Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Monitoring kod snimanja vokala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44618)

awacs 26-08-2013 01:47 PM

Re: Monitoring kod snimanja vokala

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 349678)
PozZ!
Evo nešto vezano za temu; na sluške se čujem odlično, nema latencije, malo reverba, a primjetih da puno točnije i lakše pjevam slušajuć matricu direktno iz monitora nego preko slušalica.. Ako skinem jednu slušku, ne čujem dobro, teško mi je tako- nemoguće..

Naravno, svaki pevač ima svoje preference, ne postoji univerzalno rešenje. Nekima pomaže reverb, neki hoće da čuju sebe jače, neki tiše, nekima je lakše sa jednom slušalicom... mora da se proba. Evo nečega što sam uradio SAMO JEDNOM (u krajnjem očajanju), ali je funkcionisalo, čak i u ono analogno doba:

Pevač pevao na matricu koju je slušao preko zvučnika (drugačije nije bilo šanse da otpeva) i otišao kući. Matrica se preslušavala kao luda. Srećom, imao sam na stolu sačuvanu postavku monitor miksa na koji je pevao, postavku mikrofonskog lanca za snimanje i poziciju mikrofona u odnosu na zvučnik. Otišao u sobu za pevanje, stao ispred mikrofona tamo gde je pevač stajao (okrenuo leđa mikrofonu, da se ne čuje disanje), pustio matricu na zvučnik i snimio signal iz mikrofona na drugi kanal. Posle obrnuo polaritet („fazu”) tog novog snimka, našao odnos jačina na kojima se preslušavanje matrice skoro potpuno potiralo i snimio to na novi (treći) kanal. Jeste šuštalo malo više nego što bih voleo, ali bože moj...

Sličnu stvar sam uradio drugi put sa nekim horom, ali tad nije bilo potrebe da stojim ispred mikrofona, pošto je hor i inače bio podaleko od njega, pa blizina pevača nije imala toliko uticaja.

Pozdrav,

Vasa

Znak 27-08-2013 11:28 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 349686)
Pevač pevao na matricu koju je slu?ao preko zvučnika (drugačije nije bilo ?anse da otpeva) i oti?ao kući. Matrica se preslu?avala kao luda. Srećom, imao sam na stolu sačuvanu postavku monitor miksa na koji je pevao, postavku mikrofonskog lanca za snimanje i poziciju mikrofona u odnosu na zvučnik. Oti?ao u sobu za pevanje, stao ispred mikrofona tamo gde je pevač stajao (okrenuo leđa mikrofonu, da se ne čuje disanje), pustio matricu na zvučnik i snimio signal iz mikrofona na drugi kanal. Posle obrnuo polaritet (?fazu?) tog novog snimka, na?ao odnos jačina na kojima se preslu?avanje matrice skoro potpuno potiralo i snimio to na novi (treći) kanal. Jeste ?u?talo malo vi?e nego ?to bih voleo, ali bo?e moj...

Danas sam ovo probao i zaista funkcioni?e. Naročito se primeti da niski tonovi iz matrice skoro potpuno nestanu, a i sve ostalo se značajno uti?a.
Na?alost, imao sam vremena ovo da isprobam samo na malom uzorku, po?to je trebalo snimiti vokale za pet pesama u istom danu.

Mogli 02-09-2013 11:23 AM

Najjednostavniji nacin, po meni, je smanjiti nabudzanost matrice dok pevac peva, tj mutiranje nekih kanala, posebno basa i padova.
U mom slucaju, dovoljno je da samo klavir ili gitara, dolaze iz slusalica. Rezultati su odmah primetni - tacniji i emotivniji vokal.

alfom 07-09-2013 06:42 PM

Zavisi od pjevača. Obavezno skidanje ili drastično umanjenje instrumenata koji izazivaju nestabilnost intonacije. Kako Mogli napisa : bas, dobar dio bubnja (sko mo?e i zna uz metronom, jo? bolje), različiti zvukovi stringsova, orgulja, ... Čak i gitara, jer ton ple?e između okidanja i reliza, radi vibrata i sl.
Ako ima vremena da ispjeva pilot (ili će to ostati krajnji usnimak ako je dobro), pa kasnije finalni usnimak.
Ako nije stabilan, ima i ovo (ne pali kod svih) :
ovla? pritisne sa obje ?ake lijevu i desnu ?koljku slu?alica ; onoliko koliko mu treba. Počne se čuti i iz slu?alica i preko slu?ne kosti (iza uha). Zvuk mu se pojača. Ali, ovako se ne mo?e dugo pjevati. A i u?i se dosta brzo umore.

Mogli 26-09-2013 02:46 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 350220)
Zavisi od pjevača. Obavezno skidanje ili drastično umanjenje instrumenata koji izazivaju nestabilnost intonacije. Kako Mogli napisa : bas, dobar dio bubnja (sko može i zna uz metronom, još bolje), različiti zvukovi stringsova, orgulja, ... Čak i gitara, jer ton pleše između okidanja i reliza, radi vibrata i sl.
Ako ima vremena da ispjeva pilot (ili će to ostati krajnji usnimak ako je dobro), pa kasnije finalni usnimak.
Ako nije stabilan, ima i ovo (ne pali kod svih) :
ovlaš pritisne sa obje šake lijevu i desnu školjku slušalica ; onoliko koliko mu treba. Počne se čuti i iz slušalica i preko slušne kosti (iza uha). Zvuk mu se pojača. Ali, ovako se ne može dugo pjevati. A i uši se dosta brzo umore.

Ma druze, ako je pesma dobra, pevac ce je razbiti samo uz klavir ili akustaru, a ako je pesma truba, onda mu moras davati u slusalice sve efekte i glupardije da se covek napali bar malo na nista :wink:

alfom 26-09-2013 04:42 PM

1 Attachment(s)
Da. Ali, ako je malko prehlađena, onda mora da digne ručice i pritisne ?koljke od slu?alica.
Evo ovako :

Mogli 02-10-2013 11:34 AM

Steta sto nemam fotke Zareta i Gocija sa snimanja :wink:

All times are GMT +1. The time now is 12:16 PM.