Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Kako da remasterizujem album (+ prica o jitteru) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10647)

zvincic 04-03-2005 05:45 PM

Quote:

Originally Posted by ANITA
I sad me tjerate da s ovim bolesnim zglobom spustam kutije iz ormara trazeci njegov diplomski... :wink: :D

ne vidim nikog da tjera ;)

kad ozdravis lijepo :)

ANITA 04-03-2005 05:47 PM

Ma salim se samo. :wink: Nije tako strasno. 8) Moram malo vise cviliti da dobijem vise masaze. Znate vec kako to ide. Ili ne znate?

zvincic 04-03-2005 05:52 PM

Quote:

Ma salim se samo. :wink: Nije tako strasno. 8) Moram malo vise cviliti da dobijem vise masaze. Znate vec kako to ide. Ili ne znate?

ne znam za druge, ali ja ne znam ;D

kad nesto zelim, otvoreno pitam...ili zahtjevam :twisted:

ANITA 04-03-2005 05:56 PM

Ma zahtjevam ja i glasno i jasno! Ali ponekad onaj umiljati pogled ozlijedene mackice vise vrijedi....

zvincic 04-03-2005 06:01 PM

Quote:

Ma zahtjevam ja i glasno i jasno! Ali ponekad onaj umiljati pogled ozlijedene mackice vise vrijedi....

istina....ja to zovem "sad puppy look" ;)

no, otisli smo debelo u OT :lol:

cipela 04-03-2005 06:09 PM

Quote:

I sad me tjerate da s ovim bolesnim zglobom spustam kutije iz ormara trazeci njegov diplomski... :wink: :D

Pa poslao sam ti informacije o 100 % %%%%%%% lijeku. :o
p.s. 40 stranica mi se fakat ne cita. Posalji samo rezime sa zadnje stranice. :lol:

SandRob 04-03-2005 07:10 PM

ok, ok, ja razumin sto je jiter i kake greske mogu nastat u snimanju i reprodukciji, ali recimo ako jedan snimac uredno i bez greske snima data cd-e, jeli onda za pretpostavit da ce isto tako snimit i audio cd?

cipela 04-03-2005 07:48 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
ok, ok, ja razumin sto je jiter i kake greske mogu nastat u snimanju i reprodukciji, ali recimo ako jedan snimac uredno i bez greske snima data cd-e, jeli onda za pretpostavit da ce isto tako snimit i audio cd?

Odlicno pitanje. Na jednom od mojih rezaca sam do sada srezao oko 450 CD-a. Niti jedan nije otkazao poslusnost sto se tice data (software). Sve spila super. Doduse, kad mi je rezac npr. 52x ja sam uvijek rezao na polovini i manjim brzinama - divix na 24x, snimljenu muziku za onako - 16x, a svoju arhivu i mastere na 8x ili max. 12x.
Razlika se vidi i golim okom kada se nesto sreze 52x ili 16x. :wink:

p.s. Ima li igdje ovog djecka sto je zapoceo ovu temu?
Ili da se ovo lijepo rezimira u temu pod drugim imenom i odredi joj se mjesto u nekom od odjeljaka foruma gdje pripada. Ne bi valjalo da ostane nedoreceno - moze valjat. 8)

zvincic 04-03-2005 08:24 PM

Quote:

Originally Posted by cipela
Odlicno pitanje. Na jednom od mojih rezaca sam do sada srezao oko 450 CD-a. Niti jedan nije otkazao poslusnost sto se tice data (software). Sve spila super. Doduse, kad mi je rezac npr. 52x ja sam uvijek rezao na polovini i manjim brzinama - divix na 24x, snimljenu muziku za onako - 16x, a svoju arhivu i mastere na 8x ili max. 12x.
Razlika se vidi i golim okom kada se nesto sreze 52x ili 16x. :wink:

ovdje si potegao vrlo zanimljivo pitanje.

znam neke koji su davali ogromnu lovu za pekac pod izlikom kvalitete zapisa....da bi onda snimali 40x na Princo medije....brrrr.

inace, kad snimam muziku: 8x
arhive 8x
data 16x

preko ne idem

za dvd
arhive 2x
data 4x (ako mi se ZBILJA zuri ili snimam vecu kolicinu snimam na 8x)

kada su u pitanju vazne arhive snimam min. 2 puta

cipela 04-03-2005 08:36 PM

Hej, zvincicu, sta ti je ono na avataru? Jel' nagazna mina naopako? :lol:

puRe 04-03-2005 08:53 PM

Moja topla preporuka je da pogledate knjigu Boba Katza - Mastering Audio koja, pored ostalih korisnih stvari, ima i dobro objasnjen deo o jitteru, clockovima, itd...

zvincic 04-03-2005 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by cipela
Hej, zvincicu, sta ti je ono na avataru? Jel' nagazna mina naopako? :lol:

ne bas...al je hladno oruzje :lol:

@Pure:

imam neku njegovu knjigu o masteringu i sjecam se da sam nesto o tome citao ali to nije ista stvar.
iako se i jedno i drugo naziva jitter.

Nocni 04-03-2005 10:56 PM

http://www.mrichter.com/cdr/primer/not_ones.htm

ovdje kaze da nije sve u 0 i 1.

puRe 05-03-2005 12:03 AM

Quote:

Originally Posted by zvincic
@Pure:

imam neku njegovu knjigu o masteringu i sjecam se da sam nesto o tome citao ali to nije ista stvar.
iako se i jedno i drugo naziva jitter.

koliko znam to je isto....mozes li da argumentujes?

jedini problem ovde je sto ovde malo kacimo pricu o jitteru sa gledista audiofila, a malo sa producentske/snimateljske/mastering strane...

Shot 05-03-2005 02:19 AM

Quote:

Ako Filip to ima u nekom word fajlu, ajde prasni mi to na mail. Ja sam dovoljno lud da cu citat 40 strana u jitteru! ( 8) tak i izgledam!)

zvincic 05-03-2005 02:19 AM

Quote:

Originally Posted by puRe

koliko znam to je isto....mozes li da argumentujes?

evo nabrzinu pregledavam knjige i clanke koje imam na disku pokusavajuci naci i sjetiti se gdje sam citao o tome ali ni?evo...pa da me ubijes.

nazalost, ne mogu da argumentiram :oops:

Quote:

Originally Posted by Shot
Ja sam dovoljno lud da cu citat 40 strana u jitteru! ( 8) tak i izgledam!)

sto je najgore (ili najbolje?) ima nas jos....doduse, ne izgledamo tako drasticno ko ti :lol:
neka Anita to lijepo stavi negdje javno...ako se autor slaze, naravno :)

ANITA 05-03-2005 02:30 AM

Ma autoru ce biti drago podijeliti to sa svima.

Mora to biti negdje na nekom cd-u..... i podsjetio me da se radi o 80 stranica (znaci, ne 40). Ali bude on izvukao vaznije stvari, pa copy/paste i tu stavimo svima.

A najludima saljem cijeli diplomski. :D

puRe 05-03-2005 10:20 AM

Quote:

A najludima saljem cijeli diplomski. :D

evo spreman sam...

Shot 05-03-2005 12:19 PM

Salji meni integralnu verziju!
I tih 80 strana je ipak puno manje od Brace Karamazov ili Ane Karenjine. Prezivit cu!

zvincic 06-03-2005 12:54 AM

bring it on!!!! :twisted:

ANITA 06-03-2005 01:15 AM

Nasli smo ga!!!

Ima 83 stranice i 5,5MB! Kako da vam ga posaljem?!
Ali kaze mi Filip da je diplomski sa puno dosadnih detalja koji vam nece biti zanimljiv. Ali, znam da se morat sami uvjeriti pa cu ga poslati u ponedjeljak puratoru (i ostalima ako ide na meil 5,5 mb?) a on neka ga negdje uploada, moze?!

Ali evo vam ovdje nesto materijala sto je nasao i koji je djelomicno i sadrzan u dimplomskom a prakticki je upravo to ono sto vas zanima (a ne ostatak). Nismo tada ni znali sa kojom facom je Filip imao prilike komunicirati. Bob Katz!! Komunicirali su u to vrijeme i tip mu je cak poslao besplatno i knjigu... bio je sretan radi Filipovog interesa. Fora...

ANITA 06-03-2005 01:30 AM

Evo, jedan dio sam iskopirala na slijedecoj stranici, pa imate za nedjeljno citanje... :wink: I sama sam se iznenadila da mi je bilo zanimljivo.

SVE O JITTERU.
http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=33917#33917

diviner 06-03-2005 02:42 AM

Quote:

Originally Posted by Shot
Quote:

Ako Filip to ima u nekom word fajlu, ajde prasni mi to na mail. Ja sam dovoljno lud da cu citat 40 strana u jitteru! ( 8) tak i izgledam!)

Ondak treba da se upoznamo, posto sam ja nekada davno (istrazivao) citao sve i svasta :) ! Evo sta sam zakljucio:

http://www.benchmark.co.yu/forum/sho...ighlight=audio

Vec je bilo ogromnih diskusija na benchu u pogledu toga da li ima razlike izmedju "Original audiocd -->kopija" i "wav vs mp3" , a svoju kulminaciju dostigla je u momentu kada su svi vec navijacki "vodu gurali na svoju stranu". Sve se zavrsilo onog momenta kada je Bahati, inace jedan od moderatora bench foruma, nasao PDF artikal jednog opseznijeg istrazivanja u engleskoj (Univerzitet) gdje su teorijski i egzaktno (slusno) uporedjivane sve varijante audio zapisa. Mozete pretpostaviti kakav je bio rezultat: sijaset osoba je jednostavno tripovalo da razlike ima, jer su na blind testovima uglavnom promasivali svi od reda (bilo je izuzetaka doduse)! Pokusat cu naci doticni PDF (negdje sam ga stavio, ali u ovom momentu se ne sjecam kako sam ga imenovao). Link ka diskusiji cini mi se vise ne postoji na benchu (zvao se Shum! :) ), a obrisan je vjerovatno zbog ogromne kolicine spama koji je sadrzavao :) !

SandRob 06-03-2005 08:56 AM

ok. moze li netko dat nekoliko prakticnih savjeta za nas dummies sto smo lini citat dizertacije o jitterima.
koji przac?
koji medij?
koji postupak?

ANITA 06-03-2005 03:40 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
ok. moze li netko dat nekoliko prakticnih savjeta za nas dummies sto smo lini citat dizertacije o jitterima.
koji przac?
koji medij?
koji postupak?

Odi ponovo na ovu stranicu SVE O JITTER-u. STavili smo clanak od Bob Katz-a koji je vrlo prakticne prirode.

All times are GMT +1. The time now is 07:17 PM.