Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Grupa-Kompresor? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11390)

Oggy 21-05-2005 11:36 PM

Koristim ja, ali selektivno. Sa svime mozes da uradis posao, ako znas sta hoces i znas da upotrebis, ovo sto Max prica su finese, koje stoje, ali u pro sferi.

SandRob 22-05-2005 12:14 AM

ja frekfencije najvise ukidan sa eq-om sto ga nuendo ima na kanalu. kad mi bas treba razjebat neki bass ili slicno i treba mi vise bandova 'ukinut', onda koristin ultrafunk sonitus. ne tvrdin da su oni najbolji, ali kod mene je to cisto stvar navike. elementalov eq san jedan put prova i bi san odusevljen kako su pametno namistili kontrole, ali ga nikad vise nisan koristi... opet zbog navike. :oops:

bdv: u zadnje vrime mi se sve manje da isprobavat novi software. iman neke konbinacije i njih koristin.

od uada koristin kompresore (sva 3), a od native kompresora, koristin samo sonalksis comp i to u masteringu.

od eq-a najvise koristin pultec, a u masteringu precision eq (oba od uada) i ko sto san vec napisa, cesto koristin onaj nuendov po kanalu za hi i low pass i opcenito za rezanje.

limitere: uad precission limiter i timeworks mastering comp.

multibandove skoro nikad ne koristin. mislin da trenutno neman instaliran nijedan.

a taj tc je meni uvik bi ljigav. oni kompresori od powercorea su mi uzasni, a tc native narocito. tc native reverbi su mi isto malo bezveze.

waves sve manje koristin. nekad su bili odlicni, ali stagniraju, pa ih je konkurencija lagano prisisala. mislin da od wavesa koristin samo onaj doubler (on mi je kul) i onaj ir1.

od reverba koristin inpulse, uadov novi plate, ona oba od tc powercorea i timeworksov plate za pulsar i masterverb pro isto za pulsar.
od native reverba san nekad puno koristi spinaudio roomverb m1 i ultrafunk sonitus, ali u zadnje vrime ne posezen bas za njima.

delaye - koji mi dodju podruku (oni mi nisu napeti), osim ona dva lexicona od psp-a koji su posebni.

modulacijeske efekte puno ne koristin. oni steinbergovi su mi ok. a najboji su mi kjaerhusovi.

milosjeftic 22-05-2005 01:03 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
a taj tc je meni uvik bi ljigav. oni kompresori od powercorea su mi uzasni, a tc native narocito. tc native reverbi su mi isto malo bezveze.

Ne znam da li govorim o istoj stvari posto nemam Poco .
Mislio sam na obican compressor DeEsser iz TC Native bundle 3.1 . U odnosu na ostatak paka stvarno solidan alat . Sta mu zameras ?

Da li si probao novi Wave Arts 4.8 verziju ? MasterVerb se popravio .

OFF 22-05-2005 02:04 AM

Meni se svidja TLaudio EQ, jako je blag, muzikalan, a moze se dobiti i fina saturacija podesavanjem in-out

Koristi li ga neko (ko nema Uad-a)?

MilTon 22-05-2005 07:33 AM

Off, slazem se, dobar je stari TL!
Secam se kad su se pojavili TC Native efekti. Ja sam tada jos radio na Triple Dat-u, i taj reverb je bio revolucija! Onda sam eksportovao audio fajlove, pa u Wave Lab, pa doziranje u %, pa natrag u Triple Dat. Koji je to bio horor. Ali rezultati su bili odlicni, zahvaljujuci Triple Datu koji je sabirao kanale savrseno!
Od tada je proslo mnogo godina, a TC Native je ostao isti, daleko iza konkurencije... koja je mnooogo napredovala. TC Native efekti, dakle, tanki, digitalno hladni, amaterski.
Kao i Sandro, preferiram Uad kompresore, Sonalksis ne koristim, iskljucivo zbog navike, ponekad upotrebim Waves RVox. Pulsarov Vinco takodje ume da bude od koristi, kao i njegov Graphic EQ. Od EQ, favoriti su mi redom Hydratone, Pultec, Sony Oxford, UAD Precision EQ, TL Audio. Mozda sam nesto i zaboravio, posto koristim dosta toga. Precision Limiter je OK, ali ja po navici koristim kombinaciju Pulsar Optimaster, pa Sony Inflator. Inflator mi se u praksi najbolje pokazao kao dizac RMS-a i uopste kao limiter. Uf, sta sam se raspisao... Ali sto bi rekao Lane, mozda ce nekom da koristi. Uglavnom, ne steti...

fipke 22-05-2005 09:33 AM

uuu TLAudio mamara

milosjeftic 24-05-2005 08:41 PM

Imam ga instaliranog , ali nemam ideju kako bih ga upotrebio ...

Max 25-05-2005 08:27 AM

Nadjes frekvenciju koju hoces da dignes / spustis ...... uzmes misa , i onda pokretima levo ili desno , pazljivo slusajuci pokusas da odredjenu frekvenciju podignes / spustis na zeljeni nivo ...... :wink:

Pozdrav

Mogli 25-05-2005 09:24 AM

Quote:

Originally Posted by MilTon
TC Native je ostao isti, daleko iza konkurencije... koja je mnooogo napredovala. TC Native efekti, dakle, tanki, digitalno hladni, amaterski.

Slozio bih se sa ovim misljenjem. Za spustanje frekfencija ja koristim stari Steinbergov Q-metric, eto iz navike. Rekao bih da je sve i jedan Sonalksis prefinjen.

Dushan_S 25-05-2005 04:12 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Nadjes frekvenciju koju hoces da dignes / spustis ...... uzmes misa , i onda pokretima levo ili desno , pazljivo slusajuci pokusas da odredjenu frekvenciju podignes / spustis na zeljeni nivo ...... :wink:

Pozdrav

:lol: :lol: :lol:
Nisam mnogo kafe prosuo po tastaturi, ali zamalo, dobro sam pro?ao :lol:

lesha 26-05-2005 12:54 AM

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

OFF 26-05-2005 01:15 AM

A sta je to 'frekvencija'? :roll:

Eon 26-05-2005 08:21 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
A sta je to 'frekvencija'? :roll:

E OFF otkad si postao crnac postavljas neprimerena pitanja :lol:

Nije diskriminacija :!: :D 8)

OFF 26-05-2005 02:14 PM

Kakva diskriminacija :?:
Ja, bre, bas zavidim pojedinim :wink:

Eon 26-05-2005 02:20 PM

Mislim rasna, crna ruka, bela ruka... :)

Ali bas smo off topic :!:

OFF 26-05-2005 02:27 PM

Evo, vracamo se na temu:
@Max i ostali
Sta bi u principu valjalo koristiti za 'dodavanje energije' nekim teshkim dist gitarama na grupi? Vidjao sam tu i neku extremniju upotrebu limitera - L2 npr,mada.....

Eon 26-05-2005 02:31 PM

Ja sam samo za limitere kada mi treba tezine.

Imam i ja jedno pitanje, kako pulsarovi efekti prolaze kraj svih ovih VST-a?

Dushan_S 26-05-2005 03:10 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Evo, vracamo se na temu:
@Max i ostali
Sta bi u principu valjalo koristiti za 'dodavanje energije' nekim teshkim dist gitarama na grupi? Vidjao sam tu i neku extremniju upotrebu limitera - L2 npr,mada.....

Pa mo?e da ti se desi kontra stvar, da ubije? potpuno definiciju gitara, jer su gitare pod te?kim dist-om i onako jako kompresovane same po sebi, jel. Kad jo? stavi? neki kompresor dobi?e? foru da ti gitare zvu?e kao neki masivan tepih sa distorzijom koji nema apsolutno nikakvu dinamiku, ?to dodu?a ima tako?e svoju foru i primenu, ali to ?e ti se ionako desiti jer su te gitare obi?no same sa strane pa tokom stiskanja u masteringu ionako dolazi do limitovanja i pumpanja istih. Za dodoavanje energije dist gitarama, snimi jo? jedan par dist gitara :) AKo ho?e? definiciju, ono, da bude d? d? , snimi jo? jedan par koji je sa malo distorzije ali ima jako jasan attack. Ako ?eli? ludilo, snimi neke fuzz gitare i tako?e ih stavi sa strane, naravno sviraju istu deonicu kao i prvi par. Mo?e? i da snimi? jednu sirovu gitaru u sredinu, ako ti gitare i bas sviraju istu deonicu, ali da je po karakteru druga?ija od ovih sa strane i da prati bas, tako da se slepi sa njim, i zatim je EQ-om pa?ljivo ise?e? da se skloni sa puta vokalu i dobo?u.
Moje iskustvo ?to se ti?e kompresovanja dist gitara je da to mo?e da bude impozantno kada ih slu?a? same po sebi, ali u kontestu miksa cele pesme vi?e smeta nego koristi. Naravno, mo?da neko drugi ima druga?ije iskustvo :)

Sleepgolfer 26-05-2005 03:26 PM

Quote:

Originally Posted by MilTon
Zid, evo male cake, LA fazon za drum kompresiju:
Napravis grupu, recimo DRUMS i insertujes kompresor. Nabudzis ga maksimalno da pumpa, da stegne... Na kanalima sa elementima bubnja doziras sendove na grupu DRUMS, odnosno mesas dry signal pojedinacnih elemenata sa nabudzenim iskompresovanim iz grupe. Ovime postizes onaj profi - veliki zvuk drum sekcije. Elementi postaju veci i izrazajniji, na potpuno drugaciji (prirodniji) nacin od obicne ekvalizacije. Probaj, rezultati su izuzetni.

ja probao ovo i dobio flanging...not good

Dushan_S 26-05-2005 05:00 PM

Probaj sa nekim drugim kompresorom, za slu?aj da se eventualno radi o nekom koji ima latenciju a ne prijavljuje je host-u sasvim ta?no. Koji sekvencer koristi?? Mogu?e je da nema? PDC na grupi (Ableton recimo ako se ne varam), pa ti kasni signal sa send-a u odnosu na kanale pa zbog toga?

MD 26-05-2005 09:11 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Evo, vracamo se na temu:
@Max i ostali

Za masu mo?e? dodati sonic maximiser za malo puno?e.
Neki govore protiv kompresora, mo?da ako snima? sa kompresorom, ja ga stavljam poslije zbog sustaina i snage uvijek...ne smije? pretjerati.
Stavi neki warmer, ili simulaciju lampa ako radi? softverski, to ja radim, daje masniji sound koji bolje le?i miksu.

Ali najosnovnije, ako ?eli? stvarno masne gitare, treba? ih poduplati, zna?i snimiti i 5 puta ako treba svaku.
TO JE INA?E PRAKSA U VE?INI METAL URADAKA.

Probaj sa 7 ?ica ako mo?e?.
Za to bi ti trebao dobar sound, da ne dupla? lo? sound, a i velika preciznost u sviranju da ponovi? isto 5 puta.
L2 izbjegavam u i?emu, previ?e farba zvuk.

Previ?e drivea dosta gu?i zvuk i na kraju ispadne jako lo?e, pa probaj to dr?ati umjereno, STVARNA SNAGA JE SAMO U RUKAMA, manji drive ti daje izra?ajnost ve?u, bolje izno?enje emocija, mo?e? kombinirati.
?TO JE NAJVA?NIJE po meni, za dobro snimljene gitare treba znati i dobro svirati, a ve?ina gitarskog zvuka po?iva i u dobrom basu, BAS im daje tu puno?u..

. :wink:

Po meni, u ekstremnijim stilovima, istrzavanju i udarcu gitare dosta doprinosi i poklapanje sa bas bubnjem ili nogom.
Poslu?aj novi Within temptation, vrhunski zvuk, pra?ki orkestar koriste, na suho gitare zvu?e GORE no amplitube, ali u miksu...jebeno.
Sam imam iskustva da gitare koje zvu?e nasamo odlicno, u miksu zvu?e jako lo?e, a one koje zvu?e lo?e nasamo,savr?eno le?e u miksu.

Ali ovo je sve moj subjektivan stav( ?to bi rekao Milo? J.) :D

zvincic 26-05-2005 10:20 PM

Quote:

Originally Posted by MD
L2 izbjegavam u i?emu, previ?e farba zvuk.

ne znam sto pojedinci imaju protiv L2 :)

naravno da farba zvuk - AKO SE PRETJERA.

no ja npr. sa njim izvucem kick da bude onako lijepo masan i zaokruzen...a da nije zakopan u miksu.

a volim ga cesto staviti i na bas gitaru...

umjerenost je kljucna rijec

Max 26-05-2005 11:48 PM

Quote:

ja probao ovo i dobio flanging...not good
Nesto ne radis ako treba , ili ti program nema izracunavanje latencije po rupama

Quote:

Probaj sa nekim drugim kompresorom, za slu?aj da se eventualno radi o nekom koji ima latenciju a ne prijavljuje je host-u sasvim ta?no. Koji sekvencer koristi?? Mogu?e je da nema? PDC na grupi (Ableton recimo ako se ne varam), pa ti kasni signal sa send-a u odnosu na kanale pa zbog toga?
Bice da je to .......

Quote:

ne znam sto pojedinci imaju protiv L2
naravno da farba zvuk - AKO SE PRETJERA.
no ja npr. sa njim izvucem kick da bude onako lijepo masan i zaokruzen...a da nije zakopan u miksu.
a volim ga cesto staviti i na bas gitaru...
Pa na kraju dobro radis ..... zato sot L2 izoblicuje na taj nacin sto pojacava ali i zamuti baseve .....ali ti ih za to i upotrebljavas ,,,,,, ali probaj da celu matricu limitujes sa L2 pa onda sa Timeworksom ...pa ces cuti kolika je razlika ........

Pozdrav

OFF 27-05-2005 04:50 AM

Od kad sam instalirao timeworks, na L2 sam i zaboravio, stvarno je razlika

milosjeftic 27-05-2005 07:04 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Od kad sam instalirao timeworks, na L2 sam i zaboravio, stvarno je razlika

Timeworks je ubedljivo najbolji limiter . I ostali proizvodi su mu odli?ni .

zvincic 27-05-2005 08:48 AM

Quote:

Originally Posted by Max
Pa na kraju dobro radis ..... zato sot L2 izoblicuje na taj nacin sto pojacava ali i zamuti baseve .....ali ti ih za to i upotrebljavas ,,,,,,

hm, vidis, da....istina :lol:

Quote:

ali probaj da celu matricu limitujes sa L2 pa onda sa Timeworksom ...pa ces cuti kolika je razlika ........
igrao sam se i sa timeworksom....i uvijek mi zvuci nekako pretvrdo.

vjerovatno je to do mog neznanja koristenja istog :oops:

milosjeftic 27-05-2005 09:16 AM

Koliko limitira? ?

zvincic 27-05-2005 10:42 AM

Quote:

Originally Posted by milosjeftic
Koliko limitira? ?

ne puno...ovisi o miksu ali krajnji rezultat je obicno -14 do -12 rms.

ako se trazi, idem i vise....ali nikad povise -10 (IMHO i to je vec unisteno).

Max 27-05-2005 10:59 AM

Dobar ti je utisak ..... tvrd .... ali to se postize kvalitetnom kompresijom ..... uostalom manje vize svi za tome jure .....

Za mekse materijale .... UAD PL .....

Ali ja volim da mi se pojaca mix dobije na agresivnosti ali ne promeni tesko stecena ravnoteza na basevima ...... sto je i odlika dobre produkcije ......

Pozdrav

Sleepgolfer 27-05-2005 12:09 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S

FL Studio i Blue Tubes kompresor...

OFF 27-05-2005 12:39 PM

Mogu li se te Blue Tubes simulacije UREIa,meriti sa UADom?

Dushan_S 27-05-2005 12:51 PM

Quote:

Probaj sa Fruity kompresorom da li ti se isto de?ava, ?isto testa radi.
Koliko vidim u Nuendu u tabeli sa vst-ima, oba kompresora BT ne bi trebalo da imaju ikakav delay, ali mo?da je to do FL-a, ne znam. Ja mislim da FL nema kompenzaciju za latenciju kad mu ?alje? signal na grupu (tj FX, kako je ve?, nit ga imam instaliranog nit ga ?esto koristim)

A za Blue Tubes i UAD... Pa ne stoje oni ba? rame uz rame... :)
Ali imaju lepo grafi?ko re?enje, lampe rade na njima punom snagom i tako to, lep?e ti je odmah kad ih stavi?. :lol:
Mislim da je bila neka tema i ovde o njima...

OFF 27-05-2005 01:07 PM

Ma znam, ali kad nema UADa... :oops: :oops: :oops:

Sleepgolfer 27-05-2005 05:14 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Quote:

Probaj sa Fruity kompresorom da li ti se isto de?ava, ?isto testa radi.
Koliko vidim u Nuendu u tabeli sa vst-ima, oba kompresora BT ne bi trebalo da imaju ikakav delay, ali mo?da je to do FL-a, ne znam. Ja mislim da FL nema kompenzaciju za latenciju kad mu ?alje? signal na grupu (tj FX, kako je ve?, nit ga imam instaliranog nit ga ?esto koristim)

probao sam bfd puknut na kanal broj 1, a na njemu staviti send na send 1....probao i sa waves Rcomp i fruity kompresorom i ista stvar...through zero flanging...

Max 27-05-2005 05:39 PM

Cek cek .... ajde opet iz pocetka ........

Daj mi sve detalje i primer koji sta i gde stavljas ....... niko nema taj problem ......

Pozdrav

SandRob 27-05-2005 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Mogu li se te Blue Tubes simulacije UREIa,meriti sa UADom?

ja san nekad dosta koristi blue tubes, ali one stare i to je bilo prije nego san uze uad. narocito mi se iz kompleta svidja kompresor i jedan od ona dva eq-a. onaj eq koji je kopija pulteca je dosta losiji od uadovog, a onaj drugi mi je bio dosta dobar u to vrime.
ovaj novi blue paket nisan proba. :?

OFF 27-05-2005 08:56 PM

Ja zaista verujem svima koji hvale UADa, ali nemam hrabrosti da dam 800e za nesto sto cu gurnuti u PCI i sto ce verovatno za 2 godine vec biti prevazidjeno od 'obicnih' plug-insa. Kad se setim kako je sve izgledalo pre dve godine....
Mada ko ima posla, i kome se isplati -OK, ali ja sa svojim dobrovoljno-humanitarnim snimanjem nemam racunicu ulaganja u tako nesto. Mikrofoni i preampi su drugo- to uvek ima cenu.
Mada, mozda me i ubedite :)

Eon 27-05-2005 09:03 PM

Imas i drugu stranu medalje, mislim ubedjivanja, a to je da ce UAD uvek izbacivati nove pluginse za svoju kartu koji ce uvek biti kvalitetniji od obicnih. BTW: skupljam pare za UAD :roll:

OFF 27-05-2005 09:08 PM

Znam, ali su oni malo skuplji od obicnih :)
Mislim, verovatno je sto pisem ovo 'kiselo grozdje' , ali zaista kad pogledam koliko sam novca ulozio, a koliko izvukao.......
:banghead:

Eon 27-05-2005 09:10 PM

I ja sam tu negde, samo sto sam vec prosao glavom kroz zid :D pa jos kupujem, mislim da nema kraja masina me je uzela pod svoje.

Skupicu tu kintu za tog famoznog UAD-a pa jedva cekam da ga smarnem u PCI slot i da krenem skupljati lovu i za drugog UAD-a :lol:

All times are GMT +1. The time now is 02:36 AM.