![]() |
Re: Mackie HR 824
hey super zabava je cela ova pricica(za pivo i kokice razonodu).moras poslusati sam zvucnike inace nista od zadovoljnog kupca.kao i svi i ja imam svoje misljenje ali ti to ne bi bas pomoglo.bas kao ni misljenja ostalih.reci cu ti samo jednu stvar,i mislim da je to najbitnije.rascisti sam sa sobom prilikom slusanja monitora da li ti vise odgovara hifi prizvuk ili ostar ,rezak, suv i krt zvuk.iz ovih postova moze se zakljuciti samo jedno a to je da monitorski zvucnik sa hifi prizvukom ima daleko bolju prodju (prijatniji je za dugotrajno slusanje)nego nego ostar monitorski zvuk.e sad...
|
Quote:
Poslao sam ti dve poruke na PM na koje odbijas da odgovoris, ovog puta cu te javno treci put zamoliti da obratis paznju na reci i intonaciju. |
Quote:
|
Quote:
loood .....kazem ja ..... Tri dana te bre cekam da se ukljucis u diskusiju ..... a tebe te nigde !!! Pozdrav |
Pa sta da kazem?
Shalim se... rekao bih da kod kutija igra i ukus i navika, a i poznavanje kutije. Neki ne mogu da smisle Tannoy, ja radim na Precision 8 (pored NS10), jer meni zvuk Tannoya odgovara, dobro ga poznajem, pre ovog sam opet imao Tannoy, ali to sto je meni o.k. ne znaci da je drugom o.k... Dynaudio BM15 cenim i postujem, ali ja na njemu ne bih umeo da smixam pesmu... barem dok ga ne upoznam... sta na njemu i kako izadje i kako u stvari nesto na njemu treba da se chuje.... koliko na njemu treba pustiti bass i sl... a da ne pricamo od tome da i kutiju koju poznajes i svidja ti se, kad preneses u drugi prostor dodje do zabune. Nikada na forumu nisam nekome rekao kupi ovaj, ili onaj zvucnik upravo zato... ne znam sta i kome odgovara. Jedino sto svojim prijateljima kazem da ne kupuju "kutije za prvu pomoc" od 200 eu... tako da mi se cini da ovde bas nema mesta za raspravu. |
Quote:
Hvala na sugestiji da se "probaju zvučnici". Mo?da je to moguće sa nečime čega ima u dućanu, ali kad je riječ o skupljim stvarima, rijetko kada ćete naći ba? da će vam netko htjeti dati zvučnike na dva dana, a kamo li da to bude nekako paralelno (mislim, 2 para) ?to se tiče 824 vs BM15, kao ?to rekoh, na PSW i Gearslutz nekako bolje prolaze Dynaudio i Event od Mackiea. A opet - za Mackie sam čuo brdo pohvala.......Dobio sam finu cijenu za BM15, pa mislim da će ići Dyn. Ali prije toga idem u jedan showroom slu?at 824..... Ne znam tko je rekao ne?to u stilu "j*****e? onog tko pita za zvučnike umjesto da ih slu?a... Krivi pristup - za?to ne bi pitao nekog tko je bio u prilici čut ne?to... Pa ni?ta me ne ko?ta malo skupiti informacije od nekog tko se bavi istim poslom ko i ja.... |
Max, zasada cu zanemariti bespotrebno vredjanje sa tvoje strane i probacu da budem konstruktivan.
Mene sad zanima kako su ti monitori pozicionirani, koliki je prostor u kojima ih drzis i bilo bi super, ako moze, neka slika. |
Na PM odgovoreno i sve cool :).
Idekiuse sram te bilo, da si se odmah pojavio svega ovoga ne bi bilo :p. Sve u svemu svi pricamo isto, poslusaj pa sam presudi jer svi cujemo i volimo da drugacije zvuci. Verovatno sam ja taj koji to rekao , ali ne tim recnikom i sa tom mislju. ;) , naravno da ces prvo pitati ako nemas gde da cujes, ali kada dobijes dovoljan broj informacija ( a verujem da jesi) vreme je da sam poslusas i presudis. Kupovina monitora nije nesto sto ces da radis svake godine, posebno sto ti od njih zavisi sve ostalo...kakav god preamp, mikrofon...imao nece ti vredeti ako ti kutije ne valjaju...naravno da ovo sigurno vec znas al cisto da ponovim ( sta mogu kad sam se raspisao :D ) |
Quote:
|
Quote:
Do duse ..... slusao sam ih u dosta prostaora , kao i dosta drugih monitora kod sebe i u drugim prostorima . Posetio sam tvoj sajt ( cestitke dizajneru ) I kod tebe su mnogo bolji akusticki uslovi ....... mada ( moje misljenje ) koliko sam mogao da vidim na fotkama .... mislim da su mozda previse udaljeni ....... ipak su to nearfildi ..... i nije mi jasno ( zbog onog radijatora pozadi ) sta se zapravo gubi , a sta dobija ugradjivanjem ??? Da li si probao da ih priblizis stoli na jedno 1.5 m od producenta ... i da ih stavis na neke stalke ???? Stvarno mi je suvise cudno ono sto pricas kao iskustvo , jer ja cuje 0.5 db promenu na eq prilicno jasno ...... Pozdrav |
do problema kod slusanja tudjeg misljenja dolazi kada 2 coveka pri istim uslovima dozive isti zvucnik total suprotno(a kamoli pod razlicitim uslovima).d3hoseworks -ak' volesh tudje misljenje i kako si napomenuo niske frekvencije onda ozbljno uzmi u obzir genelec 8020,8030,8040 seriju sa subwooferom
|
ja sam bogami osetne dinamicke proemene osecao i na manje od 0.5dB, i to me dosta je*alo u nekim mixevima. A sto se eq-a tice, 2dB mi je mont everest od promene, mimo moje dosadasnje rutine :rolleyes:
|
Quote:
Moram malo da pojasnim svoj stav: male promene na eq-u i kompresoru se prilicno dobro cuju, ali problem nastaje kad, makar iz zezanja, napravis vece promene. Zvucnik kao da to sve pocinje polako da kompenzuje. Ne odrazava promene linearno, nego sto je veca promena to se sve manje cuje. Ne kazem da je na Mackie-ima nemoguce raditi, ali mi se cini da si sa njima prinudjen da dosta toga nagadjas, sto te frustrira i sto ti, ako nista drugo, poprilicno produzava vreme za miks. |
Quote:
Meni su se dopali jer sam pravio uporedbu 7 razlicitih monitora ( daaaavno ) u jednom vecem studiju ..... i odabrao sam ih samo iz razloga sto su neki moji radovi sa kojima sam bio zadovoljan , pokazali jasne nedostatke .... i ti monitori me teraju da vise radim . Na npr Dyn sima .... mi i polumixevi ( moji ) zvuce super ....... tipa " ne diraj nista sve je super " ..... onda dodjem kuci ..... i svasta ima da se ispravlja ...... Odziv tranzijenata nije spektakularan ..... ali je to ipak 8" i za tu dimenziju vrlo zadovoljavajuci . Bas ide dosta nisko i to cesto kod ljudi izaziva osecaj boomy zvucnika ..... i to mu moze biti i mana i vrlina . Ali sam ih imao pored 1031 a duze vreme ...... i jednostavno je bolji zvucnik ..... ( bar po meni ) ..... Vise se toga cuje , detaljniji je , i najbolja je opaska jednog mog druga muzicara .... kad sam prebacio sa Gen na HR ....... " Ko je ukljucio muziku ? " :D Pozdrav Sta sada koristis ??? |
Jbl Lsr6328p.
|
Hvala svima. Sutra kaparim BM15. Prodajem Alesise za 250 eura...:):)
|
Quote:
..... i cekaj .... cela ova frka oko monitora koji kostaju 2000 e par ??? Ako je to toliko bolji monitor ...... pa to je onda laka odluka ....... Sad tek nista ne kapiram ...... :confused: Pozdrav |
Jel' necete da se svadjate ako pitam da li da kupim Capriolo, Scot ili Polar biciklu? :)
|
Kostaju malo vise. JBL je u Evropi znatno skuplji nego u SAD.
Ne kapiram kakve sad veze ima cena?, Ne kapiram koja frka? i ne kapiram sta sad ne kapiras? |
Quote:
Ok , ok ...... nisi upucen u moje prepiske na Pm ...... sa Moritzom ..... moje izvinjenje . Bilo je price o tome ..... tipa ..... koliko para toliko muzike i ostalo ( da ne pocinjem ponovo ) .... A ako je ovo toliko bolji monitor , za toliko malu razliku u ceni onda je izbor lak .... Mackie kroz prozor , pa da jurimo vezu iz USA ....... koga da izmolimo da nam donese ...... Pozdrav PS Neka ti posalje Moritz prepisku sa PM ...... pa ces shvatiti zasto sam se sve ovo zapitao .... |
Aaa, ok:) .
Problem sa Amerikom je sto je, verovatno znas i sam, transport jako skup, pa carina i porez... Kod Berara u Novom Sadu ti monitori kostaju 2950e. Ja sam ih dobio povoljnije i na neku kompenzaciju, pa reko' ajd', kad je tako, da se malo ponovim. |
Dobro de... super su vam monitori... svima...
Nego... sta cemo za moj biciklo? :rolleyes::) |
Kad si vec pomenuo bicikl ....Meni ukrali u subotu.....:(. Vezao za stub, i za 5 minuta ga vise nije bilo:banghead:.
Sad sam u istoj dilemi koji novi da kupim Polar, Capriolo ili nesto trece :confused:.. Pre bi onaj koji manje prenosi tranzijente na sediste....mekse zvuci :D |
Quote:
....... aaaaaa .....zato si ti bio k'o maneken kad si dosao kod mene ..... ja sam sve vreme morao da uvlacim stomak ;) ....... a sad i kapiram odakle pomama za biciklima kod producenata ..... a ja gledam .... nista ne jedem a stomak kao lopta :o :( Pozdrav |
Quote:
@Max... Sta mislis, sto bi se lenstina poput mene latila bicikla? Svakim danom sam sve smesniji samom sebi :) Niti uzih ramenca, niti smesnijeg stomacica (pivskog) :D A kad kupim bicikl"O", pa krenem potom i u teretanu, pocnem da licim na Rokija, Ramba i Godzilu... pa mi onda neko uvredi Tannoy... eeee... ondaaaa.... :sw::twisted::da: Ovako, moram da cutim i trpim, evo Oggy mi je rekao da ce da sedne na mene, ako jos jednom kazem losu rec za Dynaudio BM15 :( |
HM
ja imam jednog capriola, gvozdeni ram, sa amortizerima i napred i nazad. JBG, malko je tezak, al tezak sam i ja njemu.. pa kad smrsam obojici ce biti lakse.. teram ga do ade i nazad, i nije lose, mada nikako da se naviknem na brankov most, pa da idem i na posao svaki dan... a da se mrsavi od toga, to je definitivno.. mada, ja idem i na bazen 3put nedeljno al mi nista ne vredi :banghead: |
Quote:
pored toga sto je jako glomazan i tezak za "home studio" mislim da su mu basovi predimenzionirani, i kada svira jako nisko, to sto svira jednostavno NIJE TACNO, nije istina...(ogradjujem se na moju sobu, ali posto u istoj slusam jos 4-5 pari zvucnika, imam neki "reference") Jako je tesko, skoro NEMOGUCE REALNO CUTI sta se desava na 35 hz, ako rezija nije 12 metara NAJKRACA DIMENZIJA (ne racunajuci visinu) pa ma o kakvom se monitoru radi. Mislim da oni pasivni vuferi iza HRa kvare stvar, jer pridonose da se amaterski izrazim "muljavini i frfljanju" Slican problem, da se tako izrazim, mada iz sasvim drugog razloga (transmission line) imaju SVI PMC zvucnici koje sam cuo, a cuo sam nekoliko na demonstraciji u Beogradu, u Palmoticevoj...To se odnosi i na najmanji, aktivni, koji je jedan clan foruma pominjao sa odusevljenjem, sa cim se apsolutno ne slazem, tek kod tih zvucnika je sve ispod 70 hz prevara!!! (basovi doduse postoje, ali su lenji, bez agilnosti, i "zvone" mnogo posle prestanka izvora, zahvaljujuci "transmission line" principu, koji su svi sem PMCa napustili,) a jedna ranije cuvena firma "Lockwood" koja je ugradjivala divne "Tannoy" zvucnike u svoje transmission line kutije je propala upravo iz tih razloga (kasnjenje bassa zbog transmission line) Da se vratim malo i na HR, tu je T. line zamenjena pasivnim vuferima, da se na drugaciji nacin dobije isti ili slican rezultat... Nadam se da ce Boggy kao veoma verziran ovo da procita, pa ako sam u pravu i da se koliko - toliko slozi sa mnom, da ne ispadnem opet "radikalan u stavovima" sto neki forumasi kazu. Ponavljam, laik sam sto se tice tehnologije i akustike zvucnika, al' sam zato naslusan "do bola" a to radim i dalje, "visedecenijski"... Poz, i izvinjavam na duzini posta i gnjavazi, iz najboljih namera! |
to na macki-u se zove bassreflex ( ili ported, vented..) sistem.
pasivni vufer, kao konstrukcisko resenje kutije, ne postoji. postoji kutija sa pasivnim radijatorom ali to je nesto drugo. sto se tice tacnosti gore navedenih tvrdnji o karakteristikam zvuka koje takve kutije proizvode, ne mogu da komentarisem jer nisam slusao nijedan PMC zvucnik a HR824 jako malo, ali teoretski i na papiru je u principu tako. |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Sto se bassa tice na TL, BR i PR sistemima,... svi oni, ALI SVI, koriste pasivni akusticki filter da bi kutija dobila bass extenziju nanize. Razlikuju se samo fizicke realizacije tih filtara, a takodje i neki od vas cuju i generalne sonicne razlike izmedju ovih konstrukcija... pa se "kristalisu" i "tabori" onih koji vole i onih koji ne... ;) Ne treba ni jednu konstrukciju zvucnika proglasavati nekako "brljavom" i inferiornom... u odnosu na druge... svaka od njih, kada se dobro uradi, nadje svoje "ljubitelje"... pre ili kasnije... Drugo, CENA! Sva tri spomenuta resenja su rezultat politike: "sto vise "galame" za sto manje para"... cisto ekonomski razlozi. Sa cetir' subwoofer dvanaestice u kompresionim kutijama (po dve u svakom zvucniku) u postavci kao Dynaudio M2 (samo 12" drajveri a ne 8"), sa nasim pojacalima, i SuperMEE "super-core" iznad 150Hz, polu-aktivna konstrukcija, garantujem lepsi bass od bilo koje od navedene tri konstrukcije, u prosecno akusticki sredjenoj sobi (ali SREDJENOJ, ne "priznaje" se studijska "scenografija", tako cesta na ovim prostorima), samo jos da nadjem finansijera za taj "poduhvat" :p :banghead: Bass je veoma, veoma skup "luksuz"!!! Neke moje "opservacije" o HR824 sam vec izneo negde u threadu o SuperMEE... ukratko, HR824 je (meni) previse agresivan zvucnik za home studio, ako prihvatimo da se u studiju treba baviti produkcijom muzike, a ne u mozgu raditi akusticka korekcija zvucnika i prostora (da se razumemo, za to drugo treba poseban dar, i to ne moze da se nauci nigde, mada se moze navezbati, ali bez dara dzaba!!!) Sto se tice "muljavine" i "frfljanja", prilicno sam siguran da je problem u bass drajveru na HR824, koji je Vifa konstruisala da bude dobar woofer, a ne mid drajver. Tesko je bez papira, kevlara, magnezijuma i/ili karbon fibera u membrani dobiti detalje, ali svaki zvucnik koji prikazuje detalje bez milosti, "boluje" od rezonancija na 2 i vise kHz, te resavanje toga poskupljuje zvucnik... polipropilen je primamljiv za konstruktora/proizvodjaca jer je to kod njega "ubijeno" materijalom membrane, a pri tom... kada detalje ne prenosi, onda najcesce zvuci dobro sve sto mu se pusti da odsvira (pod uslovom da je uredno konstruisan)... te je veca sigurnost da ce biti proglasen dobrim zvucnikom jer "dobro" svira... :banghead: (Fipketov mali M&K je mozda najdetaljniji polipropilen koga smo probali... ali mu je i membrana mala... i to igra prilicno veliku ulogu) Sto se tice velicine sobe za nizak bass... pa lepo je da studio ima veliki prostor... ali danas je sve manje onih koji su spremni na to. Nije problem samo u bassu... pogotovo sto za veliki prostor trebaju i daleko veci i skuplji zvucnici, i snaznija pojacala... tako da moramo da ostanemo realni ;) Drugo, u manjoj sobi pocinje ispod najnize rezonantne frekvencije room-gain (slicno low-pass shelving filtru)... te su bassovi (uslovno) glasniji u maloj sobi (ako ih zvucnik reprodukuje uopste) nego u velikoj (setite se koliko je "lako" napraviti bassa u kabini automobila, sa relativno skromnim setupom)... sve je ovo uslovno i zavisi od mnogo faktora... ali moze ;) Inace se muzika koju pravite slusa i u prosecnoj sobi 4x5x2.5m... tako da je "realnije" sta se u tom prostoru desava, nego u povelikoj reziji... setite se... cak i za film... sada je home theater moderan,... sto znaci u prevodu "realan" ;) Translacija mixa iz rezije u "realni" svet je prilicno kompleksan fenomen. Zavisi od COVEKA, sobe, zvucnika i pojacala, kao jedinstvene celine, ali JEDINSTVENE!!! Ne kazem da treba jurcati u sobicke i praviti rezije... nikako... ali tehnologijom se sada jasno diferencira jos jedna ciljna grupa, cak i za film. Slowstar, nesto mi pade na pamet, :) ako te put nanese u Novi Sad, i ako ti nije smaranje... svrati u Hammer Studio, pa poslusaj kako zvuci nase resenje akustike MALE rezije (ne samo bass)... licno me zanima tvoje misljenje :) Jbg, sad se setih, tamo imaju PMC AML1... zaboravi... pozdrav bogi p.s. ako se ipak odlucis, kontakt osoba za Hammer ti je bitch, moderator na Rumskom, pa se dogovori sa njim. |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
@boggy
moja greska.. tek sad sam otiso na mackie sajt i video da on stvarno ima pasivni radijator pozadi.. svaki put kad sam radio na njima bio sam previse zaokupljen trudjenjem da uradim sto vise i nije mi uopste palo na pamet da pogledam pozadi a bio sam ubedjen da je bassreflex jer 90% posto monitora jeste... jos jednom izvinjenje, moja greska.. |
@ boggy
sta mislis o ekvilizaciji monitora eq-om za prostoriju u kojoj su odredjeni monitori ? mislim da creamware ima takva "resenja" (izvinjavam se na dezinformaciji) tokom rada , koja se iskljucuju tokom snimanja projekta u real time-u u wav format ... dal' bi je preporucio ili ne ? i da li je to jos neko radio ovde na forumu ? i kakva su mu iskustva ? |
Quote:
Ja sam jednom prilikom BAS bio ZAOKUPLJEN tim zvucnikom, to je bio prvi "susret" s "bestijom"... odnosno kada je neko imao problem sa njim, jer je, kako sam kasnije tek skapirao, formirao stojeci talas kroz gipsani zid sa debelim zidom od cigle u drugoj sobi... a gipsani zid je bio prekriven platnom pa nije bilo reci da sam mogao da pretpostavim sta ima iza platna (15cm Rigips zid!!!)... secam se koliko sam samo puta racunao talasnu duzinu, koja mi se nigde nije uklapala... Da nije bilo "providne" 3D slike na sajtu, ne bi ni skapirao gde su mu tutnuli pasivni radijator (bez srafcigera), posto su ga sakrili iza pojacala, pozadi (cujem da se "dere" na basu kao "nezdrav", a ne znam odakle... :banghead: ) DA! Time su prakticno ISKLJUCILI mogucnost relativno jednostavne UKOPANE (soffit) montaze... uz neku minimalnu i ocekivanu equalizaciju... slicna prica kao i kada stave otvor od BR/TL pozadi (ne kazem da ne moze, ali to vise nije taj zvucnik, ako trebaju toliki zahvati equalizerom da se odrade) Zato sam bio tako siguran, inace mi je prakticno svejedno... nicim me taj proizvod nije fascinirao, osim cinjenicom da su spakovali jos i pasivni radijator u kutiju (to kosta vise od PVC cevi ili lavirinta u TL, sigurno), a takvi zvucnici su danas retki, pa sam bio radoznao... da... poneki subwoofer to ima... (opet Mackie?) itd... pozdrav bogi |
Quote:
1. nevolja je u tome sto to obicno uradis na mestu slusanja, i kada mrdnes glavu to nema veze sa zivotom. 2. Gomila "nervnina" koje mozes izmeriti NISU "frekventnog" karaktera (eq, filter, kako ga vi dozivljavate) nego vremensko-prostornog (vrlo grubo ovo objasnjavam, uzimajuci u obzir kakve navike imate), odnosno nastaju ponistavanjem talasa u kontrafazi, i to u (3D!) prostoru a ne u zicama (1D)... i zavise opet od polozaja zvucnika i tebe i naravno od prostora. 2a. Te "vremenske" pojave su zaguljene prilicno ne zato sto ih ne mozemo izmeriti nego sto nas usi "lazu"... odnosno to sto izmerimo NE CUJEMO u ogromnom broju slucajeva. Zasto? Pa zato sto smo rodjeni u reverberantnom prostoru i zato sto smo prirodno skloni navikavanju, jer inace da ono sto izmerimo I CUJEMO na isti/slican nacin... izumrli bi jer se ne bi sporazumeli od "jeke"... znaci nisu samo usi, nego je tu i mozak... a to slabo poznajemo kako tacno radi. EDIT: Najjednostavnije receno, neke stvari koje ja izmerim i ustanovim da su RUPE u karakteristici, vi JASNO razlikujete kao REVERB sobe, i IGNORISETE, po vama na toj frekvenciji NEMA RUPE!!!... jer uradite korekciju u mozgu... a sad, kad uspevate da uradite korekciju u mozgu a kada ne... "uci" se dugotrajnim iskustvom i saradnjom sa krajnjim korisnicima... posto samo neka gruba i okvirna "pravila" postoje, koja su daleko od svake preciznosti... tamo gde je cilj da se "objektivnim" postigne "subjektivno" najcesce nauka nema dovoljno odgovora, i samo iskustvo i metoda "bezuspesnih pokusaja" dovodi do nekih rezultata... tako da se to svede na proucavanje uticaja elektroakustickih pojava na ljude, a iako to tako retko ko naziva (ako iko...)... te je covek tu najveca "misterija", po mom misljenju... Znaci... neke stvari se eq-om mogu ispraviti i to se cak i radi u skretnici na zvucnicima, kada postoji JASNA rezonantna pojava kojoj se ZNA uzrok i NIJE nastala u prostoru nego u samoj membrani drajvera ili u drajveru u sirem smislu (sto manje dimenzija to bolje)... Kada dodjemo do AKUSTICKIH rezonancija (3 dimenzije u najboljem slucaju, rezonovanje bilo koje supljine) onda tu kilavo radi eq koji je po svojoj prirodi pretezno jednodimenzioni, ako iskljucimo vreme u oba slucaja kao dimenziju! Znaci.. ne ide se straight-forward, kako bi neko pomislio, nego se sada najuspesnije radi blaga korekcija akustike prostora ali merenjem u u vise od jedne tacke u tom prostoru, znaci sa dosta mikrofona, cak i tamo gde niko ne "sedi"... nekim usrednjavanjem se nadje sta je globalan problem u sobi, koji bi se mogao resiti eq-om i to se onda tako radi... Vrlo grubo sam i uprosceno objasnio kako radi danas, trenutno, najbolja digitalna akusticka kompenzacija akustike sobe... barem teoretski, odnosno principski... ali i to je daleko od upotrebne vrednosti, jer, je to kao prvo, skupo, kao drugo, ne moze zameniti klasican akusticki tretman (pod uslovom da je dobro uradjen), koji NEMA problema sa dimenzijama... pokriva onoliko dimenzija koliko treba... 3d problem resavas 3d metodom... ;) pozdrav bogi p.s. takodje se rezonancije u kutiji zvucnika NE mogu resiti eq filtrom, nego jedino dampingom u kutiji, ili pustanjem da divljaju... sto se takodje desava... Tako da razumem zasto slowstar "kuka" zbog rezonancija u TL konstrukciji, koje se realno cuju ako se covek "zainati" i ima dovoljno "kilometraze" da to moze da primeti... ali od slicne "boljke" boluju i svi BR sistemi... uvek gomila "djubreta" na mid frekvencijama (potpuno nepozeljno) izadju na rupu... sta god mi radili... -20dB je neki maksimum potiskivanja.. a to je daleko od dovoljnog, ako pravimo vrhunski zvucnik... Od toga posebno boluju dvosistemci, koji nemaju odvojeni mid driver, koji se spakuje u posebnu kompresionu kutiju... i to jeonda druga prica... kada mid frekvencije, ne divljaju po kutiji... ili barem to rade u mnogo manjoj meri. |
a mackie hr 824 mk2???
thx |
All times are GMT +1. The time now is 02:26 PM. |