![]() |
Re: Izrada melodija
|
Quote:
|
Quote:
|
Do sada sam pratio tutoriale na yt kako napraviti beat za razne stilove, ali kada poku?am sam raditi melodije onda ispada kao da nabacam note bzv.
Zanima me ?to trebam znati kod izrada melodije, ima li kakvih pravila i slično? Nemam nikakvo muzićko obrazovanje, tako da mi je sve ovo doslovno novo. Tehničke stvari brzo učim, ali melodije mi nikako ne idu pa iz tog razloga učim klavir pretpostavljam da mi bude bilo lak?e onda kod izrade melodija. |
masta pravvi melodije ,(stim da moras znati preneti mastu) jbg znaci uci svirati. polako.
|
'ajd sad' to da se prebaci ovdje :
http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117. |
... i jo? jedno pitanje (za svaki slučaj ; no se ti?lju) :
a ima? li ti kolega uop?te muzičkog sluha. Jesi li to ikada kontrolisao? |
Quote:
"U sutki, dete kad se rodi, place molski ili durski. Odma' se zna: ovaj ce da bude najbolji muzicar u celoj Shutki" Izvini sto sam ovako banalizovao i sveo citavu stvar, ali ako tebi note izgledaju kao nabacana gomila i ako moras da gledas YT tutorijale kako da napravis beat, mozda si jedan od veceg dela populacije, koji nije genetski podesan da se bavi ovim poslom... Ne kazem ovo nikako kao uvredu, jednostavno neki ljudi nemaju sluha i to je to. Ako je pitanje zapravo tehnicke prirode, ako ne znas kako da muziku premestis iz glave u kompjuter, ako tvoja muzicka ideja zvuci bezveze kad se prevede u kompjuterski generisan zvuk, onda mozemo da ti pomognemo ovde... Ako placas casove u pokusaju da "naucis" muziku, nemoj bacati novac - naucices tehniku i sve, makar svirao pesme perfektno, ali nikad neces moci da se izrazis, sve ce ti se ciniti - nabacano. A teorija iza toga je stvarno HC smaranje, ucenje i primena svega toga je sado-mazohizam, ako u glavi nemas mehanizam koji "klikne" kad nesto valja ili ne valja. Ako sa druge strane - imas sluha i ideju, lako ce ti ici to ucenje muzike i neces uopste biti u dilemi da li moze ili ne moze. Ako si provokator/stariji clan... Beri kozu na siljak, jer ako skontam da me zaebavas da kucam ovoliki text u novogodisnjoj noci, umesto da se spremam da krenem napolje, ima ti dodjem licno na gajbu "da ti objasnim" :banghead: :rotfl::rotfl: Eto, shvati ovo najiskrenijim pokusajem da pomognem, mozda gresim u pretpostavci, nemoj mi uzeti za zlo. |
Ja gledam tutoriale iz razloga što ne znam čemu sliuži nešto, npr nisam znao za što služi compressor, limiter itd. U tutorialima sam naučio to, a kada radim melodiju sve ljepo krene onda se od jednom izgubim. Dođem do djela kada sve izgleda super i onda od jednom krivo postavim neke note, ili ne mogu nači kombinaciju nota koja paše uz ono što sam prije napravio.
Tutoriali mi jako puno pomognu kod programa kao što je massive vst, ima puno toga u na njemu a za dosta toga ne znam čemu služi. Najviše me zeza kada u glavi imam jedan zvuk koj bi odgovarao uz to što sam napravio a ja ga ne znam napraviti. Iako melodija nekada ispadne dobra. Vidim da je alfom pitao imam li kojeg muzičkog sluha i jesam li to kontrolirao, nisam kontrolirao, a i kako da to provjerim? |
Nauci tonalitete odnosno skale (lestvice) za pocetak...
Quote:
Srecna Nova i puno pozdrava :) |
All times are GMT +1. The time now is 06:37 AM. |