Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   podnozje za zvucnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823)

boggy 19-01-2007 04:10 PM

Re: podnozje za zvucnike

Quote:

Originally Posted by alektom
Interesuje me dolaze li u obzir zidni nosaci za monitore, niko ih ne spominje a iskreno nisam ih nigde ni video do sada u studiju....
Koje bi bile negativne strane zidnih nosaca, ako se postave na 30-tak cm od zida....

1. Prenose vibracije na zid (jer MORAS krutom vezom da ih vezes za zid, inace ce da padnu), koji je ispred tebe, i ako ga ne smiris... onda ce da svira i on... ne mora on mnogo da se pomera... sicusni delovi milimetra su dovoljni, zato sto ima neuporedivo vecu povrsinu od membrana zvucnika... a intenzitet zvuka je proporcionalan povrsini izvora zvuka (membrana) puta duzina hoda te membrane... pa sracunaj sam koliko treba malo da se mrda zid da bi po intenzitetu stigao membranu zvucnika :)

2. kada su zvucnici blizu zida, posto inace zvucnik samo od srednjih pa navise usmereno znaci, a ispod neke frekvencije u srednjem opsegu je omnidirekcionalan, dolazi do pojave refleksija koje formiraju "cheshalj" filter... ili ti comb filter, i dobijas ponistavanje na nekim frekvencijama u donjem midu, a na nekim dobijas pojacavanje...

Ovo su dva glavna razloga za NE.

Sad... vidjao sam ipak svakakve kombinacije... od drvene police na zidu, pa zvucnici na njoj... i tako redom. RADE ljudi i tako, ali moraju da se prvo naviknu na probleme... sto zahteva odredjeno vreme i trud, a nigde ne pise da ce ucenje biti uspesno... zato to generalno ne preporucujem. Ko moze tako da radi uspesno, svaka njemu cast... i to je sve.

pozdrav

bogi

STUDIOTON 19-01-2007 04:23 PM

1 Attachment(s)
evo kod mene .. stalci u obliku kupe .. valjda :) od punog metala

STUDIOTON 19-01-2007 04:23 PM

1 Attachment(s)
evo jos jedna

alektom 19-01-2007 07:03 PM

Da, ovo je definitivno interesantno resenje Ivane. Koliko stabilno stoje?
Fiksirao si kupe za sto verovatno, a sta si postavio izmedju zvucnika i siljka, neki mouse-pad ili .....

STUDIOTON 19-01-2007 09:01 PM

Quote:

Originally Posted by alektom
Da, ovo je definitivno interesantno resenje Ivane. Koliko stabilno stoje?
Fiksirao si kupe za sto verovatno, a sta si postavio izmedju zvucnika i siljka, neki mouse-pad ili .....

ispod kupe ima mogusnost da se zavije u sto .. na vrhu je masa od silikona pa se postavi zvucnik .. jako je stabilno i nema brige .. nema nikakvih oscilacija i smetnji ..

lesha 19-01-2007 09:30 PM

srecom pa yamaha nema mnogo basova..

STUDIOTON 19-01-2007 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by lesha
srecom pa yamaha nema mnogo basova..

sto?

lesha 19-01-2007 09:44 PM

zbog rezonance/odbijanja zvuka od stola ispod. ne znam konkretne termine, ali mislim da me razumes.

Gulanfer 19-01-2007 10:23 PM

1 Attachment(s)
A sta bi se desilo ako bi se zvucnici okacili o plafon na nekom kanapu ? Mislim palo mi na pamet pa pitam . Evo i skice nacrtane na brzinu.

"7" 19-01-2007 11:42 PM

Evo ja da prenesem sta su meni rekli neki likovi kada sam ja pravio zvucnike pre malo vise od deset godina. To su likovi sa vise strana, znaci jedan koji profi pravi skretnice, vise njih koji se bave pravljenjem zvucnih kutija itd. Svi su mi rekli da treba zvucnike da postavim na tri siljka i da ispod njih postavim sto deblje parce mermera a ispod mermera neki tanak itison ili sl. S tezinom zvucnika nisam imao problema jer su podnostojeci i od 2cm medijapana + svasta od izolacije unutra + drajveri i ostalo... Tako mi rekli i ja tako i uradio... i potpuno sam zadovoljan.
Takodje sam primetio nesto kada sam kupio woofer (Infinity). Posto u kutiji od woofer-a nisam primetio siljke stavio sam ih na parce itisona i zvuk mi se uopste nije svideo, niti je zvucalo kao u radnji. E onda sam provalio da se u kutiji nalaze siljci (samo se sakrili), stavim ih na woofer i eto dobrog zvuka, mnogo jasnijeg. Ne znam ovo bas strucno da objasnim ali eto mog iskustva.

Pozz

Tiki the Boyler 20-01-2007 08:46 AM

Ukoliko je kod tog subwoofera bas refleks otvor sa donje strane (što je čest slučaj), onda je logično da najbolje radi kada se podigne od poda na proračunatu visinu (jer tada pod postaje dio bas refleks konstrukcije)...

@Gulanfer
A kako bi smirio monitore da se ne ljuljaju?
Fazon sa kačenjem se vrlo često primjenjuje po diskotekama, kao i u live situacijama (svi line array sistemi se vješaju), ali to ima logike jer je visoko postavljena kutija imperativ u takvim situacijama zbog što veće zone pokrivanja. U studiju, složićeš se, to baš i nema logike, jer ovde upravo i težimo što manje "ozračiti" prostoriju, tj. što više slušati ono što zaista izlazi iz monitora.

"7" 20-01-2007 02:10 PM

[quote=Tiki the Boyler]Ukoliko je kod tog subwoofera bas refleks otvor sa donje strane (?to je čest slučaj), onda je logično da najbolje radi kada se podigne od poda na proračunatu visinu (jer tada pod postaje dio bas refleks konstrukcije)...
quote]

Nije, bas refleks otvor i zvucnik su mu sa prednje strane, ali kontam da kada nije na siljcima previse vibracija prenosi na pod (znam ljude kojima se to i svidja kod woofer-a) i onda dobijem neki muljavi zvuk koji me opasno nervira. Mozda ima veze sto je ispod parket (mada je utegnut)???

U principu mislim da je najbolje probati svaku kombinaciju i onda videti sa kojom kombinacijom se dobija najbolji rezultat, prema licnom utisku naravno, jer to je i najbitnije.

zvincic 20-01-2007 02:24 PM

Quote:

Originally Posted by mrkizoni
Nije, bas refleks otvor i zvucnik su mu sa prednje strane, ali kontam da kada nije na siljcima previse vibracija prenosi na pod (znam ljude kojima se to i svidja kod woofer-a) i onda dobijem neki muljavi zvuk koji me opasno nervira. Mozda ima veze sto je ispod parket (mada je utegnut)???

siljcima daleko vise vibracija prenosis na pod nego recimo ako imas podloske od neoprena...

SumAnuT 20-01-2007 02:52 PM

Cek da ja probam sa mojom logikom.

Primer sa siljkom i cekicem bi bio na mestu kada bi se zvucnik kretao gore dole, pa kada bi zakucavao siljak. Medjutim, zvucnik valjda ide napred nazad. Aj sad opet uzmite siljak i krecite se po zidu gore dole (sto bi za pod bilo napred nazad), a onda uzmite nesto sa velikom povrsinom, neku dasku npr. pa grebite po zidu pa vidite sta pruza veci otpor.

Sto je veca dodirna povrsina to se vise energije prenosi.

Bas je i poenta da imaju samo tri ili cetiri siljka, jer sva tezina zvucnika padne na tri tacke i one drze celu tezinu zvucnika, dakle sva sila mase i gravitacije pada na njih odozgo pa im je onemoguceno bilo kakvo horizontalno kretanje, dok kada bi ga stavio direktno na pod ili neku povrsinu koja upija, tezina zvucnika bi se ravnomerno raspodelila i on bi mogao da seta jer bi sila gravitacije bila mnogo manja sa tolikom povrsinom.

Edit:

Izvinjavam se :)

Ne bi sila gravitacije bila manja vec bi se masa zvucnika raspodelila i bila manja.

boggy 21-01-2007 07:50 AM

Quote:

Originally Posted by Gulanfer
A sta bi se desilo ako bi se zvucnici okacili o plafon na nekom kanapu ? Mislim palo mi na pamet pa pitam . Evo i skice nacrtane na brzinu.

vezi ih barem u jos jednu tacku... da ti se ne bi uvrtali...
Ako zelis i da se ne ljuljaju... onda moras u tri tacke....
i mozda nije lose koristiti ono sinteticko "kanapche"....

Jeste.... nekada su i tako kacili zvucnike... na plafon... pazi samo kako ces da tiplujes u plafon... on je dosta kilav u stanovima... mozda da izbusis rupu 8-10mm i da gurnes ekser za koji vezes kanap (tako da ekser bude na "T" sa kanapom)... u rupu, pa se on popreci pa nema vise kud... ako ti je plafon pravljen od "monta" blokova... tako se lusteri kache.

pozdrav

bogi

Gulanfer 21-01-2007 01:09 PM

Pa posto je prica kako se resiti vibracija koje zvucnik prenosi na stalak, siljak, policu... palo mi je ovo na pamet - tako nema prenosenja vibracija, ne ? E sad , kako tehnicki resiti kacenje mislim da nije toliki problem. Uvijanje i pomeranje se moze resiti sa vezivanjem u tri tacke , kao sto rece boggy, a problem plafona se moze resiti tako sto se ne kaci direktno u plafon nego na dasku pa ona u plafon sa dve ili tri tiple. Mada ne planiram to da uradim ( meni su monitori na gumenoj podlozi , na polici ) samo sam pomislio da takav nacin postavljanja monitora moze nekom pomoci da se resi vibracija. E sad , koliko je to prakticno... :rolleyes:

boggy 21-01-2007 07:31 PM

Quote:

Pa posto je prica kako se resiti vibracija koje zvucnik prenosi na stalak, siljak, policu... palo mi je ovo na pamet - tako nema prenosenja vibracija, ne ?

Ma ima uvek nekog prenosenja, samo je pitanje koliko i kakvih vibracija... nema niceg idealnog...
Ali ovo definitivno nije kruta veza... a to ohrabruje... :)
Quote:

....E sad , koliko je to prakticno... :rolleyes:

To ce vec neko sam da proceni... :)

pozdrav

bogi

"7" 21-01-2007 10:29 PM

Quote:

Originally Posted by zvincic
siljcima daleko vise vibracija prenosis na pod nego recimo ako imas podloske od neoprena...

E mozda nisam pomenuo, ali ispod svakog siljka imam malo parce itisona koje sam stavio da ne bih ostetio parket (jer su siljci opasno ostri), mozda i to pomaze, uglavnom mnogo mi se bolje cuje nego kad je bez siljaka a na vecem parcetu itisona.

ANITA 25-02-2007 11:27 AM

Decki, da li je ovo stvarno dobro (pa se znači može teoretski na bilo koji stalak staviti zvučnike uz pomoć spuzvi) ili je brija.....
http://img3.guitarcenter.com/dbase/p...5/0/371250.jpg

FrankoPanko 26-02-2007 06:36 AM

Anita, vjeruj mi, ovo sa spuzvom (i to bez potpisa) stvarno dobro funkcionira! Probao ja! :)

ANITA 26-02-2007 09:51 AM

Mislis da mogu tako nesto napraviti od regenerat tvrde spuzve? MA nikako mi ne sjedaju ti metalni stalci koji su tako nestabilni.... zato i trazim neku alternativu..

FrankoPanko 26-02-2007 10:17 AM

Mislim da ce ti to pomoci kao alternativa. Ja sam isto imao velikih problema dok su mi monitori stajali na polici odvojeni samo nekakvom pjenastom spuzvom slicnoj onoj koja se koristi ispod laminata, samo debljine 1 cm. Kasnije sam samo stavio spuzve oko 4-5 cm, zatim malo ukosio i polica je trenutno prestala "svirati"! :) Sa presanom spuzvom je jos lakse jer je tvrdja i treba je samo izrezati kao na onim tvojim fotkama.

Gulanfer 26-04-2007 03:30 PM

1 Attachment(s)
Evo , skoro sam zavrsio prvi stalak za monitore ( boja ostaje ) . Sledece nedelje ce biti gotov i drugi. Posto me je kostala izrada nekih 10 €, odlucio sam da okacim sliku.
"Noga" je neki zeljezni pravougaonik ( 10 x 10 x 87 cm ) koji sam nasao zardjao na nekom gradilistu , a ploce ( gornja i donja su od parcadi drveta koje sam takodje nasao a nogice se na shraf pa se moze podesavati balans za neravno tlo ( 4 € - 8 komada ) . Sve sam oshmirglao , isekao i ofarbao sam. Ploce su spojene shipkom sa navojem i maticama . Unutrasnjost necu puniti peskom jer ce biti pretezak , vec cu je napuniti poliuretanskom penom ( bice lagano a trebalo bi da spreci zvonjavu, no o to jos treba da se dokaze... ).

Saljem ovo jer mislim da novac nije neki izgovor za ne raditi tretman u sobnom studiju. Dosta se moze uz malo mashte, rada i recikliranjem bacenih stvari .

Ako interesuju detalji mogu jos koju fotku da okacim...

Tiki the Boyler 27-04-2007 08:29 AM

Cool.... :)

Gulanfer 30-04-2007 01:45 PM

Evo , da dodam da sam ih napunio penom i umrtvljeni su kao da su punjeni peskom. Malo mi je falilo pene za drugi stalak pa sam dodao ( sabio ) stiropor. Rezultat isti . da sam znao punio bih ih stroporom, manje zajebancije i mozda jeftinije jer i stropor se moze naci a nemora se kupiti...:rolleyes:

paki 30-04-2007 10:56 PM

.....

sgracanin 18-05-2007 11:49 AM

Lepo je to sve što vi nudite, momci, ali većina tih stalaka košta gomilu para. Ja sam kupio one zidne nosače za televizor, pokretljive, i postavio ih levo i desno od monitora, i odlično funkcionišu. Manje od 50 Evra sa ugradnjom...

Postaviću kasnije sliku, da vidite...

MiGi 10-04-2008 11:06 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA (Post 147533)
Decki, da li je ovo stvarno dobro (pa se znači mo?e teoretski na bilo koji stalak staviti zvučnike uz pomoć spuzvi) ili je brija.....
http://img3.guitarcenter.com/dbase/p...5/0/371250.jpg

gde imaju te podloge da se kupe?

alhoholicar 10-04-2008 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by MiGi (Post 199283)

Pa u normalnim zemljama! Ja sam ih kupio u Londonu, ali sam se prije toga dopisivao i htio ih kupiti od neke radnje u Italiji dje su bili raspolozeni da ih posalju. Udji na sajt pa pogledaj, imas i eBay i ostalo. Inace, super su i imas nekoliko pozicija za podesavanje zvucnika...
Pozdrav

alavuk 10-04-2008 11:46 AM

ih ja ovako polu budan procitao topic medjunozije za zvucnike :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

HeatMan 10-04-2008 12:28 PM

profesionalni poremecaj. :)

voomighty 12-05-2008 12:28 PM

ja kupio neke resonance absorber u 4 audio 3500 din set za 2 zvucnika aktivni tannoy-i stoje na njima... nema problema...

http://www.sorishop.com/goods/img/img_B12417.jpg

The Lightrider 27-08-2008 06:15 PM

Re: Podno?je za zvučnike

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 114504)
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)

Za malo sam se izvukao.....:grin:

monkeynutz 16-11-2008 01:01 PM

Quote:

Originally Posted by MiGi (Post 199283)

http://audiononline.com/akustiae-ki-...prod_2132.html

Eomsy 05-09-2009 03:50 PM

2 Attachment(s)
Ajd da malo osvje?im temu.

Razmi?ljao sam o DIY varijanti stalaka za zvučnike, od drva, a da mu se da visina korigirati .... i do?ao do sljedeće ideje. Ovdje je vama predstavljam kako bih mogao čuti Va?e mi?ljenje da li to valja, ima smisla, ili ne?to treće ...

Osmislio sam ga za svoje Adam A7-ce ... Gornji dio (na kojem bi stajao zvučnik) bi bio oblo?en Armaflex gumom od 9 mm. Samo podno?je bi bilo u?rafljeno na gredu 7x7 cm (dugačku oko 60 cm). Donji dio postolja se sastoji od "časice" koju bih radio od medijapana, dovoljno usko da greda 7x7 na-knap uđe u tu "ča?icu". E, a visinu stalka bih korigirao sa usipavanjem pijeska u "ča?icu". Sa zadnje strane bih napravio malu rupu, i zatvarač na njoj, da mogu u bilo kojem trenutku ispustiti dio pijeska i s time ponovo korigirati visinu (samo ovaj put prema dolje). "Nogicu" bih radio od tri ploče medijapana (15 mm) ljepljene međusobno, dok bi samo na dvije radio četvrtastu rupu kroz koju bih zaljepio "ča?icu" (futrolu ili kako god več) u koju bi ulazila spomenuta gornja greda. Smatram da bi ovako bio te?ak ko sam vrag ...

Nadam se da sam uspio objasniti ?to mislim i da će vam prilo?ene slike pomoći ... Pozz ...

akordeonista 06-09-2009 04:39 AM

Meni se svidja ideja! Jedino sto vidim kao mogucnost da pravi problem je sam stub, posto ulazi jedan u drugi morao bi biti bas na knap kako ne bi pravio vibracije. Mada i tada tesko da ces totalno izbeci vibracije na tom mestu!

NLP 06-09-2009 08:08 AM

da znali bi se pojavljati problemi a i nije praktično da puniš i ispuštaš pjesak.
A što fali ovoj ideji: http://www.atc.gb.net/scm50aslpro.htm :D

Eomsy 06-09-2009 06:59 PM

Quote:

Originally Posted by akordeonista (Post 255186)
Meni se svidja ideja! Jedino sto vidim kao mogucnost da pravi problem je sam stub, posto ulazi jedan u drugi morao bi biti bas na knap kako ne bi pravio vibracije. Mada i tada tesko da ces totalno izbeci vibracije na tom mestu!

A ?to ka?ete na dodatna dva ?rafa (vijka) sa svake strane noseće "ča?ice", koja bi na ?eljenoj visini dodatno učvrstila gornji stub ??? Mislim da bi time i izbjegao vibracije, ili se varam :confused: ....

@ NLP
Hvala, ideja nije lo?a, mada bi ja ne?to od drveta (ili barem blizu drvu kao prerađeni materijal, e.g. medijapan), a da se da ?timati visina ..:(

NLP 06-09-2009 09:33 PM

da svakako da če? morati upotrijebiti rje?enje sa ?arafima ali svejedno mi nije praktička ideja. Ako hoče? sa drvenim stalcima probaj.
... pa nam poručaj kako se obneslo.

Skoro svako rje?enje če biti bolje kao da su na stolu i slično ali mo?e i bolje i to ne znači da je dosta skuplje to je sve.
A da se stalak mo?e podesiti po visini i da ima dosta dobre osobine je konstrukcijski te?e.

A7 nisu ba? srednji ili te?i kategorika?i, to je nekoliko olak?ujuč faktor.
Tako da probaj.
... a i ima dosta drugih prioritetnijih stvari koje mora? srediti prije toga (primerna akustika prostora...:)).

boggy 06-09-2009 11:50 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 255189)
da znali bi se pojavljati problemi a i nije praktično da puni? i ispu?ta? pjesak.
A ?to fali ovoj ideji: http://www.atc.gb.net/scm50aslpro.htm :D

Upravo sam TAJ stalak hteo da predlozim... :)

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 04:00 PM.