Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Paniranje instrumenata u mixu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44664)

ProkDu 01-09-2013 03:34 PM

Re: Paniranje instrumenata u mixu

1 Attachment(s)
Obavezno ?tivo! :)

awacs 01-09-2013 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 349903)
To ja stalno ponavljam. EQ je najmoćniji i najbitniji alat audio produkcije.

Ustvari, upravljanje frekvencijama je suština muzike (pa i muzičke produkcije) — od samih nota, preko ritma (pošto je i ritam zapravo frekvencija, mada niska), pa do boja instrumenata (harmonika/alikvota). Ekvilajzer je samo jedan od alata u celoj toj priči.

Što se tiče panorama, Vlado, potpuno si u pravu. One su šlag na torti — nisu nevažne, ali su po važnosti daleko ispod EQ-a (IMHO), i baš zbog onoga što si napisao:

Quote:

Recimo ako na levom kanalu imaš dva instrumenta koji se kolju za prostor, neko će jedan od tih instrumenata da prebaci na desnu stranu, a veći znalac će samo eq-om rešiti problem maskiranja.

Zato je korisno proveravati mikseve u MONO modu, a ne samo zbog fazne kompatibilnosti. Ponekad ti se učini da si rešio problem samim tim što si problematični instrument poslao na suprotnu stranu, a ustvari si samo prebacio prljav kamen iz jednog džepa u drugi. Kako god da okreneš, jakna ti je prljava pa je prljava.

Pozdrav,

Vasa

awacs 01-09-2013 08:09 PM

Quote:

Originally Posted by ProkDu (Post 349904)

Bobby Owsinski je obavezno ?tivo za miks efendije isto koliko i Mir Jam za potencijalne udavače. Ali je zabavno :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

Jan 01-09-2013 09:23 PM

Ja pa sve panujem kako mi se prohte ... Osim zivog bubnja kojeg panujem onako kako bi cuo bubnjar iz njegove perspektive ili publika iz njihove, zavisi sta bend hoce, u glavnom ovo prvo...

romario 02-09-2013 07:56 AM

Quote:

Originally Posted by ProkDu (Post 349904)

The Mixing Engineer's Handbook - Bobby Owsinski"
Ima li ova knjiga prevedena na?ki ?

spartakus 02-09-2013 10:55 AM

Nije loshe otici na probu zivog benda pa poslushati( i zbog revba i zbog panorame)..pogotovo bubnja..

Dushan_S 02-09-2013 11:31 AM

Quote:

To ja stalno ponavljam. EQ je najmoćniji i najbitniji alat audio produkcije. Neki ljudi misli kako on utiče samo na frekventni opseg a zapravo utiče na sve: glasnoću, dubinu, širinu, ambijent i sl. Čak utiče i na panoramiranje. Recimo ako na levom kanalu imaš dva instrumenta koji se kolju za prostor, neko će jedan od tih instrumenata da prebaci na desnu stranu, a veći znalac će samo eq-om rešiti problem maskiranja.

U principu se slažem, ali btw kad tako kreneš onda na kraju zapravo sve utiče na sve pa i na planove u miksu. Reverb utiče na to koliko je nešto napred ili nazad ali nešto je "bliže" takođe i ako ga kompresuješ, ako mu dodaš određene frekvencije EQ-om, ako dodaš saturaciju, ako zamutiš ostale stvari u miksu ili ih jednostavno smanjiš u odnosu na taj instrument itd. Mislim da je u stvari glavni problem ljudi kad počnu da miksaju razumevanje toga da iako tehnički mora da se miksa tako što se obrađuje kanal po kanal (jer nismo oktopodi) miks nije zbir različitih zvukova već zbir interakcija između njih. Ako se nešto promeni na jednom instrumentu automatski je time uticano na ostale i kako oni "izlaze". Nije fora kako ofarbati neki instrument da bi on zvučao ovako ili onako, već kako ofarbati instrument da on zvuči na određen način zajedno sa ostalim instrumentima i u odnosu na njih.

ProkDu 02-09-2013 02:38 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 349915)
Bobby Owsinski je obavezno ?tivo za miks efendije isto koliko i Mir Jam za potencijalne udavače. Ali je zabavno :thumbsup:

Poznaniku koji je instrumentalista i koji pre toga nikad ni?ta nije snimao sam svojevremeno pozajmio ove dve knjige, instalirao Qbendo i EZDrummer, i on je za 10 dana odradio pesama (demo aran?mana, gitare i bas snimani, bubanj programiran tj. iskucan) za jedan LP. Ja ih odavno ne otvorih, tako da verovatno ima istine u ovome ?to ka?e?. 8-) Znam samo da su pesme bile sa dobrim aran?manima, instrumenti ok postavljeni u miksu i da su mu knjige poslu?ile. :thumbsup:

Meni je paniranje omiljen metod za ubacivanje interesantnosti i iznenađenja u miks.

darkstar 02-09-2013 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 349905)
Ustvari, upravljanje frekvencijama je su?tina muzike (pa i muzičke produkcije) ? od samih nota, preko ritma (po?to je i ritam zapravo frekvencija, mada niska), pa do boja instrumenata (harmonika/alikvota). Ekvilajzer je samo jedan od alata u celoj toj priči.

?to se tiče panorama, Vlado, potpuno si u pravu. One su ?lag na torti ? nisu neva?ne, ali su po va?nosti daleko ispod EQ-a (IMHO), i ba? zbog onoga ?to si napisao:

Zato je korisno proveravati mikseve u MONO modu, a ne samo zbog fazne kompatibilnosti. Ponekad ti se učini da si re?io problem samim tim ?to si problematični instrument poslao na suprotnu stranu, a ustvari si samo prebacio prljav kamen iz jednog d?epa u drugi. Kako god da okrene?, jakna ti je prljava pa je prljava.

Pozdrav,

Vasa

Kada bi znao da si prvim delom odgovora odgovorio na neka moja pitanja stara 10 godina... koja najmanje imaju veze sa muzikom... eto,sve vreme mi je bilo ispred nosa ali nikako da vidim to...anyway,hteo sam samo reci hvala...i necu dalje u offtopic..

awacs 02-09-2013 04:33 PM

Quote:

Originally Posted by ProkDu (Post 349929)
Poznaniku koji je instrumentalista i koji pre toga nikad ništa nije snimao sam svojevremeno pozajmio ove dve knjige, instalirao Qbendo i EZDrummer, i on je za 10 dana odradio pesama (demo aranžmana, gitare i bas snimani, bubanj programiran tj. iskucan) za jedan LP. Ja ih odavno ne otvorih, tako da verovatno ima istine u ovome što kažeš. 8-) Znam samo da su pesme bile sa dobrim aranžmanima, instrumenti ok postavljeni u miksu i da su mu knjige poslužile. :thumbsup:

Pa dobro sad... nemam ja ništa protiv Bobija, i sam prilično redovno pratim njegov blog. Nemam ništa ni protiv knjiga. Samo veoma čvrsto stojim na stanovištu da na pitanje koje je postavljeno u prvom postu ne postoji tačan odgovor, kako na Rumskom tako ni kod Bobija.

Sa druge strane, siguran sam da tačan odgovor postoji u glavi onoga ko je postavio pitanje i da treba da ga traži tamo, a ne na 233 strane Mixing Engineer's Handbook-a.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 09:06 PM.