![]() |
Re: najbolja produkcija u 2005
Quote:
Nemam NIKAKVE veze sa albumom "Carolija", radio sam aranzmane i deo produkcije na albumu "Kad' bi moja bila" (koji je zaista isao na mastering u London), i album "okano" koji je bio na "postu" u studiju "Oliver", a sa "Carolijom" nemam nikakve veze u autorskom smislu, posto me je Kovac i pored Colinih sugestija da radim balade - "Otkovao" ucenivsi Colu da posto je autor "kljucnih" pesama - ON treba da radi SVE aranzmane (izvinjavam se na iskrenom pristupu) Poz. |
@ Arthur
Sky Wiklah je jedan od najtalentovanijih i definitivno najsvezija figura na nasoj muzickoj sceni ...... Kad bi takvih bilo vise ........ Pozdrav |
jedina je steta sto ne znam da li je vise talentovan ili je vise lud...
|
Ehm, ja samo da podsetim na temu ovog threada: najbolja produkcija u 2005. godini...
Nije li jedna od najdragocenijih osobina muzičkih producenata da odvajaju bitno od nebitnog i da se fokusiraju na poentu? |
u pravu si, udaljismo se od teme
Evo kazu ljudi da ovaj novi Marcello dobro zvuci, jel imao neko priliku da preslusa? Imam info i da se odlicno prodaje... iako je radjen u studiju u kojem ja radim, zadnje sto sam cuo je bilo u fazi snimanja bubnjeva, u slabom sam kontaktu sa bleq-om (odnosno dr.DRA kako se potpisao) |
dr. DRA :banghead:
|
...:(
|
Sto se tice marcella ja tu imam nekih primedbi.Vokal ne znam cime je sniman i kako procesiran,ali mi zvuci cudno..nekako mutno.Ono sto mi se svidja je sto ne zvuci klasicno reperski ima malo alternatovnog prizvuka na albumu sto je verovatno doprinos doticnog dr.dra [zasto dra :banghead: ].Mnogi su se sa druge strane razocarali samom muzikom albuma.
p.s. Wikler je dao svoj doprinos odlicnim pevanjem ;). |
Slusao sam Marcela kod Timofejeva uzivo. Zvucalo mi odlicno i sveze i duhovito i nadrkano...
Sve u svemu dobro. Album nisam slusao. |
Quote:
.[/quote]Ono sto mi se svidja je sto ne zvuci klasicno reperski ima malo alternatovnog prizvuka na albumu sto je verovatno doprinos doticnog dr.dra [zasto dra :banghead: ].Mnogi su se sa druge strane razocarali samom muzikom albuma. p.s. Wikler je dao svoj doprinos odlicnim pevanjem ;).[/quote] Stvarno je napravio pomak u logicnom pravcu i izbegao klasicne hip-hop aranzmane....mada se meni recimo harmonije i aranzmani pojedinih stvari bas nesto i ne svidjaju...posebno za "saradu". Mada iako ima tu i tamo ponesto glupo i recimo nepotrebno vulgarno (posebno mi je zao zbog te promene , jer u vreme kad sam imao prilike sa njim intezivno da radim bio je vrlo pristojan i zvucao je dovoljno snazno i agresivno bez da se sluzi banalnim recnikom), generalno ovo je jedan od sigurno "najinteligentnijih" albuma u zadnjih godinu dana. |
Da li je neko slusao povratnicki DLM?
|
Quote:
|
Marcello je snimam u studiju u kojem radim, sa Neumann TLM170, a mislim da je jedini preamp u tom momentu bio sam AMEKov kanal. Usnimavano je kroz konvertere od M5000, i mixano je na kompu, na M-Audio Delta 1010 kartici sa UAD-om i u sprezi sa pomenutim m5000, i BM5A kao monitorima, u kucnim uslovima.. Mislim da je njegova zelja bila da se zanrovski ode u tom pravcu, a protiv vulgarnosti i nemam nista protiv jer ako je recnik mladje generacije TABOO za starije, onda barem oni imaju pravo da na to skrenu paznju. Napominjem da album nisam cuo u finalnoj verziji, i okolo cujem samo pohvale.
Sto se DLMa tice, dosta sirov i retro zvuk, sa par ozbiljnih propusta i nedorecenosti... sindrom vozaca fice neko rece? Mada koliko mi se cini, barem po "porodici Dolby" ni idejno nisu pobegli od svoje generacije i vremena kada su pozeleli da se bave muzikom... steta, inace veoma kvalitetan i energican sastav...izostanak njihove prave evolucije moze biti prilicno otezavajuca okolnost po celu scenu... |
Quote:
|
raspitaj se malo bolje o mastering-grade konverterima sa M5000... definitivno nisu isti kao na ostatku njihovih proizvoda....
a o gadostima opet, stvarno ne znam sta da kazem...razumem te, al meni to ne deluje isforsirano vec potpuno neobuzdano, i kao takvo ipak mi se cini da ima neku tezinu.. .barem mojoj generaciji... a vidis, zanimljivo je pominjanje nezrelosti, jer njegovo je pravo da bude nezreo (s'obzirom na godine) sto daje jos jaci kontrast tezini onoga sto govori... |
Evo juce sam kupio originalan cd od Sergeja i prijatno sam iznenadjen,inace svidja mi se taj "VLADO zvuk".
Jeli ono Amek u akciji? (mislim na kratke filmove koji se nalaze na cd) |
Jeste, Amek.
Ostao sam duzan Maxu i ostalima pricu o radu na albumu. Procedura je uglavnom isla: aranzman kod Marka i Popa, u njihovom ateljeu, vokali su snimani kod Vojna i Strahinje (UA 6176, Solid Tube na vecini pjesama, na nekim AT 4050, i ponedje AKG C414 (mislim da je na "pogledi u tami", koja je snimana kod Moritza), onda to Marko i Pop bouncuju iz Nuenda, donesu meni, i ja importujem u PT. Posto nisu imali neki preveliki budzet, miksevi su u prosjeku radjeni 6-7 sati, tak da nije bilo prostora da se previs bavimo detaljima, pristup je bio prilicno skolski, jer nismo bili u mogucnosti da nesto ponovimo u slucaju da ne valja. @Moritz Zbog nedostatka vremena, samo na par pjesama sam koristio automatizaciju, zato i sum na "pogledi u tami". Imaj u vidu da ja nisam ucestvovao u radu na aranzmanima, i da sam prvi put cuo pjesme onda kad su mi stigle na miks... |
preslusajte stvari ovog lika i pogledajte opremu:
http://profile.myspace.com/index.cfm...endID=11016532 znaci kidaaaaaaaaaaaaaaaaa |
Ako sam dobro shvatio, ovde se govori o produkciji na ex-YU sceni u toku 2005.! ?ta me briga za tog tvog lika, steka!!!
Pritom, sjajno se slikao gde god je stigao... wtf! :confused: Molim moderatore da ra?čiste temu od offtopica, kojih je sada već previ?e! :mad: |
Quote:
Samo mi reci par stvari koje me bune 1 Solid tube ???? Zar oni to nisu odavno odbacili i snimaju na 414 ? 2. Kad rade u Nuendu , da li urade celu preprodukciju ( kompresori , dileji , reverbi .... ) pa zamene za bolje kod vas , ili su to suve trake sa "skica " miksom ....? Pozdrav |
I da najvaznije pitanje .....
Ko je na kraju mixao ??? Ti kao " ruka " na mikseti a Pop i Milat kao producenti ili neka zajednicak drugarska prica ??? Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
Cemu odmah napadanje, kao da se bukvalno pakosno ponasas samo zbog toga sto je to sto jeste i sto ima tu opremu. Ne kapiram stvarno ljude kod nas. Druga stvar pisao je topi najbolja produkcija 2005 nisam shvatio da je kod nas. Ako je kod nas cinjenica je da produkcija kod nas se salje za london ili Sony New York kao Zeljkov najnoviji CD. Koja produkcija postoji kod nas???? Na cemu?? i da li postoji neka skola koja prati svetske trendove i koja ima uslove (predavaci da su neki iz americke industrije ili iz inostranstva). A to producenti ala Nuendo, Cubase i ostalo to nisu post producenti i producenti. Producent je neko ko je zavrsio degree(diplomu) na nekom uvazenom fakultetu ili koji je ucio zanat kod nekog poznatog priznatog producenta. Sad ce ovde masa da me pljuje i ko zna sta da kaze u vezi ovog odgovora ali cinjenica je da produkcija ne postoji kod nas i ne radi se kao sto se radi u svetu. Mozda ima ljudi poput Sase Habica i tog iz Abi Roda itd. ali cinjenica je da ne postoje predavaci i sistem skolovanja u nasoj zemlji da proizvodi kvalitete zasto bih ?? Ko uostalom ima neke pare da radi nesto sto nije Grand, Funky G itd.?? i odakle nam publika da se i radi nesto ako nije od gore navedenih kada smo mala jadna zemlja?? Vlado Georgijev cuda pokupovao/krali drugi za njega za studijsku opremu itd. Pa da li vi ljudi mislite da je on to sve legalno prvo kupio da pocnemo samo od toga ?? I koji on ima svetski kredibilitet da sebe uopste moze da nazove producentom i da naprimer uzima pare koje uzima za svoje radove?? Kakvu on post-produkciju uopste i radi u odnosu na naprimer Americku?? Uostalom taj Vlada, na kojim on projektima je radio da je mogao da vrati pare za tu opremu. Odakle mu te pare ako nije digao kredit ?? Nije on GRAND ili neki pevac koji gostuje stalno po Nmeackoj i Svajcarskoj pa da moze da vrati te pare. Dajte ljudi ovo je tako smesno a i tuzno da pocnemo da pricamo o tome da prosto necu da pricam. Ne znam lepo je sto se ovako druzimo i delimo stvari ovde na forumu ali uvek mesamo babe i zabe kada vodimo diskusije. Ja se izvinjavam sto sam ovoliko pisao i sto sam postavio reply u mozda pogresnom topiku ali me je prosto iznerviralo kako mi je odgovoreno na moj topik sa onim tipicnim NASKIM cinisizmom i zavidnoscu. Opusteno. |
Quote:
Quote:
Quote:
To jest, ako ima? trenutak vremena, obrati pa?nju na svoj odgovor na Ton Majstorov post, pa razmisli koliko u stvari nekom drugom tvoj post mo?e da izgleda kao tipična balkanska zavidljivost pljuvanje i nabijanje na nos neke lične superiornosti jer se nalazi? u situaciji da ima? bolje uslove? Znači nadam se da kapira? da ti ne dr?im nikakvu bukvicu, i ja mislim da je Ton majstorov post onako malo o?tar, ali ti si mu ga brate ba? dao, lak?e malo. Postoji i to balkansko udaranje u grudi, ali sa druge strane, postoji i ta tradicija da neko ode napolje i onda se pona?a kao da je vrhunski producent, samo zato ?to ima bolje uslove za rad i slično. Znači ajd da izgladimo stvari pa da pričamo dalje. Pozdrav! |
Quote:
1 Ipak Solid tube... 2 Nisu radili preprodukciju, svi prostori dinamika i eq su "moji" 3 Popa znam oko 15 godina...moze se rec da smo zajedno miksali, ali on nije pipao dugmice :) |
@ dvuckovic
Hvala na odgovorima , sad mi je dosta jasnije , a i svaka cast onda ( s' obzirom da ste imali 5 -6 sati za pesmu ..... ) @ Steka Osim ako nemas dokaze da je Vlado krao ili da su krali za njega , zamolio bih te da se izvines coveku za lazne optuzbe ili cu pokrenuti pitanje tvog bana . To sto radis je nisko i bespotrebno . Pozdrav |
a ko je snima onaj duet sergeja i danijela? he, he... i ko im je spot radi?
nego, ne mogu virovat da je tako losa produkcija od negative!?! znam da tv nije mjerilo, ali meni na tv sve zvuci jako dobro i odlicni su mi... ona pjevacica mi je jako draga. zgodna je, ima mota i stvarno lipo piva. jedina stvar koja mi i na tv lose zvuci (od onih 5-6 koje se vrte) je 'kraj'. |
Ja sam offensive koliko treba za ovaj offtopic. Ovo je Rumski, ovde smo da komentari?emo jedni druge u ex-YU! Kanada je 15000 km off...
U tom smislu, izvinite. U ostalim, na Rumskom se JAKO često toleri?e ?e?ći offtopic, pa ni Steka ni ja nismo izuzetak! Hvala, Du?ane. :D Steka, da nisi odakle si, sve bi bilo u redu. Da su ono tvoje slike, ok!! Da si ti radio one ploče, projekte... ok!!!! ?ta će ti tuđe perje!!???? Koji snimci, wtf... Pljujte me, ali tako se ne radi posao. Ja imam na du?i (i na spisku) svakakve komentare i iskustva za MNOGO na?ih kolega i mu?terija, pa svejedno nisam Radio-Mileva da ovde postujem gluposti. Mada... A za prostakluke... reagujte!!! :da: |
Steka... svi znamo da se na zapadu radi bolje nego ovde... Nikava mudrost... Oprema, skole, motivisanost jer je i trziste muzike bolje... itd., itd...
Ipak, treba covek da ume da ceni kada se iz minimuma tehnickih sredstava izvuce maximum... Tebi drugarski savetujem da prvo nesto uradis... barem nesto sto nece da ti sluzi za licno slusanje, pa da onda picas i solis pamet drugima... Samo, da li mislis da je ovo topic za to i da ces nam otvoriti oci? Ne kapiram poentu... Sto se tice onoga o kradji... nemam komentar... jedino se nadam da ces sam editovati svoj post i da ti se takvi ispadi nece vise ponavljati... Da si to napisao u mojoj rubrici, post bi ti bio obrisan.... Incace, tema je "Najbolja produkcija u 2005. na prostorima EX-Yu"... Ja i dalje tipujem na onaj Bajagin album... Svidja mi se i Massimo - vjestina, ma da je to previse pop sound za moj ukus... Lepo je odradjen i Gibonijev CD, ali on mi je vec ljigavi pop, pa nikako da ga preslusam kako treba... Pesme mi se ne svidjaju, stil mi se ne svidja, pa ne mogu da budem nepristrasan sto se tice produkcije... Jebi ga... ospice me izbiju kad cujem onog pekmeza, pa kako da pohvalim produkciju i lepe linije Vlatka Stefanovskog?! Album koji se u ovom periodu izdvaja je i pomenuti Joksimovicev CD, ali, tu mi glas zvuci kao Heineken pivo... mnogo nafrizirano, a ja vise volim Budweiser :-) ... Salu na stranu, mnogo je onde nabudzen vocal... Cemu to? Ako se vec ravnamo sa svetom, izuzev u nekim extremima, ambijentalama.. itd... sve je to mnogo jednostavnije... nego, to su izgleda srpska posla... Samo, to je i stvar ukusa... meni se ne svidja, ali, to je samo moj ukus... Nisam Ljubomoran - V.Georgiev... O.K.... kompromis kvaliteta i komercijale... lep kompromis i to je to. Produkcija? Za pesmu tog tipa po meni odlicna, mnogo odmerenija i sa vise ukusa nego u slucaju Joksimovica... Ali... Bajagin CD mi se stvarno izdvaja... Tu mi se upravo produkcija svidja... od pesama mi se jedino svidja onaj Funky Taxi i Bademi i so... ostale popunjavaju CD... sa strane textova i kompozicija moze to Bajaga mnogo bolje... kao sto je uradio sa albumom "Muzika na struju"... Hmmm... eto, izneo sam otprilike svoje misljenje o produkciji u ex-yu... Voleo bih da ne budem pogresno shvacen... rekao sam ono kako ja to cujem, bez namere da nekoga omalovazim, ili uvredim... Po pitanju ovakvih stvari mnogo igra ukus, a moj ukus je takakv kakav je... ne volim divljanje sa reverbima, prenapumpavanja, pretezno slusam Britanske rock bandove, jazz, malo Sietl forica, tu i tamo Ghotic metal, takozvani Love metal :-), ne volim YU-pop... pa se to verovatno malo odrazi i kada slusam domace stvari... |
@ Steka
Kao sto ti rekose Max i Deki.... Vec se jednom (barem) vodila ovakva rasprava, pa posle tvoje izjave o necijoj umesanosti u kriminalne ili kakve vec protivzakonite aktivnosti, ocekujem kao i vecina da ili izneses cinjenice koje ce to argumentovati ili da se u suprotnom JAVNO IZVINES COVEKU (ovo ne vicem, vec podvlacim i naglasavam). Ne bih dalje da budem ostar i prenagljujem da se ne bih ogresio bez potrebe o nekoga, ali cemo videti za dan- dva epilog ove izjave, pa cemo onda pricati. SA novog Bajage mi se svidja pored navedenih "Kap po kap" iako je to ocigledan Vojin "Stones" trip, ali nema veze, lepo mi dok slusam :D |
Meni posle Vlade Georgijeva sve zvuci kao decija igra....:p
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav |
sta je to produkcija!!!??! mrzim tu rec.
to jest' mrzim kako ljudi pristupaju s njom ovde u srbiji...ocito da 90% ni ne zna sta do znaci. koliko puta sam samo cuo "e aj nam odradis produkciju", a pri tom mi daju trackove koji treba da se mixaju. misim ne bunim se, automatski dobijem dva kredita, ali opet... red je red. eto, nista, samo da izrazim svoj hir kao i neke kolege kad je bilo spomena o "gluvoj sobi"... :cool::cool::cool: |
Quote:
|
pa ni to nije problem ukoliko album ispadne dobro.. Ali tacno znam na sta mislis.. U mom slucaju najcesce zelim da se bend potpise kao producent, jer su svojim idejama ionako najvise uticali na (ne)uspeh produkcije albuma I to narocito kod tvrdoglavih bendova koji placaju iz svog dzepa.
Ponekad sam cak primoran da trazim pseudonim, kada neko drugi mixa i ukenja stvar. |
Quote:
....eto .... Pozdrav |
Quote:
|
Ja sad ovde malo kvarim koncepciju topica,pa se zato i necu ljutiti ako mi ne odgovorite na pitanje koje je cisto informativno...Sta je u biti produkcija,u tehnickom smislu,i kako ja kao laik mogu prepoznati dobru i losu(ako uopste mogu)?Ja volim muziku i o tome sto cujem mogu reci-dobro ili lose odsvirano,otpevano sa falsevima ili skroz strava,savrseno uvezban bend(ako je u pitanju ziva svirka),...ali po vasim postovima,na ovom i drugim topicima,kontam da je samo jedan deo posla odradjen svirkom,pevanjem..a da su u pozadini dobar deo ljudi ciji posao nije ni malo lak!Pozdrav!
|
Dobra riba je dobra riba, svejedno, a dobar bend i dobra pesma su to ?to jesu bez obzira, i činjenica je da neko mo?e voleti "?ivo" ili "sirovo" u izgledu.
Ali ?minka mo?e istaći kvalitete ili ih pokvariti. Mo?e istu osobu predstaviti na ovaj ili onaj način, istaknuti ove ili one karakterne crte. Nekada se neka osoba mo?e tako i toliko na?minkati da takoreći postaje druga osoba. Producent je majstor ?minker u slu?bi muzike. Umetnik, ali na drugačiji način od kompozitora ili muzičara (uračunati bubnjari i pevači, skoro kao da su muzičari iako se obično samo dru?e sa njima :D). |
All times are GMT +1. The time now is 01:00 AM. |