![]() |
Re: Pitanje - difuzori
Da li racunam tangencialne ili posredne ?
I sta dobijam s tim kad to sracunam ? |
Aksialne su najmočnije, tangencialne polovicu aksialnih i posredne polovicu tangencialnih.
Ništa pametno ne dobijaš, jer ionako trebaš da napraviš apsorbere koji efikasno djeluju od tamo gdje zvučnici rade. A jednako značajno ti je i SBIR i LBIR! |
Quote:
|
Pa odgovorio sam ti na to :rolleyes:
Quote:
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=42121 Ponajviše: AES 3del Osnovni principi akusticnih dizajnov prostorov za kriticno poslusanje Imaš u tom prostoru opciju; N-E, LEDE, MyRoom ili moj dizajn Controlled Absorptive Diffused Environment (nisam još smislio konačno poimenovanje :D). Prikladno akustičkom principu se namjeste difuzijske površine preko apsorbera!!! Oko tvojih apsorbera sam ti rekao, da verovatno nisu dobri do nizkih frekvencija i da akustički izmjeriš i pogledaš šta si uopšte dostigao sa tim. |
Da li postoji negde formula za merenje aksialne refleksije ?
U tim skriptama u izracunavanju modalnih tangecialnih f = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2) Nema nigde visine (H). i sta mi predstavljaju p i q. I da li racunam harmonike ? |
Evo vodiš pogreška sa moje strane, kad sam copy/ paste, hvala:
F = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2 + r^2/H^2) http://gikacoustics.co.uk/what-are-room-modes/ A zašto bi sad "pješke" računao? Pogledaju se modalne (i harmoniki) do cca. 150hz, iznad več rade absorberi iz srednje tvrde mineralne vune. |
Izvini sto sam dosadan al sad vec kad sam se "upetaljao" u ova merenja sad nema sanse da izadjem :D
Da rezimiramo... Uzimam L,W i H sa vec postojanim apsorberima (zidovi + plafon) i onda to ubacujem u formulu F = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2 + r^2/H^2) gde su mi u prvom merenju p=1, q=0, r=0. i tu dobijam aksialnu ? u drugom p=2, q=0, r=0 gde mi je to ustavi druga aksialna ili.... ???? i trece p=1, q=1, r=0 tangecialna ? |
Svakako dimenzije praznog prostora.
Ako nisu sve stene rigidne (cigla, beton...) i imas kakvu laganu gips konstrukciju, onda nizke lete van, izracunate modalne nece biti jednake kao izmjerene. Za aksialne je simplificirana formula: f = c / 2L c = brzina zvuka (m/s) L = dužina ili širina ili visina Ako te zanimaju u detajle formule i slično, pročitaj koju stručnu knjigu. |
Nema gipsa :)
f= c/ 2*L(^2) ili bez ^2 ? |
f = c / 2 x L
|
All times are GMT +1. The time now is 07:42 AM. |