Quote:
Originally Posted by Arthur
OKi, now we are talkin' :da:
|
yup! :da:
Quote:
1 - ventilacija i klimatizacija su "other cup of tea", resavaju se i fizicki i ekonomski nezavisno
|
Ahmmm...
Quote:
2 - Ovo za malterisanje mi je jasno i ok je, ali nisam siguran da sam dobro objasnio raspored stvari : ciglom se ogradjuje prazan prostor, beton je blizu samo na dva krajnja zida na crtezu (obelezen sivom bojom). Dakle, cigla/gips kombinacija su posledica razmisljanja o duplom zidu, jedino ukoliko u toj varijanti ne preporucujes dva zida od cigle? na jednom od linkova su pricali o tome da ako se prave dupli zidovi, pozeljno je da budu od razlicitih materijala i debljina. Mozda bi gips dobrodosao sa spoljne strane zidova, ka "lounge"-u, ne bi li primarne refleksije bile od cigle?
|
ok, onda neka budu od cigle oba, jedan moze biti debljine cigle "na kant", to se radi na pregradnim zidovima u stanu, a drugi debljine "pola cigle"
Izmedju 15 - 20cm prostora sa staklenom vunom na onom debljem zidu, i taj deblji je spolja...
Imam neopisivu zelju :mrgreen: da smanjim kolicinu gipsa u produkcionim studijima koji se bave specijalno i specificno muzickom produkcijom. Sto se videa i filma tice,... tu je gips sasvim ok.
Quote:
3 - Azmafon je dakle zamisljen unutar duplog zida, nalepljen. Unutrasnjost prostorije je u prethodnoj viziiji bila zamisljena od gipsa sa drvenim panelima koji bi prekrivali 2/3 povrsine zidova.
|
Ok, ok,... sve je stvar finansijskih mogucnosti, treba sve to staviti na papir, pa videti sta se od ovoga svega isplati.
IMAJ U VIDU, da ti licno VOLIS da snimas bubanj (izvini ako sam samo stekao pogresan utisak, lutajuci po Forumu) koji ima izuzetno sirok spektar i pravi izuzetno veliki SPL, to samo po sebi znaci da ne mozes sobu za snimanje bubnja tretirati kao vocal booth... najvise zato sto kada neko lupa bubanj u sobi, ne mozes cuti svoje misli a kamoli sam sebe... ;)
Quote:
Uostalom, jednostavan crtez predloga duplog zida je vise nego dobrodosao :banghead:
|
Ajd, razmislicu malo pa cu nacrtati...
Quote:
4 - slazem se i za stiropor i za sundjer. neki predlog? Da li je mozda pametnije unutrasnjost duplog zida ostaviti praznu naskroz? ili samo azmafon?
|
Cemu potreba da tu ista guras....
Quote:
5 - Krpe rulezz!! :mase:
daklem, treba mi predlog za efikasan dupli zid. Efikasan u smislu lepih refleksija unutar sobe za snimanje, ali i kao blokator povratnih refleksija od daljih betonskih zidova samog sklonista, koji su na oko 5 metara udaljenosti od bocnih stranica..
|
A da bacis ceo crtez sa ovom sobom kao detaljem... sa sve kanclarijama za sekratarijat, racunovodstvo i direktora... :mrgreen: mislim da bi bilo lakse za shvatanje... a mozda se na Forumu jos neko seti neke dobre ideje...
Inace "blokatora" nema realno... nigde...
Quote:
i da, zar nije azmafon akusticki / medicinski superiorniji u odnosu na staklenu i mineralnu vunu? Razlika u ceni je prihvatljiva..
|
Jeste superiorniji, u svakom slucaju, i treba ga stavljati uvek na spoljnim slojevima koji su u kontaktu sa zivim bicima... Staklena vuna ide uvek iza neke pregrade ili obavijena necim... i moze biti tamo gde je potrebno mnogo vise materijala.... i gde je azmafon deset puta skuplji po zapremini.
Azmafon je generalno dosta skuplji od staklene/mineralne vune,... za neke namene, i u nekim slucajevima moze biti skuplji i do deset puta.
Drugim recima azmafon je ok... ali ako zelis da apsorbujes niske frekvencije onda ga treba puno (500 "tabli" ode a da ne primetis GDE u prosecnom studiju) i tu nastaje problem sa cenom... tu staklena vuna u balama moze doci do izrazaja, ako se malo zakomplikuje njeno sredjivanje da ne leti okolo.
Kao sto rekoh, hoces bubanj da snimas, a tu ima niskih frekvencija,... sta mislis da ces postici sa, recimo, 2cm azmafona na zidovima... apsorpciju? Pa mozda delimicno za dobos i cinele... a ostalo? Gde ce ostalo da zavrsi? Kojekude po ostalom prostoru, nesto oslabljeno, ali i dalje cujno..... pa sve do spoljneg sveta. A kada se to vrati nazad istim putem, dobro, de... ne sve ali deo... sta onda?
Pricam ovako najvise zato sto je ovo Rumski Forum, gde ljudi uglavnom imaju manjak finansija i neuporedivo vecu zelju da se bave muzikom na ovaj ili bilo koji slican nacin... te pricati im da je azmafon zdraviji, je kao i prica o tome da je Zemlja okrugla. A bubanj je bubanj... :banghead:
Toliko... nacrtaj kompletan prostor i ove tvoje prostorije u njemu. Nedovoljna kolicina informacija... pa ti imas toga jos!? :o
Nadam se da ce se jos neko ukljuciti u ovu nasu pricu...
pozdrav
bogi