![]() |
@Benx:
Daj malo probaj shvatit sto covjek pita i koji je njegov nivo znanja. O kakvim ti dobrim miksevima pricas?! Pa ne zna one osnove i sad ce napraviti dobar miks. Tu smo da mu objasnimo stvari na nama mozda banalan nacin. |
L2 naravno, al ima tu mnogo mnogo vise nauke nego sto ti mislis. Recimo za pocetak, neka ti final master bude do max -0.3 a da ti nivo kompresije ne prelazi 4db... sve preko toga "spljoshtava" snimak i dobija neprijatnu distorziju...
Taj L2 je cesto mac sa dve ostice. Vrlo cesto se moze desiti da se poptuno unakazi mix i dinamika. pozzz |
Quote:
@Benx RMS treba biti od -11 do -9 i onda se najbolje prenosi i na radio i na druge spravice. Limiter inace koristim za kada mi mix nije dobar a ne vraca mi se nazad da ga ponovo sredjujem jer se nesto zakomplikuje. NPR> kada moram kompresiju na nekom kanalau da menjam zbog nekog drugog kanala i tako lancano se citava stvar menja. Tu mi dobro dodje limiter zbog nekog peaka. Ustvari limiter dodje kao precica do krajnjeg resavanja mixa. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
istina...
|
zapamti da je kompresor nuzna alatka i nije potreban ako je instrument dobro usnimljen
|
ali kako ?u razlikovati dobro od lo?eg.......you will know....when you are passive, relax....but be ware of the dark side :lol: ...ne, ozbiljno.....neki ljudi su mi rekli da uop?e ne koriste kompresore....meni je logi?no da vokal ne mo?e pro?i (mo?e al...) bez njega....al ga ne znam osjetiti...i ne ku?im ?ta on radi....?ujem ja da on nekako do izjedna?i...ispegla...al to mi onda zvu?i lo?ije.....
|
kompresor ti je najvaznija alatka. bez njega zaboravi posal. imas na internetu tutorijale u kojima judi objasnjavaju kako radi kompresor, kako i di se koristi.
kompresor je izmisljen iz praktinih razloga, jer dynamika koja je u prirodi nemoze stat na medij (tada na traku) zato je treba smanjit. dakle, da se tonski snimatelj nebi priznojava i tresa od muke kad ce orkestar opizdit na svu forcu i kad ce mu sve poc u crveno i distorziju, pametni judi su se sitili i ucinili kompresor. vrlo brzo kompresor se poce koristit i kreativno, a imaju kompresori (i busilice) sto se snjima raskopavaju puti, ali to je nisto drugo ;) kako kompresor radi?! namistis mu prag (treshold) i sve sto je preko njega (sto je glasnije) kompresor 'komprimira' (stisava) u omjeru (ratio) koji je zadan. ako je, recimo, treshold (prag) namisten na -10db, a ratio (omjer) na 2:1, onda to znaci da ce kompresor sve sto je glasnije od -10db duplo stisat. ako je ratio veci od 10:1 (mislin da je toliko... ili nesto manje) onda je to limiter. brickwall limiteri reagiraju jako brzo i ne propustaju nista iznad tresholda. brzina kojon ce se kompresor ukjucivat (otkad muzika predje treshold) je attack, a koliko brzo ce se kopresor iskjucivat otkad nivo padne ispod tresholda je release. ako je attack prebrz moze sjebat prvih nekoliko miliskundi tona (recimo udarac trzalice ili nokta na zici akusticne gitare), a ako je prespor onda gre u peak (recimo vokali zahtjevaju brze attacke). ako je release presor onda se kompresor ne uspije 'iskjucit' do slijedeceg udarca i tako sjebes dinamiku. ako je release prebrz onda zvuk pumpa ili distorziraju basevi. postoji jos 'knee', ali to mi je vako tesko objasnit. u svakon slucaju postoji soft i hard knee (ekstremno). soft knee se koristi na vokalima tako da kompresija ne bude pre ostra nego postepena (u grafickemu prikazu se to vidi kako parabola) da vokal zvuci prirodno, a hard knee se stavje, recimo na bass gitaru u funku (slap bass) i zescim rock stvarima, na brassevima i sl. ma sve zavisi sto zelis dobit ali neka osnovna pravila i principe moras znat. najbolje ti je nac na internetu neki tutorial o kompresorima, oli kupi neku knjigu. tun ti je sve lipo objasnjeno i nacrtano. |
All times are GMT +1. The time now is 02:29 AM. |