Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Razlika (aktivni vs pasivni monitoring) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11702)

Zoki 20-11-2010 03:03 PM

Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)

Pozdrav quake2

Ne razumem te bas najbolje.Predpostavljam da ti nisi za behringer varijantu???
Kakav je tvoj audio sistem ????
Hajde da izmenimo iskustva.

psionic 20-11-2010 03:11 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291548)
Pozdrav svima
Trenutno koristim Behringer dcx 2496 kao skretnicu i DAC,ulaz na njemu je SPDIF.Posto Behringer dobro zvuci, hteo bih da uradim 5.1 DTS thd sa vise BEHRINGERA to jest 3 kom ...

Ahaaaaa.... Nemam virus, dobro je.

Braca 20-11-2010 03:14 PM

Ma to je mozda zbog geografske sirine i duzine :)

Zoki 20-11-2010 03:20 PM

boggy

"Nemaju nikakve, kao sto ni tvoje pitanje "otkud ja znam da ... ?" nikakve veze nemaju sa temom"

E to postujem.

"Prilozio si graficki prikaz odziva u tvojoj sobi."

Dobro i gde je odgovor STA TU NE VALJA ??????????

"Mislim da ime negde po forumu merenja studija koje smo mi dizajnirali.... mozes da potrazis."

Pitanje mislis ili znas a ako znas onda cu i da potrazim.A nebi bilo lose da
ga postavis u ovaj thread ako postoji.

"Promeni i oscilator ... tek ce da bude razlika... i tako u nedogled."

E ovo cenim .

Odlicno mislio sam to da uradim samo jos nisam siguran sta se tu desava,
mozda bih mogao da mi pomognes? Ali molim te konkretno.

boggy 20-11-2010 03:34 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291552)
............
"Prilozio si graficki prikaz odziva u tvojoj sobi."

Dobro i gde je odgovor STA TU NE VALJA ??????????

Ma... mozda se to tako tebi vise svidja... relativan pojam.
Quote:

"Mislim da ime negde po forumu merenja studija koje smo mi dizajnirali.... mozes da potrazis."

Pitanje mislis ili znas a ako znas onda cu i da potrazim.A nebi bilo lose da
ga postavis u ovaj thread ako postoji.

Bilo je sigurno... samo mozda su slike nestale posto smo promenili prezentaciju na http://www.bozoel.com... ako nema... postavicu ponovo.

A da ti prezentaciju akustickog sredjivanja svog prostora otvoris na za to predvidjenom mestu, umesto u threadu o razlikama izmedju aktivnog i pasivnog monitoringa.... da ne bi dalje isli u off topic.
Quote:

"Promeni i oscilator ... tek ce da bude razlika... i tako u nedogled."

E ovo cenim .

... nastavak je... cak i da sve promenis,... (PLL je sledeci ali za to nema DIY varijante)... opet ce imati prostora da se napravi (mnogo) bolje.. a sa troskovima modifikacija se blizis cifri gde Behringer postaje skuplji nego da se od pocetka napravio drugacije... nije prvi put da se ovde ljudi bave Behringerom. Jedino ako je to tebi hobi, zabava, a definitivno jeste.... onda se u takve diskusije ne treba petljati... jer su besmislene.
Quote:

Odlicno mislio sam to da uradim samo jos nisam siguran sta se tu desava,
mozda bih mogao da mi pomognes? Ali molim te konkretno.

Ne mogu ti pomoci, ja nisam DIY freak, ovo sto ti pricam su cinjenice koje nisam mogao da ne vidim ako imam internet, a zanima me ta oblast. Koriscenjem googlea i belosvetskih amaterskih audio foruma ces naci dovoljno informacija samo na osnovu moje kljucne reci "oscillator" :)

pozdrav

bogi

quake2 20-11-2010 05:18 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291548)
Pozdrav quake2

Ne razumem te bas najbolje.Predpostavljam da ti nisi za behringer varijantu???
Kakav je tvoj audio sistem ????
Hajde da izmenimo iskustva.

Pozdrav Zoki:) vidim da cemo sada biti malo konstruktivniji

Naravno da nisam za Behringer varijantu iako sam u nekim trenutcima poprilican DIY freak:wink:,naravno takodje uz pomoc prijatelja kao i ti.Moj stav o tim uredjajima je identican Boggy-jevom,da ne pisem sve to ponovo.Kljucno pitanje u vezi Behringera je,sta u njima ima sto je hi end ili barem blizu od komponenti pa su vredni DIY truda?a pitanje se odnosi na sve njihove sprave.Pricam naravno o ovim spravama novije proizvodnje.Sto se tice audio sistema,pretpostavljam da te zanima main monitoring.Imam KEF reference model two zvucnike koje gura single ended 300B cevno pojacalo sa naravno cevnom ispravljacicom:cool3:.Kablovi su "Transparent audio ultra" za zvucnike (oni su otprilike skuplji od 3 prosecne behringer sprave tipa ada konvertori i sl. i imaju zavojnice u specijalno konstruisanom networku :wink:) i "Cardas" inter konekti.Ostalo je klasika NS10 itd...Kef je trosistemac sa visokotoncem u sredini srednjetonca a basovima zatvorenim u kutiji pa spojenim u push pull:wink:,a onda duvanje kroz bass refleks.Eto vam nove ideje za sledeci DIY....:)

Zoki 20-11-2010 11:09 PM

boggy

"Ma... mozda se to tako tebi vise svidja... relativan pojam."

Opet bez komentare ali da tu zavrsimo.

"A da ti prezentaciju akustickog sredjivanja svog prostora otvoris na za to predvidjenom mestu, umesto u threadu o razlikama izmedju aktivnog i pasivnog monitoringa.... da ne bi dalje isli u off topic."

Slazem se hocu ako budem imao vremena.

"... nastavak je... cak i da sve promenis,... (PLL je sledeci ali za to nema DIY varijante)... opet ce imati prostora da se napravi (mnogo) bolje.. a sa troskovima modifikacija se blizis cifri gde Behringer postaje skuplji nego da se od pocetka napravio drugacije... nije prvi put da se ovde ljudi bave Behringerom. Jedino ako je to tebi hobi, zabava, a definitivno jeste.... onda se u takve diskusije ne treba petljati... jer su besmislene."

Sve jeu redu ali opet mi ne pomazes!!! nego " Behringer postaje skuplji".
Ja tvrdim da Behringer svira dobro i sa svim modifikacijama jos bolje.Treba probati.
Da to je meni hobi i zabava. Zasto da se ne petljam?

"Ne mogu ti pomoci, ja nisam DIY freak, ovo sto ti pricam su cinjenice koje nisam mogao da ne vidim ako imam internet, a zanima me ta oblast. Koriscenjem googlea i belosvetskih amaterskih audio foruma ces naci dovoljno informacija samo na osnovu moje kljucne reci "oscillator" :)"

Pa neverovatno tek sam pomislio da cemo o necemu normalno razgovarati a ti
opet evo ti internet pa kljucna rec pa oscilator ...Za oscilator sam znao samo sam hteo da malo prokomentarises na tu temu jer mi nije sve jasno a predpostavka je da ti znas dost o tome.

Pa dobro reci nemam vremena da se bakcem sa tim stvarima ,neznam nista o tome itd.Koliko se vec dopisujemo mogao si nesto korisno da napises.

Objasni DIY freak !!!!!!!!!!!!!!!???????

Zoki 20-11-2010 11:43 PM

Pozdrav quake2
Da li si mozda cuo kako behringer radi pa po tome sudis ili ???

"sta u njima ima sto je hi end ili barem blizu od komponenti pa su vredni DIY truda?"

DCX 2496 sama digitalna skretnica je prednost u odnosu na pasivnu(ranije u thread-u sam izneo svoj stav) a vec sam rekao da konverter u opste nije los.

"oni su otprilike skuplji od 3 prosecne behringer sprave "

Nemoj o cenama slusaj muziku.

Mislim da cevno pojacalo nema ni izbliza snage da kontrolise tvoje kutije ako se ne varam 2 x18W pa jos u A klasi.

A za kablove mislim da je bacanje para.Kablovi se u sistemu ponasaju kao filter
koji moze da pokvari frkventni odziv samog zvucnika a da bi se to desilo mora da bude jako los.To je samo moje misljenje voleo bih da cujem tvoje.

A interesuje me da li si radio nesto u sobi sto se tice akustickog tretmana?

quake2 21-11-2010 12:35 AM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291584)
Pozdrav quake2
Da li si mozda cuo kako behringer radi pa po tome sudis ili ????

I previse sam ga se naslusao,nisi ti jedini koji se za njega masio.

Quote:

DCX 2496 sama digitalna skretnica je prednost u odnosu na pasivnu(ranije u thread-u sam izneo svoj stav) a vec sam rekao da konverter u opste nije los.

Da bi "tvoj stav" imao bilo kakvu tezinu morao bih prvo da znam ko si i sta su tvoje referense a dotle cu da verujem svojim iskustvima i naravno svojim usima,marketinske price me retko zanimaju a nadam se da ces i ti uskoro prestati na njih da nasedas.

Quote:

Nemoj o cenama slusaj muziku.

Ne slusaj muziku sugestivno,u takvim situacijama su svima svoje omiljene spravice sa kojih redovno brisu prasinu i pokazuju ih gostima najbolje.Vremenom ces shvatiti da i ono "koliko para,toliko i muzike" i te kako ima smisla

Quote:

Mislim da cevno pojacalo nema ni izbliza snage da kontrolise tvoje kutije ako se ne varam 2 x18W pa jos u A klasi.

Vidis kako neznas osnovne stvari a bavis se visom matematikom.300B cevi daju od 8w do 10w u singe endedu."A klasa"....mislio sam da ces reci Wauuuu,da ces se setiti direktno grejane triode itd ali ti na tom casu ocigledno nisi bio:).Jeste,pise na tarabi da to ne moze da gurne Kefa,ali ko ima imalo iskustva ZNA da itekako moze.

Quote:

A za kablove mislim da je bacanje para.Kablovi se u sistemu ponasaju kao filter
koji moze da pokvari frkventni odziv samog zvucnika a da bi se to desilo mora da bude jako los.To je samo moje misljenje voleo bih da cujem tvoje.?

Pa da malo za promenu pitam nesto i ja tebe:).Jesi li ti ikada poredio bilo kakav pristojan kabl od barem 50-tak evra sa onim sto si imao ili imas?Probaj jednom:wink:,ali onako objektivno,daj sve od sebe.

Quote:

A interesuje me da li si radio nesto u sobi sto se tice akustickog tretmana?

Da si malo prelistao forum pre nego sto si se ustremio na neke ljude ovde i postavio tonu pitanja kao u pacijoj skoli, iznosio "svoj stav", video bi da jesam.Samo malo spusti loptu i verujem da ces ovde a narocito od Boggy-ja imati sta da naucis.Pozdrav.

boggy 21-11-2010 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291581)
boggy

"Ma... mozda se to tako tebi vise svidja... relativan pojam."

Opet bez komentare ali da tu zavrsimo.

Ok.
Quote:

"A da ti prezentaciju akustickog sredjivanja svog prostora otvoris na za to predvidjenom mestu, umesto u threadu o razlikama izmedju aktivnog i pasivnog monitoringa.... da ne bi dalje isli u off topic."

Slazem se hocu ako budem imao vremena.

Hvala
Quote:

.....
Sve jeu redu ali opet mi ne pomazes!!! nego " Behringer postaje skuplji".

da.
Quote:

Ja tvrdim da Behringer svira dobro i sa svim modifikacijama jos bolje.Treba probati.

Drago mi je.
Quote:

Da to je meni hobi i zabava. Zasto da se ne petljam?

Sebi sam rekao da se ne treba petljati.
Quote:

"Ne mogu ti pomoci, ja nisam DIY freak, ovo sto ti pricam su cinjenice koje nisam mogao da ne vidim ako imam internet, a zanima me ta oblast. Koriscenjem googlea i belosvetskih amaterskih audio foruma ces naci dovoljno informacija samo na osnovu moje kljucne reci "oscillator" :)"

Pa neverovatno tek sam pomislio da cemo o necemu normalno razgovarati a ti
opet evo ti internet pa kljucna rec pa oscilator ...

Pa sta zelis vise? Ovde je takav obicaj... neko trazi pomoc, dobije smernice... i sam sebi pomogne... sta je tu lose?
To je "URADI sam"... zaboga!!! (u prevodu to znaci da ti radis a ne ja... ;) )
Quote:

Za oscilator sam znao samo sam hteo da malo prokomentarises na tu temu jer mi nije sve jasno a predpostavka je da ti znas dost o tome.

Pa moje komentare kvalifikujes kao magiju i filozofiju, ne smatras ih "konkretnim"... s obzirom da ja ne znam za drugacije zasto bi dalje gubio vreme.
Quote:

Pa dobro reci nemam vremena da se bakcem sa tim stvarima ,neznam nista o tome itd.Koliko se vec dopisujemo mogao si nesto korisno da napises.

Verujem da jesam napisao korisnih stvari, jedino ti NE mislis da su (tebi) korisne, i tu ti ne mogu pomoci. A ako TI vec nemas vremena da se bakces SVOJIM stvarima, zasto bi JA trebao da imam vremena da se bakcem TVOJIM stvarima...
Quote:

Objasni DIY freak !!!!!!!!!!!!!!!???????

sta da objasnim? Tako nazivaju ljude koji ne zale truda i novca da bi sami napravili ... nesto... sta vec vole da prave.

pozdrav

bogi

Zoki 21-11-2010 10:44 AM

Ok boggy skidam kapu predajem se ,ipak si ti u struci ali puno mistifikujes:banghead: nemas svoj stav.

quake2

"Da bi "tvoj stav" imao bilo kakvu tezinu morao bih prvo da znam ko si i sta su tvoje referense a dotle cu da verujem svojim iskustvima i naravno svojim usima,marketinske price me retko zanimaju a nadam se da ces i ti uskoro prestati na njih da nasedas."

Behringera sam kupio kada sam cuo kako svira(njegov DAC).Za mene nije bitno da li je to Behringer ili neki drugi uredjaj jednostavno sam na njega naleteo.Verovao sam da ce zvuk biti puno bolji kada izbacim pasivnu skretnicu.
Zvuk je puno bolji.......

Nisam od onih koji puno veruju marketingu.

Nisam cuo puno lampaskih pojacala ali ono sto sam cuo je bilo prilicno nedefinisano tromo bez ikakve definicije basa. U sustini lose iskustvo.
Voleo bih da cujem tvoj sistem a ujedno te i pozivam na kafu?Naravno kad se ima vremena.

"Ne slusaj muziku sugestivno,u takvim situacijama su svima svoje omiljene spravice sa kojih redovno brisu prasinu i pokazuju ih gostima najbolje.Vremenom ces shvatiti da i ono "koliko para,toliko i muzike" i te kako ima smisla"

Tu se slazem koliko para toliko muzike ali takodje mislim da moze da bude puno para a nista od muzike.Zato volim malo da eksperimentisem da cujem drugo misljenje da cujem drugi sistem itd...

"Pa da malo za promenu pitam nesto i ja tebe:).Jesi li ti ikada poredio bilo kakav pristojan kabl od barem 50-tak evra sa onim sto si imao ili imas?Probaj jednom:wink:,ali onako objektivno,daj sve od sebe."

Probao sam par puta neke kablove stvarno neznam naziv bili su dosta skupi 300-400 eur i da oni menjaju stvari u sistemu.Ponasaju se kao filter tako da je moguce na primer da ti obore malo visoke itd za drugo ne znam mozda mi ti mozes nesto vise reci o tome?

boggy 21-11-2010 06:59 PM

Zamolio bih vas da prekinete prepirku...

pozdrav

bogi

boggy 21-11-2010 07:03 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 291632)
Daj, boggy brisi ovaj off-topic, ovako mozemo do sutra...

Obrisao... manite se malo kompjutera... izadjite napolje lepo je vreme...

pozdrav

bogi

boggy 21-11-2010 07:21 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 291624)
Ja sam "nekome" na "nekoj" temi rekao da lupeta jer mi se latentno podsmevao bez ikakvog razloga a i zaista je lupetao.Tako je to,uvek ima tih provokacija,sasvim je to normalno.

Psionic, Quake2
Ne treba vracati takve komentare "istom merom", odgovarati na provokacije "istom merom"... jer i nije nikakva "ista mera", trpi samo forum a ne doticna osoba kojoj je "ista mera" upucena...

Ako nemate (obojica) boljih argumenata... pametnije je ne pisati nista.

pozdrav

bogi

p.s. Sredicu thread kada budem imao vise volje... ima tu i akustike,... svacega
p.p.s. Da... zaboravih... niko vam ne brani da mislite da odredjena osoba lupeta najstrasnije :shock: ...
samo to nemojte pisati!!! :da: ;)

Zoki 22-11-2010 10:59 AM

Boggy

"Ideja je bila da se slozimo sa konstatacijom da su digitalne skretnice "najbolje", i ja se nisam mogao da slozim sa tim jer to nije apsolutno tacno.... i koliko vidim to je postao problem, sama ta cinjenica da se ne slazem... te sam odmah dobio i kvalifikacije... da ne ponavljam... i nije mi prvi put da naletim na clana foruma koji je naumio da izjavi nesto sa cim se moraju sloziti svi jer je odmah "u pravu"...

Takodje za konkretan odgovor je (barem) neophodno konkretno pitanje, a ja takvo ovde nisam dobio.

Konkretno pitanje bi moglo biti, koji tip skretnice koristiti u projektovanju zvucnika?
Odgovor je Linkwitz-Riley drugog i cetvrtog reda, akusticki odziv... iz mnogo razloga, da ne nabrajam... pri tom L-R tip filtra nije idealan, daleko od toga... ali ima dovoljno elemenata da bude apsolutno bolji metod od ostalih.

Ali za takvo pitanje treba imati vise znanja i vise se moras potruditi ... da barem dodjes do uzeg izbora necega (namerno kazem "izbor", mora biti poznavanje sire od laickog)..."

Boggy nisam ocekivao da se slozis da je digitalna skretnica najbolja nego
da kazes svoje misljenje (da digitalna skretnica je dobra zato i zato ili nije dobra zato i zato itd... ili pasivno je bolje zato i zato)

Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno???

Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,rekao si zbog akustickog odziva-cega? molim te malo pojasni ? Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije??
Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio??

Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni.
Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje.

U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje.

Sta se desava sa faznim pomerajima kod pasivne skretnice a sta kod aktivne?

Znam da puno pitam ali zar nije ovaj forum i zbog toga napravljen?

Pozdrav

boggy 22-11-2010 11:22 AM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291656)
............
Po tvom misljenju su podjednako dobre i aktivna i pasivna kada se urade kako treba da li je to tacno???

da
Quote:

Linkwitz-Riley ok zasto je ovaj tip skretnice bolji od recimo buter worth ili bessel i to drugog i cetvrto reda,

Zato sto se low pass i high pass filter proracunat na istu frekvenciju sabiraju TACNO u 1 (odnosno "flat response")

Quote:

rekao si zbog akustickog odziva-cega?

zvucnika
Quote:

molim te malo pojasni ?

Sta konkretno?
Quote:

Jasno mi je da kod L-R moze da se na preseku dobije ravniji odziv

Ne dobija se "ravniji" nego potpuno (teoretski) ravan... kod ostalih to nije slucaj. Takodje Linkwitz-Riley obezbedjuje pristojniju polarnu karakteristiku po vertikali.
Quote:

i da je pad 6db itd ali ja sam probao sva tri nacina i mislim da to sve zavisi od odziva drivera mesta secenja i same kutije??

koja tri nacina? Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva.
Quote:

Fazni pomeraji su takodje bitni kod skretnice to sam primetio ali ne umem da objasnim neznam tacno sta se tu desava, da li moze pomoc-objasnjenje ,ne samo smernica internet je veliki ja sam se tebi obratio??

Fazni pomeraji? Na sta mislis konkretno?
Quote:

Bolje rezultate sam dobio sa (buter worth treceg reda) nacinom secenja kod trosistemske kutije gde su faze (90 bass-0 srednjak-90 visoki) stepeni.
Mozda negde gresim voleo bi neki komentar jer stvarno mislim da moze bolje a voleo bih i da znam i zasto je bolje.

Ne znam sta si konkretno radio...
Quote:

U pravu si nemam znanja da sam odaberem nego sve sto sam mogao je da merim odziv kutije da slusam zvuk da probam -eksperimentisem i na osnovu toga donesem neke zakljucke mozda dobre mozda lose ali zato i pitam druge za misljenje.

Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle.
Quote:

............
Sve je isto.
Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici.
Quote:

Pozdrav

Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto.

pozdrav

bogi

diviner 22-11-2010 11:53 AM

Quote:

Pozdrav

Forum je kako mu samo ime kaze mjesto okupljanja, i diskutovanja oko nekih tema. To da li ce neko da objasni neki postupak, proces, ili ideju do koje je dosao svojim radom je samo njegova dobra volja, nikako obaveza, i to je tako bilo svuda i od vajkada...Naravno, ne potenciram da se ovdje traze neke tajne na nivou industrijske spijunaze, ali eto cisto da se zna :) ...

Quake, ako moze sa malo vise takta. Nebitno sada sto mislim da u nekim stvarima stvarno nisi u pravu, za neke i jesi (al to sad nije bitno, jer i ja ne moram biti u pravu), ali nastup ti je los, i u njemu je glavni problem, pa cu se u ovom slucaju jednim djelom sloziti sa psionicom. Dajte malo vise takta i drzite se teme.

Boggy ti sredi temu kasnije kako mislis da valja. Poz svima.

quake2 22-11-2010 12:33 PM

Divineru,lako cete resiti problem ako je samo moj nastup na ovom forumu los, posle toga nema daljih briga,procvetacete....Podseticu samo da nisam ja na ovoj temi taj koji je prouzrokovao takav ton diskusije,niti sam ja Psionic-a naterao da nam svima ukljucujuci i Boggy-ja objasnjava sta smo trebali da radimo i kako da se ponasamo.Moji postovi su posledica,a ne uzrok bilo cemu.Moje ponasanje je na kraju stavljeno pod lupu pa mi se prelistava svaki post i traze mi se mane???Imali smo konstatacije u poslednje vreme da su i moderatori imali i te kakvih "falinki" u ponasanju,kakve to sad veze ima sa ovom temom i ovom diskusijom? Jel treba ja sada Boggy-ja da vracam na temu u kojoj je napisao nesto sto nije trebao?Kako je "pametno" ponasati se na forumu a kako ne, je relativna stvar,sigurno ni pod kakvom pretnjom banom ili slicnom, necu ni nadalje dozvoliti da neko prema meni bude nekorektan.Postoje osecaji koji su u zivotu mnogo bitniji nego biti prisutan ovde.NISAM zapodenuo ovakvu diskusiju ovde i poslednji sam koga bi trebalo da upozoravas a ne prvi.Pozdrav

Zoki 22-11-2010 02:32 PM

Boggy

"Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva."

Ova izjava nije tacna ili je nedorecena!!
Kakva (BUT, L-R,Bessel) je skretnica kod dosta referentnih kutija??

Stvarno ne razumem pa digitalna skretnica moze da koristi L-R filter a moze i da pomera faze po zelji,sve tri vrste filtera se mogu koristiti kod digitalne skretnice bar na ovoj koju ja imam???Zasto kazes

"Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici."

Za FIR filtriranje nisam ni znao.Evo malo sam citao.
http://www.netrino.com/Embedded-Syst...ilters-FIR-IIR

"Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle."

Ti kazes Jedini nacin je merenje u anechoic - a da li moze negde van sobe na otvorenom?? U redu ,naj bolje je u anechoic prostoriji.

"Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto."

Ne ocekujem da iko ima obavezu da mi odgovori nego ocekujem da mu bude zadovoljstvo da prenese neko svoje iskustvo ili znanje.

Znaci govoris u ime svih clanovima foruma?? Ja na primer da to mogu ja bih napisao (sve za bolji zvuk). Stvarno nisam znao da je ovo neozbiljan forum:D.

boggy 22-11-2010 02:39 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 291661)
........

Boggy ti sredi temu kasnije kako mislis da valja. Poz svima.

Hocu, kad ulovim malo vremena.

Zoki, ako te zanima PRAVA i ozbiljna (aktivna) digitalna skretnica pogledaj pdf-ove na ovoj strani:
http://www.dolby.com/professional/pr...ive-sound.html
A ako te zanima nesto "specijalno" sto mogu samo (aktivne) DIGITALNE zvucnicke skretnice pogledaj ovaj dokument:
http://www.dolby.com/uploadedFiles/z...WhitePaper.pdf
i taj dokument je opet vezan za spomenuti Dolby Lake Processor.

Na zalost sprava se vise ne proizvodi! :(

pozdrav

bogi

boggy 22-11-2010 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291678)
Boggy

"Butterwoth i Bessel se obicno koriste samo za definisanje low end odziva."

Kakva (BUT, L-R,Bessel) je skretnica kod dosta referentnih kutija??

Odziv low end-a se tako formira, rekoh vec.
Za presecne frekvencije izazivaju nelinearnost u odzivu
Naravno niko ne brani da ti pravis kako god zelis.. pitao si me ja sam ti rekao sta (mislim da) je najbolje.
Jedino je L-R izmisljen SAMO za zvucnike, u nedostatku cega boljeg, Butterwoth i Bessel postoje odavno, pre zvucnika...
Ne mozes to nazvati netacnim... mislim... mozes da radis sta ti se prohte... kao sto vec radis....

Jedino imaj u vidu da moras pokazati mnogo sira znanja o nekoj temi da bi mogao da kvalifikujes neciju izjavu netacnom, odnosno, da bi iko tvoju tvrdnju ozbiljno razmatrao... ovako pokazujes (samo tvoje) jako visoko misljenje o samom sebi i svojim znanjima... a sagovornik gubi zelju da se smara sa tobom.
Quote:

Stvarno ne razumem pa digitalna skretnica moze da koristi L-R filter a moze i da pomera faze po zelji,sve tri vrste filtera se mogu koristiti kod digitalne skretnice bar na ovoj koju ja imam???Zasto kazes

da... omogucuje
Quote:

"Digitalna skretnica omogucuje FIR filtriranje, ali to je sasvim druga prica... nista spektakularno ne moze dati sto vec ne moze L-R... cak i ako faze budu dobre.. javi se problem u polarnoj karakteristici."

Digitalna skretnica to DODATNO omogucuje, jer je u digitalnom domenu to prakticnije i lakse uraditi nego u analognom, iako samo FIR filtriranje nema nikakve specijalne veze samo sa digitalnim sistemima... moze i analogno, ali je neprakticno.
Quote:

Za FIR filtriranje nisam ni znao.Evo malo sam citao.
http://www.netrino.com/Embedded-Syst...ilters-FIR-IIR

Eto... da je samo to...
Quote:

"Probao sam vise puta da dam ljudima koji fenomenalno cuju, da mi ekvilajzerom poravnaju odziv zvucnika koji NIJE ravan... iako su culi da nije ravan... nisu uspeli da podese filtre tamo gde stvarno jeste bio problem... tako da verujem da covek (cak ni producent profesionalac) ne moze na osnovu sluha da podesi neravan odziv zvucnika da bude ravan... odnosno da takvog ja jos nisam sreo. Jedini nacin je merenje u anechoic uslovima pa tek potom dizajn skretnice na osnovu merenja. Ne kazem da ne moze da se podesi zvucnik da "dobro" svira... na sluh.... nego da ne moze na sluh da se podesi da bude ravan kada se izmeri anechoic posle."

Ti kazes Jedini nacin je merenje u anechoic - a da li moze negde van sobe na otvorenom?? U redu ,naj bolje je u anechoic prostoriji.

moze napolju, anechoic room je zamena za slobodni prostor... da si pazljivije citao forum znao bi da sam to napisao barem tri puta
Quote:

"Napravljen je da se postavljaju pitanja, ali, imaj u vidu da pri tom niko nije u obavezi da ti odgovara... niti mora da trosi vreme na odgovaranje vise nego sto ima mogucnosti i volje. Sto vise postavis konkretno pitanje, lakse ces dobiti odgovor. Niko ovde nije spreman da pise detaljno uputstvo za dizajn zvucnicke skretnice... posto ni na mnogo ozbiljnijim mestima od ovog, takvog uputstva nema... sam zakljuci zasto."

Ne ocekujem da iko ima obavezu da mi odgovori nego ocekujem da mu bude zadovoljstvo da prenese neko svoje iskustvo ili znanje.

Zadovoljstvo!? Jbt... ti bas volis da uposljavas ljude oko sebe? :banghead:
EDIT:
Posao koji za tebe treba da se odradi nije ni lak ni jednostavan, mogu ti pomoci ako ti odradis 99% stvari i naucis dobro termine da bi me razumeo sta pricam... u suprotnom je obucavanje tebe bez ikakvog predznanja barem iz elektrotehnike ( a gde su elektronika, analogni filtri, digitalna obrada signala... i kojesta drugo), za mene rintanje, a rintanje nikome (normalnom) ne pricinjava zadovoljstvo

Quote:

Znaci govoris u ime svih clanovima foruma??

Da.
Quote:

Ja na primer da to mogu ja bih napisao

Niko ti ne brani.
Quote:

(sve za bolji zvuk).

Ozbiljna izjava... do sada si pokazao da ces najstrasnije da postavljas svakojaka pitanja, da provociras na razne nacine da ti se na njih odgovori ali da ti razumes... itd.
Quote:

Stvarno nisam znao da je ovo neozbiljan forum:D.

Neozbiljan je ako tebi licno ne zavrsava sav posao? Prvi si koji je tako nesto napisao... hvala na kvalifikaciji.
Koliko vidim, ti opet ocekujes da smo duzni da ti odgovaramo na pitanja.
Ponovicu jos jednom... ako ti ovde ljudi pomazu... onda radis ti a ne mi koji ti pomazemo.. Prema tome, sedi, procitaj, nauci sve sto nisi naucio do sada o zvucnicima i skretnicama, pa onda pitaj.

pozdrav

bogi

boggy 22-11-2010 04:20 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 291661)
Forum je kako mu samo ime kaze mjesto okupljanja, i diskutovanja oko nekih tema. To da li ce neko da objasni neki postupak, proces, ili ideju do koje je dosao svojim radom je samo njegova dobra volja, nikako obaveza, i to je tako bilo svuda i od vajkada...Naravno, ne potenciram da se ovdje traze neke tajne na nivou industrijske spijunaze, ali eto cisto da se zna :) ...
........

Hm... zamisli da te je neko pitao "kako da napravim moj PC racunar "sam", i da mi se na kraju MORA da svidi, ali da ne moram da ucim nista o tome, recimo ni sta su i kako rade PCI, USB, FW, XP... nego da fokus zadrzimo na mojoj velikoj zelji da imam odlican racunar, eto... ti mene naucis caskom kako se to radi i ja to "napravim""

Ako te konkretno neko pita za motherboard ovaj ili onaj.. odgovorices mu, zar ne? Vec si radio to... Memorijski cip ovaj ili onaj... itd...
Ali da bi te samo to neko pitao ... mora da predje 99% puta koga si i ti presao ("minuli rad" ne racunam)... eto .. to je poenta moje price.

Hocu reci... nikakve "tajne" nisu u pitanju ;)

pozdrav

bogi

analog 22-11-2010 10:31 PM

Boggy divim ti se na strpljenju! :thumbsup:

Zoki, ako ti ne predstavlja problem zamolio bih te da pi?e? sa manje uzvičnika i upitnika. Deluje vrlo nervozno :(

Quote:

Originally Posted by Zoki

Ako već napada? nekoga, onda obrazlo?i za?to se ne sla?e? sa time. I ja bih voleo da naučim ne?to novo.

Bitch 22-11-2010 10:51 PM

Zoki, iskuliraj.

Ne pisi boldovano (smatra se nervoznim), ne pisi toliko uzvicnika (deluje kao da se deres na nekog), i svaku tvoju recenicu koju smatras spornom, opravdaj nekim linkom kao sto Boggy radi.

Ocigledno je da ti znanje nije toliko temeljno kao Boggy-jevo, ali nema veze, nije ni meni kao ni vecini ovde, ali svi smo manje vise vaspitani i imamo neku internet-kulturu u komunikaciji na forumu.

Nista licno, ovo ti kazem samo u dobrobit dalje komunikacije na forumu i ucenja i iscitavanja korisnog materijala , umesto prepirki

pozZ :wink:

Arthur 22-11-2010 11:00 PM

I stvarno, bilo bi mudro ovu temu preimenovati ili prekrojiti muški, pošto prosečan gost foruma kad poželi neku info o tome koju vrstu monitora da kupi, a naiđe na ovo ovde... Uz dužno poštovanje izrečenim i objašnjenim stavkama vezanim za drugu temu, digitalnih skretnica in general ;)

Bitch 22-11-2010 11:31 PM

vozi :D

psionic 22-11-2010 11:49 PM

Opa, ukljucise se i ostali :) Da napravimo tabore - za i protiv :D

...A kako cemo se nazvati... mislim *MI* iz *OVOG* tabora :rotfl:

Bockie 22-11-2010 11:59 PM

A jel aktivni monitoring radi bolje sa Pro Tools-ima...?

:vitez:

psionic 23-11-2010 12:07 AM

A jel bolji Siemens ili Widex slusni aparat ? Ja imam ovog Widexa, al kao da me nesto ne sluzi na frekvencijama preko 1000Hz...

:rotfl:

voomighty 23-11-2010 02:45 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 291730)
I stvarno, bilo bi mudro ovu temu preimenovati ili prekrojiti mu?ki, po?to prosečan gost foruma kad po?eli neku info o tome koju vrstu monitora da kupi, a naiđe na ovo ovde... Uz du?no po?tovanje izrečenim i obja?njenim stavkama vezanim za drugu temu, digitalnih skretnica in general ;)

uz duzno postovanje, prosečan gost foruma ce pitati koji da uzme, Alesis MKII ili behringer truth.............
:D

Arthur 23-11-2010 02:46 AM

pa dobro, šta je tu je, i ako dobije odgovor na to, opet je forum štogođ korisno učinio jelda?

Zoki 23-11-2010 02:31 PM

Pozdrav svima

Nije mi bila namera da unosim nervozu i izvinjavam se svim clanovima foruma.Hteo sam da po mom misljenju dam doprinos svim ljubiteljima zvuka.

Pocecu iz pocetka.

Znaci moj prvobitni sistem(zvucnici scanspeak revelator serija tro sistemska,behringer pojacalo A500-sredjen cd PRIMARE 21) je bio pasivan.
Zvuk je bio dosta zatvoren bez najfinijh detalja dok je bas bio katastrofalno los bez definicije,nisam mogao da verujem da scanspeak moze samo toliko.
Tako da sam napravim bas aktivno(analogno)-(dva behringera A500 PRIMARE 21 i scanspeak driveri) a visokotonac i srednjak su ostali potpuno pasivni.Poboljsanje je bilo veoma cujno,bas je bio puno definisaniji,cvrsci.

I na kraju sve aktivno (dcx 2496,A500 tri komada i PC kao izvor zvuka- SPDIF out).Poboljsanje je neverovatno puno bolja stereo slika,bolja definicaj itd.. treba cuti i probati.

Pasivna skretnica

-Koliko god je dobro napravili nuzno je zlo.
-Audio signal (velike snage)prolazi kroz reaktivne komponente(spulna,kondenzator),kao sto znamo reaktivne komponente unose kako slabljenje tako i fazne pomeraje napona u odnosu na struju(na slici)

-Svaka od ovih komponenti osim glavnih velicina kapaciteta i induktivnosti poseduje i unutrasnju otpornost i faktore gubitka na razlicitim frkvencijama(nije linearno).
Koliko god kvalitetno napravljena pasivna skretnica ne mogu se izbeci ove anomalije.

Veliki problem je sto se sa pasivnom skretnicom vrsi korekcija i filtriranje na mestu gde je snaga audio signala najveca,na potrosacu tj zvucniku.Tako da ogromna kolicina energije prosledjena iz pojacala nestane u pasivnoj skretnici(pretvori se u toplotu )-obara efikasnost zvucnika.
Kao rezultat dobijamo prilicno ne efikasan sistem cak i ako on sadrzi vrhuske komponente.

Aktivan sistem nije novost izmisljen je sredinom proslog veka ali je zbog komplikovanije strukture (vise pojacala,kablova,aktivna skretnica kao komponenta itd..)izbegavan.I samim tim nije pogodan za masovnu upotrebu.
Takodje ne znaci da su zvucnici sa kvalitetnim pasivnim skretnicama losi vec samo da ce aktivan sistem uvek dati bolje rezultate.Prijatel koji me usmerio ka aktivnom sistemu se i dalje bavi proizvodnjmo pasivnih skretnice.

Znaci kod aktivnog sistema ne postoji nikakva komponenta izmedju pojacal
i zvucnika (pojacan audio signal nema prepreka)-samo kabal.
Da ne govorim o damping faktoru koji je u ovoj prilici jednak damping faktoru pojacala.

Naravucenije
Ko hoce da cuje maksimalne mogucnosti svojih zvucnika neka ih veze na aktivan sistem,pa neka sam cuje razliku.

boggy 23-11-2010 03:24 PM

Behringer A500 na scanspeak revelatore? To je na nivou skrnavljenja doticnih drajvera.

Trebao si da probas nesto od ovoga dole pre nego sto si se upustio u avanturu... i zvucalo bi ti bolje nego sada sa tvojom aktivnom digitalnom skalamerijom ali na pasivnoj skretnici:

Bryston 3BSST:
http://www.4audio.rs/upload/product/...N_3bsstban.jpg
Chord SPM650:
http://www.chordelectronics.co.uk/db...BLK%281%29.jpg

Po ceni si im se priblizio, sa svim pojacalima, digitalnom skretnicom i njenim modifikacijama.

Pojacala koja koristis su napravljena za ljude koji nemaju para i treba im bilo sta da im tera zvucnike, kostaju jeftinije od kutije u kojoj se nalaze.
Ako si dobio promenu na bolje sa aktivnom digitalnom skretnicom onda su jedini razlog problematicna pojacala koja bolje sviraju kada ih manje opterecujes... sto je besmisleno, pojacalo mora da bude konstruisano da izdrzi probleme sa impedansama inace ne valja pojacalo.(tacka) Prica o Dynaudio M2 (skup, pasivan, profesionalni monitor) ima taj problem i samo nekoliko pojacala na svetu mogu da ga gone a da se ne zapale, i to je sasvim ok.

Ovako imas sistem koji je sastavljen od mediokritetskih pojacala sa digitalnom aktivnom skretnicom koja tebi svira bolje nego samo sa JEDNIM takvim pojacalom.. Pa se presaberi da li sada imas tri puta snaznije pojacalo vezano za zvucnik? odgovor je "DA!" Da li ta sirota pojacala rade rasterecenije... odgovor je takodje "DA!"... kakve to veze ima sa digitalnom analognom i pasivnom skretnicom ... odgovor je "NIKAKVE!"
Sve sto si naveo kao problem prilikom slusanja svojih pasivnih zvucnika sa Behringer A500 smo i mi imali kao problem dok smo nase zvucnike vezivali na kojekakva skrnava pojacala cisto da probamo... to sto si uradio na sadasnji nacin smo i mi sredili jednom kada smo napravili nasu prvu digitalnu skretnicu na bazi PC procesora (native, pod linuxom) i to je zvucalo sjajno iako su pojacala bila polovna Yamaha pojacala sa rekapiranim napajanjima.... sve je bilo proba i to je super sviralo... ali ... jedno mocno i vrhunsko pojacalo + pasivna skretnica sve to prevazilazi za nekoliko duzina.

Ako ti je argument da je ovo sto sada imas jeftinije, a tebi odgovara, onda budi jasan da je TEBI tako bolje, i ne savetuj drugima jer ne dele svi tvoje estetske kriterijume... i mozda ima ljudi koji bi dali malo vise od tvog "sve" za JOS bolji zvuk.

pozdrav

bogi

boggy 23-11-2010 04:10 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 291722)
Boggy divim ti se na strpljenju! :thumbsup:

Hvala... ali... bolje da ne lajem... :)
Quote:

Originally Posted by analog (Post 291722)
Ako već napadaš nekoga, onda obrazloži zašto se ne slažeš sa time. I ja bih voleo da naučim nešto novo.

Evo za "tebe" kad pristojno pitas :D
Sto se tice skretnica i tipova filtara sve je opisano u Rane Note "BESSEL FILTER CROSSOVER" ali to mnogima nece biti lako stivo za citanje.
Friedrich Wilhelm Bessel (1784-1846):

nisam nasao sliku Stephena Butterwotha (1885–1958)

To sto ima na netu da se prave zvucnici sa ovakvim ili onakvim filtrima koji nisu namenjeni za to je najvise zbog skretanja paznje na sebe i "otkrivanja Amerike".
Bessel i Butterworth filtri postoje mnogo pre Linkwitz-Riley, i dugo su zvucnici tako pravljeni dok 1978. Siegfried Linkwitz (desno) i Russ Rilley (levo) (dole na slici) nisu opisali sasvim nov filter cija je karakteristika da se HP i LP na istoj frekvenciji sabiraju tacno u "ravno" i 1 (0dB). Uradili su nesto sto je mnoge mrzelo da urade, jer se niko nije zeleo da bavi flitrima za zvucnike. Tako da L-R ostaje nesto najbolje sto je ljudski um izmislio za zvucnike i nije izmisljen bez razloga. Sve ostalo su marketinske baljezgarije, da bi njihov zvucnik bio bolje prodavan jerbo ima SPECIJALNU skretnicu koju niko ne koristi... bez ulaska u diskusiju zasto je ne koristi... ista je prica i sa skretnicama niskog reda na tweeteru gde jos uvek nema ni jednog tweetera koji ce uspeti da ne izoblicava znacajno zato sto nema dovljno slabljenje van svog opsega rada, i jasno je da ce takav zvucnik zvucati drugacije... generisati tzv. "false" details zbog pojacane kolicine harmonika ispod 2kHz te ce nekome to drugacije da zvuci bolje. Tesko je prodati zvucnik i proizvodjaci se moraju spremiti na sve da u nedostatku ideja, pretresaju stare ideje (cak proglasavanjem prastarih Philipsovih patenata kao "svog" izuma) ne bi li skrenuli paznju na sebe. Izvuci iz svega toga "zrno" istine nije ni malo lako.

Dotle su teoretske neravnine zanemarivane, a sada se vade iz naftalina zbog razlicitih faznih karakteristika na koje nismo preterano osetljivi, koliko na amplitudske neravnine. Pored toga L-R ima pristojnu polarnu karakteristiku zracenja po vertikali koja je druga po znacaju iza frekventne karateristike jer snazno definise karakter i boju refleksija koje cemo cuti u sobi, kao i promene frekventnog odziva kada menjamo visinu zvucnika.. ili mi ustajemo ili sedamo.

postoji jos jedna koja se sabira "tacno u 1" i to je skretnica koju je skoro izmislio Sten Duelund (danski matematicar), na zalost, neposredno pred smrt... pa su drugi dovrsili njegov rad.... sada smo u fazi da probamo i takvu skretnicu ... i polarni problemi su izrazeniji... samo nam treba nesto vise ljudi da sastavimo pristojnu statistiku.... svi su u nekim guzvama.... pa to ide puzevim tempom.... nema puno prostora za R&D.

Sten Duelund (1943-2005):

pozdrav

bogi

Zoki 23-11-2010 06:56 PM

Boggy

Citajuci tvoju poslednju izjavu mogu samo da zakljucim da si ti jedan od onih koji cuju kako bolje svira 10000 evra od 5000 evra ili bolje svira 35kilograma od 25 kg a neslusaju sta zaista dolazi do uveta.Potvrdjujes moju predhodu izjavu koja glasi ko o cemu Boggy o cenama.
Cinjenica je da Behringer A500 nije "najbolje pojacalo na svetu"vec je to uredjaj koji ima vrlo ozbiljnu konstrukciju poznatu kao capacitive coupled amp,
gde su ispostovana naj kriticnija mesta vrlo pristojnim komponentama.Kada se na nekim drugim pozicijama izvrse mala"friziranja"dobija se vrlo respektabilno pojacalo izuzetne linearnosti(provereno izmereno) i vrlo pristojne snage za zatvorene prostore(2x 220w cistog sinusa na 4ohma).

Ovo ne znaci da ja patim za citavom paletom Behringer proizvoda,vec da su im se u moru koje kakvih proizvoda potkrali neki koji su pravi dijamant za brusenje.

Tvoja tvrdnja da bi pojacalo koje si mi poslao na slici kao dobar primer zvucalo bolje sa pasivnom skretnicom u mojim kutijama nego aktivan sistem sada,apsolutno pada u vodu.

Ovo ne pricam napamet vec iz prakticnog iskustva gde su razni prijatelji donosili svoja petocifreno placena pojacala koja smo vezivali na moje kutije,
ali je rezultat bio manje vise daleko od onoga sto je sad slucaj.

Naravucenije:
Poenta price je u tome da ako uzmes
Bryston 3BSST koji meni preporucujes i vezes ga na vrhunske kutije sa pasivnim skretnicama,a zatim uzmes tri takva pojacala i aktivnu skretnicu i vezes ih direktnoi na drivere iste te kutije bez pasivne skretnice,videces velicinu i moc cuda koje ce da se desi.

Drugarski pozdrav
Zoki

boggy 23-11-2010 07:26 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291824)
Boggy

Citajuci tvoju poslednju izjavu mogu samo da zakljucim da si ti jedan od onih koji cuju kako bolje svira 10000 evra od 5000 evra ili bolje svira 35kilograma od 25 kg a neslusaju sta zaista dolazi do uveta.

Predrasuda!
Dovoljno je 5.5 kilograma ili bolje 12.5kg da bi zasviralo "za sve pare"... ali necemo o tome.
Takodje dovoljno je 750EUR ili bolje 1500EUR da bi zasviralo "za sve pare" ali necemo ni o tome!
Takodje ni Chord ni Bryston nisu toliko teski niti toliko skupi... ne preteruj sa svojim deklaracijama i pre toga proveri podatke.
Ako su ti samo pare problem!
Quote:

Potvrdjujes moju predhodu izjavu koja glasi ko o cemu Boggy o cenama.
Cinjenica je da Behringer A500 nije "najbolje pojacalo na svetu"vec je to uredjaj koji ima vrlo ozbiljnu konstrukciju poznatu kao capacitive coupled amp,

Sta podrazumevas pod "capacitive coupled amp", molim te razjasni jer "buzz words" ne volim. Ako je ono sto ja mislim da jeste, to sam pravio kad sam imao 10godina i tek na fakultetu sam saznao zasto to ne valja... teras me da nagadjam sta si hteo da kazes... molim te navedi reference odkle izvlacis termine. Capacitive coupled je sirok pojam i nema nikakve specijalne veze samo sa pojacalima osim ovog sto sam radio kao klinac.
Quote:

gde su ispostovana naj kriticnija mesta vrlo pristojnim komponentama.Kada se na nekim drugim pozicijama izvrse mala"friziranja"dobija se vrlo respektabilno pojacalo izuzetne linearnosti(provereno izmereno) i vrlo pristojne snage za zatvorene prostore(2x 220w cistog sinusa na 4ohma).

Daleko od toga da je frekventna karakteristika i sirova snaga najbitnija kod pojacavaca i nije potrebno neko preterano znanje niti iskustvo da bi se tako nesto napravilo... tako da sve sto si naveo nije me fasciniralo.. a pogotovo NIJE preduslov transparentnog i fascinantnog zvuka.
Quote:

Ovo ne znaci da ja patim za citavom paletom Behringer proizvoda,vec da su im se u moru koje kakvih proizvoda potkrali neki koji su pravi dijamant za brusenje.

Jako malo ima pristojnih proizvoda ali nijedan nije u klasi Scan Speak Revelator drajvera koji sami (bez kabineta) kostaju vise nego ceo tvoj pojacavacki sistem... ako je to tebi normalno... vec sam rekao ranije... ne zelim da te ubedjujem da to TEBI ne valja... jedino se bunim da to savetujes drugima jer nisi morao preterivati sa Revelator serijom mogao si koristiti i Peerless exclusive...
Quote:

Tvoja tvrdnja da bi pojacalo koje si mi poslao na slici kao dobar primer zvucalo bolje sa pasivnom skretnicom u mojim kutijama nego aktivan sistem sada,apsolutno pada u vodu.

na osnovu kojih argumenata?
Moje iskustvo je da cak i Yamahu NS10 (mali de facto studijski monitor) vlasnik ne moze da prepozna kada se nakaci na Bryston 3BSST, a dotle je gonjena Alesisom RAxxx ili tim tvojim behringerom.
Da ne nabrajam dalje.
Quote:

Ovo ne pricam napamet vec iz prakticnog iskustva gde su razni prijatelji donosili svoja petocifreno placena pojacala koja smo vezivali na moje kutije,
ali je rezultat bio manje vise daleko od onoga sto je sad slucaj.

Ja sam ti naveo dva pojacala koji ne kostaju petocifreno... dva posebna pojacala... (mani me petocifrenih pojacala)
Quote:

Naravucenije:
Poenta price je u tome da ako uzmes Bryston 3BSST koji meni preporucujes i vezes ga na vrhunske kutije sa pasivnim skretnicama,a zatim uzmes tri takva pojacala i aktivnu skretnicu i vezes ih direktnoi na drivere iste te kutije bez pasivne skretnice,videces velicinu i moc cuda koje ce da se desi.

Dobices tri puta skuplje troskove za pojacalo i samim tim neko poboljsanje... koje je srazmerno ceni... ali NE SPEKTAKL koji prevazilazi cenu troskova mnogo puta. Postoje PMC zvucnici koji se vezuju u bi-amp modu... razlike se osecaju, pasivne su skretnice i to je to... ali nema spektakla... odnosno... kad si sa kvalitetnim pojacalima u prici.. manje su razlike jer je sve to dobro, ali i skuplje... tako da niko ne prica o spektaklu jer zna koliko ga je to kostalo.

Kod low-end opreme razlike koje si primetio su nekad fascinantne, ali relativne! Pri tom ne mozes da ocekujes na koju stranu ce da odu a i dalje nikako ne mogu da se uporede sa kvalitetnijom opremom.

pozdrav

bogi

Zoki 23-11-2010 08:06 PM

Boggy

Odgovor ce biti sutra.:wink:
Hocu malo da slusam muziku.

Pozdrav
Zoki

psionic 24-11-2010 07:23 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 291826)
Sta podrazumevas pod "capacitive coupled amp", molim te razjasni jer "buzz words" ne volim. Ako je ono sto ja mislim da jeste, to sam pravio kad sam imao 10godina i tek na fakultetu sam saznao zasto to ne valja... teras me da nagadjam sta si hteo da kazes... molim te navedi reference odkle izvlacis termine. Capacitive coupled je sirok pojam i nema nikakve specijalne veze samo sa pojacalima osim ovog sto sam radio kao klinac.

Da nije to - ono - keramicki kondenzator na masu sa napajanja u blizini opampa, ili pojacavackog chipa ? Ako jeste, to ume da dodatno potstakne samooscilovanje, koje ti neces cuti, ali ce komponente u pojacalu itekako - cuti...
BTW, ne volim pojacavace sa chipom kao glavnim pojacavackim elementom... Bili oni Behringer ili ne...

A sada jedno ON TOPIC pitanje...

Sta je zapravo aktivna kutija ? Ja sam vec pisao da je to kada je u zvucnu kutiju ugradjen ceo pojacivac, sa sve skretnicama i sl, dok je pasivna kutija - samo zvucna kutija (sa zvucnicima) i skretnica - obicno pasivna - non powered - sto bi rekli braca englezi ?

Pitam jer me i dalje zbunjuje izjava da je Zoki probao istu postavku i sa aktivnim i sa pasivnim zvucnicima... Mislim, da li je pasivni zvucnik postao aktivni samo zato jer je izvadjena pasivna skretnica sa njega i prikljucen na pojacalo koje ide preko aktivne ?

Hteo bih neko preciznije objasnjenje terminologije, sta je sta, ako je neko voljan...

Zoki 24-11-2010 09:27 AM

psionic

Mozda ce ovo pomoci.
http://www.youtube.com/watch?v=oVSfI5WAQeI

psionic 24-11-2010 06:20 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 291859)
psionic

Mozda ce ovo pomoci.
http://www.youtube.com/watch?v=oVSfI5WAQeI

Ma shvatio sam otprilike da si to uradio sto je prikazano na spotu. Samo se pitam da li je ispravno takve kutije proglasiti aktivnim kutijama. Mislim, po meni to je i dalje pasivna kutija, koja je sada vezana na 3 pojacala preko aktivne - digitalne skretnice... Pasivna - jer ne moze da radi sama za sebe... bez aktivnih komponenti u sebi... Ma ionako je u pitanju glupava terminologija.

All times are GMT +1. The time now is 11:27 PM.