Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Vokali u praksi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7976)

Mogli 04-04-2005 08:45 AM

Meni licno smeta kad cujem da je neko pevao duplex, deluje mi kao chorus, mada i to moze dobro da zvuci ali to sigurno najvise zavisi od pevaca. To sa kopiranjem vokala je prava stvar, deluje prirodno i mocnije. Tako i sam radim, jedino sam u dilemi da li da malo reverba stavim na centralni ili na one panirane... :roll:

Pedja 04-04-2005 02:36 PM

Pricao sam o radu na PC-u sa 133Mhz, i sa nekom prostom audio karticom....kasnije je dosao PC 233Mhz ali i na njemu je bilo mucenje. CW je u to vreme za mene bio misaona imenica.....Lako je sad pricati o tome :wink:

milosjeftic 04-04-2005 07:44 PM

Ja bih posao od onog sto se najcesce koristi : dupleks ( dva glasa na sredinu , ili jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , ili tri glasa : 1. usredinu , druga dva tise jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , napomena : dva glasa znaci dva puta otpevati ( ne kopirati ) ; tri glasa znaci tri puta otpevati ( ne kopirati ) .

Smatram da niko ne koristi dupleks sto ga voli , vec sto manje lose zvuci

loadedmutha 31-08-2005 03:59 AM

Re: Vokali u praksi

Zdravo svima!Vec dugo vreme pratim post oko snimanje i kompresija vokala.Sve je ok ali mi nije jasno kako sa Pitch Shifterom jer kad sam startirao Sony Soundforge 7.0 ima Pitch Shift pa u dropdown meni Fifth Up,Fifth Down,Third Up i Third Down.Jel moze neko da objasni malo detaljnije kako se podesuje Pitch Shifter za panirane vokale ako kopiramo istog vokala koji je i centralni ili da objasni detaljnije rad sa svojim Pitch Shifterom.Hvala mnogo!

Max 31-08-2005 01:54 PM

Zasto bi radio u SF ..... imas u nuendu opciju desno dume na misu koje si kucnuo n fajl na kome ti je vokal ..... odaberes opciju za shiftovanje vokala i pomeris ga za malo ..... a opet nisi napustio projekat ...... sto se mene tice te vrste efekta ni malo ne zaostaju po kvalitetu od SF ..... cak ako nisu malo bolji ....... e da .... dobrodosao .....

Pozdrav

LACKY 02-09-2005 02:52 AM

Quote:

Originally Posted by dr.Ru
Zanima me vase misljenje oko snimanja vokala. Da li je bolje ostavljati ih mono, a vise puta snimiti jedan isti vokal, pa tih nekoliko mono kanala rasporediti u panorami?...... ili editovati stereo vokal traku pluginsima, gde je vokal samo jednom otpevan?

Otprilike sam shvatio sta si hteo da kazes!
Ali mi nije jasno u daljim replikama koje su neki naveli da snimis "stereo vokal"
Kako snimiti stereo vokal?

Predrag Trpkov 05-11-2005 08:57 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY
Otprilike sam shvatio sta si hteo da kazes!
Ali mi nije jasno u daljim replikama koje su neki naveli da snimis "stereo vokal"
Kako snimiti stereo vokal?

Stereo vokal, uvjetno rečeno, mo?e? snimiti tako da s njim usnimi? neki od stereo efekata - chorus, delay, reverb i sl. Koliko to ima smisla, osim kod specijalnih efekata, stvar je shvaćanja.

Stereo vokal mo?e? snimiti i s dva mikrofona, nekom od mnogih stereo ili pseudo-stereo tehnika. Opet, koliko je tako dobivena stereo informacija zbilja upotrebljiva, stvar je shvaćanja, koncepcije, filozofije.... Drugim riječima efekt je prilično suptilan, čuje se samo kao vrlo blagi ambijent i uglavnom se gubi u malo gu?ćem aran?manu. Ukoliko takav trud oupće ima smisla, onda je to pod uvjetom da soba zvuči dobro. U protivnom bi se "efekt" mogao čuti i u miksu, ali od toga ne bi bilo veće sreće.

Ne znam točno na ?to je ciljao OP, ali ono ?to u određenim situacijama ima smisla u sferi stereofonije jest nasnimavanje pojedinačnih vokala stereo tehnikom, pomoću dva mikrofona na fiksnoj poziciji u sobi. Neovisno o tome da li se nasnimava jedna te ista linija ili čak jedan te isti pjevač, prava stereo informacija dobija se ciljanom promjenom pozicije pjevača kod svakog nasnimavanja (take-a). Lijevo-desno, naprijed natrag. I tu treba biti oprezan jer se svakim novim parom usnimljenih kanala gomila prostorna informacija, ali u dobroj se sobi i s jednim pjevačem mo?e dobiti prilično realističan, iako pone?to genetski modificiran, dvodimenzionalan pjevački zbor.

Predrag

SandRob 06-11-2005 07:56 AM

pitanje je sto je uoopce stereo snimanje. po meni je streo snimanje ono kad se snima sa dva mikrofona. recimo ovo sto predrag kaze. znaci, namistis dva mikrofona u neku stereo tehniku i onda pomices pjevaca, od takvih stereo traka simuliras stereo zbor u prostoru.
medjutin, ako snimas vokale (tejkove) sa jednim mikrofonon koje paniras u mixu, ili ako snimas klapu i svakomu pjevacu stavis zaseban mikrofon pa ga u mixu paniras to nije stereo snimanje.

na primjer, stereo sampelovi solo gudaca i sl. koje koristimo, nisu snimani sa jednim mikrofonom pa panirani u prostoru, nego sa dva mikrofona a instrument je pomaknut u odnosu na njih i misto u orkestru di se taj instrument nalazi. to je stereo.

All times are GMT +1. The time now is 02:30 AM.