Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   MASTERING TAKMICENJE (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11200)

SumAnuT 25-04-2005 12:22 AM

e koi ste ljudi ... ja bih odradio al znamda niko ne bi skinuo i da odradim :)

Steka 25-04-2005 06:28 AM

Evo i ja cu da se okusam za koji dan,
ali slusam ovaj cd od Georgieva poslednji i nemogu da
verujem koliko je stvarno dobro uradjen.
Fenomenalno, ni jedan CD iz SCG nemoze da prismrdi
ovoj produkciji.
:D

Eon 25-04-2005 11:38 AM

Prijatelji, sustina je da odradi ovo ko moze, stigne, zna, zeli, ima volje, vremena itd.
Nije bitno da se mora i da postoje izgovori, svi izgovori se uvazavaju :wink:

Ja jos nisam poceo ali cu da uradim 100%, bas me zanima vase misljenje o tome :)

Color 25-04-2005 01:00 PM

Evo....dok se svi nesto neckaju, oce li ili nece.... 8) Mislim da stvarno za ovaj isecak netreba pola dana.. Dovoljno je pola saticka, sam mix je vec relativno dobar tako da nema velike filozofije... Poslao sam na rumski2005@yahoo.com pa ko zeli, nek poslusa....

Prihvatam sve kritike i primedbe :)

Eon 25-04-2005 03:08 PM

Evo i ja sam svoj poslao, malo sam uradio sa manjim RMS-om nego Color iako mi se vise svidja sa jacim RMS-om ali ne bi bilo svrhe stavljati slicne master-e. Ustvari sam u prvoj varijanti nagurao na -9DB i bas je bilo komercijalno danasnje :).
Kod mene je MS tehnika radila svoje pa sam se sa tim i zezao, valjda ce valjati :)

isti mail

@Color
Svidja mi se bass koji si dobio iako mi je malo srednjih previse oko 1khz ili mi se cini.
Inace mix kao mix , mislim na original, je dobar i nema puno gatanja oko masteringa, bar kod mene :)

@Anita
Radim radim :wink:

Gianfranco 25-04-2005 03:44 PM

Sti bi rekao Eon:
"Ako mislis da mozes-u pravu si,ako mislis da nemozes-u pravu si!"

Eto vidite da nije nista bilo strasno :lol:

Veceras cu prokomentarisati.

Color 25-04-2005 05:44 PM

Quote:

Eon: Evo i ja sam svoj poslao, malo sam uradio sa manjim RMS-om nego Color iako mi se vise svidja sa jacim RMS-om ali ne bi bilo svrhe stavljati slicne master-e.
Ima logike u tome sto pricas...mislim s tim jacim RMSom.. Kod ovog tipa muzike mi nebi smetalo cak malo (ali stvarno mini mini malo) i da bude izoblicenja na basovima (kicku)...na cinelama ne. Onako fino, kao da lagano "prebudzis" snimak na magnetofonskoj traci... :wink:

Quote:

Eon: @Color
Svidja mi se bass koji si dobio iako mi je malo srednjih previse oko 1khz ili mi se cini.
Oko 1 Khz verovatno tesko, jer tu nisam nista radio...bice da su malo vise frekvencije u pitanju :wink: Moguce je, nisam stedeo na visokima. Volim tako "otvorenije" mixeve... Da, da, to je to, sve je stvar ukusa.. Poslusao sam tvoj master, ako me usi nevaraju, frekvencijski mnogo nisi menjao sliku (ili uopste) ? Eventualno LowCut... Licno (po mom ukusu) mi fale visoki! Eto, sta ti je ukus! Sad mi se jedu sampite! :wink:

Gianfrancov mix se mi cini fino "nabudzen", ja ovde nisam koristio Multi Band compressor, osetna je razlika, vece su mogucnosti manipulacije sa celokupnom slikom.... ali na drugu stranu, opet po mom ukusu, dosta je "ispeglan". Na strofi i ne toliko koliko na refrenu.. Svidja mi se sto si se poigrao i sa EQ, ili je to sve samo compressor?? U svakom slucaju cool... 8)

p.s. Savet za one koji jos nisu a hteli bi! :lol: Nemojte slusati ostale mastere dok neuradite svoj... Tek nakon zavrsenog svog, pustite i uporedite sa ostalima. Jednostavno iz razloga sto veliki spektar mogucnosti nepostoji da se uradi ovaj master i sto ce vas neciji master mozda usmeriti drugacije nego sto biste ga vi sami uradili..

Gianfranco 25-04-2005 09:02 PM

Quote:

Gianfrancov mix se mi cini fino "nabudzen", ja ovde nisam koristio Multi Band compressor, osetna je razlika, vece su mogucnosti manipulacije sa celokupnom slikom.... ali na drugu stranu, opet po mom ukusu, dosta je "ispeglan". Na strofi i ne toliko koliko na refrenu.. Svidja mi se sto si se poigrao i sa EQ, ili je to sve samo compressor?? U svakom slucaju cool... Cool
E,hvala Color.Verovao ili ne ,ti si prvi koji je prokomentarisao moj master :lol: Ne samo na forumu,nego zadnja 2-3 dana nisam imao kompetentne goste ni u kuci.Tako da mi znaci ovo,iako sam i sam zadovoljan svojim radom.

Sto se tvog mastera tice:
Cujem da si manje koristio multi-band od mene tj. kako ti kazes da ga uopste nisi koristio... i to mi fali... ostalo mi je sve dobro :D

Da ,klasika EQ pa Multi-band... Nisam nikada radio samo sa kompresorom,tj. da njega ujedno koristim i kao eq,mada mi se cini da neki i tako rade... Sve u svemu ,mislim da je bolje EQ+MBComp,nego samo MBComp.

Eone, kada sam prvi put slusao danas,cuo sam da se snimak malo gusi i da ima previse basa...mozda i malo prekompresovano... slican efekat kao kada se na ceo mix stavi obican (1-band) kompresor.

Ako imas losiji monitoring,mozda to ne mozes ni da cujes...
(i meni su sada umornije usi,pa ne cujem u tolikoj meri kao prvi put kada sam cuo (pre 5 sati))

I cuje se neko pucketanje... kako se to stvorilo?

Eon 25-04-2005 09:23 PM

@Color

Da da vise frekvencije su u pitanju ali sto kazes stvar ukusa i nista drugo, ja sam odradio jedan master na -8db RMS i najjaci je. Sto se moje frekventne slike tice jesam pojacao na mid-u 2 khz za 3 db i hi pass od 7khz +2db, ne puno cisto malo da se pomeri.Mix mi je predobar pa reko da ga ne kvarim. Na Side-u sam pojacao 1khz i 5 khz +3db i skresao sve ispod 100hz.

@Gianfranco

Moguce je da sam prebudzio bass ali to mi je malo bolest od techna i budzenja nisikh frekvencija pa se odrazava svuda. Koristio sam 1 band kompesor i to onaj GCO, nije los.
Multiband nisam hteo namerno da koristim.

Edit: a pucketanj je verovatno rezultat snimanja sa jednog kompa na rewritible cd, pa sa cd-a na drugi komp na kome sam radio sve to, pa opet snimanje na isti cd i uploadovanje direktno sa cd-a nepreslusavanjem :)

Color 25-04-2005 09:33 PM

Quote:

E,hvala Color.Verovao ili ne ,ti si prvi koji je prokomentarisao moj master
Nema na cemu i drugi put! Mislim da ovo uopste nije losa ideja, uporedjivati kako ko radi, mnogo vise moze da se nauci sem pukog filozofiranja.. :D

Quote:

Cujem da si manje koristio multi-band od mene tj. kako ti kazes da ga uopste nisi koristio... i to mi fali... ostalo mi je sve dobro
Hvala :) ! MB compressor nisam koristio jer ga na poslu nazalost nemam. Tako da je putanja bila S1 Imager -> EQ -> Limiter... Compressor sam preskocio, u ovom slucaju mi nije pomagao..ali mislim da je rezultat sasvim zadovoljavajuci. Sto se mene tice isto mislim da nebi trebalo zaobilaziti EQ bez obzira kakav compressor koristis.. Al zato sam i pitao, isto znam da neki "zaobilaze"..

@Gainfranco: Koji monitoring koristis?

Color 25-04-2005 09:42 PM

E da, i ja sam primetio da kod Eona nesto pucketa... Ali zvuci mi kao pucketanje kad koristis neki demo nekog plugina...ili neka greska u mixdownu.. Ne cini mi se kao pucketanje zbog bassova. Osim ako ti nije bio prebudzen signal vec na ulazu u compressor.. Mada meni ni onda nepucketa nego distorzira. Ma to vam je ljudi digitalna tehnologija :wink:

Eon 25-04-2005 09:47 PM

Eno editovao sam u gornjem postu :) , nije namerno a nisam ni slusao kasnije po snimanju na cd tako da je verovatno od toga, nema veze bitno je da se prokomentarise kako izgleda, nista moracu malo da poradim na bass-u :)

Color 25-04-2005 09:55 PM

Ma jasno... zato nisam ni spominjao prvi put, jer mislim da u ovom slucaju nije od presudnog znacaja :wink:

Steka 25-04-2005 10:01 PM

Joj evo sada ste i mene naterali sa posla kada stignem kuci da uradim miks ufff hehe.
Bas necu da gledam nista, pa cu posle da uporedim a i okacicu
na net.

p.s meni ovo dodje kao druga kuca, bas mi je prijatno
ovde sa svima vama sto se ovako druzimo :wink:

Gianfranco 25-04-2005 10:54 PM

Zaboravih da prokomentarisem...
Color:
Quote:

p.s. Savet za one koji jos nisu a hteli bi! Laughing Nemojte slusati ostale mastere dok neuradite svoj... Tek nakon zavrsenog svog, pustite i uporedite sa ostalima. Jednostavno iz razloga sto veliki spektar mogucnosti nepostoji da se uradi ovaj master i sto ce vas neciji master mozda usmeriti drugacije nego sto biste ga vi sami uradili..
Odlican savet...

Inace koristim Dynaudio BM6A i mana mi je trenutno da nemam nikakvu zvucnu izolaciju...ali da iskoristim priliku da se pohvalim ...najverovatnije
u nedelju ce i to biti sredjeno :lol: Bas me zanima da li cu da "progledam" i koliko ce mi sve biti "jasnije"...

A sta ti koristis? Bilo bi dobro da svi kazu sta koriste kao monitoring...

Eon:

Quote:

Koristio sam 1 band kompesor i to onaj GCO, nije los.
Multiband nisam hteo namerno da koristim.
Ako nije tajna koliki ti je bio ratio?

Eon 25-04-2005 11:06 PM

ne znam napamet ali mislim oko 2.5 : 1 na tresholdu -25, zakucavanje :) attazk na nekih 30ms i kratak release

Gianfranco 25-04-2005 11:26 PM

To je katastrofalno!

Informisi se detaljno,imas puno tekstova na net-u zasto se koristi multi-band kompresor a ne obican...

Za pocetak uzmi neki multi-band i postavi mu na svakom band-u takve vrednosti kao sto si postavio na GCO kompresoru i dobio bi bolje rezultate nego sada. (verovatno uz neko podesavanje treshold-a i gain-a za svaki band )

SandRob 26-04-2005 06:44 AM

ma di cu skunut taj nemasterizirani wav?

Gianfranco 26-04-2005 07:10 AM

Pise na prethodnim stranama...

http://mail.yahoo.com/

username: rumski2005
password: jackson

u inbox-u: Inside Out (original mix 44.1 kHz 16 bit wav, 0:47 , 8.3 MB)

SandRob 26-04-2005 07:48 AM

vragodni insajd aut?! :evil: ja ovo ne znan downloadirat. :oops:

Eon 26-04-2005 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by Gianfranco
To je katastrofalno!

Informisi se detaljno,imas puno tekstova na net-u zasto se koristi multi-band kompresor a ne obican...

Za pocetak uzmi neki multi-band i postavi mu na svakom band-u takve vrednosti kao sto si postavio na GCO kompresoru i dobio bi bolje rezultate nego sada. (verovatno uz neko podesavanje treshold-a i gain-a za svaki band )

Znam znam ali sam hteo da dobijem pumpinga, da se malo i opravdam sve je radjeno za 15 minuta tako da nisam ni preslusavao.

Inace to ne radim nego sam mislio ovde zbog cistog komercijalnog zvuka da bi istakao malo zvuk.

A multiband je bila ovde tema davno , medjutim nisam hteo gore namerno da ga koristim ali evo vec cu danas poslati master sa multibandom.

Color 26-04-2005 09:40 AM

Gainfranco:

Quote:

Inace koristim Dynaudio BM6A i mana mi je trenutno da nemam nikakvu zvucnu izolaciju...ali da iskoristim priliku da se pohvalim ...najverovatnije
u nedelju ce i to biti sredjeno Bas me zanima da li cu da "progledam" i koliko ce mi sve biti "jasnije"...

A sta ti koristis? Bilo bi dobro da svi kazu sta koriste kao monitoring...
Nisam jos imao prilike da cujem Dynaudio BM6A... ali predpostavljam da losi nemogu biti :lol: Ako i neresis celu zvucnu izolaziju, nije losa fora- barem iza zvucnika staviti nesto za absorbciju zvuka... Tamo ti je mnogo bitnije nego iza ledja da imas nesto. Prvo sto je kraca putanja od nearfield monitora do usiju, tako da pre i mnogo glasnije cujes direktan zvuk a drugo sto nam nasa divna "konstrukcija" usiju donekle cini prepreku odbijenim zvukovima koji dolaze sa ledja.. Znaci samo da eliminises odbijanje zvuka od napred i resio si pola posla! A to ustvari vec verovatno i sam znas.... :wink:

Ovo sam radio na Genelecu 1029A u kombinaciji sa subwooferom 1091A... A radim i na Yamahama MSP5..

Color 26-04-2005 09:50 AM

SandRob:

Quote:

vragodni insajd aut?! ja ovo ne znan downloadirat.

Moras prvo da kliknes na poruku da se otvori, nije dovoljno samo u inboxu desnim dugmetom snimiti... Kliknes levim na poruku, otvori se ti u novom prozoru a tamo vec imas opciju Save to my computer ili vec tako nesto...

Eon 26-04-2005 09:58 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
vragodni insajd aut?! :evil: ja ovo ne znan downloadirat. :oops:

Kada odes na yahoo.com imas sign in pa se loguj sa userom :rumski2005 i passom : jackson. Posle kliknes na mail pa u inbox i videces sve dalje

Gianfranco 26-04-2005 10:01 AM

Color:
Quote:

Ako i neresis celu zvucnu izolaziju, nije losa fora- barem iza zvucnika staviti nesto za absorbciju zvuka... Tamo ti je mnogo bitnije nego iza ledja da imas nesto. Prvo sto je kraca putanja od nearfield monitora do usiju, tako da pre i mnogo glasnije cujes direktan zvuk a drugo sto nam nasa divna "konstrukcija" usiju donekle cini prepreku odbijenim zvukovima koji dolaze sa ledja.. Znaci samo da eliminises odbijanje zvuka od napred i resio si pola posla! A to ustvari vec verovatno i sam znas.... Wink
Ne brini :lol:

"Muski" sam se otvorio za izolaciju. Skoro 3000 evra za Auralex.Bicu izolovan kao da sam u automobilu (limuzini) :lol:
Jebote sta sam sve mogao da uzmem za te pare !!!!! Ali,neka ide zivot
:D

Color 26-04-2005 10:13 AM

auuuuuu.....pa ti kao da izolujes teniski teren! :lol:

:wink:

Eon 26-04-2005 10:14 AM

smatraj to slobodno najboljim ulaganjem, moracu i ja da se bacim na to isto

SandRob 26-04-2005 02:07 PM

evo, masterizira san. sto sad treban ucinit? di cu stavit i u kojemu formatu?

Gianfranco 26-04-2005 02:31 PM

Gianfranco:
Quote:

Sto se vaseg uploada tice,mozete slobodno da koristite isto mesto.Idite na compose,attachujte fajl i posaljite ga "sami sebi" tj. na rumski2005@yahoo.com i to je to.
Pri tom stavite da je subject poruke vas pseudonim ili "Inside Out mastered by ****"kako bi znali koji je ciji master.
16 bit wav 44.1

Steka 26-04-2005 03:00 PM

Ja sam koristio multiband kompresor, waves 10 EQ i ultramaximizer+
sa vecim limitingom.

Od silne zurbe i uzbudjenja zaboravih da uploadujem
fajl, saljem veceras na poslu sam.

Jeli zasto je ovde neko snimao iz jednog programa u drugi
audio?? to mi nije bilo jasno. Zar nije moglo jednostavno
da se uvede wav original u wavelab i da se odradi barem sam
ja tako??

Meni je sve islo na -8.32 ne znam vama??

Pitanje za Gianofranc-a : Kako si uspeo onako da priblizis
zvuk a da je se odrzali odlicni nivo-i??
Jesi samo koristio multi band kompresor ili si jos
nesto koristio i ako bih mogao da kazes sta??

Hvala, svim ostalima veliki pozdrav

SandRob 26-04-2005 03:28 PM

jebate, posla san, a nema ga tamo?! :?

Color 26-04-2005 03:33 PM

Kad si ga poslao? Ja sam cekao oko 10 minuta dok se tamo nije pojavio...

Steka 26-04-2005 03:43 PM

Zaboravih da pitam da li neko od vas koristi
Har-Bal pa onda T-Racks preset "opto+half inch" ??
pa onda multiband malo na kraju??

ili Gianfranco u tvom slucaju kombinacija
Har-Bal + MD + Sony Inflator??

E a sta mislite o Chatu nekome zar to
ne bi bilo lakse??

Ja mogu da ga postavim ako je problem Rumskom.

SandRob 26-04-2005 03:48 PM

Quote:

Originally Posted by Color
Kad si ga poslao? Ja sam cekao oko 10 minuta dok se tamo nije pojavio...

a jel'!? :shock: ok, cekat cemo :da:

SandRob 26-04-2005 03:57 PM

jebate, jos ga nema, a posla san prin tri kvarta od ure. :?

SandRob 26-04-2005 04:27 PM

evo je napokon dosa. ja san poslusa eonov i gianfrancov master. eonov ima neke klikove cilo vrime!? :?

gianfranco je lipo izbaci glasove, ali je malo pretvrdo za moj ukus i dobos mi je malo naporan i neprirodan... i ja bi voli da su visoki mrvicu finiji. iako, zvuci uzbudljivo. 8)

upravo skidan colorov master. :)

SandRob 26-04-2005 04:46 PM

evo poslusa san i colorov master i on mi je pretvrd i visoki su mi preostri za moj ukus, cak mi se cini da su bassevi na momentima na granici distorzije. mislin da se moglo malo lakse sa limiterom i njeznije sa eq-om, a vise izvuc sa kompresorom.

SumAnuT 26-04-2005 05:55 PM

evo uradio sam i ja :oops:

sad cu sknuti ove shto jos nisam chuo ali ja necu komentarisati postho ja ne znam ustvari ovo da raidm ... samo sam se trudio da dobijem zvuk koji muzika obichno ima na mojim zvuchnicima :roll:

Eon 26-04-2005 09:59 PM

Ja sam ponovo poslao, malo blaza verzija, ono pukanje se 100% javlja kao rezultat snimanja na cdRW jer ga u originalu kod mene nema nego tek posle snimanja na cd :) tako da previdite to :)

Gianfranco 27-04-2005 10:21 AM

Evo SandRob poslusao sam ,pa da kazem svoje utiske...

Ono sto mi je prvo upalo u usi,je kao da cujem neku "maglu" (fog) koja mi smeta u EQ slici... A to je u prevodu premalo visokih,previse dubokih.
Poslusaj neke stvari r'n'b produkcije i onda pusti tvoj master.Odmah ces da zapazis koliko kod njih ima vise visokih.
R'n'B je takav pravac da je bitno da je (skoro) sve blizu i udara u facu,i dosta
je suv sto se efekata tice.A ta blizina se jos dodatno postize sa odgovarajucim EQ balansom u masteringu.

Drugo sto se snage tice... Kako bi izgledalo u klubu da ide Anastacia-Why Do You Lie To Me ,a onda puste tvoj Inside Out Master :?
Mislim da mora da se misli i tom aspektu...

All times are GMT +1. The time now is 11:45 PM.