![]() |
Re: Samogradnja studijske ezoterije
1 Attachment(s)
Evo, upravo dovrsio 1178 dual fet limiter! :) :) :)
Zvuk - odlican! Stavio sam neke custom made line audio trafoe na izlazu i jako sam zadovoljan. Ovih cu dana okacit par audio fajlova i usporediti sa kompresorima koje imam u studiu ( dbx 166, Symetrix 522, Aphex Expressor 651, Behringer Autocom, TL Audio Fat man 1). Tu je i fotka... :cool: |
Svaka cast, Frankopanko. Morat cu to cuti kad ponovo navratim do tebe. Nadam se da cemo imati vise vremena nego prosli put.
|
5 Attachment(s)
Da bi culi kako radi (i da li radi bolje od ostalih u ovom testu) klonirani dual fet limiter 1178, snimio sam par audio klipova preko Oktava MK-101 mikrofona spojenog na klon Amek M-2500 mic preampa u kombinaciji sa raznim kompresor/limiterima odvrnutih na ratio 12:1 sa GR do -10 dB da bi se bolje uocila razlika od modela do modela. Koristene su Ovation Ultra akusticna gitara (sa ne bas novim zicama:banghead: ) i nylon gitara Yamaha G-240.
Svakako ocekujem vase komentare, bili oni dobri ili losi! :) |
5 Attachment(s)
... ima jos...:D
... E, zaboravih reci da su doticni kompresori koristeni samo pri usnimavanju i da nema nikakvih kasnijih intervencija (eq, dyn...). Toliko.... :cool: |
Quote:
Slusao sam sample od Neve, Tube-Tech, Amek i Vari-Mu. Mogu kazat da sve drugo osim Vari-Mu dobro poznam. Najvise se originalnom zvuku pribliza Amek, Neve nema veze sa originalom, Tube-Tech mi se cini mnogo vise koloriran nego original a za Vari-Mu tesko kazem jer bi trebao cuti vise semplova. Mislim da zvuk nije isti jer su (da li sam u pravu?) svugdje (osim Ameka koji je po dizajnu transformerless) upotrebljeni OEP transformatori a oni daju zvuk, ne toliko dizajn, lampe, kondenzatori... Kada radim neku kopiju sam isto u dilemi koji trafo bi uzeo; za OEP platim 25 eura, a sve drugo je barem 50. OEP su inace vrlo dobri ali nisu ok ako ne zelis imati vrlo koloriran zvuk ili ako oces originalni zvuk. Bas danas sam razgovarao sa Brianom Sowterom (Sowter transformatori) zbog tx za Redd47. On je napravio svoju verziju po originalim blueprintima, tako da je zvuk isti, ima fenomenalan headroom i mozes ga terminirati na vise nacina. Fenomenalno, ali cijena je 100 eura+VAT+posta sto na kraju izade 140...samo za ulazni tx, a gdje je onda EF804 (treba NOS jer su nove za u smece), izlazni tx, kuciste, graviranje... Prije par mjeseci sam pokusao pronaci kakvu firmu koja bi napravila kopije transformatora a na kraju ugotovio da je to toliko komplicirano da se ne isplati. Transformatori su skupi ali ako oces imati original (kopiju) jih treba uzeti, inace je bolje da napravis svoj dizajn. Miha S. |
Pozdrav Artscaper!
Naravno da zvuk najvise ovisi o trafoima, ali ako si primjetio ni kutije mi nisu slicne kao originali;) osim Gyraf Pulteca koji predlaze Lundahl ili Oep trafoe. Svoj sam Pultec napravio bas po Gyrafu i to vise komada. Bio je neki dan kod mene u studiu covjek (Milan, snimatelj starog kova :EKV, Partibrejkersi, Disciplina kicme...) koji ima original Pulteca i nakon par sekundi slusanja dionice vokala preko NS-10 odmah je zakljucio da je to taj zvuk, a original pak radi sa potpuno drugacije motanim izlaznim trafoom (ako si pogledao shemu originala znat ces o cemu pricam). Usput, konacno sam nasao covjeka koji mi mota audio i mrezne trafoe tako da mu mogu zadat tocne parametre!:) Pazi, ja nisam nikad cuo niti jedan original od svih ovih sprava (osim sa svog UAD-a, ali ne znam koliko je to mjerodavno), sve je pocelo iz puke znatizelje ili u stilu "ma, slozit cu taj fuckin' preamp, eq, ili kompresor", a onda sam skuzio koliko te DIY sprave bolje zvuce od Aphexa, dbx-a, Symetrixa, TL Audia, a da ne pricam o Behringeru :rotfl: ... I, nakon svega upoznao sam nekoliko divnih ljudi (profesionalaca) koji su na licu mjesta culi sprave i rekli da zvuce sjajno. Jos uvijek spadam (barem tako mislim) u skupinu entuzijasta i sve ovo shvacam kao veliki izazov! :hyper: Drago mi je da nas ima jos kako bi podijelili iskustva i izbjegli zamke koje ne stede ni jednog samograditelja, a u danasnje vrijeme hiperprodukcije i svakojakih kineskih njasra ovo nam iskustvo dodje kao bozji dar! Ako mogu ikako pomoci oko kakvih informacija slobodno se javi. Redd47 je i meni zapeo za oko i mislim da ce mi to uskoro biti jedan od projekata. Upravo dovrsavam svoj vlastiti stereo mic preamp sa in/out trafoima (custom made) i discrete op amp (kombinacija fetova i bipolaraca) koji radi u A klasi na +/- 24 V! Kutija nije bas neka jer je prototip. Sto se tih nestretnih kutija tice tu jos uvijek muku mucim, ali pokusat cu se i tu malo bolje organizirat. Da te ne smaram vise, lijepi pozdrav! |
Quote:
Pultec eq ima input i interstage trafo od Triada, izlazni je Peerless. Gyrafov ima in i out od Lundahla i mislim da on ne bi preporucio OEP za takvu spravu...a voli jih za input u G9 gdje su mozda jos bolji od transparentnih Lundhalov. Mislim da kod Pulteca nema veze kakav trafo stavis ako je dobro napravljen. Sto ne volim je to da neki naprave "kopiju" i onda graviraju kuciste kao da je original. To nije fer. Slazem se da dobre diy sprave sa transformatorima (i neke bez) imaju mnogo bolji zvuk od Tl-Audia i slicnih...Po slusanju drugih semplova tvoji sprava mislim da su sve u rangu barem 1000 eura ili vise, tako da nema problema ako nemaju one nianse koje ni cujes ne ako monitoring nije neznam sta...To postujem! Kakve si to transformatore dao napraviti? Kakve spec. imaju (induktivnost, pri:sec turn No i imp., kakav material na omotima, imaju li izolaciju izmedu omota)? Ja sam trazio covjeka koji bi napravio V72 input i Peerless output za Pultec. Ovdje nitko nije sposoban to napraviti, jer kazu da je prekomplicirano. A da bi napravili neki standardni trafo mi je bez veze jer svaka sprava treba drug trafo. I nama ovdje Sowter nije skup jer ne platim carinu, shipping nije skup, kakvih 20 eura po Europi. Kada mi treba custom output ga mogu naruciti od Edcor-ja. Od njih sam narucio tx za preamp i Reamp i imaju dobar zvuk. Ako je vama problem carina bi mogli dogovoriti da narucimo preko mene, ili jos bolje, uzmemo zajedno vise komada. Ja cu za malo poceti skupljati material za Redd i mozda bi za to mogli nesto dogovoriti ako bi bilo interesenata. Jesi mozda razmisljao gdje bi dobio EF86 (ili PF86 jer su iste i platis mnogo manje tako da se moze uzet i Telefunken)? To je inace moja omiljena lampa ali problem je to da jih treba dobro proveriti za noise. Danasnja produkcija je bez veze, u redu jedino za gitarska pojacala, tako da uvijek uzmem NOS. Jesu u Ei radili ove lampe? Znam da su PF86 i ja bi jih uzeo ako kod vas ima kakav source za njih. Jos nesto bi pitao; po kojoj shemi si napravio Vari-Mu? Pretpostavljam da ne Manley zbog skupih lampa. Mozda Altec 438? Ja imam layout i svu dokumentaciju za 438C ako bi tko to napravio. Miha |
Evo link na vokale snimljene sa kondenzatorskim mic-om preko Redd47. Ostalo ide preko SPL Goldmike. Snimao je isti covjek, kakva razlika...
Evo link da ga ne zaboravim staviti :) http://www.nullmedium.de/rosarose.mp3 Input tx je custom Altran koji je napravljen isto kao Cinemag CMMI-7C i Sowter 9970. |
Artscaper, imam ja dvije ef-86 ali su prastare, zato ne znam koliko je pametno staviti ih u preamp? Mozda ih iskoristim samo za test. Bile su u lampaskom Iskrinom (razglasnom) mic/line preampu iz 1959 g(!) ;) . Razmisljam da taj Redd 47 stavim upravo u tu kutiju jer vec postoje podnozja za lampe a komponente mogu povezat point-to-point! Inace, kutija izgleda kao LA2 kompresor (sa straznje strane vire lampe, elektroliti i trafo:cool: ).
Mozes mi na pm poslat tocne podatke ili cime vec raspolazes (dimenzije, ratio, impedanca, materijal, broj zavoja, iduktivitet, debljina zice... :o ) tog ulaznog i izlaznog trafoa pa da vidim kod tog covjeka da li ih moze namotat? Pozdrav. |
Quote:
Molim te salji mi tvoj mail na PM i ja cu ti slati sto treba za transformator. Jedina stvar koje nemam su blueprints. Pocekat cu 10 dana da se vrati Brian Sowter i pitat njega da mi jih salje. Ali ovaj trafo je vrlo kompliciran vec zbog materiala gdje idu omoti (neznam kako tome vi kazete), zica mislim da je high nickel. Vec bi bilo nesto ako covjeka pitas da li moze dobiti taj high nickel...i na kakav nacin moze napraviti omote-bifilarne, obicne...Kad to znamo bi mogao pitati CJ-ja (wacuumbrain sajt) koji transformator bi onda taj covjek mogao napraviti. Inace radi "dissections" transformatora za cijeli Prodigy, Cinemag, mislim da i za Sowter, tako da je nekakva referenca za te stvari. Isto Max iz Prodigy. Dobro, slat cu sto trebas i vidimo sta moze i sta ne moze. P.S. Koji dizajn je Vari-Mu kojeg si napravio? Vrlo me inetresira. I kakvi su ti vokali na linku? Meni ne bas neznam sta ali se cuje da je REDD 1. klasa. Dobit cu jos nesto semplova da mozemo slusati... |
Bas mi je drago da ste se vas dvojica napokon spojili!
(p.s. Miha, zvat cu ovih dana onu firmu za graviranje prednjih ploca/kutija da vidim jesu li skupi! Sad sam se sjetio toga!) |
Fino, pitaj jos kakve fajle trebaju da to naprave i dali je .fpd (Schaffer) ok. Ma pitaj ako znaju sta je Schaffer. Ako znaju mozemo napraviti bilo sta jer imam layoute za sve bolje poznate projekte.
Ovdje je struktura Peerless K 241 D mic in tx: 1/2 pri--sec--1/2 pri Single coil, bi-filar wound, pri is 42 ga wire, sec is 48 gauge wire. Pri turns: 492 Sec turns: 6022 Two primaries, two secondaries. DCR: each pri- 17,8 ohms, tap at 11 ohms. each sec-1.465 k ohms-no taps Inductance: each pri-2680 milliHenries-tap at 481 mH each sec-340 henries Leakage: Capacitance-115 pf from any pri lead to any sec lead. Inductance: 1.51 mH with sec shorted Total weight: 13.42 oz. Coil/core: 5.37 oz. Three mu can construction. 1:12 turns ratio PRI je bifilarni, SEC nije. Zica mislim da je Nickel-Iron i pitat cu jos koliko % cega i kako je napravljen sec. Peerless sam uzeo jer je vrlo vrlo kvalitetan i dovoljno dobar za V72 itd. Kada se Brian vrati cu pitati jos za spec koje sam mu slao. Nemam jih vise kod sebe jer nisam ni pomislio da ce me netko drug pitat za to. Ovo gore nije dovoljno da napravi tx ali je dovoljno da vidi kako su bolji napravljeni. Miha |
Quote:
|
Evo moj projektić-Gyraf mic preamp "Gyratec IX"
Radi super,koristim ga za vokal i bas gitaru:) http://valveodour.com/images/ra/gyra7.jpg evo original http://www.gyraf.dk/g9/g9lg.jpg |
Quote:
da li je za prodaju...? pozdrav |
Quote:
Što se tiče semplova,mislim da ove snimke (sobne)koje trenutno imam nisu baš vjerodostojne jer su rađene u cilju pilot-demo materijala,ali čim skoknem do prijateljevog studija napravit ću koji sample i staviti ga. Što se tiče izrade,inače ponekad izrađujem po narudžbi,ali cijene nisu baš jeftine,zbog same izrade i vrste materijala kojom radim.Drugim riječima ne radim osrednju izradu,ili kako valja ili nikako.Pozdrav:) |
Quote:
Koje sprave radis po narudbi? Jesu to tvji dizajni ili jos jedan Gyraf ripoff? Pozdrav, Miha |
... Mislim da je ipak to jedno te isto . Pogledaj njihovu originalnu kutiju...
http://www.gyraf.dk/gy_pd/g9/g9pd.htm |
Quote:
Nisam ni?ta vi?e od ovih sprava radio,?to ne znači da neću.Jedna od slijedećih bi trebala biti Urei 1176,pultec eq,vari mu ili ssl mixbus comp.:) |
1 Attachment(s)
nakon ssl comp,gotov je calrec(u sredini) raden po shemi sa gyraf-a.nema ssl-a na slici posto smo nabavili kuciste pa mi je kod kolege da mi to lijepo sredi.trenutno su pulltec i 1176 u izgradnji,fale nam lundahli tj. meni trenutno fali para ali biti ce brzo.isprobali calreca na kicku,snare-u,bass-u,vokalu i rezultati su vrlo dobri.ako nekome mogu pomoc tj. zanima ga kako zvuci sprava u slucaju da razmislja si ga slozit, neka mi posalje par audio file-ova i settinga koje zeli cut pa cu provuci kroz eq,nije mi problem.
|
Mozda je jednostavnije da ti posaljes 10-tak sekundi flat audio fajla pa onda par fajlova sa razlicitim presetima (probaj napisati seting za svaki obradjeni fajl), nesto slicno kao sto sam ja prije radio. Pozdrav i cestitke na diy spravama! :)
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
Upravo sam ovih dana dovrsio cetiri "stroja": 2x 1178 stereo fet limitera i 2x tube microphone preampa! :)
P.S. Svaka slicnost kucista (koja je narucitelj dao napraviti) sa UA je sasvim slucajna! :rolleyes: |
2 Attachment(s)
...Pogled iznutra...
|
U je*emti! Kako dobro izgledaju kucista!
Daj saznaj gdje je to napravljeno!!!! bajdvej, sviramo u Stereo klubu u RI u stubotu... os doci? |
jebe no
super izgleda.... ali spaget i spageti unutar racka :wink: :shock: :D jesu li to pressotast panel naljepnice ???? Odlicno Alene!!!!!:) |
Nije naljepnica, to je sitotisak na eloksiranom aluminiju. Profi front panel! :)
|
stvarno odlicno izgleda....
|
1 Attachment(s)
Konacno sam uoblicio svoje dugogodisnje kemijanje sa raznim front panelima. Kako sad stvari stoje ubuduce ce ovako izgledati paneli mojih "AC Labs" spravica! :)
Tehnika: sitotisak na plastificiranom (zasad crna boja) aluminiju debljine 3mm. Manje vise su svi uredjaji gotovi samo ih sad treba utrpati u kutije. Sa vrha prema dolje na slici su: RC-1 (tube recording channel -preamp, eq, opto compressor), Dual pressor (tube opticki stereo kompresor), Fetish 76 (replika 1176 kompresora) i Equinox 1 (replika Pultec tube eq). :D8-) |
pa ovo bre fabrika!!!:grin:
|
Baci mi na PM cene ovakvih replika.
Pozdrav. |
1 Attachment(s)
My dream setup za snimanje vokala, akusticnih i nylon gitara... Siemens V-72 i AC Labs "Fetish 76 compressor"! :):da:
Danas sam dovrsio prvi u nizu "Fetish 76 compressor" (sa novim front panelom). 8-) |
Dobar ti je Vu-metar! Lijepi veliki!!
font od AC Labs mi je malo nezgrapan... ali...ali...ali... ZASTO SI PREIMENOVAO PULTECA????? ZAAASTOOOO? |
Vu metar je Anders (narucen preko Farnell-ovog kataloga), a zasto nisam ostavio naziv Pultec na eq? Pa zato jer bi to bilo bezobrazno od mene! Mada je zvuk vrlo blizak originalu, ovdje su drugi trafoi, komponente, pa autorska prava...Purple audio isto ne zove svoj kompresor 1176, a ipak mu je klon. :rolleyes: Fontovi? Mozda jesu malo veliki jer sam sve radio na laptopu i kad sam prebacio na paus u prirodnoj velicini sve je i meni izgledalo glomazno. :ups: Ovo je moj primjerak kompresora, ali cu vjerojatno stavljat vece knobove na potenciometre, mozda zato fontovi izgledaju veliko.
|
hmm, ja bih sve napisao ispod potenciometara i smanjio malo font (Attack, Release i Ratio) a drugo... nista ja tu ne bi' dir'o:) logo izgleda super i meni ne izgleda prevelik... e da, mozda je bolje da stavis, recimo, srebrnu boju jer malo, cini mi se, izgleda ozbiljnije (a i lepse)...
Pozz |
Sve je to dobro. I treba da budu velika slova, da se lepo vidi, a to koje je boje, nema mnogo veze, ako sprava dobro radi.
|
1 Attachment(s)
Kakav srebrni....samo RETRO, RETRO..VELIKO>>!!
|
... samo da dodam... mislio sam na srebrnu boju slova...
@Oggy... pa ako nema veze boja onda nema veze ni da li su slova velika ili mala ili da li ih ima uopste... pricalo se konkretno o izgledu pa dajemo misljenje o tome... kad se prica o tome kako to radi - ja cutim jer ne znam... a voleo bih da znam8-) Pozz |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Danas sam dovrsio cijevni Recording channel (RC-1) za jedan studio u Rijeci. :) Konfiguracija: Tube preamp - parallel 3 band parametric eq - tube opto compressor (trafo in/out). Sad slijedi malo testiranja u studiu! 8-)
...Jedino cu, kad budem nabavio, promijenit ove kapice na potovima sa nekim ljepsim u boji. |
All times are GMT +1. The time now is 09:19 AM. |