![]() |
Re: Snimanje bassa
Quote:
Rijechi, recitacije, proza, poezija zapravo nisu GLAZBA. Glazbom popunjavate "rupe" izmedju kitice i refrena s time da refren mora pocheti najkasnije 60 sekundi od pochetka stvari i mora biti lako pamtljiv. Rime moraju biti banalne kako bi konzumenti mogli s lakochom predvidjeti sljedechi "red" teksta. Da iz konvencionalne "glazbe" izbacish intonirana recitiranja sa plitkim porukama ono shto bi ti ostalo ne bi bilo pretjerano interesantno nikome a uz to bi imao velikih problema sa razlikovanjem pojedinih naslova jer chak i gitarske solo dionice uglavnom pilaju po jednoj te istoj planetarno populatnoj ljestvici zvanoj pentatonika i svi uglavnom kopiraju nekog drugog kako zvukom tako i tematski. Koliko sam shvatio ti svirash sa Balashevichem. On je za mene jedan od rijetkih kvalitetnih kantautora chiji tekstovi imaju dosta zhivotnih paralela i sadrzhe dosta gorkih zhivotnih istina. No obzirom da svirash s njim i sam znash da u pozadini odlichnih tekstova vrti 3 iste stvari od ranog mraza do posljednjeg albuma. A on je jedan od najbolji... ostali su josh loshiji po tom pitanju uz vrlo rijetke izuzetke koi samo potvrdjuju pravilo. Vjerujem da se odgovor na pitanje zapravo sam nameche. Morali bismo odvojiti glazbu od intonirane recitacije sa glazbenom podlogom jer ovo potonje u stvari zloupotrebljava naziv glazba. |
Re: "moderna muzika" i muzika za pare
Quote:
Quote:
|
Quote:
goa itekako moze da ima temu pada mi na pamet za primer Hallucinogen, Astral, Chakra, MFG |
A uuuuu je!
Koncepti, teorije, realiteti :banghead: sudar svetova do beskraja :rotfl::rotfl::rotfl: |
U pricu necu da zalazim uopste, zao mi je.
Evo ovako: http://download.yousendit.com/C12EFB816C7196B0 Pa svi vi lepo poslusajte i slobodno zadrzite ako vam se svidi. Ja cu samo reci da sam ja na takvoj muzici odrastao. Ova stvar je jedan od aduta psychedelic goa trance-a iz Izraela, iz 1998. god. Nemojte se plasiti, niko vas nece tuziti zbog linka, jer to je GOA trance. I jos da dodam: ja u ovome nalazim rekreaciju za dusu i telo, i slusam je bar jednom dnevno. Ako mi neko kaze da je recimo Cecin London mix bolji za diskoteke od ovoga ja cu mu samo reci KUL, a nikako da ja to ne bih mogao da pustim kod kuce.. Pozdrav! ps. I da! Ako neko misli da sam ogranicen na trance i da "nista nisam cuo sem toga" grdno se vara. Isto tako ako misli da se drogiram. [da ne bude zabune fajl koji imate jeste izdat u originalu '98. samo je remasterovan '05., a pitam s i zasto je neko uradio nesto tako???] |
I glavni moto i slogan goa trance-a je PLUR illiti Peace, Love, Unity and Respect. Tako da... Pre nego sto sledeci put napadnete/ispljujete nesto zamolio bih vas da se prvo lepo informisete o tome..
|
[.. Ako mi neko kaze da je recimo Cecin London mix bolji za diskoteke od ovoga ja cu mu samo reci KUL, a nikako da ja to ne bih mogao da pustim kod kuce.. Pozdrav!
House people idu u House Clubs, Trance people idu trance club, Crnci idu crnacki klub, Cecini obozavaoci idu u narodnjacki klub...i niko nece pustati house u crnackom klubu, niti trance u house klubu !! jel mozes nesto da isvuces iz ovoga?? Ima mesta za sve i svako voli sta hoce !!:da: |
Tako je! A Goa trance slobodno moze u moju sobu, ja cu biti presrecan sve dok se ne nadje neko ko ce da me proziva zbog toga (a plus je uvazeni clan koga postujemo i dolazimo na forum zbog njega recimo).
|
Quote:
hvala! |
:D
Pa nije lepo, mi vas vorshipujemo jer ste poznati i slavni a vi nas zaebavate! : )) |
Mislim da uopste nema potrebe prepirati se. Mozete eventualno da skinete i prokomentarisete trek koji sam okacio. Cisto da vidimo dal je to toliko lose kao sto se prica i ako jeste da se objasni...
|
Re: Snimanje bassa
Quote:
molim!!!!??? kome se ti obraća?, molim te?? na koga misli? kada ka?e? "popunjavate"?? ja sam i onako rekao da vi?e volim instrumenatalnu muziku... Quote:
Quote:
Quote:
@nESbo hvala ti ?to si na pravi način htio da me uputi? u vrline goa muzike...međutim... skinuo sam i poslu?ao ovaj goa trance adut i jo? vi?e vjerujem da ta muzika mnogo vi?e ima veze sa modom nego sa muzikom...evo i za?to: u ovoj kompoziciji nisam ni?ta interesantno čuo. Jeste da je to dosta staro, ali 10 (pa i 20) god prije njih ja sam slu?ao Kraftverk i Art of noise...koji i produkcijski i muzički imaju mnogo interesantniju muziku... Bubnjevi su u?asno smije?no i programirani i isproducirani. Bez ikakvog gruva, samo u?asno ravno (i u tempu i u dinamici) isprogramirani neki vrlo lo?i semplovi akustičnog bubnja...a kad ka?em gruv, ne mislim na funk i sl. nego u sličnom fazonu su underworld, technasia, trentemoller, ....mnogo dalje oti?li. Pored bubnjeva, tamo jo? samo čujem sintove i tb 303...i tu stoji ista priča, u?asno neinventivno odsvirani (ispregramirani) sintovi osrednjeg (vi?e lo?eg) karaktera... evo da ne bude da samo kudim, sviđa mi se jedino onaj seq bass koji se pojavljuje u 4min i 17sec... i da zaključim: pored muzike kao ?to je Weather Report, Pat Metheny, Miles Davies, (jazz, fusion), Kraftverk, Art of Noise, Frenkie Goes To Hollywood, Propaganda (stara elektronika), Underworld, London Elektricity, Pendulum, Deep Dish....(nova elektronika), Latin, Fado, Klasika, Indija............................................ .................(naravno, samo sam nabacao), ova muzika mi zvuči kao mix game boy-a i mobilnog molim vas, nemojte da se ljutite...ja (sada sam i siguran) ne volim goa kao ?to vi mo?da ne volite neku drugu muziku. Ja sam poku?ao i da napi?em neke svoje argumente, a vi ako ?elite, napi?ite protiv argumente ili sl. Ali vas molim da se suzdr?ite od o?trih riječi, ipak govorimo o kulturi... i konačan zaključak: mislim da je goa interesantana pojava, lijepa za dru?enje i tripovanje, ali je vrlo nekvalitetna i ru?na ako se posmatra sa aspekta muzičkih vrijednosti (kompozicija, groove, produkcija, ....) |
i da ne bude zabune, shiva-ine i rocket roll-ove postove o psihogiji sam prebacio u novi thread
poz |
Quote:
|
hm...ako je glavni moto Goa-e "PLUR illiti Peace, Love, Unity and Respect" (kako ka?e nesbo) onda je The End Of The World te?ko reprezent tog pravca...
|
Quote:
|
Quote:
mislis da nosi negativnu poruku zbog onog quota Bill Hicksa Today, a young man on acid realized That all matter is simply energy condensed and slowed to a low vibration That we are all one consciousness experiencing itself and there is no death That life is only an illusion created in the imagination of ourselves verovatno cete sada reci aha ACID! Ja ne koristim droge ali mislim da se ipak moraju imati u vidu svi aspekti sta zapravo one donose i uopste sta su takve supstance opet ponavljam za uticaj droga na ceo pravac drazava se protiva droge bori znamo kako, a izmedju ostalog i onim "droga je smrt bavite se sportom", navlaceci decu samo na isto sranje ali drugo pakovanje, a ono "u zdarvom telu zdrav duh" necu da komentarisem |
Quote:
|
ja necu da omalovažavam ničiji ukus, niti bilo koga, a i čini mi se da to ovdje niko i onako ne radi;)
ali, moram reći nešto ovim vatrenim goa fanovima...sve je to fino, čuo sam ovaj track što je nesbo postavio...i ono šta da kažem..nije loše..ali ja stvarno ne mogu da čujem tu neku temu ili melodiju,već samo varijacije na gruv, koji i nije tako loš...a i nije neko otkrovenje...nažalost ljudi, čitav taj vaš fazon nije ništa novo pod kapom nebeskom, već samo jedna digitalizovana hipi priča...to i sami znate...sve me ovo vodi u neke dublje price i diskusije o ljudskom društvu u 20. vijeku uopšte, ali odustao sam od toga da pišem sad neki kilometarski post, jer je shiva dovoljno udavio....ah..pominju se neke chakre.."duhovnost" na acidu...skraticu post i reci cu samo "bolsesni, izopačeni i izgubljeni zapad"....kako bi se neki mudri Indijac blaženo nasmijao na tu vašu priču, ali ne iz podsmijeha... |
Quote:
|
bitno je ,shiva, da ti imas smisla za sve:D
|
@ bassystem: naravno da nisu bukvalno 3 kompozicije i da ima dobrih stvari. I napisao sam da Balashevicha poshtujem kao kantautora. Ne forsiraj.
GOA je glazba (svidjala se tebi ili ne) a pjevanje je recitiranje i NIJE glazba. EOD! |
i ja sam mocart, svidjelo se to tebi ili ne
pjevanje nije muzika?....sta to pricas? |
Quote:
na kraju krajeva, glupo je i da očekuje? da se svima sviđa neka muzika...npr, meni se mnogo dopada drum and bass, ali mi se dosta puta desilo da se ljudima ne dopadne kad pustim na nekoj ?urci...međutim, ja se ne okrenem i odem kući, nego poku?am da napravim dobru atmosveru i sa tom muzikom...i uvjek sam tu da nekome objasnim za?to volim dnb, ili jazz, ili već...pa ako ti se i poslije toga ne dopada, nikome ni?ta...ne bi mi bio prvi put...ali mislim da je ovo fino mjesto da pričamo o tome bez nervoze i omalova?avanja...to ?to sam ja napisao za goa muziku ne znači da ne po?tujem tebe kao čovjeka, naprotiv. Zato i tra?im da napi?e? za?to voli? goa-u, naravno ako hoće?... |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
apsolutno ti nije potrebna droga da bi skapirao tu muziku, samo se prepustish :D evo da bi znali o cemu se radi postovao sam privjuove nekoliko legendarnih stvari, koje su svakako obelezile ovaj pravac Astral Projection - People Can Fly http://www.sendspace.com/file/mvem10 S.U.N. Project - Space Dwarfs http://www.sendspace.com/file/67fien Hallucinogen - L.S.D. http://www.sendspace.com/file/f25lat Shakta - Lepton Head (Deedrah remix) http://www.sendspace.com/file/ttsd5m Quirk - Dark Matter http://www.sendspace.com/file/ya8d5a savki fajl zauzima oko 1mb tako bez brige |
Quote:
To da si ti inteligentan i da se trudi? da upije? ?to vi?e informacija je super, i kao i svi mi, na osnovu svojih ?ivotnih iskustava naravno gradi? neku svoju filozofiju. Ono ?to jeste pomalo nezgodno, je ?to se sa jedne strane slu?i? nihilizmom po potrebi, kako ti odgovara, a sa druge strane jako hrabro kreće? u izlaganja koja stoje na staklenim nogama, kao da podrazumeva? da samim tim ?to tebi ne?to lepo zvuči kad slo?i? kod sebe u glavi, mora da je jako domi?ljato i istinito. Verujem da bi stepen kritike trebao da bude jednak samokritičnosti. Da se razumemo ja prvi volim da pričam i pametujem, i naravno nisam uvek u pravu. Takođe nekako bih voleo da naglasim da ti ovo sad ne pi?em zato ?to ?elim klasično internet nadjebavanje (pardon, ali mislim da je jako adekvatan izraz) pa sad ja poku?avam da te porazim nekim svojim argumentom, već zato ?to ti se permanentno postovi pretvaraju u klizeće startove na temama koji ne slu?e nikome, pa u neku ruku ni tebi. Teme se pretvaraju u kvaziintelektualne rasprave u kojima se spominje sve od popularne psihologije do kvantne mehanike... ?to i nije lo?e samo po sebi, ali ne svaki put kad uleti? u raspravu, a verovatno i ne interesuje dobar deo ljudi na forumu. Znači uop?te ne ulazim u to da li si u pravu ili nisi - recimo sada, nego čemu sve to prijatelju? A ?to se tiče onoga oko kvaliteta sadr?ine tekstova pesama, ja ću naravno pretpostaviti da si ti bio humorističan i generalizovao u ?elji da prenaglasi? to ?to su u nekom svom mainstream-u tekstovi za kompozicije namenjeni običnoj publici, i ?to shodno kli?eima ?anrova če?će obrađuju neke teme nego neke druge. Takođe pretpostaviću da ti naravno zna? mnogo tekstova iz svih ?anrova koji su fenomenalni, jer obrađuju te iste teme kvalitetno, i time ne potpadaju pod tvoju definiciju, a da si je ti upotrebio zato jer ti je bilo zgodno kao argument u datom trenutku - ?to inače često radi?. Pozdrav! |
Quote:
Nije meni bitno da se to bilo kome svidi, ja sam dugo bio jedini klinac u okolini kome se to svidjalo i nije mi bilo bitno da to bilo kome natovarim na nos posto-poto. Ali zahvalan sam tom pravcu i ljudima koji su godinama stvarali takvu muziku i razvijali je. I zbog toga necu dozvoliti da je neko pljuje. Koliko ovde ljudi radi razne zanrove, govori o tome kako uzima pare ovde ili onde, kako snima za ovog ili onog pa ja lepo prolazim, citam i poshtujem. PLUR! |
"sloboda uma"..."apstrakcija" "inteligencija"
ma ne gadjaj se, brate, tako KRUPNIM POJMOVIMA, svaka tebi cast, i postujem tvoj ukus...ali daj...kakva "sloboda"?, kakva "apstrakcija"? Od kad postoji čovjećanstvo, sloboda je jedan ideal i to najčešće u sferi spekulacije i niko nikad nije uspio da definiše slobodu samu po sebi i šta uopšte znači "biti slobodan".I ti ćeš sam da mi kažeš kako GOA nosi tu vječno trženu slobodu..Često su naše "slobode" u stvari robovanja "slobodi"."Slobodi" koju nam nam nudi 21. vijek i stvari od GOA do Big Brothera, a takvih "sloboda" je uvijek bilo.. |
a da ne pocinjem pricu o "apstrakcji"....
|
Quote:
Da bi oslobodio svoj um i tijelo, oni vjerovatno prije toga moraju biti zarobljeni? Ja nikad nisam osjećao da su mi um i tijelo zarobljeni, pa vjerovatno zbog toga i ne mogu da shvatim ?ta vi u toj muzici vidite... |
Quote:
|
Quote:
u stvari koja muzika ne tezi ka tome, lepoti, spontanosti, sebi, pokusahju da se prenese svet iznad cula; odvaljivanju od laznog sebe tj. uma ? (jbg. morao sam):D Quote:
|
Uf bre citanje ovog topika je u najmanju ruku psihodelicno ,a kad smo vec kod psihodelije i tome slicnih stvari imam da kazem nesto .Stvar o kojoj bih rekao nesto je produkcija psy stvari koja je po meni jedna od najnaprednijih(ne i najbolja jer produkcija je isto pored kvaliteta zvuka i stvar licnog ukusa)A sto se muzike uopste tice (sad se ponavljam mada prvi put iznosim svoje misljenje na ovom forumu) je besmisleno raspravljati jer svako od nas trazi nesto sto njemu odgovara bila to emocija ,energija ,poruka ili bilo sta drugo .Nekom je bitno samo da svira nesto u pozadini ,a neko bi radije obratio paznju na sise i pedu devojke sto peva nego na njenu kompoziciju .Stvarno mislim i da ne treba optuzivati druge za njihov muzicki neukus jer to moze tako u nedogled i stvarno ne razbijam glavu o tome ko je tu u pravu .Mozda rasprava izmedju samih stvaralaca muzike i moze da ima nekog smisla (mada je ja ne opravdam) jer bi svako zeleo da se njegova muzika bolje prodaje .
|
hm...naravno, o ukusima se ne raspravlja, ali svi mo?emo da ka?emo da li neki kick zvuči dobro, jako, energično, tanko ili smije?no. Mo?emo da govorimo o tome da li neki ritam ima ili nema groove. Da li neki sklop harmonija u sprezi sa temom zvuči dobro, interesantno, dosadno, već čuno ili smije?no. Da li neki sint pravi interesantnu atmosveru ili je razbija..zato je ovo muzički forum
i ne znam u kom smislu misli? da je psy produkcija najnaprednija? u bpm? u količini simultanih sintova? ja sam prvi za sise i dupeta, ali ovdje pričamo o muzici...ili o ideologiji?? mislim da se upravo tu dosta nas razilazi. Ja ovdje ?elim da pričam o muzici...dok slu?am pat metheny-a nije mi bitno koju garderobu nosim, i da li sam se naduvao (hipi) ili da li nosim crno i imam smije?nu frizuru (dark, punk) ili dok skačem uz roni size-a nije mi bitno da li imam ispijen izgled sa tamnim naočarima i da li sam ponio ekstazi...ili majcu D-G i slu?am narodnjake.... jer mislim da je veliki problem to ?to dosta ljudi slu?a određenu muziku samo zato ?to im to slu?aju drugovi (patetično) ili da bi time imali neki stav (ni to mi nije mnogo bolje), kao, ja sam urban i idem na tehno, mrzim narodnjake nisam seljak, ili idem na narodnjake jer sam iskren, a ne kao gomila mojih drugova koji idu na tehno a kući slu?aju narodnjake...ili ovi ?to slu?aju jazz misle da su kul........ili napredan sam jer slu?am modernu muziku (nekada je to bio rock, pa punk, pa .......goa, pa dnb.....) Promjene su dobre i po?eljne, ali ne po cijenu da se bude u stadu...dakle volim kad čujem da neko slu?a goa zato jer mu se to sviđa, ali morate priznati da ima dosta ljudi koji su to slu?ali jer je u jednom momentu to bilo moderno i fensi...kao i tehno, kao i narodnjaci....to me u?asava....jer poznajem ljude koji su slu?ali prvo tehno, pa narodnjake i u tim momentima se kleli da mrze ovu drugu muz. i tako redom...isto kao ?to mi je u?asno da neko slu?a ne?to ?to mu slu?aju drugovi, a lično to i ne voli...to je katastofa...ja sam uvjek slu?ao ?to mi sviđalo (u istom trenutku i ?abana bajramovića i police i art of noise) jer mi je ne?to u tim muzikama bilo interesantno (ili emocija ili energija ili novi zvuci) ali sam u?asno mrzio, recimo modern talking, jer sam mislio (i sad to mislim) da je to odvratan poku?aj da se zaradi neka para, glupe melodije u?asno neinventivna muzika i priglupi tekstovi itd...ili sam mrzio kad neko ka?e "on je stra?an DJ, ima samo novu muziku"..... o tome je ovaj thread....?elio sam da saznam ?ta o tome mislite....i za?to je po vama GOA dobra, "najnaprednija ne i najbolja" muzka, za?to je slu?ate, i da li je i danas slu?ate (vi koji ste je slu?ali dok nije umrla, kako ste rekli) |
Naravno da se o tim stvarima moze raspravljati(*svi mo?emo da ka?emo da li neki kick zvuči dobro, jako, energično*) ali se cela prica svela na nesto drugo .Kad sam pomenuo psy kao jednu od najnaprednijih produkcija mislio sam na to da kako jedan od psy producenata napravi korak ispred svi ostali vrlo brzo uhvate taj korak(i ne retko sam umetnik producira svoj rad) ,naravno postoje ostali komercijalni zanrovi tipa sadasnjeg repa ali tu posao koliko sam ja shvatio obavlja par ljudi .Pomenuo si i DnB ali to je toliko sirok pojam tako da o njemu ne mogu da govorim generalno i ako mi je to jedan od drazih zvukova ,naravno tu je i grajmi ali do stvarno dobrih stvari ovog zanra je tesko doci jer su uglavnom izvodjaci neafirmisani klinci i slobodno se moze reci ulicari koji razvaljuju sa zvukom koji meni mnogo prija (jedan od predstavnika je Dizzee Rascal ) .A stada i krda ce uvek biti i to moze da bude simpaticno npr jedno odeljenje su metalci drugo pankeri .Ja npr nisam slusao muziku u osnovnoj skoli ,u srednjoj sve zivo da bi tek pred kraj srednje poceo da stvaram pa da nazovem to muzickim ukusom .I ne bi bio toliki problem to sa stadima i muzikom da nije gudre(stada bi bila mnogo manja i dogadjaju bi prisustvovali pravi ljubitelji tog zvuka).Mnogo veci problem je u gudrama koje ljudi povezuju sa odredjenom vrste muzike de im bukvalno to todje kao neko opravdanje ili ono medju svojima sam dok sama poruka muzike je nesto deseto .npr Drumandbass(mislim na sve sto pod to spada)nosi jaku poruku o cyber buducnosti ,o jakom karakteru i nekoj cvrstini koju svako od nas treba da ima i naravno buntovnistvo protiv svega laznog sto nam se sad nudi.Ja vise ne mogu da se snadjen u svemu tome pa cak vise ni nemam neki odredjeni stav i verovatno zato ne mogu da upadam u neka dublja razmisljanja o ovome ili onome ,a pogotovo o tome da diskutujem .I iskreno drago mi je da sam cuo za ovaj forum jer je sareno ,a i video sam da ima stvari koje bi mogle da mi pomognu da se bar malo pomerim sa mesta .
|
ovo nije usmjereno nikom ovdje, ali jednom je jedan pametan covjek rekao da o ukusima TREBA raspravljati, da treba raspravljati da li neko uopste ima ukus ili ne!...nije lako imati ukus...
edit Quote:
|
Quote:
|
ima smisla to ?to govorite...
|
All times are GMT +1. The time now is 06:23 AM. |