![]() |
Re: Monitoring kod snimanja vokala
Quote:
Pevač pevao na matricu koju je slušao preko zvučnika (drugačije nije bilo šanse da otpeva) i otišao kući. Matrica se preslušavala kao luda. Srećom, imao sam na stolu sačuvanu postavku monitor miksa na koji je pevao, postavku mikrofonskog lanca za snimanje i poziciju mikrofona u odnosu na zvučnik. Otišao u sobu za pevanje, stao ispred mikrofona tamo gde je pevač stajao (okrenuo leđa mikrofonu, da se ne čuje disanje), pustio matricu na zvučnik i snimio signal iz mikrofona na drugi kanal. Posle obrnuo polaritet („fazu”) tog novog snimka, našao odnos jačina na kojima se preslušavanje matrice skoro potpuno potiralo i snimio to na novi (treći) kanal. Jeste šuštalo malo više nego što bih voleo, ali bože moj... Sličnu stvar sam uradio drugi put sa nekim horom, ali tad nije bilo potrebe da stojim ispred mikrofona, pošto je hor i inače bio podaleko od njega, pa blizina pevača nije imala toliko uticaja. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Na?alost, imao sam vremena ovo da isprobam samo na malom uzorku, po?to je trebalo snimiti vokale za pet pesama u istom danu. |
Najjednostavniji nacin, po meni, je smanjiti nabudzanost matrice dok pevac peva, tj mutiranje nekih kanala, posebno basa i padova.
U mom slucaju, dovoljno je da samo klavir ili gitara, dolaze iz slusalica. Rezultati su odmah primetni - tacniji i emotivniji vokal. |
Zavisi od pjevača. Obavezno skidanje ili drastično umanjenje instrumenata koji izazivaju nestabilnost intonacije. Kako Mogli napisa : bas, dobar dio bubnja (sko mo?e i zna uz metronom, jo? bolje), različiti zvukovi stringsova, orgulja, ... Čak i gitara, jer ton ple?e između okidanja i reliza, radi vibrata i sl.
Ako ima vremena da ispjeva pilot (ili će to ostati krajnji usnimak ako je dobro), pa kasnije finalni usnimak. Ako nije stabilan, ima i ovo (ne pali kod svih) : ovla? pritisne sa obje ?ake lijevu i desnu ?koljku slu?alica ; onoliko koliko mu treba. Počne se čuti i iz slu?alica i preko slu?ne kosti (iza uha). Zvuk mu se pojača. Ali, ovako se ne mo?e dugo pjevati. A i u?i se dosta brzo umore. |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Da. Ali, ako je malko prehlađena, onda mora da digne ručice i pritisne ?koljke od slu?alica.
Evo ovako : |
Steta sto nemam fotke Zareta i Gocija sa snimanja :wink:
|
All times are GMT +1. The time now is 12:16 PM. |