![]() |
Re: Windows Vista
Quote:
Ja sam sa svog zadnjeg Dell PC-ja skinuo Vistu (nisam ja, jer ne znam..uradili mi). Pola stvari ne radi na njoj..pocev od iTunesa..onda Quick Time se gushi...pola programa za crtanje ne radi kako treba...BRISI ! Stavio XP i sve lepo opet... |
True, true... Evo danas sam imao priliku da vidim kako vista sljaka na laptopu, i, sta mi je prvo zapalo za oko? 920 MB rama i tona procesa pokrenutih kada ni jedna aplikacija ne radi... Lepse izgleda, ok, oni koji vrse javne prezentacije i sl stvari mogu da budu zadovoljni, ali stvarno ne vidim kakve to bolje uslove imamo mi koji se bavimo muzikom (i koji pod optimizacijom sistema upravo podrazumevamo iskljucivanje vizuelnih efekata)...
|
Ja sam vec trojici skinuo Vistu i vratio XP, progledali ljudi.
Bio sam na ivici nervnog sloma, kada sam formatirao hard, a onda shvatio da za jedan Acerov lap top ne postoje driveri za XP. Kakav bezobrazluk i monopolizam, a mi se zalimo na nas lelekom :) Ispada da ako kupis novi lap top moras da koristis vistu, monopolisti prokleti. Na svi srecu, detaljnim googlanjem, sam pronasao drivere, koji su na njhovom sajtu ali su sakriveni od ociju javnosti ... |
Quote:
Istorija se ponavlja.:rotfl: |
Ili se instalira XP ,ili se instalira OSx86 -treceg nema:wink:
|
Svoj prvi comp sam nabavio taman kada je Windows XP krenuo i ubrzo sam shvatio da je to to, da nigde nisam zakasnio, naravno bitno je bilo kao i danas da imas dobru masinu.Ono sto me jako nervira, a to sam vec nekoliko puta naveo je ideja da se ne ide u smeru da se uproste stvari, nego se komplikuju, a cilj Viste je samo kupovina novih komponenti i racunara,a rezultat je samo novi interfejs,rad nije ni malo olaksan, cak je tezi, ne kazem da ne treba ici napred,ali to nije nacin.Ljudima kojima kompijuter sluzi za bavljenje nekim kreativnim radom potrebna je jaka i stabilna masina koju ce najpre dobiti kupovinom novih komponenti racunara i instalacijom Windowsa XP,jer kada nabudzeni comp pojede XP postaje zver, a to je ono sto je bitno.Sto se mene tice cika Bile ne morate praviti novi operativni sistem XP vam je odlican.
|
Treba mi Vista najvise zbog memorije. Zato sto moze da vidi do 8gb rama. 64 bita je. Programi koji ce se praviti i koji se vec rade su predvidjenji za 64 bit....Volim inovacije...A i lepo izgleda....Eto zato.
|
Quote:
|
Ljudi vista je po meni zakon. Logican nastavak microsofta, nastao posle XPa, kao potreba da se silne tehnicke novine koje su se pojavile na polju hardvera najzad i iskoriste. Ako se malo pozabavite Vistom, otkricete niz funkcija za optimizaciju sistema na dohvat ruke, dakle, mnogo direktije i jednostavnije mozete uci u samu srz sistema i pogasiti mnogo od dodataka koje imate. A ti dodaci, doduse su brojni. Pocev od podrske za velike rezolucije (ikone su po defaultu tolike da mogu 3 da stanu ukupno na rezoluciju 1024x768), pa do automatskog defragmentovanja, ciscenja, reportovanja, updateovanja...
E sad: Svi se plase da vista jede resurse. Tacno je to, ali ako vista aero trosi graficki CPU, to apsolutno nece uticati na DAW performanse, ali ako je sam KERNEL optimizovan da brze i bolje koristi memoriju, multiCPU, racunarsku periferiju, ja kazem - pogasiti nepotrebne servise, ubaciti sonar i 64bit vistu 64 GB rama, ucitati silne BFDove i ostale 'gladne' plaginove i pokrenuti sva 4 jezgra na vasem procesoru. Mozda je XP bio dobar, ali ga je vreme i novi hardver pregazilo... |
evo da kazem i ja dvije tri posto zadnjih tjedan dana testiram vistu sa sp1 na radnom sistemu
odusevljen sam samim radom unutar os-a, sve je responsivnije i subjektivno glađe nego na xp-u...neke stvari su odlicno napravljene (novi start meni npr.)...sve u svemu, ugodniji je za rad nego xp no...ne mogu nikako ukrotiti dpc latenciju kao na xp-u...kao posljedica nuendo prije pocne stucat na niskim latencijama. sa druge strane...moji glavni alati za rad, premiere i after effects rade bolje nego na xp-u (ostao sam paf koliko je sa afterima rad ugodniji!) tako da ce vista vjerovatno ostati i na radnom sistemu. inace, na prijelaz me potakao novi laptop koji je dosao sa vistom...dok nisam instalirao sp1 vukao se lagano, pogotovo na bateriji kad se spusti procesor...ipak je to laptop...no nakon instalacije sp1 slijedi ugodno iznenadjenje...bronhi - lakse se dise :) |
Nemojte da me drzite za rijec 100% ali sam negdje cuo da su celnici microsofta izjavili da ce xp da se prodaje do 2012 god??? (cini mi se da je ta god u pitanju)
Izgleda da OS ne moze puno dalje dok se hardver ne izmijeni radikalno..... Vista ce proc kao milenijum ili slicni izgleda... |
Quote:
|
Mislim da nece prodavati XP jos dugo ali postoji varijanta downgrade-ovanja Viste na XP. Tu mogucnost cini mi se nudi Dell.
http://www.pcworld.com/businesscente...30_cutoff.html |
E svasta ovakvih rasprava je uvek bilo i bice ih jos mnogo. Windows vista nije nista posebno sem lepog okruzenja. Ali ljudi se bune i bunice se uvek. sad je mnooogo 2gb rama .. ljudi dva gb rama moze da se kupi za neke sitne pare. Gledano u prcentima vista jede memorije isto koliko i windows xp kada je izasao u poredjenju sam ovdasnjom tehnologijom. Ali da mozda ce vista proci kao i milenijum ali evo vec se sprema novi winodws 7 jer izgleda microsoft je uvideo gresku pa nece tek tako olako da popusti. Dok to ne izadje oni ce forsirati vistu.
Ali verovali ili ne windows vista bolje radi na mac racunarima nego xp . Testirali smo vistu i xp na mac-u i vista radi za 1/3 bolje i brze. A ako toliko mrzite windows zast lepo svi ne koriste mac kad je toliko bolji (a da nepricamo koliko je povoljniji :rotfl: : ) . Zalite se na windows a da njega nema(linux neracunam jer za multimediju i nije nesto pogodan) pucali bi po 2-3hiljade evra za novi mac racunar. kad treba nesto da se menja onda bi tek praznili dzepove. Evo ja ovo pisem sa MAC racunara koji kosta 3000 evra (i to polovan:banghead: ). komponente 50% skuplje nego za pc. Ali Jobs to zna pa nece da da osx na smrtne PC racnare jel bi verovatno propao zato sto niko vise nebi kupovao mac racunare kad vec mogu da instaliraju na obicne pc-je. A neverujem da bi se windows useri(pogotovo ne oni neiskusni) tako lako presli na osx jer pravo da kazem uopste nije tako jednostavan kao sto osx-religija pripoveda. A na kraju zasto bi menjao ono sto radi. Win XP je odlican nemam problema a i da se nesto slucajno desi necu morati da prodajem bubreg da popravim svoj racunar. Vista ce mozda proci ali rec windows ce ostati :D . PS: a da od skora mozete instalirati osx na pc racunar ali poceticu vas da je to ilegalno. Steve Jobs is watching :grin: . Ok a sad da pritisnem ctrl+alt+cmd+eject pa da ugasim ovaj mac racunar :rotfl: ... |
Pa radio je i Atari, sto ga promenismo?
A da nepricamo sta je jos ranije radilo. |
Quote:
|
Quote:
recimo fat boy slim-u to nije falilo pa je album "you`ve come a long way baby" napravio na magicnoj kombinaciji atari+akai... bas je masta` :grin: |
Dajte Visti sansu da zazivi... Ima potencijal. Ali nikad se ne zna, ima totalno reprogramiran audio engine - da li su momci iz Micro$ofta ukapirali da se komp u dobroj meri koristi kao DAW ili nisu... Ne znam, ali sad je onaj mucni period prebolevanja decjih bolesti sistema... Nema ni softwera, vecina popularnog hardvera ima drajvere stare samo par revizija... sta znam, ja mislim da je rano...
Sto se Atarija tice - pa mogao je gosn Fat Boy i bez kompa, koristeci obican sequencer sa klavijature - nije mu nesto muzika preterano slozena... |
Nego, cujem da ce Komodor da se povampiri?
|
Quote:
|
Oni se mogu jedino kroz amiga emulator za PC povampiriti :) Sahranjeni su oni 'u duboku raku' :D :D :D
|
|
Lepo odradjeno... :)
|
pozdrav imam drugara kome je pravljenje igrica profesionalni poziv.on mi rece da sto se tice industrije igara i filmova(holivudskih),pc je mashina na kojoj apsolutno sve firme rade.pitao sam ga sta je sa mac-om i njegov odgovor je bio da ako neka firma radi sa macom ima i pc-jeve.mac im je sporedan.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Evo i ja da dodam..
Koliko ima znakova sad da ce vista kasnije morati da se instalira .. Recimo sad Microsoft najvise para uzima upravo na downgrade sa Viste koju dobijes uz kupljeni racunar, na XP. Postoji ladno i procedura. Treba da se uslika Vista licenca i slika posalje na odredjeni mail. Zatim pustis instalaciju XP-a, u tu ukucas "neki" broj koji negde "nadjes" (napominjem da je ovo zvanicna procedura), i kada stignes do aktivacije xp-a, pozoves podrsku, oni pronadju mail koji si im poslao i na osnovu svega toga ti generisu kod za aktivaciju. Sve te usluge fino naplate i plus windows. Da bi ti onda shvatio da od downgrade-a nema nista jer ne postoje drajveri za XP!! Zato se sada nikako ne isplati kupovati HP, Acer, Toshibu i slican brend, navlaka je zestoka. A kad se bude isplatilo, i kada bude radilo, radice samo pod vistom. Bedak. Morace windowsi da nam budi i lepi, a ne samo funkcionalni. A to sto je neko spomenuo da ce da salju online feedback o piratskom softveru koji imas instaliran.. glupost. to nije nikakav ni dokaz ni alat. |
Probao sam pre godinu dana Vistu, ali neko najgore prvo izdanje 32 bita...
Sam sistem nije imao nikakve probleme da radi lepo, a onda sam instalirao sve ono sto imam na XP SP2 i probao da stvorim DAW od njega sto se pokazalo veoma uspesnim! Tada sam imao Athlon 64 3200 i 2 gb memorije i osim nekoh sitnijih bagova koji su se javljali zbog softvera pisanih za XP i "na silu" instaliranih na Vistu, pa cak i do nekih pluginova koje nisam uspeo da instaliram (Bomb Factory za Pro Tools) sve je radilo jako dobro. Imao sam subjektivni osecaj da masina to maaalo teze podnosi, ali opet u isto vreme stabilno. Sto se tice DAW-a, stvari su samo bile bolje. Zauzece memorije je prakticno isto kao i na XP32, ali u radu su mi pucanja zbog prepunjavanja memorije jednostavno nestala! Nisam merio koliko sam memorije koristio u nekom od tih projekata, ali te iste u XP nisam uspevao da podignem a da ne puknu. Vistu sam optimizovao koliko god sam mogao i znao u tom momentu i to se opet pokazalo kao ok resenje. Sto se tice procesa i zauzeca memorije, mnogi grese, Vista za razliku od XP sve drzi u svojoj memoriji i to je razlog njenom brzem radu i boljem rukovodjenju memorijom. Kad je XP izasao od prvog dana sam ga imao na particiji i moj AMD na 900 mhz sa 512 RAM-a je to fino podnosio, a tada sam jos primetio da mi sve u njemu bolje radi, stare price o '98. su mi bile smesne u najmanju ruku, sve podseca na ono o zeleznici u Srbiji kako neko rece, ista je prica i sa Vistom sada. Da li ce to ostati Vista ili ce moda to biti neki novi sistem, ne znam, ali da je vreme XP proslo, jeste, ili u najboljem slucaju prolazi pored nas njegov poslednji vagon. Za par dana cu instalirati Vistu SP1 kako 32, tako i 64 bita pa cu testirati rad u njima i okaciti utiske, ali verujem da ce biti vise pozitivni nego negativni. |
All times are GMT +1. The time now is 11:41 PM. |