Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   pitanje vezi usnimavanje vokala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9203)

Eon 17-06-2004 07:12 PM

Quote:

Originally Posted by tonalino
Nema tu sta da se slaze ili ne slaze, niti moze biti pogadjanja, to je cinjenica odnosno princip po kome funkcionisu ovi uredjaji i nista drugo. I niko ne kaze da ratio ne moze da uzme bilo koju od decimalnih vrednosti i kod ekspandera i kod kompresora (2,3:1 4,5:1 ili 1:1,8 itd.).
Ocigledno me nisi razumeo. Jednostavno ratio expandera izrazen kao 1:X znaci upravo obrnuto od onoga sto se podrazumeva pod ratiom kod kompresora (X:1) i to: da ce svi signali koji se nalaze ISPOD tresholda biti obuhvaceni expanderom u onolikoj meri kako to nalaze namesteni ratio. Dalje ovde razlikujemo Downward koji ce smanjiti signale koji se nalaze ispod tresholda i Upward expander koji sve signale iznad tresholda pojacava i to srazmerno postavljenom ratiu. Jedan kompresor ne moze imati ratio 1:X jer onda on ne radi vise kao kompresor jer on vise ne komprimira signal vec ga ekspandira (upward ekspander). Noise Gate je na primer Downward expander sa ratiom 1:10 ~ 1:20 i vecim.

Na CW-u imas funkciju verovatno sa obzirom ili na greske ili na namerne postupke da se ratio na kompresoru postavlja sa 1 : x ili x : 1 , dok se ukljucivanjem expandera (sandro probaj ovo) prikazuje totalno obrnuta kriva i bas sam danas nesto radio sa expanderom radi stisavanje tihih a pojacavanje glasnih tonova. Radio sam na c4-u to i znam da moze.

Sandro uzmi kompresor na CW-u i postavi ratio na 1:8 recimo i dobices ono sto ja govorim, nema tu sta da se prica.

SandRob 17-06-2004 07:29 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
Sandro uzmi kompresor na CW-u i postavi ratio na 1:8 recimo i dobices ono sto ja govorim, nema tu sta da se prica.

ma 8:1 a ne 1:8! to je ono sto ti tonalino hoce re rec :wink:

Eon 17-06-2004 07:30 PM

Quote:

Originally Posted by gorjan
Imam jedno pitanjce a bas vezano za podesavanje attack i release za vokal. Neke preporuke za vokal kazu da bi attack trebao biti fastest a release lowest(auto). Ja korisitm C1, na kojem nisam pronasao auto za release, a znam da je fora da on bude toliki da se kompresor iskljuci na vreme da bi mogao na vreme da se opet ukljuci i ja ga drzim na oko 20ms. Najveci mi je problem sa attack-om koji ako spustim ispod 0.5ms imam osecaj da preterano gusi vokal. Mislite li da je ovo dobra postavka ovih vrednosti za vokal?

To u principu zavisi od vokala do vokala i nema neke pravilne definicije.
Attack treba biti brz ali cak mislim da sam ga par puta i usporavao i dobijao dobre rezultate. Release takodje bez definicije. Najbolje je da to sve stavljas onako kako cujes najbolje. U principu ne treba da ti se nista gusi niti da imas peakove. Gusi ti se najverovatnije zbog prejakog praga ili ratio-a koji ume da pogusi sve sa jakim attackom.

Cuvaj se tu :wink:

Eon 17-06-2004 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
Quote:

Originally Posted by Eon

ma 8:1 a ne 1:8! to je ono sto ti tonalino hoce re rec :wink:

lud sam , mislio sam na 1.8:1 !!!

:roll: :oops: :)

saki 17-06-2004 08:38 PM

cao

svaka vam cast za odgovore ali reci ti vi meni koji kopresori da koristim koje firme imam dbx166 ili da uzmem plug inovi dali moze sa sx kad se usnivava vokal kad se podesava sinal snimka da se ukljuci kompresor da se cuje neka razlike pre snimanje u sx znaci pustim arangman a taj pevac kad proba da otpeva da u kljucim kompresor i koja je preporuka za podesavanje malo tacnije ako moze .hvala vam na pomoc

Eon 17-06-2004 10:24 PM

Evo ti ovde pa pogledaj imas svega i svacega

http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=130

sve sto si pitao mozes, znaci i sa sx-om i dbx166. Probaj sa wavesovim kompresorima inace poznato jednim od najboljih

pogledaj i ovo

http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=158

i ovo

http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/...pic.php?t=1341

Anonymous 17-06-2004 10:44 PM

Re: cao

Quote:

Originally Posted by saki
svaka vam cast za odgovore ali reci ti vi meni koji kopresori da koristim koje firme imam dbx166 ili da uzmem plug inovi dali moze sa sx kad se usnivava vokal kad se podesava sinal snimka da se ukljuci kompresor da se cuje neka razlike pre snimanje u sx znaci pustim arangman a taj pevac kad proba da otpeva da u kljucim kompresor i koja je preporuka za podesavanje malo tacnije ako moze .hvala vam na pomoc

Ne mozes ovde dobiti takav odgovor koji ti ocekujes. Striktnih pravila u smislu: podesi ratio i treshold tako i tako a attack i release ovako...nema niti ih moze biti. Radi se o umetnosti u najboljem smislu te reci a ne o kovackom zanatu (nista protiv kovaca :lol: ). U suprotnom bi to mogao bilo ko da radi. Nauci napamet potrebne parametre i vrednosti i vozi burazeru, snimaj, miksaj, materizuj... ne ide i ne moze. Svako novo snimanje novi problem, novi izazov, nova pravila. Pokusaj sa Waves kompresorima kako ti je Eon savetovao i podji od osnovnih preseta za odredjene situacije (instrumente, vokal...) pa gde stignes :roll: Taj dbx166 daj prvom komsiji kog posebno mrzis jer ti u najboljem slucaju moze posluziti kao mikrofonsko predpojacalo ako drugog nemas ili kao mrsav limiter. Sto ljudi sto cudi, neko radi ovako neko onako, ja pri snimanju upotrebljavam samo limiter a kasnije u miksu sve ostalo jer tako imam uvek "izvorni" signal koji je neopterecen kompresorom, ekvilajzerom i deesserom pri samom snimanju.

Eon 17-06-2004 10:53 PM

Da to sa limiterom mi se svidja, i jedino je logicno i rentabilno resenje. Ostavis ga suvog i onda stavljas reverbove, kompresore, filtere ili sta god hoces. Ja sam svojevremeno samo skidao sve ispod 300Hz na vokalu ali sam skontao da i to moze biti greska. Recimo kada zelis da ostavis malo dubine u prazninama pesme, pa sam morao ponovo na snimanje.

Anonymous 17-06-2004 10:58 PM

To ti je vrlo pametno. U principu mozes slobodno da stavis Low Cut i pri snimanju vokala ali ne na 300Hz to je malo previse. Pokusaj sa 100 do 120Hz. To nece nicemu smetati a moze valjati jer su "pevaci" vrlo zivahni pri snimanju pa mlate nogama k'o stajerski konji.

Pedja 17-06-2004 11:20 PM

Quote:

Originally Posted by tonalino
...... jer su "pevaci" vrlo zivahni pri snimanju pa mlate nogama k'o stajerski konji.

:lol: imao sam takve slucajeve :lol:

All times are GMT +1. The time now is 10:16 AM.