![]() |
Da vidis zaboravio sam na taj detalj iz prvog posta :D al i da snimas s dva mikrofona opet bi morala da ukljucis inver phase tako da to i nije neki problem.
|
Draga Anita,
mislim da ti mu?i? sebe, pa ?u probati da pomognem. Koliko ja znam, AKAI je prije nekoliko godina izbacio CD sa SAMO JEDNOM bankom klavira, koja broji nekih 400 Megabajta, i to bi tebi moglo biti jako interesantno! Ja taj CD na ?alost nemam, ali ako sam dobro ?uo od nekih kolega, na njemu se nalazi samo jedna farba klavira, ali tako ?to je u vrhunskim uslovima svaka dirka klavira (crna i bijela) usemplovana posebno! Prema tome, ne?to manje od 80 semplova je u toj farbi a svaki sempl je dug koliko ina?e traje ton klavira. Zna?i, tonovi nisu skra?eni pa lupovani na karakteristi?nim mjestima (radi release-a), nego je svaki ton potpuno PRIRODAN i traje (BEZ LUPOVANJA!) onoliko dugo koliko ina?e na klaviru traju tonovi. Za ovu svrhu odabran je, koliko znam neki klavir na kraljevskoj akademiji u Londonu za koga se ka?e da je jedan od najboljih na svijetu, i sa njega su usemlovani svi zvukovi. S nabavkom tog CD-a mogla bi datu banku pozvati u bilo kom sempleru, od haliona do kontakta. Nadam se da te ovo zanima, i ukoliko da, onda mogu se potruditi da nekako pronadjem taj CD za tebe i po?aljem ti. Puno sre?e. |
Draga Anita posjeduje sve moguce i nemoguce visegigabajtne verzije klavira, i dobro zna o cemu govori (mogu reci da je potpuno razumijem, jer gotivim "zivu stvar"...medjutim cesto smo prinudjeni da "zivu stvar" imitiramo, jer je jednostavno ne mozemo priustiti)! AKAI semplovi su jednostavno zastarjeli (ne kazem i da nisu dalje korisni, jednostavno ih gazi vrijeme)!
Vama dvoma (Anita, Shot) svaka cast na "raspisivanju" ideja...svaki put kada nesto procitam od vas, shvatim koliko malo znam! |
Quote:
|
nisan nikad snima klavir ali pretpostavjan da je to jos konpliciranije od snimanja bubnja.
jedan put san pita jednega prijateja sto uci produkciju u engleskoj, kako se uzvucava klavir, a on me je pita. koji klavir?! koja je vrsta muzike!? ko svira?! sto svira?! koji je aranzman!? u kojemu prostoru je taj klavir?! postavi mi je jos milijun podpitanja, prije nego sto je poce crtat shemu di i kako postavit mikrofone. mislin da je u njegovon verziji bilo 6 ili 7 mikrofona i znan da je jedan u obliku polukugle bi na podu, ispod klavira. pretpostavjan da su gigini i drugi klaviri (mogu bit i hardwarevski ko klavinova) snimjeni na taj nacin i da su to najbolje semplirani klaviri koji su nan na raspolaganju. oni su, u pravilu, panirani livo-desno od baseva do visokih i to iz perspektive klaviriste. sa jednim mikrofonom - pogotovo iz jednog zvucnika tu panoramu i sirinu je nemoguce dobit i po meni je jedini nacin ono sto shot govori. 'pravi studio, pravi klavir, pravi mikrofoni, pravi snimatelj i pravi svirac' druga alternativa (po meni) je sempler ali to nikad ne moze bit ko pravi klavir, jer klavir 'dise'. na sempleru kad udaramo jednu notu istom snagom ona je uvik ista. svaki udarac se cuje jednako, dok se kod pravega klavira vibracije postepeno prenose na ostale zice, rezonantnu kutiju... a da ne govorin sto se dogadja kad se svira. |
Quote:
|
zar, taj inpuls nije layer sa rezonancijon!? njega ima svaki kvalitetno semplirani klavir, ali opet to nije to.
a di je disanje sviraca i skripanje stolice ;) |
Moja clavinova ima tzv STRING RESONANCE samplove i to je mozda ona najnezamjenjivija stvar... u svemu tome. :) Naravno i 3 razlicite pedale sa svojim samplovima...
Hvala Shady sto se stvarno trudis pomoci. U svakom slucaju to cijenim. I stvar je u tome da bi za vecinu pjesama uzela OLD LADY (thanks Pure) ili Bosendorfer 275 (east west) i mozda neki od grandiosa bosendorfera. Ali kako svaka pjesma ima svoje potrebe, tako i ove solo stvari imaju potrebe za mojim ili akusticnim grand pianom..... Snaci cu se ja vec nekako. A skripanje stolice cu semplirati i dodati. :wink: |
Quote:
|
Ajme, udavili mi spyware smradovi cijeli sistem pa me nije bilo par dana!
Uf, uf! Drugi mikrofon? Yes!! Imam ti ja R0DE NT2, al ako mozes NTK posudit radije uzmi njega. Sljedeca stvar je da trebas imati barem priblizna pretpojacala. Bolje sve vuci kroz neki "obicni" mali mikser nego slati jedan mikrofon u lampasko pretpojacalo koje ima kompresor a drugi mikrofon u neki jeftini tranzistorski behringer. To nije toliko kriticno, ali bi svakako trebalo obratiti paznju na pretpojacala. Uopce ti ni ne treba mikseta za snimit dva mikrofona. Spoji svaki mikrofon u svoje predpojacalo, zatim uzmi izlaze iz svakog pretpojacala i posalji u jedan (vjerovatno custom made) Y kabel. Dva signala dolaze svaki u svoj kanal (lijevi i desni) i preko nebalansirane banane ulaze u Lunu. To je apsolutno izvedivo. Brijem da ti taj kabel Filip napravi u pola sata! Ova varijanta sa pustanjem istog midi fajla i snimanjem u vise poteza s razlicitim pozicijama mikrofona mi nije toliko simpaticna. Naime, ni midi nije apsolutno precizan. Pitanje je midi clocka u kompjuteru i clocka u clavinovi. Siguran sam da ce doci do mikro-odstupanja jer svaki ce uredjaj prevoditi taj svoj clock. Ne znam puno o ovoj tematici, ali zdrava logika mi kaze da se tu mogu stvoriti minijaturna odstupanja. Samo je pitanje hoce li se to ocitovati u faznim razlikama. Mozda i ne. Nemam pojma. Ali nije ziher rijesenje. Ja sutra imam popodne termin u studiju i bit cu s gazdom studija koji zna sve zive. Pitat cu ga da mi preporuci di bi se moglo snimiti dobar klavir i eventualno da mi kaze koliko bi to kostalo po njegovoj pretpostavci. Ako nabavim kontakte, javim ti pa ti eventualno razmisli da ulozis u te studijske sate. Razmisli. Ako mislis da ces taj posao dobit na temelju dobrih kompozicija, onda se isplati odmah sad platit studio i kasnije ti se ta lova vrati kad naplatis posao od stranaca. Mislim, ako je samo kvaliteta snimke prepreka do dobivanja posla onda nema smisla riskirat nego treba odmah u studio! Jednom daaavno sam upoznao Suada Cokljata i cinio mi se vrlo mutan. Ali s obzirom da je to bilo daaavno, i nismo puno komunicirali, ne mogu ti nista reci o njemu. Imao je neki mali studio u mom kvartu (u Slovenskoj ulici, to ti je stanicu dalje od Trga Francuske u smjeru Crnomerca). Studio je zapravo bila spavaca soba nekog obicnog stana. Ali kazem, to je bilo prije otprilike 6-7 godina tako da stvarno ne mogu govoriti nista o njemu. Mozda je tip ok! |
All times are GMT +1. The time now is 01:29 AM. |