marka vise nije na zvucnickim komponentama, nego na nekim drugim spravama.... Uzrok svega toga je: Naravno para vrti gde burgija nece, ovo me podeca na preverzni pokusaj Bose-ovog Acoustic Sound Gun-a koji je prilicno neslavno napusten mada nije hrdjavo zvucao imao sam prilike da ga cujem uzivo inace je u svetu sad trend "dipol" i "ripol" bas topova mada ti sistemi retko imaju male dimenzije opseg i kvalitet! |
[QUOTE=boggy;169271]Naravno! :)
Slazem se Nije problem, problem je napraviti prvi da valja... kasnije samo pazljivo i bez kompromisa.. i bice dobro... ali prvo prvi :) Moze i preko nas da se uveze odredjena kolicina drajvera ako se ustanovi da je tako povoljnije... nije problem ni to... mozemo i cnc da spremimo... itd... i sve se to isplati samo ako je vishe interesenata... Ok "Prvi" Pccolino 2 ce biti nadam se u fazi sastavljanja ako sve ide kako treba negde oko 12 Okt., ako me neko ne pretekne, sad to ce biti verzija flat onoga sto konstrukcija autora predvidja. Sto znaci bez modifikacija i poboljsanja jedino je u pitanju nesto malo "paprike" u skretnici. Mislim da je to sasvim dobar "test uzorak" i lepa polazna tacka za razne "metastaze" Pozdrav! |
Quote:
|
Quote:
SUPER!!! :bounce2: Ovako, ono sto mi mozemo pomoci jos, su merenja, kao sto sam vec naveo... - Napravicemo adapter za nasu mernu kutiju i premericemo Thele-Small parametre za sve ove male drajvere koji su nam u interesu da se uporede... - Za merenje frekventnog odziva picolina u slobodnom prostoru dobro bi nam dosao neki veliki ravan prostor bez bliskih prepreka... parking bez automobila recimo... sa strujom relativno blizu... ostalo imamo... sve sto treba za merenje od opreme.... ako neko negde ima ovakav prostor... mnogo bi nam pomogao .... merenja bi radili sa i bez skretnice. Sve merne rezultate bi publikovali ovde u obliku diskusije a na nasem sajtu, u vidu zaokruzenog i sredjenog teksta Nadam se da se slazete sa predlogom... :) pozdrav bogi |
http://search.ebay.de/search/search....+9+BGS+119%2F8
Evo nasao sam drajvere na Nemackom ebay-u, imam ovde i coveka koji donosi ....nije mi jasno samo zasto je oznaka oba drajvera ista a jedan je sa 9cm magnetom dok je drugi sa 10 cm. |
Quote:
Na Ebay (nema veze kojem) nije cilj vsiti edukaciju (na zalost) cilj nije cak ni prozaican cilj je PRODATI!! Znaci ako mislis da ti treba onaj od 45? uzmi taj ako mislis da ti treba onaj skuplji (jer je bolji????) uzmi skuplji. Hej to je obicna hvataljka za muve!! Ne obracaj paznju na glupe trikove za pocetnike ne Ebay. Po planu otvor za drajver je 78 mm, drajver je spolja 84X84 sa zaobljenjem na uglovima R=98 Mislim da se to vidi na Moritzovom Planu ono sto ti treba je Vifa BGS 119/8. Nisam bas siguran koliko ti ovo pomaze ali tvoja veza sa Ebayem moze naprimer da postavi pitanje prodavcu (po mogucstvu nezgodno) pa nek se on pravda kad misli da zadaje glavobolje kupcima! Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
EDIT: a MOŽDA mogu i da vidim nešto da organizujem u ledenoj hali pionir |
Quote:
Ledena hala bi odgovarala. Mislio sam na veci otvoren prostor, ocekujuci da je lakse uci na veliki parking, nego u bigz ili pionir... ali dobro :mrgreen: :cool: Moze ledena hala. pozdrav bogi |
Otvoren?
Onaj parking preko puta otvorenog tržnog centra na Novom Beogradu iliti Buvljaka je prilično velik i noću potpuno prazan bez automobila. Ako se dođe oko 3h posle ponoći može se uhvatiti i koji trenutak bez dodatnog šuma saobraćaja koji dolazi iz okolnih ulica. :) (ako sam te ovog puta razumeo, jer sam prvi put pomislio na zatvoreni parking, odnosno garažu) EDIT: Jedino za struju nisam siguran. Trebalo bi da imaju u onoj kućici |
All times are GMT +1. The time now is 11:05 PM. |