![]() |
Ljudi ...... vraticu vas na temu ...... nemojte raspravljati o tome da li cete da cujete ili necete ..... to vas ne interesuje ..... pisao sam post o mojoj raspravi sa basistom koji je nesto slicno tvrdio .... URADITE DVA MIXA .... jedan ovako drugi onako ..... i slusajte gde god vam je volja ...... videcete da u mixu ima razlike ..... jedan ce zvucati bolje .....
Ajde nek neko uradi to sto sam napisao .... pa nek javi svoja iskustva ..... Pozdrav |
Quote:
je*o matematiku i fiziku i sta cujes a sta ne cujes... bolje da je broooooooooum, nego piiing... :) p.s. ja sam poklonik jedne malo cudne teze, a to je da ne cujemo bas sve usima.. ;) |
Pa i ne cujemo.
Evo vam jedna interesantna prichica. U vodi se mnogo vecim procentom zvuk percepira ostatkom tijela nego na vazduhu. Iz tog razloga je skoro nemoguce odrediti iz kog pravca dolazi zvuk. Sjetite se kad zaronite pod vodu da je teshko utvrditi odakle dolazi zvuk brodskog motora. Jedino ludi Rusi organizuju takmicenja u orjentaciji ronilaca pod vodom. A dodushe oni su jedini koji praktikuju demonstrativne letove vojnim avionima ispod 100m. Bar je tako svojevremeno bilo. |
O Rusima ne vredi raspravljati ... :lol:
|
kVu:
Quote:
http://jn.physiology.org/cgi/content/abstract/83/6/3548 -ceo clanak: http://jn.physiology.org/cgi/reprint/83/6/3548 |
Quote:
Od sad mnogo opreznije sa Lo-cut zahvatima Hvala, Max :D |
nisam bas siguran da to funkcionise bas tako...
jeste da bolje zvuci kad slusamo izdvojen instrument, ali kad se uklopi sa ostalima onda je po misljenju mnogih bolje seci nepotrebne frekvencije kako bi razliciti instrumenti bolje sedeli u mixu.. tako da iako izdvojen instrument "lose" zvuci pojedinacno, najbolje ga je proveravati u mixu zajedno sa ostalim.. ako zelite ostaviti glavni instrument ili glas netaknutim, to je ok. sve ostalo sto je manje bitno treba da napravi mesta za njih.. i slazem se sa maxom u vezi basa i noge.. ono sto sam stvarno hteo da kazem je da se ne treba plasiti secenja frekvencija ako ce to u mixu bolje da zvuci.. |
Quote:
Pozdrav |
U stvari moram i ja pazljivije da citam :oops:
Lesho u pravu si ali ako se vratis na upotrebu dinamickih eq koji slidaju kod tona onoliko koliko treba a ne totalno tu frek..... bice ti prirodniji mixevi , ako je to uoposte poenta Pozdrav |
@LESHA
Nisam na to mislio. Ja sam nekad maltene ispod svakog kanala sekao tamo gde sam mislio da nema niceg. A to sto ti pricas je OK, samo ne treba preterivati, kao u mom slucaju |
Oggy:
Quote:
Samo jedna mala greskica, verovatno u brzini nastala, pa da je ispravimo: :wink: Alikvotni tonovi (visi harmonici) se stvaraju samo navise! Znaci, alikvotni ton nepostoji nizi od svog osnovnog tona. |
Subharmonici
|
U said it man !!! :wink:
Pozdrav |
Subharmonici (nisam na 100% siguran :oops: ) mislim da se prirodnim putem nepojavljuju! Mozes ih stvoriti vestacki (procesori, harmonizeri) ali da ih sam instrument proizvede nisam siguran.. Mislio sam da se debatuje o "prirodnom zvuku" i seckanju frekvencija... sorry ...ali za teoriju o alikvotama, boji i osobini zvuka= 5 sa * :wink:
|
Imam disk na kome su snimljeni cistih 20 , 25 ... 25000 Hz . Snimak su radili Dipl. Ing. Hans - Georg Herrmann , Markus Michalke , Edmund Feilner . Namenjen je testiranju hi - end sistema .
Slusali smo ga danas na zvucnicima Kef reference model two ( spisak opreme , nije moja - ne pisem ovo da bi se hvalio , imate na MASTERING TAKMICENJE , zadnja strana ) . Kutije imaju ravnu sliku od 45 - 20000 Hz a nize od 45 Hz sviraju tise , ali sviraju . Moguce je cuti na njima 25 Hz dok 20 Hz ne sviraju nego se pate , mada se cuje nesto . Od 25 Hz lepo rade ( nisu moje - tako da nemam razloga da izmisljam ili se hvalim ) . Interesantno je da se te niske frekvencije ne cuju onako kako se inace cuje " SUB " na nekim zvucnicima u kaficu ili nekom klubu gde se moze cuti neki neprijatan ( za moj ukus ) zvuk koji nam se cini ultra - dubokim . Dakle , to sto mi podrazumevamo pod " SUB " to sigurno nije , provereno nije . Ako vas zanima , mozete i vi proveriti , pa se uveriti ( najbolji metod ) . Sta je to sto se u kaficima i po klubovima cuje kao " SUB " ne znam mada se dobro uklapa u tehno , ko voli takav zvuk . |
Quote:
|
Ne mogu da verujem da se neko slozio i sa mojim misljenjem .
Hvala ! |
Quote:
|
Bas cu pogledati u kaficu gde sam zadnji put cuo " SUB " sta imaju od " opreme " . Siguran sam da je nesto bez veze . Ako imate ili znate ime neke pesme koja ima dobar " SUB " posaljite link ili ime . Pa cemo cuti i videti o cemu se radi . Mislim da su u pitanju obicnih 400 - 500 HZ .
|
Realno, mislim da jeftiniji sistemi sistemi sa SUBwooferom nemogu da izvuku ni 40 Hz... Nego samo proizvode te neprijatne duboke o kojima govoris..
|
All times are GMT +1. The time now is 10:29 PM. |