Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   SuperMEE, profesionalni near-field monitor (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13764)

Oggy 11-09-2006 03:33 PM

Re: SuperMEE, profesionalni near-field monitor, funkcionalni model

Ja sam kada mi je bio Bogi uradio jedan brzi mix od pocetka bukvalno do kraja i jedino gde sam se zajebao je bio bass opseg gde sam malo pregruvao bas za otprilike 2 db i to sam cuo kad sam prebacio na bm 15, ali zato kad sam vratio na Bogijeve kutije, cuo sam isto to. DAkle. tu je ipak dosla do izrazaja navika koja je neophodna, ali je to zanemarljiva greska kad radis full mix za sat vremena na kutijama koje si pre toga slusao ukupno 2 sata. Iskreno, mnogo mi je vise vremena trebalo da "naucim" bm 15. tu sam experimentisao mesec dana, pomerao kutije i razne zajebancije dok nisam ukapirao kako rade.
Ove Bogijeve smo samo "bacili" i to mozda cak i presiroko, ali su davale odlican centar, bile su vrlo definisane i definitivno im ne nedostaje basa, ves se samo malo drugacije cuje nego sto sam ja to navikao.
Moja glavna zamerka na kutije, a to vec spada u domen cisto subjektivnog je ta neka grubost u visokima na oko 2.5 khz ( tacnije 2445 :D , trazio dok nisam nasao), sto Bogi kaze da moze da se kastumizira po volji onoga ko slusa, ali je jedno sigurno; Jako se lako i brzo radi sa njima, daju precizno stanje stvari i u manjim , pa cak i srednje velikim prostorima, one mogu da budu kompletna solucija, a u vecim, komotno mogu da budu drugi par monitora uz bilo koji skup main monitoring.
Karakterom dosta podsecaju na NS 10, sa razlikom, sto su dosta muzikalniji (pa sad kako ko shvati :) ), tacnije, daju informacije o donjem opsegu koje su kod Yamahe "dostupne" samo prekaljenim korisnicima koji vise rade "na osecaj" nego sto zapravo to zvucnik moze da im reprodukuje.
Ovde odmah dobijas kompletan uvid bez potrebe da ista naslucujes.

E sad...
Ono sto je mene definitivno oborilo na dupe je bogijevo pojacalo, ali o tome sledeceg javljanja :)

Hollywood 14-09-2006 07:14 PM

Evo i ja da nesto napisem posle par meseci :p

Pre par dana sam naleteo na mix koji sam uradio na Bogijevim monitorima. Imao sam malo vremena da se sprijateljim sa njima, tako da to sto sam uradio ne mogu realno da uporedim sa mixevima koje radim na mojim Mackie824. Falilo im je dosta basa, ali su zato kick i visoki ispali ko bog. Ovi monitori bi mi legli prilikom mixanja muzike za TV jer sa mackie imam problem sto uvek, nesvesno, odradim niske frekvencije koje se ni ne cuju na TV. Zato mislim da bi meni licno SuperMEE legli za tako nesto.

Inace muzika koju radim je uglavnom house i d'n'b tj. nema nekih zivih instrumenata sve je MIDI ili semplovi.

Prva stvar je da ove monitore nikada ne bih koristio kao "prve" tj. glavne monitore. Valjda sam se previse navikao na mackie.

Ono sto mi se na SuperMEE najvise svidja jeste srednji opseg koji se detaljno cuje u odnosu na moje monitore kao i posebno detaljan kick koji iz njih izlazi.

Bas ta mogucnost da u detalje mogu da se lejeruju kickovi i da se detaljno cuje kako su legli jedan na drugi, sto ne mogu bas uvek da cujem na mackiu, a vazno mi je pri muckanju moje muzike mi posebno prija. Zato su me ovi monitori i kupili :hyper:

Visoki su malo izrazeniji, ali samo malo, mada su mi "meksi" u odnosu na mackie sto mi se isto svidja.

E sada da ja ne bih pisao previse posto se potpuno slazem sa Arturovim postom (a i zato sto sam sramno lenj :andeo: i zato me treba :punch: ) samo cu prekopirati taj deo u kome se slazem sa njim :D :

Quote:

- znacajno vise bass-a u frekventom balansu mackiea, ali najvise u spektru do 80hz, sve ispod toga (sub-bass domen) ima manju ali i dalje osetnu razliku.
- znacajno vise srednjih frekvencija kod superMeea i to sve do nekih visokih 10-12khz, sa izuzetno detaljnijom slikom u, za mene kljucnom, delu spektra od 800hz-4khz. Kod Mackijea mi se ceo ovaj opseg cini dosta sakrivenim i nejasnim (nedostaju pomenuti notchevi na Rammsteinovim gitarskim rifovima)
- Ukupna detaljnost na oba zvucnika mi se cini slicnom, nisam uspeo da cujem prevelike razlike u reverbima i slicnim 3d pojavama
- Krajnji visoki su mi na Mackijima nekako prisutniji ali i tvrdji, dok se kod SuperMee oni malo teze razaznaju zbog izrazenih midlova, ali ono sto se uspeva cuti, zvuci dosta mekse u odnosu na Mackie. Mada, ovde isticem Boggijevo zapazanje, da manjak krajnje visokih kod SuperMea moze biti posledica i hi-fi pojacala na koje su bili povezani, spram Mackievih aktivnih resenja. Voleo bih da cujem SuperMee na Brystonu i da onda poredim visoke sa Mackijem.
I na kraju, ove monitore bih odmah kupio da je cela kombinacija malo jeftinija, prosto zato sto kapiram da bi zvucali mnogo zae**no sa dobrim ampom, a svi znamo koliko je dobar amp i koliko to dodje kad se sabere. Da se malo doda i da se zabode Adam S3A koji je meni za moju muziku keva i chale i predmet obozavanja. Mislim da je to jedini problem koji mene odvaja od ovih monitora, kao i od tih Adama :rotfl: :rotfl: :rotfl: :hm:

:) :) :) :) :) postovanje Boggy

boggy 14-09-2006 07:53 PM

Quote:

Originally Posted by Hollywood
......

postovanje Boggy

Zdravo Hollywood,

Hvala na komplimentima i lepom review-u :)

Dodao bih samo da su postovi clanova Rumskog koje smo posetili tokom nase skorasnje "turneje" nekonzistentni sa tvojim samo iz razloga sto si ti slusao SuperMEE v.2.b, a on je sada SuperMEE v.3.f+ (u nasoj lokalnoj nomenklaturi i sistemu verzija)

U novoj verziji koju sada imamo smo ispravili nedostatke koje ste nasli Arthur i ti... ali ne do toga da zvucimo kao Mackie (mislim na tvoj skup zamerki)... nego imamo RAVAN odziv na bassu... harmonican sa ostalim delom spektra.

Kod Mackie smo inace nasli da se vrlo nesrecno snalazi u manjim prostorima... skoro da nema rezonancije u sobi koju on nece "probuditi"... svi vlasnici (kod kojih smo bili) imaju taj problem, i nekako to trpe i ignorisu... i jedino sto mogu da im kazem je "svaka cast!"

Drugo znacajno poboljsanje je sto smo dovrsili razvoj studijskog pojacala, koje je ravno ovome sto navodis... (o)besno pojacalo i ovi zvucnici...:o

Na kraju da kazem da su nam cene ostale iste ali da sada imamo i pojacalo koje ima izuzetno veliki odnos kvalitet/cena, tako da smo u sustini postali jeftiniji kao monitoring u odnosu na kvalitet (posebno na performanse koje si opisao da ti se svidjaju i koje nije nimalo lako niti jeftino isterati u dizajnu da bude jos bolje).... jer ne moramo vise da se snebivamo, "crvenimo" i spominjemo Bryston "poluglasno"....

Znaci nas kompletan monitorski sistem je:

1. Pasivni monitorski zvucnici 970EUR (par)
2. Dvokanalno studijsko pojacalo A1802 750EUR
3. Par profesionalnih kablova Qlotz LY225T Twinax, 2x2.5mm2 od po pet metara sa Speakon-Speakon konektorima - besplatan za narucioce celog sistema (zvucnici plus pojacalo)

kad sve saberes dobijes cenu od 1720EUR u koju je vec uracunat PDV, i vazi ovde... u Srbiji...

Cena nije "sitnica", to znam... ali nije ni neuporediva sa trenutnom ponudom.

Veruj mi da nikako ne bismo uspeli da napravimo Mackie (iako znamo sta su mu "radili") da bude bolji od samog sebe a da ostanemo u rangu njegove trzisne cene... to je nemoguce, isto vazi i za ostale monitoring sisteme za "siroku potrosnju"... najvise zbog izuzetno velikih serija i poprilicno jeftinih komponenti koje proizvodjaci izaberu (Adam je tu nesto hrabriji i to se odmah cuje). Zato nam je jedino preostalo da krenemo od "praznog, belog lista hartije" i da ispisemo prvo, sta mi to zelimo da napravimo... za pocetak je to bilo nesto sto NEMAMO na trzistu... jer se drugo ni ne isplati praviti... vec ima da se kupi po pristupacnoj ceni.

Bez obzira na celu moju pricu o cenama, jer to i nije najvaznije, ako si raspolozen da ih ponovo cujes ovakve kakvi su sada i sa novim pojacalom, docicemo opet kod tebe i doneti ti ih... najvise zato da bi procenio sta smo unapredili na njima u odnosu na prethodno slusanje koje si imao...

Jos jednom hvala... i tebi i svim ostalim domacinima na gostoprimstvu, dobrodoslici i kritikama...:wave:

Ostaje mi jos da napisem detaljniji izvestaj o tome sta je radjeno od proleca do sada, ukratko sa svim znacajnim dogadjajima i promenama, posto dosta detalja nije objavljeno na ovom threadu... no sacekacemo jos Oggy-ja da izadje iz guzve, pa da nam natenane iskritikuje pojacalo... da bude sve po redu. :)

pozdrav

bogi

Max 14-09-2006 09:43 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
Veruj mi da nikako ne bismo uspeli da napravimo Mackie (iako znamo sta su mu "radili") da bude bolji od samog sebe a da ostanemo u rangu njegove trzisne cene...

Voleo bih da mi kazes sta su radili , jer posedujem ove zvucnike , pa bih voleo bolje da ih razumem ....

Pozdrav

boggy 14-09-2006 10:33 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Voleo bih da mi kazes sta su radili , jer posedujem ove zvucnike , pa bih voleo bolje da ih razumem ....

Pozdrav

Zdravo Max, necu biti kratak! :)

prvo (i jedino) sto cenim kod njih, i sto je NAJVREDNIJE je nacin na koji su resavali povecanje bassa iz kutije...
Koristili su metodu "pasivni radijator" (pozadi se nalazi, ispod pojacala).
To je skuplje jer trazi jos jednu elektroakusticnu komponentu sa vesanjem, kao zvucnicki drajver, samo bez namotaja i magneta.
U sustini je jeftinija komponenta od zvucnika ali nije jeftina ako je dobra.... i sigurno je skuplja od bass reflex cevi (PVC cev odredjenog precnika i duzine, one od kanalizacije je super! Neki mi nisu verovali da Dynaudio na M2 ima bas takve, kao ove nase, domace, Pestan i sl. ... sive :) )

Bass reflex princip pati od sumova vazduha, i prilicnog lakog izlaza MIDOVA iz kutije... koji nisu pozeljni, ... potrebno je veliko umece da se dozira damping u kutiji ... da se ti midovi utisaju (strahovito prljaju one direktne midove jer kasne prilicno za njima) a da se ne pojede i bass pri tom...

Drugi problem sa cevima, su turbulencije vazduha pri velikim SPL-ovima.... takozvano "duvanje u supu"... sum je slican, malo nizeg spektra...

Sve sto sam naveo ne postoji u passive radiator principu...
On boluje najvise od nekvaliteta samog pasivnog radijatora, .... bilo sta sto on napravi a da ne valja ce se cuti... zato mora biti kvalitetan...

Ono sto je zajednicko za obe varijante... je da na kraju kostaju "isto"... i jedna i druga su za**bane da se naprave... a da zvuce dobro... bez obzira na preimucstvo pasivnog radijatora.

E toliko o pohvalama i "skidam kapu!" prici.:)

Drajver za midwoofer je Vifa P21(nesto).... ako se dobro secam... polipropilenska membrana... skolski ravan odziv kao "lenjir"... ali samo za casopise i slike... to je poznata prica... polipropilen je i uveden zato sto su trazili materijal koji je krut ali ne rezonira previse (oprecni zahtevi), da bi bio i na merenju "ravan"... posledica toga je gubitak detalja... ubij rezonace, ubio si detalje... to je pakao dizajna drajvera...
Konkretno imamo u vlasnistvu drajver od Mackie 624 (onaj manji)... i to je slicna prica... manje basa ali karakter slican.
Drugim recima... NEMA od polipropilenskih membrana Bog zna kakvih sicusnih detalja ("necujni" reverbi, blage kompresije...)...
Ono sto polipropilen radi prilicno lepo... je bass... on je nekako mekan i dopadljiv... ljudi to vole

Visokotonac... visokotonac je sa metalnom kalotom (titanijum ili aluminijum... ).... dobra stvar kod njih je sto su jako precizni i ne oprastaju nista... nevolja i nus pojava je uvek postojeca DIVLJACKA rezonancija na ultra visokim (mnogima necujnim) frekvencijama.... nekima to moze da smeta.... ne kao "cujem nesto jako visoko".... nego prosto smeta... "bez razloga"....
Oko svilenih, fabric u jednoj grupi, i metalnih tvitera, je uvek postojao "rat ukusa" i to je stvarno individualna stvar... svaka konstrukcija zato ima svoju "publiku"...

Cene drajvera nisu neke visoke, nisu ni male, "kineske" :)
To su posteno i korektno dizajnirani drajveri, a woofer je predstavnik doktrine u pravljenju zvucnika koji "ulepsavaju" zvuk odnosno cine slusaoca zadovoljnijim (nemam nista protiv toga, to je stvar ukusa i licnog izbora)

Ono sto je posledica u studijskom monitoringu (na stranu prica da u studijima treba imati i monitore koji dobro prenose miks na korisnicka slusanja)... je da sakriju detalje i da se sve utopi u celinu...

To i nije toliko strasno, kada ne bi bilo CD-ova koji su prepuni filigranskih produkcijskih detalja (nisu mnogobrojni, ali ih ima) koji se NE MOGU cuti na polipropilenu ili bilo kom drugom njanjavom midwooferu...
Znaci ako postoje, a ne cuju se... onda ih je neko negde na necemu cuo kad je to pravio :)

Ostaje skretnica, kao druga stvar koju je konkretno radio Mackie a ne Vifa :) (prva je elektroakusticki dizajn kutije... pasivni radijator, treca je pojacalo)

Tu osecam upliv marketinga i prodaje u dizajn... bas je znacajno pojacan (aktivna je skretnica i to moze sa lakocom da se "skroji" po zelji, kod pasivne je to mnogo teze i skuplje).... ne kazem da bi Mackie bolje zvucao kada bi se bass stisao... probali smo sa onim manjim drajverom... detalji izostaju naprosto zbog samog drajvera.... i zvuce njanjavo i dalje...
Naime... Mackie bass stvarno impresionira "hvatanjem za nos slusaoca"... e to ne moze slucajno... i to je NEKO TAKO HTEO! Zasto? Zato! :)

Ono sto sam rekao za "budjenje" rezonanci sobe, je verovatno posledica toga sto bass ulazi previse agresivno u sobu, agresivnije od ostalih frekvencija... i s tim se mora ziveti...

Eto to je neka moja objektivno-subjektivna analiza/"pritraga" Mackie 824 bez ulazenja u sitnije konstrukcione detalje, a koji nemaju nekog preteranog uticaja na celu pricu... uticu, svakako, ali manje nego opisane glavne karakteristike.

pozdrav

bogi

Max 14-09-2006 10:44 PM

Quote:

To i nije toliko strasno, kada ne bi bilo CD-ova koji su prepuni filigranskih produkcijskih detalja (nisu mnogobrojni, ali ih ima) koji se NE MOGU cuti na polipropilenu ili bilo kom drugom njanjavom midwooferu...
Znaci ako postoje, a ne cuju se... onda ih je neko negde na necemu cuo kad je to pravio :)

Za sve sto si rekao se slazem ( kao slusaoc ) osim ovog gore .... to me buni .

Kad sam birao monitore imao sam nekoliko " nearfielda " na testu u isto vreme . Mackie sam odabrao zato sto JEDINI nisu ulepsavali detalje , vec sam na svojim ( a boga mi i na nekoliko tudjih ) mixevima imao potrebu jos da radim , dok na primer Dynaudio mi je davao " nashminkanu " verziju istih gde sam mislio da je sve savrseno .

Takodje sam na njima prvi put cuo neke stvari na albumima koje slusam godinama ...... cudno , ali upravo suprotno od onoga sto bi takav tip zvucnika trebalo da radi i onog sto si ti rekao .....

Viokotonac , radijator i sve ostalo ...... potpuno se slazem ...... to je ono sto sam negde i cuo .....

Hvala na odgovoru

Pozdrav

boggy 14-09-2006 10:56 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Za sve sto si rekao se slazem ( kao slusaoc ) osim ovog gore .... to me buni .

Kad sam birao monitore imao sam nekoliko " nearfielda " na testu u isto vreme . Mackie sam odabrao zato sto JEDINI nisu ulepsavali detalje , vec sam na svojim ( a boga mi i na nekoliko tudjih ) mixevima imao potrebu jos da radim , dok na primer Dynaudio mi je davao " nashminkanu " verziju istih gde sam mislio da je sve savrseno .

Takodje sam na njima prvi put cuo neke stvari na albumima koje slusam godinama ...... cudno , ali upravo suprotno od onoga sto bi takav tip zvucnika trebalo da radi i onog sto si ti rekao .....
......

Eh... nije ni (pasivni) Dynaudio bas sasvim "nasminkan" kad ga poteras dobrim pojacalom (i dalje lepo svira, ali...:o) .... naravno, pojacalom boljim od onoga sto ugradjuje u svoje (jeftinije) aktivne monitore....

to gde smo se sada obreli... e tu pocinje "magla"... sta tu na koga i zasto utice... detalji su zaj**ana stvar...
"Prljavstinu" na midovima smo resili nasim pojacalom (svi primerci su je redom pravili... i neki stari HiFi pojacavaci, i oni snazni za razglas i svirke, i RAxxx)... "prljavstinu" na visokim smo resili ozbiljnim redizajnom transformatora za napajanje naseg pojacala(!?)... Zona Sumraka? Da bas to... barem za mene, kao dizajnera cele skalamerije, od sve nauke moram skoro jedino da se oslanjam na intuiciju :)

Sto se detalja tice, o kojima pricas... nisam ja Mackie opljuvao kao najgoreg moguceg zvucnika koji ama bas sve detalje skriva.... ne... to je relativan pojam i vezan je i za covekov ukus i navike... cak ni svi polipropileni ne skrivaju detalje u istoj meri... ali im je to FAMILIJARNA boljka... veoma poznata. Tako sam i Mackie posmatrao, jer on sadrzi u sebi midwoofer drajver cija je membrana napravljena od polipropilena.

Hocu da kazem da to moze i mora da bude bolje i jasnije, tako da u tom duhu shvati moju "kritiku"... mozda sam samo sa malo vise energije ispricao ovu pricu... ali ja tako jedino mogu :)

Max, uvek mora i moze bolje i jasnije! :)

pozdrav

bogi

OFF 15-09-2006 11:09 PM

Quote:

no sacekacemo jos Oggy-ja da izadje iz guzve, pa da nam natenane iskritikuje pojacalo... da bude sve po redu. :)

pozdrav

bogi

da kazem ja koju o pojacalu.....Nesto vec rekoh, ali je bio akcenat na zvucnicima, pa.....
Kao glavno pojacalo koristim Alesis Matica 900 (2x450 / 4Ohm), dosta snazno za ADAMe, ali pazim:) . Alesis je skuplji i stariji (verovatno i bolji) od RA serije. Kad sam ukljucio Bogijevo pojacalo, desile su se dve bitne stvari - bass se ucvrstio, postao mnogo konkretniji, a mozda se cak i za nijansu spustio frekvencijski. Cela slika je postala cistija, rascistilo se blago i guzvanje u donjem srednjem opsegu. Druga stvar je sto su ADAMi mnogo ravnomernije zvucali po celoj sobi nego sa Alesisom. Sa Alesisom postoji poprilicna razlika u zvuku na mestu snimatelja i mestu 'musterije', a sa Bogijevim ampom je ta razlika znatno manja. Kasnije smo ga uporedili sa jednim NAD integralcem (mislim c370), solidno pojacalo - oko 600e, i za neke vece razlike je ipak trebalo duze i detaljnije slusati. MME sa Bogi pojacalom su zvucali kako je vec opisano, jako dobro.

++++
zvuk,
balansirane veze,
mala masa,
odsustvo potova, atenuatora, preklopnika
potpuno eliminisani pucevi i krcevi pri gasenju ili nepazljivom rukovanju
speakon konektori

------
nemogucnost da potera dva para zvucnika (ne odjednom, naravno)
odsustvo potova (nekome je to i mana)

konstruktor je hteo da napravi pojacalo bolje od Alesisa, Haflera i slicne konfekcije, a jeftinije od Brystona, i u tome u potpunosti uspeo

boggy 16-09-2006 12:11 AM

Zdravo OFF,

Hvala na kritici!

Prokomentarisacu neke "pluseve" i "minuse".

Quote:

Originally Posted by OFF
++++
...
potpuno eliminisani pucevi i krcevi pri gasenju ili nepazljivom rukovanju
...

Samo smo eliminisali "puc" i "krc" prilikom gasenja i paljenja pojacala.

"puc" i "krc" koje nastane od "nepazljivog rukovanja" ce se cuti...

Recimo gasite racunar PRE nego sto ugasite pojacalo, ili palite racunar POSTO ste VEC ukljucili pojacalo... to ce da se cuje!

Reset ili blokada racunara ce "zvucati" u zavisnosti od ponasanja izlaza vase kartice...

Cim se ukljuci, A1802 pocinje da pojacava... i realno, on nema blage veze sta je muzika a sta ne na njegovim ulazima....
Quote:

Originally Posted by OFF
------
nemogucnost da potera dva para zvucnika (ne odjednom, naravno)

Ahm... navika od HiFi pojacala... :) "speakers A" i "speakers B"... :)
Posto mi pravimo pojacalo, mogli bi da ucinimo presedan (ruke su nam odresene)... ALI... ni to preklapanje uopste nije jednostavno niti "necujno" na kraju krajeva... ti kontakti vremenom pocinju da oksidisu usled varnicenja...(A1802 realno moze da "dune" i 10 ampera kad god zatreba u zvucnik)
Da je u pitanju bojler ili grejalica... iskreno... bas bi me bilo briga ;)
Ali s obzirom da oksid na kontaktima postaje vremenom znacajan... cucete ga kao prljavstinu u zvuku... vremenom sve goru i goru.

Da bi se to koliko - toliko sredilo kako valja, trebalo bi koristiti neko ozbiljnije rele... ne samo energetsko nego i specijalno dizajnirano za preklapanje signala... a to bi lako moglo biti skuplje od samog pojacala... i opet ne bi trajalo beskonacno dugo (ne za struju koju A1802 moze da da), i moralo bi cesto da se menja...

Na ovaj nacin smo (i ne samo mi), smanjujuci broj kontakata na MINIMUM u lancu... znaci imate samo XLR i Speakon... postigli da je drasticno smanjena tendencija "starenja" pojacala u smislu pogorsavanja zvucnih karakteristika.

Pri tom smo namerno koristili Speakon konektore, specijalno dizajnirane SAMO za zvucnike, a ne binding post terminale (one koje srafite prstima, zubima, noktima ili novcicem), gde kvalitetna konekcija zavisi od svega i svacega, a ponajvise od umesnosti vlasnika...

Ovako mozemo mi da isporucimo i kabl sa nekakvom garancijom da ce "umesnost" vlasnika biti bez uticaja na rad i zvuk pojacala i zvucnika.

Quote:

Originally Posted by OFF
odsustvo potova (nekome je to i mana)

A1802 je napravljen sa kalibrisanim pojacanjima od 26dB na svakom kanalu.
Ocekuje se da korisnik IMA neki monitor kontroler makar to bio pot iz USB/FW kartice, sto smo i koristili... to inace vazi i za aktivne monitore, i oni potovi iza sluze samo za podesavanje osetljivosti i "kvarenje" zvuka kod nekih monitora...
Na ovaj nacin nismo hteli da uticemo na lanac dodajuci jos jedan (suvisan) gain stepen sa atenuatorom, i time poskupljujuci pojacalo. Ovako zvuk zavisi prakticno samo od korisnika, jer je lanac vrlo cist. Ako neko voli SPL monitor kontroler... cuce ga bas kako zvuci... ako neko voli Mackie Big Knob... cuce i njega...

Zato kada ukljucite A1802 i otkacite cannon konektore... nema nikakvog suma na tweeteru, makar stavili uvo na tweeter... nista se ne cuje (barem ja nista nisam cuo,... ok!) ... ali kada bilo sta nakacite na njega... cak i Lynx L22, sum pocinje da se cuje, tiho... ali se cuje kada naslonite uvo na tweeter.

Inace pojacalo razvija nominalnu snagu kada je ulazni signal nominalno +4dBu...

Quote:

Originally Posted by OFF

konstruktor je hteo da napravi pojacalo bolje od Alesisa, Haflera i slicne konfekcije, a jeftinije od Brystona, i u tome u potpunosti uspeo

:) Hafler bas i ne pretenduje da bude "konfekcija" i probacemo uskoro P5000 vs. A1802 pa cemo javiti utiske. Sto se tice slabijih Haflera... pa neka nam je referenca tvoj Adam ANF10 ... njih nisu mogli da teraju... a da zvuk vredi icemu....

Jos jednom, HVALA NA KRITIKAMA! Ako se jos ko necega seti neka slobodno napise... necu mu nista! :mrgreen: :)

pozdrav

bogi

boggy 16-09-2006 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
....rascistilo se blago i guzvanje u donjem srednjem opsegu......

Ja glup! :banghead:
Mozes li da opises pojam "guzvanje"
Nekako sam prihvatio pojam "prljavstina"... da li je to slicna prica ili nesto novo.

:kesa:

pozdrav

bogi

OFF 16-09-2006 07:59 AM

Quote:

Ja glup! :banghead:
Mozes li da opises pojam "guzvanje"
Nekako sam prihvatio pojam "prljavstina"... da li je to slicna prica ili nesto novo.

:kesa:

pozdrav

bogi

Pa, ne znam kako bih to objasnio, meni je to razlicito. Prljavstina se pre moze osetiti u nekom visem spektru, a guzvanje je posledica bas-mid woofera koji pokusava da svira i bass i sredinu, pa je negde malo..... ne znam kako da objasnim...:(

Rhino 16-09-2006 03:26 PM

Izvinjavam se za off topic, ali..... Ja koristim kod mene u ateljeu HR-624 kao monitoring.
Soba je mala, nije akusticki sredjivana, i najveci problem sa zvukom mi je da imam osjecaj da stvari zazvuce ok, najcesce u bass opsegu...
Kad to odnesem negde drugo, u auto recimo, tamo imam clarion player i neke sony x-bass blablabla zvucnike. Stvari ne zvuce uvjek kako bi trebalo.... (i ne samo u autu).
Dakle cesto odradim kick deblje nego bi trebalo i subovima nisam zadovoljan tako da mi cijeli mix zazvuci malo dull......
Kao da mackie uljepsava sliku recimo haj-fajasto....
Pomozite mi, prvenstveno boggy....
Dakle u sobi nemam dovoljno mjesta ni za pravilno pozicioniranje zvucnika, niti je sve u sobi simetricno...
Nije pravilo da se dese ove stvari, ali to je vise posledica toga da se navikavam da radim u ovim uslovima nego sto ja te stvari stvarno cujem kako bi trebalo na 624-vorkama.
Imate li neki predlog?

Hvala

Hollywood 16-09-2006 04:02 PM

Pozdravjski!

I meni je to bio problem dok se nisam navikao. Ako sam te dobro shvatio ti imas problem da kada smixas na 624 to ti dobro zvuci na njima, ali onda imas vise bassa ili kika ili je "predrkan" donji deo mixa kada slusas na nekom drugom zvuku?

E ako sam te dobro shvatio :D ondak ces morati malo da sredis sobu, da je utoplis, i da se naviknes na monitore. Ja imam hr824 i kada na njima bass zvuci bas kako treba onda ga smanjim dosta i dobijem bas ono sto hocu.

Iz mog iskustva mackie ima malo nerealan bass.

E sada Mr. Boggy :mrgreen:

p.s. vrlo rado bih poslusao novu verziju SuperMee

Quote:

Originally Posted by Rhino
Izvinjavam se za off topic, ali..... Ja koristim kod mene u ateljeu HR-624 kao monitoring.
Soba je mala, nije akusticki sredjivana, i najveci problem sa zvukom mi je da imam osjecaj da stvari zazvuce ok, najcesce u bass opsegu...
Kad to odnesem negde drugo, u auto recimo, tamo imam clarion player i neke sony x-bass blablabla zvucnike. Stvari ne zvuce uvjek kako bi trebalo.... (i ne samo u autu).
Dakle cesto odradim kick deblje nego bi trebalo i subovima nisam zadovoljan tako da mi cijeli mix zazvuci malo dull......
Kao da mackie uljepsava sliku recimo haj-fajasto....
Pomozite mi, prvenstveno boggy....
Dakle u sobi nemam dovoljno mjesta ni za pravilno pozicioniranje zvucnika, niti je sve u sobi simetricno...
Nije pravilo da se dese ove stvari, ali to je vise posledica toga da se navikavam da radim u ovim uslovima nego sto ja te stvari stvarno cujem kako bi trebalo na 624-vorkama.
Imate li neki predlog?

Hvala

boggy 16-09-2006 04:41 PM

Zdravo Rhino, Hollywood,

Pitanje jeste off topic i prezvakano je, ali neka ga... za sad.

Quote:

I meni je to bio problem dok se nisam navikao.......

Rhino, ovo je PRVA POENTA PRICE
Quote:

i kada na njima bass zvuci bas kako treba onda ga smanjim dosta i dobijem bas ono sto hocu.

Rhino, ovo je DRUGA POENTA PRICE...

Smiksas sve da ti se "svidja", pa onda iskorigujes "na slepo", do sada dokazane "halucinacije", po NAUCENOM sablonu, po secanju ili beleskama.... i pomolis se! To (skoro) svi rade...
Quote:

Iz mog iskustva mackie ima malo nerealan bass.

MALO!!! Zasto im tepas? Pa to su samo zvucnici, cak nisu ni (mnogo) skupi! :rolleyes: :p :twisted:
Bez zezanja... ne znam sta su u Mackie hteli sa tim... ali ono malo sto sam cuo 824-ki cini mi se da u sobama prave nesto veci haos sa rezonancijama nego sto bi smeli... e sad... treba jos cuti nekoliko pari tih monitora u raznim sobama, pa doneti neke zakljucke...
Cak mi ni Dynaudio BM15P (njegov woofer je 10 inca) nije izgledao tako agresivno... mislim ok je da zvucnik ima bassa... ali bez "preterivanja"... ako je ikako moguce.

Quote:

E sada Mr. Boggy :mrgreen:

nema sta da doda... sto vec nije receno :mrgreen::p

Quote:

p.s. vrlo rado bih poslusao novu verziju SuperMee

Ok, javi kada ti odgovara, pa da se organizujemo...

pozdrav

bogi

Rhino 16-09-2006 05:48 PM

Hvala vam obojici...
Ali... Posjedujem ove zvucnike dugo vremena. Jel' moguce da me ova soba tako zaj***? Il su to zvucnici? To se pitam.
U vecim sobama se odmah cuju sire, to je fakat.....
Rekao sam da to mogu da kompenzujem vec nekako, ali nikad u potpunosti:mad: .
"nikad u potpunosti" podrazumijeva moje shetkanje od sistema do sistema.

Ili da prosetam mackie po drugim sobama:rotfl:

Izvinjavam se na offtopicu!

boggy 16-09-2006 05:54 PM

Zdravo Rhino,

Quote:

Hvala vam obojici...

Nema na cemu.:)
Quote:

Ali... Posjedujem ove zvucnike dugo vremena.

to nista ne znaci... :)
Quote:

Jel' moguce da me ova soba tako zaj***? Il su to zvucnici? To se pitam.

I jedno i drugo. Zvucnik se pravi prema sobi, ili soba prema zvucniku, ili se i jedno i drugo prave jedno za drugo... sve ostalo je ovo o cemu pricas, a to je samo manji deo nevolja.
Quote:

znam o cemu pricas, moras jos da ih provaljujes... ili da ih menjas kada izgubis svaku nadu.
Quote:

To mnogi rade bez obzira na kvalitet monitoringa... uvek moze da se nesto "utripuje"... zato se menja i prostor, i slusanje i slusalac... kada se mix kontrolise (ne znam ja nista o mixanju, pricam samo ono sto sam zapazio da ljudi rade...)

Quote:

NIJE LOSA IDEJA!!! Bez zezanja!

pozdrav

bogi

Max 16-09-2006 06:42 PM

Quote:

Hvala vam obojici...
Ali... Posjedujem ove zvucnike dugo vremena. Jel' moguce da me ova soba tako zaj***? Il su to zvucnici? To se pitam.

Izvinjavam se na offtopicu!

Ja radim u maloj sobi sa hr 824 ........ kad namestim kako " treba " onda sustinski nema basa !!!! znaci da bi basa bilo dovoljno , mora kuca i sto da se pomera kada pojacam ..... ako se ne trese , nema dovoljno basa . Sa druge strane , bar znam sta se dole desava ..... kad mi dodju pod ruke one nesretne bm 6 .... nemam pojma sta mi je ispod 70 Hz

Znaci potpuno razlicita iskustva , sto znaci da nije do zvucnika nego do sobe .....

Ja zadovoljan :da:

Pozdrav

boggy 16-09-2006 06:57 PM

Quote:

Originally Posted by Max
.....
Znaci potpuno razlicita iskustva , sto znaci da nije do zvucnika nego do sobe .....

Hmmm... to moze da se proceni i malo sigurnije... ako nekoga ne mrzi...;)
Iznesu se zvucnici u neki veci slobodan prostor... dvoriste, parking, sta god... ako moze da nema vecih prepreka desetak metara u krug... odlicno...

(poneko drvo i cvece ne smetaju mnogo)

onda se sve smontira (produzni gajtan, sto, stolica, stalci, PC, monitor... itd)

I onda slusanje... tada i samo tada mozete cuti sta vam zvucnici rade realno SAMI, a ono sto cujete u sobi, e to rade ZAJEDNO sa prostorijom.

Ne zelim sada da kazem da treba miksati pod vedrim nebom (madaaaa... :) :rolleyes: )
ali ako covek dodje u slicnu dilemu... mozda ovaj test nekome pomogne.

pozdrav

bogi

Rhino 16-09-2006 08:04 PM

kad namestim kako " treba " onda sustinski nema basa !!!!

Uffff, soba mi je uzasna:banghead: Iza mackie je prozor, iza mojih ledja na oko 2.5m su ulazna vrata od sobe i sve je skuceno KATASTROFA. Cak ni zvucnici nisu ni dovoljno visoko, ni siroko, ni daleko od mene..

boggy 16-09-2006 08:29 PM

Zdravo OFF,

Quote:

Originally Posted by OFF
....a guzvanje je posledica bas-mid woofera koji pokusava da svira i bass i sredinu, pa je negde malo..... ne znam kako da objasnim...:(

Sad citah thread "krkljanac" i SHIVIN post... http://www.rumski.com/forum/showpost...75&postcount=5
jel' njegovo "guzvanje" (jedan track kvari drugi, sami nisu dobri, zajedno jos gori, ili kako vec to objasniti) koje on spominje u kontektstu cele price ima veze sa tvojim "guzvanjem"...

Eh tek da znas kako sam TESKO naucio sta podrazumevate pod pojmom "shiljato"... a ni sad nisam siguran da sam skapirao :banghead:

pozdrav

bogi

OFF 17-09-2006 11:02 AM

Quote:

Zdravo OFF,

Sad citah thread "krkljanac" i SHIVIN post... http://www.rumski.com/forum/showpost...75&postcount=5
jel' njegovo "guzvanje" (jedan track kvari drugi, sami nisu dobri, zajedno jos gori, ili kako vec to objasniti) koje on spominje u kontektstu cele price ima veze sa tvojim "guzvanjem"...

Eh tek da znas kako sam TESKO naucio sta podrazumevate pod pojmom "shiljato"... a ni sad nisam siguran da sam skapirao :banghead:

pozdrav

bogi

Otprilike. To ti je - od drveca se ne vidi shuma:) .
Tu, u donjem srednjem opsegu su obucno, najveci problemi jer puno bitnih nam stvari (gitare, vokali, dobos......) ima svoje osnovne frekvencije tu i onda jako moze doci do toga da se usled guzve nesto pojede

boggy 17-09-2006 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
.....ima svoje osnovne frekvencije tu i onda jako moze doci do toga da se usled guzve nesto pojede

....."pojede" se u miksu zbog istih frekvencija i razlicitih faza (uprosceno receno, mada je pojava kompleksnija, moze biti "ludilo")....
U tim situacijama, pojacalo (ako nije Bryston, ili sta vec skuplje, gde je o tome vodjeno racuna) pocne da DODAJE svoje primese... doduse prilicno tihe (prizvuk, bojenje, karakter)... u vidu modulacionih komponenti (zbir i razlika frekvencija zvukova koji imaju bliske frekvencije... a to moze biti svasta, uvek neprirodno... ne postoji u "prirodi" zvukova)
Zato te gnjavim... ako ti se TO ocistilo, onda znam (delimicno) o cemu je rec :) :da:

pozdrav

bogi

boggy 17-09-2006 04:43 PM

Evo nekih preliminarnih karakteristika za pojacalo

BoZo Electronics A1802 koje smo testirali u prethodnom periodu:

Izlazna snaga:

180W na 4 oma, pri 1% THD, ulazni nivo +4dBu
105W na 8 oma, pri 1% THD, ulazni nivo +4dBu

Izoblicenja pri opterecenju od 4 oma:

<0.01% pri snazi od 1W, na celom opsegu 20Hz-20kHz
<0.1% pri snazi od 90W (pola snage), na celom opsegu 20Hz-20kHz
(frekventna karakteristika izoblicenja je veoma RAVNA, sve frekvencije imaju izoblicenja priblizno iste vrednosti)

Izlazni sum:

<35uV, 20Hz-20kHz, pri opterecenju od 4 oma

Damping faktor:

>400, za frekvencije manje od 1kHz pri opterecenju od 8 oma.
>50, za frekvencije manje od 20kHz pri opterecenju od 8 oma.

Frekventni opseg:

10Hz-50kHz, +0dB, -3dB, pri opterecenju od 4 oma

Pojacanje na svakom kanalu:

26dB, 20Hz-20kHz, pri opterecenju od 4 oma

Ulazna impedansa:

100 koma, + ili - pin prema masi.

Minimalna impedansa zvucnika:

1 om.

Strujna zastita:

10 Ampera, ukljucuje se cim se desi prekoracenje, i privremeno iskljucuje pojacalo.

Opsti podaci:

- Hladjenje je prirodnim strujanjem vazduha, BEZ ventilatora.

- Ulazi su balansirani, konektori Neutrik XLR

- Izlazi su realizovani konektorima Neutrik Speakon.

- Ugradjena zastita zvucnika od jednosmernog napona, pojacalo se iskljucuje ako se to desi i ne moze se ukljuciti pre isteka vremena od oko 5min. (DC protection)

- Kutija je rack-mount, 2U visine, dubine 175mm.

- Tezina 5.3kg, bez kablova.

pozdrav

bogi

Arthur 18-09-2006 09:55 AM

Zar Mackie nema neka podesavanja bass managmenta iza? pa dodajte i oduzimajte kad zidove vec ne mozete da mrdate...

boggy 18-09-2006 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
Zar Mackie nema neka podesavanja bass managmenta iza? pa dodajte i oduzimajte kad zidove vec ne mozete da mrdate...

AAAaaa... :) "Upalis motorku!?" :rotfl:

Ta podesavanja mogu pomoci za "room gain"... ali ne za rezonancije... :)
Ok... mogu pomoci do neke mere...

pozdrav

bogi

OFF 18-09-2006 07:40 PM

Quote:

....."pojede" se u miksu zbog istih frekvencija i razlicitih faza (uprosceno receno, mada je pojava kompleksnija, moze biti "ludilo")....

bogi

I mozda zbog kakvog frekvencijsko - vremenskog maskiranja. Kontam , da 'brza' pojacala imaju sa tim manje problema (cisto laicko razmisljanje)

boggy 18-09-2006 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
I mozda zbog kakvog frekvencijsko - vremenskog maskiranja. Kontam , da 'brza' pojacala imaju sa tim manje problema (cisto laicko razmisljanje)

Mislio sam na intermodulaciona izoblicenja... ili izoblicenja karakteristicna za dve ili vise frekvencija odjednom (muzika u sirem smislu :) )
Procitaj pazljivo na http://en.wikipedia.org/wiki/Intermodulation_distortion
pa razmisli koja se tu ludila tek prave :)

pozdrav

bogi

OFF 18-09-2006 07:51 PM

Quote:

Zdravo OFF,
Ahm... navika od HiFi pojacala... :) "speakers A" i "speakers B"... :)
Posto mi pravimo pojacalo, mogli bi da ucinimo presedan (ruke su nam odresene)... ALI... ni to preklapanje uopste nije jednostavno niti "necujno" na kraju krajeva... ti kontakti vremenom pocinju da oksidisu usled varnicenja...(A1802 realno moze da "dune" i 10 ampera kad god zatreba u zvucnik)
Da je u pitanju bojler ili grejalica... iskreno... bas bi me bilo briga ;)
Ali s obzirom da oksid na kontaktima postaje vremenom znacajan... cucete ga kao prljavstinu u zvuku... vremenom sve goru i goru.

Ja sam ovo predlozio cisto iz komercijalnih razloga. Pojacalo kosta 750e i licno sam se uverio da stvarno vredi verovatno i vise, ali kupovna moc je, na zalost ono sto diktira koliko ce se toga prodati. Drugo, ljudi kod nas, kad razmisljaju o monitoringu, od celog lanca pojacalo - kablovi - zvucnici - soba, najcesce vide samo zvucnike, njih menjaju, kupuju, hvale i kude ako im je monitoring dobar ili nije. E, sad, svi imamo, ili bi hteli da imamo, bar dva para razlicitih monitora, koje bi slusali naizmenicno.... bosti stalno kablove ili kupovati 2 pojacala je prilicno hm....... Opet, externi swicheri su retki, sumnjivog kvaliteta...... Moje licno misljenje je da bi se isplatilo ponuditi neki swicher kao opciju jer to fiktivno skoro duplo 'obara' cenu pojacalu. Ako neka merenja pokazu da sad zvuci 2% losije - nema veze, dovoljno je dobro:)

boggy 18-09-2006 08:00 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
......Opet, externi swicheri su retki, sumnjivog kvaliteta..........

U tome je problem... taj switcher, da se napravi kako valja, bi kostao, vrlo verovatno, vise od samog pojacala A1802...

Najveci je problem sto kontakti na tom prekidacu vrlo podmuklo stare (zbog varnicenja)... i oksidiraju koriscenjem... tako da NI NE PRIMECUJES da se ista desava... a to sto pricas "2% pogorsanja".... bice da nikad nisi cuo "zvuk" ozbiljno oksidiranog kontakta... :)

Da pravimo HiFi pojacalo... za zabavu, razbibrigu i odmor... ok... ne bi se (mnogo) bunio... ali ako pravimo alatku za rad, od koje nekome moze 'lebac zavisiti... ja to NE SMEM DA RADIM!

Razumem da je to usteda sto pricas, i predlog je dobar, ali tehnicki neizvodljiv ako mislimo da ustedom ne napravimo vecu stetu nego sto kosta dodatno pojacalo...

pozdrav

bogi

boggy 18-09-2006 08:18 PM

Pozdrav svima...

Zelim da se zahvalim Moritzu na ostrom oku... pronasao je jednu firmu koja koristi midwoofer sa istom membranom kao i mi... EMES!

http://www.emes.de/pageseng/products...t/eviolett.htm
Osim kod Violet HR active, koriste ga na OWL seriji i Blue HR active :)

SVAKA CAST!!!! :)

I jos da mu se zahvalim na trudu i brizi oko (najverovatnije uspesnog) poboljsanja "vizuelnog identiteta" monitora...:)

Hvala Moritz!!! :)

pozdrav

bogi

dragutinos 18-09-2006 08:35 PM

Mi smo u studiu koristili switch koji je pravio Milan Kovijanic.
Vidi se, doduse jedva, u gornjem desnom cosku slike u prilogu.

Nakacena su:
Pojacala Alesis RA 300 i Crown

Kutije:
Urei 809A, Yamaha NS10M, Yamaha NS1000, AdamP11A, Aleis One MKII, Auratone 5chttp://www.panline.co.yu/argento.jpg

P.S. trenutno nemam bolju sliku uredjaja ali poslacu ti ukoliko te zanima

boggy 18-09-2006 08:38 PM

Zdravo dragutinos, dobrodosao na Forum

Quote:

Originally Posted by dragutinos
Mi smo u studiu koristili switch koji je pravio Milan Kovijanic.
....

Samo mala ispravka, covek koji ga je pravio se zove Milan Kovinic :)

pozdrav

bogi

dragutinos 18-09-2006 08:42 PM

Moj lapsus, ali smo se svakako razumeli:)

Moritz 18-09-2006 08:45 PM

Nema na cemu, uvek kada vidim entuzijazam pre licne (finansijske) dobiti zelim da pomognem koliko i ako mogu. Ako mislis da mogu jos nekako da pomognem...vrlo rado :).
Danas sam prvi put cuo Super MEE u akciji, mada sam dosta skeptican prema "pravljenim" kutijama ostao sam izuzetno prijatno iznenadjen. Buduci da studio u kojem smo slusali nije moj i ne poznajem ga tako dobro bicu odmeren u iznosenju zakljucaka. U poredjenju sa MACKIE HR 824 (ako se uopste mogu porediti) koji je po meni samo HiFi kutija , Super MEE je linearan i stvarno detaljan. Za moj ukus malo otvoreniji (ne siljati), mada mi Boggy kaze da je to Arthurov set i de je moguce tvikovati visokotonac. Ono sto mi je falilo je donjih midlova, verovatno do pozicije u sobi u kojoj smo slusali. Mada je projektovan i akusticki sredjen, studio ima manjih problema sa basom tako da je verovatno do toga. Ovo je samo na prvu loptu i buduci da su SuperMEE ostali u NS otici cu jos koji put da ih poslusam pa cu biti malo detaljniji i slobodniji po pitanju kritike. Vizuelno mi se veoma dopadaju - minimalizam i bez puno filozofije...i jos kad legne novi finis ;) i to u custom plavoj boji :D

boggy 18-09-2006 08:47 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz
.......i jos kad legne novi finis ;) i to u custom plavoj boji :D

:o
PSSSSST!!!!! :banghead:

;) :)

pozdrav

bogi

Moritz 18-09-2006 08:48 PM

upss :ups: ....:)

OFF 18-09-2006 08:56 PM

Aj' stavite i zute tufnice - da mi se slaze sa apsorberima:D

boggy 18-09-2006 09:07 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Aj' stavite i zute tufnice - da mi se slaze sa apsorberima:D

Ne moze... imaju samo mede, mace, kuce i zeke :)

A i zvucnici ce ti previse "nestajati"... saplesces se na kraju na njih i povrediti....

pozdrav

bogi

p.s. Eeeee.... DAAA... Zorica je spominjala neke "sljokice"... ne znam nastavak... posto sam se momentalno "iskljucio". :mrgreen:

OFF 18-09-2006 09:33 PM

Ume li Zorica da hekla shustiklu za zvucnike?:rotfl:

davidov 18-09-2006 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Ume li Zorica da hekla shustiklu za zvucnike?:rotfl:

Zdravo Off,
ne, ali zna da crta cvetice :da:
Pozdrav.

All times are GMT +1. The time now is 11:36 PM.