![]() |
Re: Slow attack comp na vocal..?
Nego, zaboravio sam da pomenem jednu stvar koja mi se čini jako korisnom, a i veoma ima veze s temom: automatizacija. I to ne automatizacija fejdera nego automatizacija ulaznog nivoa (gain-a). Dakle, u startu rešiti kritična mesta (prejake samoglasnike, neubedljive/pretihe krajeve fraza), pa onda kompresor(e) koristiti u kreativne svrhe i kao šlag na torti, a ne kao rešenje problema koji su nastali u snimanju zbog nervoznog pevača koji je ili u intonaciji ili ima dobru dikciju ili ima kontrolisanu dinamiku, ali retko sve troje odjednom :)
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
I ja tako. Prvo rekonstruktivna hirurgija – zakrpiš pevaču vilicu, jezik, zube, usne – pa tek onda estetska. Živela digitalna step-by-step automatizacija. Mada, istini za volju, nije bilo loše ni ono doba kad se ono što se danas rešava automatizacijom ulaznog nivoa i EQ-a rešavalo tokom usnimavanja. I to putem rada sa pevačem, a ne sa spravama.
Pozdrav, Vasa |
Imaš 2 pota: attack i release. Vrtis jedan, vrtis drugi dok ne nađeš sweet spot za datu pesmu. Nema tu milion parametara i nuklearne fizike. Ljudi će radije ceo dan gledati tutorijale nego isprobati kako 2 kotura funkcionišu jedan s drugim. Upotreba kompresora ima veze s tim koliko ti je muzikalno uho. A ono je muzikalno onoliko koliko vežbaš slušanje a ne gledanje i čitanje. My 2 cents.
|
Quote:
mislim da cak i pomeranje ta dva kotura zahteva neku teoriju ako vec nisi profesionalac...valjda je lakse kad znas da objasnis sta si cuo i zasto je na toliko attack/release...ako sam uopste trebao da odgovoram na ovaj post... |
Ne bi ja to tako shvatio, nego više kao savjet, igraj se i tako ćeš skontat šta radi koji kotačić, nećeš robovat presetima, i s vremenom ćeš razvit osječaj za brzu i učinkovitu upotrebu kompresora
|
Quote:
Teorija treba da se zna tek onoliko sta koji parametar znaci... Taj attack i release nije tu da bi primenio neko znanje, nego muzikalnosti radi. |
ne bi da ovim postom dolivam ulje, ali, tek kad sam shvatio sta radi koje "dugme" u pravom smislu fizike zvuka, frekvencija i ostalo, tek tad sam stvarno zaista upoznao sta ja zapravo zelim da postignem, i kako do toga doci, i nije ni malo naivno ako @jocasrb postavi neko pitanje u tom smislu... elem, nikada se nisam drzao ustaljenih paterna na dobosu toliki odnos, na vokalu tolko prema tolko kompresija itd, ali, tek kad sam shvatio sta u stvari to predstavlja (opet kazem u fizici zvuka), i kako radi na razlicitim kompresorima, tek tad je kompresor postao u mom lancu opasno orudje... pre toga je bilo ej ovo je "dojajator" i igracka, ali kasnije sam tacno znao vec unapred sta nece da radi (ne zato sto je neko ustanovio te paterne vec zato sto sam zaista shvatao) i vec sam znao sta zelim da postignem i da sve preko toga moze da skodi zvuku vec u teoriji a kamo li u praksi...
i da se ogradim, ja sam malo mozda drugaciji od drugih, ja dok nesto vizuelno ne shvatim i pojmim u glavi sta to predstavlja, ja to nesto zaista nikad ne mogu da naucim u prste, a kamo li da koristim kao go-to alat. zbog toga mi recimo logaritmi ili neki limesi nikad nisu isli u skoli, a geometrija i dan danas u prste :D Moj predlog svakom ko je pocetnik i ko zeli da malo bolje shvati sta to kompresor cini zvuku je da pregleda po tjubu brdo vizuelno objasnjenih klipova, gde je graficki objasnjeno sta je to prag, sta je to odnos, sta je make up gejn itd, i mnogo ce biti lakse. isto kao i kod fotografije, svaki filter koji ubacis na fotku izgleda do jaja, ali tek kad shvatis sta predstavljaju te krive i kako jedna na drugu uticu, i kakav bi u startu odnos blende, expozicije i ostalog trebao da bude - tek tad ces vec unapred znati sta zelis i kako zelis to da dobijes... ne znaci da sam u pravu ali nadam se da se razumemo... poz :) |
Quote:
Naravno da treba da se zna, na osnovu njegovih postova ranije shvatio sam da zna... Ali, jedno veliko ali, primera radi 1ms attack nije isto na svim kompresorima... Ako dva i uslovno receno clean kompresora razlicitih proizvodjaca, podesis isto, nece raditi isto, verovatno ni priblizno... Ti parametri su tu muzikalnosti radi |
Gosn Denyken je lepo to objasnio
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27299 edit: vidim da je vec postavljen link.. sry |
All times are GMT +1. The time now is 05:52 PM. |