Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Najbolji Studio U Srbiji? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16521)

sRce 09-01-2007 09:59 AM

Re: Najbolji Studio U Srbiji?

A kakav je taj Hammer u Novom Sadu... Sta ima od opreme?

Arthur 09-01-2007 10:36 AM

nisam znao da su cijene blago pale.. pink 2 je nekad sa sve popustom bio 400e dnevno. mada šta god.. ja stvarno nemam ama baš ništa protiv tog studija, stvarno im je lep spisak opreme, lepo osmišljeno i realizovano, stvarno odaje utisak ozbiljnog planiranja i pristupa.. jedino me malo nervira što je pod zemljom i što moram da se provlačim pored svih onih zombija u njihovoj zgradi, nekako mi došlo nelagodno svaki put.. i nekako nema svog duha, a to je već do ovoga što ideki priča, da te ništa ne vezuje za nj osim par propalih pokušaja da se nešto uradi. Kod Barbe je ipak drugačija priča, diskretnija lokacija i atmosfera i ja već znam za barem jedan jako dobro urađen proizvod iz meni bliskih žanrova - a to je novi album Ritma nereda koji se skoro pojavio u prodaji, a koji sam čuo još letos u studiju.. onako, lagano predavanje kako bi gitarski zvuk kod nas mogao da zazvuči uz malo truda i bez kompromisa sa tehnikom ;)

OFF 09-01-2007 10:48 AM

Ne znam , meni se taj Ritam Nereda tamo ne svide previse, sad ne znam u kojoj sam fazi slusao..... Svejedno, cekam da izadje, pa da vidimo gotov proizvod. A i nije kod njih usnimavan, tako da mi nije merilo

Dobar vodic kroz dobre (?) studije u ex YU, je album Aleksandre Radovic, koji je radjen u 5,6 odlicnih studija od Vardara pa do Triglava (nema Barbe na spisku).. Koga ne mrzi neka poslusa, pa nek da svoj sud

fipke 09-01-2007 11:44 AM

Quote:

Originally Posted by idekius
Sto se tice Pink 2, ja verujem da je studio dobar, ali ja sa svojim parama ne bih smeo da proveravam zasto odatle nisam cuo dobre pesme i da verujem da ce bas moj CD zvucati kako treba. Ukoliko studio zaista funkcionise kako treba, uskoro ce sigurno odatle izaci odlicno produciran CD, jer je prosto nemoguce da je studio odlican, da nema nikakvih problema, a da su rezultati (subjektivno) sumnjivi...

svesni toga i radimo na tome - bicje bicje!

silicon science 09-01-2007 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
Kod Barbe je ipak drugačija priča, diskretnija lokacija i atmosfera i ja već znam za barem jedan jako dobro urađen proizvod iz meni bliskih žanrova - a to je novi album Ritma nereda koji se skoro pojavio u prodaji, a koji sam čuo još letos u studiju.. onako, lagano predavanje kako bi gitarski zvuk kod nas mogao da zazvuči uz malo truda i bez kompromisa sa tehnikom ;)

Bas to. Domaci zadatak za gitarsku svirku sto se tiche produkcije. A po Bobanovoj(pevac i lider R.N.) prici bi i bolje zvucalo da je snimano kod Barbe a ne kod Borisa Kovaca na pro tulsu. Mada cuo sam i sirove snimke i prvi "render" i nije nimalo naivno zvucalo cak ni tad.

Manley 09-01-2007 02:12 PM

Sta je sa perunom....koliko znam on ima vrhunsku opremu....i covek zna sta kupuje.

Era 09-01-2007 03:05 PM

Pa evo da se ukljucim u razgovor,naime radio sam svuda po bivsoj yu (zagreb,Sarajevo,Vinkovci),malo i po strani London, Brighton,mislim da je generalni problem vreme.Treba ti par dana da se naviknes na zvuk u studiju,moji su snimci zvucali dobro u pinku (naravno losi su zvucali lose),ali kad napanjis dajnaaudio u pinku ili genelece u zani mislis da si najbolji ton majstor na svetu

Bitch 10-01-2007 05:26 PM

Quote:

Originally Posted by srce
A kakav je taj Hammer u Novom Sadu... Sta ima od opreme?

...pa jos uvek zavrsavamo radove, bice gotovo za koji dan, tu su sve sprave, cekamo jos samo softvere... bice i sajt za koji dan, do tad evo dve fotke sa mog mobilnog

pozz

http://fileho.com/download/622a74750...-480-.jpg.html

http://fileho.com/download/2acc33923...-481-.jpg.html

DaBear 10-01-2007 06:22 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch
...pa jos uvek zavrsavamo radove, bice gotovo za koji dan, tu su sve sprave, cekamo jos samo softvere... bice i sajt za koji dan, do tad evo dve fotke sa mog mobilnog

pozz

Daj opet.....nema nista!

Bitch 10-01-2007 08:08 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear
Daj opet.....nema nista!

...nesto zeza img scripta, ili sam sasav :-)

lesha 10-01-2007 08:27 PM

za upload slika preporucujem imageshack

RetroMan 11-01-2007 01:40 AM

1 Attachment(s)
Quote:

Oprema nije sve...

Dosta zavisi i od prostora.
Quote:

treba i mnogo znanja.

Cijeg znanja?
Quote:

Ipak, studio cini oprema, prostor, ali i ljudi koji tu rade...

Koji bre ljudi, pa ti si taj koji tamo radis i ako ne valja samo ti si kriv sto sa takvom opremom ne umes da napravis nesto sto valja.
Quote:

odatle nisam cuo dobre pesme

Pa dobre pesme prave kompozitori, a ne studio. Kad platis Pink ili neki drugi studio, ti platis studio, a ne producenta, u Pinku za 40 eura sat ne dobijes ni snimatelja, meni je bila neka zenskica operater/asistent i ona je radila tacno ono sto sam joj rekao, ni manje ni vise.
Quote:

Jos nisam cuo to sto je u Pink 2 dobro odradjeno. Daj mi jedan primer...

Evo ti dva:

idekius 11-01-2007 06:55 AM

@RetroMan - "Pa dobre pesme prave kompozitori, a ne studio. Kad platis Pink ili neki drugi studio, ti platis studio, a ne producenta, u Pinku za 40 eura sat ne dobijes ni snimatelja, meni je bila neka zenskica operater/asistent i ona je radila tacno ono sto sam joj rekao, ni manje ni vise."

Da, ali to sto je kompozicija sama po sebi dobra, ne znaci da ce i pesma biti dobra, vec utice jos niz faktora, ukoliko je taj prvi uslov zadovoljen. Dobru kompoziciju mozes da ukakis i losim tekstom, pevachem, aranzmanom, ali i produkcijom. Naravno da produkcija ne moze da napravi dobru pesmu... i ne treba, ima ko to da radi, ali, da moze da upropasti stvar, moze.
Nego, jel' se ovde prica o kvalitetu snimka i mixa, ili o kvalitetu pesme, izvodjaca....?

Jel' ti ovo stvarno nazivas referentnim snimkom za studio? :)
Lepo aranzirani gudachi (sa, za moj ukus, prevelikim i ruznim reverbom) nisu referenca za studio :banghead:

Steka 11-01-2007 07:06 AM

Jedno pitanje, u svemu tome ste zaboravili
studio od Joksimovica koji ima euphonix i jos sto sta.
A koliko mi se cini poslednji disk je poprilicno kvalitetan.

Sta vi mislite ??

:D

RetroMan 11-01-2007 02:34 PM

Quote:

[I] Naravno da produkcija ne moze da napravi dobru pesmu... ali, da moze da upropasti stvar, moze.

I ko je kriv kad se upropasti stvar? Omiljeni izgovor je da ne valja studio, a ja pokusavam da kazem da to nikako ne moze da bude krivica samog studija u kom je radjeno.
Quote:

[I]Nego, jel' se ovde prica o kvalitetu snimka i mixa, ili o kvalitetu pesme, izvodjaca....?

Prica se svasta, a pitanje je o kvalitetu studija. To bi pre svega trebalo da zavisi od kvalitea zvuka u studiju (projektovanja), posto (napolju, a polako i kod nas) svi ozbiljni studiji imaju vrhunsku opremu. Sigurno ste svi culi price u stilu isli smo u studio X da snimamo bubanj jer imaju sobu sa puno drveta gde bubanj zvuci mrak, pa smo zatim isli u studio Y jer imaju sobu u kamenu u kojoj duvaci zvuce koma, ... pa smo onda mixali sve u studiju Z. I sad se pitaj da li rezultat zavisi od ljudi koji rade u tim pojedinacnim studijima? Danas kad se uglavnom koriste virtualni instrumenti, prica se svodi vise na kvalitet opreme, a tebi niko ne brani da dovedes Vladu Negovanovica, ili koga god hoces u Pink ili bilo koji drugi studio i da eliminises faktor coveka u oceni kvaliteta studija.
Quote:

[I]Jel' ti ovo stvarno nazivas referentnim snimkom za studio?

Pa ti nisi trazio referentni snimak, vec nesto sto je dobro odradjeno, a ovo nije moglo nikako da se odradi kod Vlade, ni kod Zane, jer im je prosor previse mali i 7 - 8 instrumenata ne moze fizicki da stane, a kamoli da ima prostora da snimak "dise". Bio sam u Kolarcu i na Kosutnjaku, gde su izvanredni prostori, akusticki idealni, ali je oprema krs, u svim tim slucajevima potpuno je svejedno ko tamo radi kao snimatelj. Da ne pricam sto ni u jednom studiju (ukljucujuci i Pink) nije bilo dovoljno adekvatnih mikrofona, pa sam morao da donesem jos 5 - 6 sa sobom da bi moglo da se nakupi 13 (linearnih) mikrofona.
Quote:

[I]Lepo aranzirani gudachi (sa, za moj ukus, prevelikim i ruznim reverbom) nisu referenca za studio

Hvala na komplimentu, da odmah kazem da se u potpunosti slazem sa tobom po pitanju reverba, ali si ti opet upao u istu zamku. Sta to znaci sto reverb nije po tvom (i mom) ukusu, da PInk studio ne valja, da njihiv reverb ne valja, da ljudi u Pinku ne umeju da nameste dobar reverb? Ja sam okacio samo onaj deo koji je (osim reverba) snimljen u novom Pinku, a ostatak je nasnimljen u Nemackoj, gde je i mixano. Da li to znaci da studio u Nemackoj ne valja, ili da covek koji tamo radi ne valja, naravno da ne, jer je projekat narucio muzicar koji je sam sebe potpisao kao producenta, a pretpostavljam da je u zivotu bio producent samo na svojim albumima. Covek iz Nemackog studija je bio vise nego zadovoljan rezultatima iz Pinka i pohvalio me je da sam odlicno odradio posao, a ti si to i trazio dobro odradjen posao u Pinku, a to je moguce, bar po misljenju vlasnika jednog odlicnog studija iz Nemacke, kao i po misljenju izdavacke kuce koja je u Nemackoj izdala plocu koja je delimicno (6 delova ) snimljena u Pinku. Ja ne mislim da je to neka moja velika zasluga, jer ja sam tu vise imao posla oko organizacije, pronalazenja studija i muzicara, nego oko samog snimanja, gde sam samo postavio mikrofone i "maltretirao" muzicare dok nisu odsvirali tako da sam ja bio zadovoljan, sto sa opremom koja je u Pinku i nije neka velika mudrost i predpostavljam da bi svaki profesionalac na ovom forumu to mogao isto tako dobro da odradi.

RM

RetroMan 11-01-2007 03:15 PM

1 Attachment(s)
Quote:

[I]
Lepo aranzirani gudachi ... nisu referenca za studio

Dobro ajd' da probamo ovako: Da li je ovo snimano u dobrom ili losem studiju? :wink:

RM

DaBear 11-01-2007 05:11 PM

Quote:

Originally Posted by RetroMan
Dobro ajd' da probamo ovako: Da li je ovo snimano u dobrom ili losem studiju? :wink:

RM

Pa sta je ovo? Ono jes da se zove kraj..ali malo je kratko!!! Mozda je i sa nekog sampling CD-a? totalno neadekvatno..??!!

RAJKO 11-01-2007 11:33 PM

Ne znam koji je najbolji,ali znam koji je najstariji.Mozda nemamo novu tehniku,ne znamo sta je digitalno,analogno nam lose radi,ali su nam zato zidovi puni muzike.

Sta mislite ko smo?

Pozdrav iz petice !

dvuckovic 11-01-2007 11:34 PM

Petica se rimuje sa Branko Kockica :)

RAJKO 11-01-2007 11:37 PM

Kao uz njega,mnogi su odrasli tu pa i ja.

dvuckovic 11-01-2007 11:38 PM

A kad stigne Pro Tools prelazite na South Park :)

RAJKO 11-01-2007 11:43 PM

Sta je to pro tools?

Mora da su to ove nove igracke roboraptori ili nesto slicno,da li radi na baterije i cemu sluzi,ima li glavu i neki motor,azimut, zenit, susti li ,izoblicava, krcka ,ima li barem malo bruma?

Nije to za nas mi ionako to ne bi znali da koristimo

dvuckovic 11-01-2007 11:45 PM

pa, ti ces to lose da zalemis onom tvojom kantom, i onda ce da zuji isto kao MCI. Isti ti je 50Hz hum i na Pro Toolsu, ne boj se

kVu 11-01-2007 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by RetroMan

RM

tanko je

znaci los

:hyper:

RAJKO 11-01-2007 11:52 PM

Cuti Dejo cuce te neko,koliko znam studio dobro i da postoji.

p.s. malo ko moze da se pohvali sa tako kvalitetnim brumom kao mi,dodji jednom po sempl,a i kada ima neka akcija na repertoaru u tuck-u ima dobrih semplova za bas,doduse bilo je i boljih dok gsb nije kupio nove autobuse,oni stari su imali lose auspuhe,kakva su to vremena bila,pravi analogni bas.

dvuckovic 11-01-2007 11:53 PM

Jes, to nema nijedan studio na svijet...Nova edicija Hollywood Edge se radi u Petici? Ali je kafa dobra...

RAJKO 12-01-2007 12:03 AM

Kafa je super,solje su nam problem.

Vidi treba da radim jedan album u februaru pa sam mislio fali mi nesto opreme,da li bi mi pozajmo neku spravu?

Za dobos mi treba novi posluzavnik,za nogu novi reso,za bas moracu da iznajmim pokretni WC,tu mi ne mozes pomoci,daleko je bioskopski,zatim slabo stojim sa mikrofonima cuo sam za neke kineske dobre,sa kondenzatorima nekim,znas ti vec mogu li da racunam na neki?E treba mi neki kompresor,lose mi gume,a ti imas dosta komada treba mi onaj sto atakuje na jedan bar a relisuje na 2.2.

Bolje da zamolim nekog drugog ,ti ionako se ne razumes u snimanje sigurno bi mi podvalio neku spravu pa bi opet studio nadrljao,ceo bi grad ponovo pricao sve najgore o nama.

dvuckovic 12-01-2007 12:08 AM

pa, nemamo trenutno nista od opreme, nadam se da ce u maju bit neki popust u Artistu, pa da kupimo jedan Behringer od 8 kanala, a ako ostane para mislili smo kupit onaj njihov studijski kondezatorski mikrofon B1... Sto ti mislis, cuo sam da je odlican, mnogo bolji od onih MXL, iako su oni skuplji?

Dexxy 12-01-2007 12:12 AM

:D........MXL je bolji......

RAJKO 12-01-2007 12:14 AM

Ne znam Dejo,vrazija su posla ti mikrofoni

Cuo sam i za neke ptice rode,pa neki bajer sada ne pravi vise aspirine nego mikrofone,onda onaj moj basf sada samo pravi otrove za kukuruz,trake vise ne.Ima neki americki sada dobri a i ruski neki terce,male velike ili oktave ne znam ti vec,drzim se ja behringera ipak je najbolji a i dobijem ga ispod ruke u kineskom trznom.Ma Kina je sila druze slusaj ti mene i postaces jednog dana taj snimatelj tona.

dvuckovic 12-01-2007 12:17 AM

Ja bih da postanem ono drugo, ne znam kako se zove?

kVu 12-01-2007 12:17 AM

Quote:

Originally Posted by Dexxy
:D........MXL je bolji......

ne znam... meni glas zvuci muzevnije na Behringeru:cool:

Max 12-01-2007 12:31 AM

Quote:

Originally Posted by RAJKO
Ne znam Dejo,vrazija su posla ti mikrofoni

Cuo sam i za neke ptice rode,pa neki bajer sada ne pravi vise aspirine nego mikrofone,onda onaj moj basf sada samo pravi otrove za kukuruz,trake vise ne.Ima neki americki sada dobri a i ruski neki terce,male velike ili oktave ne znam ti vec,drzim se ja behringera ipak je najbolji a i dobijem ga ispod ruke u kineskom trznom.Ma Kina je sila druze slusaj ti mene i postaces jednog dana taj snimatelj tona.

a bre ....umesto da spamujes , svrati bre s' lemilicu i s' ti nojtrici ( al' ne kineski ) da mi zavaris ono sitno kablova sto preostaje i da popravis ono sto su kinezi sk*^&cali ( u stvari australijanci )

Dok ja prebrojim sta mi fali ...prodje godina !!! :D

Pozdrav

RAJKO 12-01-2007 12:37 AM

Zeljko prijatelju stizem samo malo da ovog Deju poducim,mlad je zelen je,ne zna.
Zbog ovakvih kao sto je on ja nemam vremena.

boggy 12-01-2007 12:48 AM

Quote:

Zeljko prijatelju stizem samo malo da ovog Deju poducim,mlad je zelen je,ne zna.
Zbog ovakvih kao sto je on ja nemam vremena.

Do sad si vec i patch polje mogao da "zavaris"!!!:rotfl:

pozdrav, Rajko!

bogi

RAJKO 12-01-2007 12:54 AM

Imam prava i ja jednom u sest meseci da dignem glavu i da vidim sta ima medju ljudima,

Pozdrav Bogi :)

boggy 12-01-2007 01:01 AM

Quote:

Imam prava i ja jednom u sest meseci da dignem glavu i da vidim sta ima medju ljudima,

Pozdrav Bogi :)

Pa nemoj sada odma' o "ljudskim pravima".... nisam ja to bas tako mislio :)
Samo se plasim da ti ne predje u naviku, nista drugo... samo ti dangubi do mile volje :da: :)

pozdrav

bogi

RAJKO 12-01-2007 01:05 AM

Nazalos nema sanse da predje u naviku,nema se vremena.

Pozdrav svima vidimo se u nekom od studija

LACKY 12-01-2007 03:04 AM

Zakljucak: Najbolji studio je jedan od najboljih i nije nikako onaj koji nije najbolji!

RetroMan 12-01-2007 10:10 AM

Quote:

malo je kratko!!!

Prvo sam probao da stavim nesto duze, ali mi server nije prihvatio, pa sam morao da skratim.
Quote:

Mozda je i sa nekog sampling CD-a?

Nemoj da z.... to je sa istog CD-a sa koga su i gudaci.
Quote:

totalno neadekvatno..??!!

Zasto, dovoljno se cuje da moze da se donese zakljucak.

RM

All times are GMT +1. The time now is 06:20 PM.