![]() |
he, he :roll:
nije ni -0.02db kako sto je reka idekius, ni -2db, nego -0.2db 8) vidin ja da vi vec naveliko slavite predstojece svece i svetice :drunk: hik ;) |
hehe u pravu si OPET :uhoh: samo sto sam bio ubedjen da je -2 pa sam ukljucio stvar i pogledao kad ono zaista -0.2 a moze i -0.3
|
moze i 0 :wink:
|
moze ali zbog radijskih compresora bolje ga je stisati jer se dobija bolje dejstvo compresora na stvar
|
jesi siguran da je tako? ja ustvari neznan zasto je tako, ali svejedno masteriziran na -0.2. :roll:
cak san cita negdje po forumima da danas to nema nikakve veze i vidi san da je puno svjetske moderne produkcije masterizirano na 0. btw: mislin da radijeske kompresore puno vise sjebe rms snaga, koju danas nemilo dizu priko -8db. |
pa ovde bar kod nas je tako mislim :roll: jer sam nosio dve svoje stvari koje su "slucajno" bile masterizovane jedna na -0.2 a druga na 0 i bitna je razlika bila u zvuku na radiju...jer kada je na 0 dolazi do prekompresije kicka i bassa i do predodavanja srednjih i visokih i nema odlicnog odnosa zbog koga sam se i trudio pri pravljenju pesme
a mislim da si u pravu naime citao sam u Computer musicu da je pri masterizaciji gain na 0 idealan jer logicno citava pesma dobija na snazi Kako si mislio za RMS da utice na compresore ja je budzim do -10 pa i manje??? |
ma tih 0.2db se uopce ne cuje, rms je bitan. i ja se uglavnon vrtin kolo -10.
|
culo se na radiju i to vrlo
Inace je zaista zanemarivo 0.2 +/- ali ne znam ja ga ostavim tako pa neka bude |
Jaooo! Totalno ste u krivu!!!
Tih -0.2db nema apsolutno nikakve veze sa radijskim kompresorima nego je to zbog zadrzavanja kvalitete na jeftinim kucnim cd-playerima. Naime, nisu svi tajvanci-koreanci i slicni 50$ cd-playeri bas toliko kvalitetni da reproduciraju tocno ono sto je i snimljeno. Problemi su u konverterima koji neke peakove mogu malo pogresno konvertirati iz digitalne u analognu domenu. Sa tih -0.2db do -0.3db osigurava se da losi cd-playeri ne krenu puckati kod najglasnijih pasaza, a ljudsko uho tih 0.2 razlike ne percipira uopce. eto... sad znate... |
a ja san i reka da se 0.2db ne cuju i da to nema veze s radijon, samo nisan zna zasto se uopce stavljaju -0.2db.
cita san vise razlicitih objasnjenja, a medju njima i ono da to uopce nema smisla, pa vise oko tega nisan ni razbija glavu. osin tega, moje pisme ce se slusat samo na vrhunskoj opremi, a kamijondzijama i vozacima autobusa ce prodaja bit zabranjena ;) tzv. "pozitivna diskriminacija" :roll: |
All times are GMT +1. The time now is 08:42 PM. |