Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   YU Pop & Folk VS. ....... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13746)

acaradio 14-03-2006 05:17 AM

Re: YU Pop & Folk VS. .......

Quote:

Originally Posted by Oggy
Ceo taj album je snimljen uzivo bubanj, gitara i bass preko ruske mixete, stereo na DAT (1993.) sa svim "efektima" (Alesis Quadroverb IV je bio najjaca sprava), pa oduta i oni introi za svaku pesmu, kako bi se maskirale neke palice koje nisu mogle biti skroz odsecene (tada nije bilo ni u najavi da ce se raditi editing na kompjuteru) zato sto su usle u neke reverbe, onda je godinu i po dana kasnije dosnimljena jos poneka gitara, klavijature i vokali. Ovaj put u pravom studiju, ali sa ne bas nekom ultra opremom. Mic je bio AKG c 3000, a preamp od MAckie 32/8.
Onda je mixana ta stereo traka sa ostalim kanalima. Naravno, album uopste nije masterovan, posto to tada nismo ni znali da uradimo, sto verovatno cujes po nivoima, ali smo svi vrlo ponosni na njega i drag nam je.
Chorus ili sta vec na vokalima (odavno ne slusah) je verovatno samo rezultat nasega potpunog neznanja jer su to bili prvi koraci samostalnog studijskog rada uopste.
Onaj live deo je "producirao" (koliko je to moguce sa dva reverba i ruskom mixetom) Voja Aralica, dok ovaj drugi deo potpisuje sam bend.
Prakticno, to sto slusas je live album (at komsija Djoka's basement :D ) sa nekim doradama...

E, pa onda moram da priznam da album zvuci veoma dobro, ako je radjen u takvim uslovima :)

andreja 14-03-2006 09:00 PM

Quote:

Npr, secam se, pre tri godine se pojavio veoma interesantan bend Kratak Spoj
znam deo ekipe. bio je to najjaci tezga bend koji sam slusao, atmosfera, izbor pesama.. carski. imam neki promo snimak koji sam dobio na drugarskoj bazi, ali mislim da su imali i album, mada to nemam... davno je to bilo.

acaradio 14-03-2006 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by andreja
znam deo ekipe. bio je to najjaci tezga bend koji sam slusao, atmosfera, izbor pesama.. carski. imam neki promo snimak koji sam dobio na drugarskoj bazi, ali mislim da su imali i album, mada to nemam... davno je to bilo.

Ja sam sasvim slucajno naisao na njihov album, u jednoj prodavnici koja je bila pred zatvaranjem.

LACKY 14-03-2006 11:58 PM

Quote:

Originally Posted by acaradio
@LACKY
Mozda se salis kad pominjes Studerovog 1/2-incnog digitalca, a mozda sumnjas da je na mom avataru J37. Ako sumnjas onda: http://www.studer.ch/index.aspx?menu...e.aspx&locale=
pa malo pogledas stranicu :D :D

au...zagazismo u offtopic

To ti kazem jos ti samo fali da napravis "sgt.Pepper" i to je to!
:)

LACKY 15-03-2006 12:01 AM

Quote:

Originally Posted by AVaX
Shvaticu ovo kao kompliment. Hvala! :cool:

Mozes!
Imas jos jedan i za Djoganija!

idekius 15-03-2006 03:36 AM

Oggy, baci tu pesmicu da chujem :-)

AVaX 15-03-2006 10:04 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY
Mozes!
Imas jos jedan i za Djoganija!

Hvala.

Oggy 15-03-2006 11:17 PM

@ Deki
Nisam siguran, ali mislim da Ivan ima i prvi i drugi album kod sebe, a ima i mnogo bolju internet vezu. Kod mene bi to trajalo vecnost :)

sashonz 17-03-2006 01:29 AM

Pa evo i ja da se pojavim, prakticno niotkuda :ninja:

Ja sam svirao gitaru i pevao u bendu Sara Kej. Drago mi je sto smo i mi pomenuti u ovoj raspravi i to jos u pozitivnom kontekstu. Mi smo svirali neki, nazovimo to, progresivni pop rock, nista revolucionarno, ali ipak malo drugacije. Otud ono progresivni. Imali smo cak i jednu hit pesmu "Pozdravi sa ostrva". Nazalost, bend se razisao iz razloga sto smo dosli do granice kada dalje nismo mogli sami, neko je trebao da nas pogura, ali se to nije desilo. Svirali smo jos neko vreme, ali smo se vrteli u krug, shvatili da je uzalud i eto. To je sudbina vecine bendova u Srbiji.

2002. godine smo pobedili na Zajecarskoj gitarijadi. To je bio izuzetan energy boost. Snimili smo spot, vrteo se na TV-u, pesme su furale po radio stanicama, svi su nam govorili da smo super i sta se desilo? Nista.
Zajecarska gitarijada je jedna velika glupost i mislim da je vreme da prestanu sa tim. To je kao neko prokletstvo. Nijedan bend koji je tamo pobedio, nista nije uradio (sem Galije). To je zbog toga sto se svi isfuraju, istrose. Taman pomislis "Jee, pobedili smo, snimamo album", a onda shvatis da si zapravo osvojio pola sata u studiju sa pospanim toncem. Snimis dve pesme koje zvuce kao da se ne cuju, izblebeces se na radiju 202, pojavis se u Garazi i ides kuci.

Problem u Srbiji je sto publika nema izgradjen ukus. U poslednjih 15 godina osecaj za umetnost prosecnog stanovnika je u potpunosti degenerisan. Ljudi nisu u stanju da sami odluce sta je dobro a sta lose. Poremecen je sistem vrednosti. Da bi stvari dosle na svoje potrebno je vreme i potrebna je kvalitetna muzika i uopste umetnost. Potrebna je akcija ministarstva kulture i podsticanje stvaranja, organizovanje koncerata, autorska prava.

Sto se tice bendova, sve sto treba da urade je da naprave po dve slusljive pesme sa pevljivim refrenom, jer poenta muziciranja je da te drugi cuju i da im se to svidi. Oni koji ne misle tako slobodno mogu da ostanu u podrumu, niko ih nece dirati.

Jesam li preterao?

sashonz 17-03-2006 01:35 AM

Quote:

Originally Posted by sasaristic
nasi ili pevaju kao da su ceo zivot slusali samo muziku filma "Kosa" ili ne mogu 10 sec. da pristojno budu u tunu.

Ovo zaista ima smisla.

acaradio 17-03-2006 10:35 AM

Quote:

Originally Posted by sashonz
...Nazalost, bend se razisao iz razloga sto smo dosli do granice kada dalje nismo mogli sami, neko je trebao da nas pogura, ali se to nije desilo. Svirali smo jos neko vreme, ali smo se vrteli u krug, shvatili da je uzalud i eto. To je sudbina vecine bendova u Srbiji...

I onda ljudi kazu da sam pesimista kada pomenem da je situacija takva i da ne vredi nista raditi dok se stvari ne promene. :(

Danny Lou 17-03-2006 01:31 PM

prica,prica i samo prica... skeptican sam skroz sto se ticee svega. Mnogo sam razmisljao na zadatu temu ali mnogo ljudi na ovim prostorima nesto pokusava i pokusava ali nikako ne mogu da pronadju put. bio to put : extra pjesma - studio ili npr. extra pjesma - extra produkcija - publika... Lavirint bez kraja sa hepistart-om ali u vecini slucajevu sadend-om.
moje licno misljenje je da sacekamo, radimo, prezivljavamo i NE odustajemo...

puno pozdrava ljudima koji bi trebali da zive od svojih autorskih prava! RSPCT!
(p.s. ovo se ne odnosi na narodnjake od 92 pa nadalje)

dok je gosn. Drakule bice jos ovakvih tema...;)

Arthur 19-03-2006 01:57 AM

nisam siguran da je to toliko jednostrano. Ne verujem da ce se stvari promeniti ako svi bendovi jednostavno sednu i iz protesta ne rade nista. Mislim da u datim uslovima jedino sto je moguce je da se ljudi i dalje zrtvuju, ali iz pravih, dubljih razloga od "love i trebe", i da se naravno, ne zrtvuju uprazno, vec sa dobro promisljenim i osmisljenim materijalima, bez ikakvih ocekivanja. Jedino ce onda biti sanse da sira publika, protivno nezainteresovanosti "major"-a, krene da razmislja u tom pravcu - what else is there..

baiko 28-11-2007 10:48 AM

oh... bilo davno... bazah po netu i videh da nas je neko nekad negde i pomenuo...
inace, ja sam pevac nekadasnjeg "Kratkog Spoja"

All times are GMT +1. The time now is 06:30 PM.