Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   saturacija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43587)

igormink 06-03-2013 09:11 PM

Re: saturacija

Mislim da znam o čemu Znak govori, ali to nema veze sa produkcijom, nego naprosto sa kvalitetom izvođača, Please please me bar nije preproduciran album. Sve je live, pr?ti od energije, a jedino ?to stvarno zvuči prekrasno je echo chamber na vokalima, e to se ne da ponoviti. Inače zvukovno je meni Rubber Soul najbolji :)

Ne treba podcjenjivati stare in?enjere, njima je bilo daleko te?e jer su puno toga morali unapred odraditi, a ne kasnije u miksu. Snimalo se u ?ivo, često velike ansamble sa vrlo primitivnom opremom. Mislim da je danas daleko lak?e.
Kad poslu?ate malo motown, stax, wall of sound, pa Beatlese, Kinkse, Hollies-e, Abbu na kraju krajeva, shvatite da je to prilično neponovljivo. Uskoro ćemo od silne tehnike, triganja i semplova zaboraviti snimiti najobičniji bubanj, a tek kad mi netko nakuca na kompu ono ?to je mogao Keith Moon, Ginger Baker ili Ringo Star, onda ću priznati dana?nji pristup :)

kravadinka 06-03-2013 09:48 PM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 343035)
Mislim da znam o čemu Znak govori, ali to nema veze sa produkcijom, nego naprosto sa kvalitetom izvođača

Naravno. :wink:

Mene taj album ne radi, ni na koji način. :)
E sad, kako sam ja kao nešto malo talentovan, znači nisam muzički idiot, shvatam da je to isključivo pitanje ukusa. A to bih izbacio iz ove priče.
Tehnički, uzimajući u obzir period nastanka, kao i sve ostale faktore, razumem taj hype oko ovog albuma i podržavam, iako mi nije blisko, ali ništa van toga.

Da se vratim na poentu, saturacija iz pluginova je uglavnom komplikacija i rezultati su jako diskutabilni, a ako se u priču uvede visoki RMS onda je to ravno katastrofi.

Ne treba nasedati na marketinške trikove, lepa je analogna saturacija, ali samo zato što se tada nije moglo drugačije, to je deo jednog vremena, uglavnom treba tamo i da ostane, osim u nekim specifičnim i slučajevima gde je to deo jednog velikog i širokog plana, a ne slučajnost ili jednostavno umišljaj o nečemu.
Danas to treba koristiti, ali sa velikom rezervom i smišljeno, ne podrazumevano i po nekoj automatici, što se jako često čini zbog agresivnih reklamnih kampanja i ostalih vidova ispiranja mozga i utripovanja masa...

Znak 06-03-2013 10:25 PM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 343035)
Mislim da znam o čemu Znak govori, ali to nema veze sa produkcijom, nego naprosto sa kvalitetom izvođača, Please please me bar nije preproduciran album.

Pa valjda upravo to ?to nije preproduciran ima najvi?e veze sa produkcijom.
Da se ne zadr?imo samo na Please Please Me, poslu?ajte Help! Kad god se uhvatim da gomilam kanale ? taj album je protivotrov. Neverovatna svedenost orkestracije, skoro avangardna jednostavnost, a opet je zvuk pun i bogat. Eto, danas je retro kao u modi, pa za?to neko bar da bi bio "in" u tom pogledu ne radi tako? Ili mo?da neko radi? Ko?

amaterius 07-03-2013 05:48 AM

pa radi, odnosno vi?e u povojima ali meni ono ?to sam čuo zvuči odlično
evo ti nick iznad @igormink pa pitaj..

?to se teme tiče i mislio sam da će biti ne?to tako....U biti dok se saturacija spominje kao(mislim na plagove) ne?to ?to zvuk čini toplijim ispada da su to u biti poku?aji. I ja bih se usudio reće da tu opet veliku ulogu odigrava personalni pristup glazbi. Ono ?to je nekome mrak, drugome je isto mrak ali u negativnom smislu. I ako netko upravo takvim plaginom dobije ono ?to je zamislio onda je to definitivno vrhunski proizvod.. Ako pak je te?nja za analogijom onda pak napraviti ?to i gore navedeni Igormink...

igormink 07-03-2013 06:53 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 343036)
Naravno. :wink:

Ne treba nasedati na marketin?ke trikove, lepa je analogna saturacija, ali samo zato ?to se tada nije moglo druga?ije, to je deo jednog vremena, uglavnom treba tamo i da ostane, osim u nekim specifi?nim i slu?ajevima gde je to deo jednog velikog i ?irokog plana, a ne slu?ajnost ili jednostavno umi?ljaj o ne?emu.
Danas to treba koristiti, ali sa velikom rezervom i smi?ljeno, ne podrazumevano i po nekoj automatici, ?to se jako ?esto ?ini zbog agresivnih reklamnih kampanja i ostalih vidova ispiranja mozga i utripovanja masa...

Ma apsolutno ne treba, kao ?to ne treba vjerovati da jedino U47 mo?e ne?to vrhunski snimiti. Sve su to alati, a industrija mora oko toga napraviti hype jer mora biti nedosti?no :)
U svom kratkom sta?u sam shvatio da je jedino va?no jel dobra pjesma, kakav je izvo?a? i na kakvim instrumentima se svira. I puno vi?e zvuka iz bubnja sam dobio kad sam ga po?timao kako treba nego sa skupim mikrofonima. Ovo sve iza toga je samo kist kojim odlu?i? bojati platno. Meni je kod analogije lijepo to ?to me ograni?ava brojem kanala i ergonomijom, pa moram dosta toga raditi live, a to je opet zvuk koji preferiram, zato sam u tome. Zna?i svi?a mi se ta filozofija i pristup. Naravno da mi je i zvuk super, pa se zato koprcam sa ?umom, brumom i sli?nim nuspojavama :)

Jedna stvar kod saturacije - svi bi ne?to htjeli posti?i preko reda, neku toplinu, du?u, ?tojaznam?to. Prvo treba nau?iti raditi ispravno, a onda pomalo forsirati da vidi? ?to ti to donosi. Ja sam se na razne na?ine probao igrati sa zasi?enjem trake (i konzole) i nekad su rezultati fenomenalni, ali, da pudem po?ten, uglavnom nisu :)

kravadinka 07-03-2013 10:28 AM

Što me podseti na rani Pro Tools LE, svi su pljuvali zbog samo 32 kanala, ali je to zvučalo jako dobro upravo zbog tog ograničenja.
Neka ograničenja su produktivna, dok druga nisu, mislim da je 24 kanala sasvim dovoljno za vrhunsku pesmu, da je prenese na nosač zvuka kako treba.

Što se tiče ovih pluginova za saturaciju, ako je usnimak dobar oni neće biti potrebni uopšte.
Kad kažem usnimak mislim pre svega na izvođača, a u nekoj mnogo manjoj meri na kvalitet mikrofona i opreme.

Da se ne bismo šamarali stranim imenima, neka neko posluša prvi snimak Šabana Šaulića, gde je imao osamnaest godina, pa malo da prostudira interpretaciju, a onda i posluša opremu kojom je rađeno, pa onda malo da pričamo o saturaciji i pluginovima.
Da ne idemo dalje...

Znak 07-03-2013 10:47 AM

Ovo sad pretvara u priču o svrsi posvećivanja pa?nje manje bitnim detaljima u produkciji. Znamo da je pesma najva?nija i da su dobri muzičari i na?timani instrumenti ključna stvar. Kod automobila iz onog mog primera najbitniji je motor, onda menjač, ?asija, itd. i tek na samom kraju drveni ukrasi u enterijeru. Ima li svrhe nanositi dvadeset slojeva laka na te ukrase? Zavisi od pristupa...

amaterius 07-03-2013 11:03 AM

gledano s jedne laičke strane
jb? motor ak nema mjenjača , ne mo? krenut a za dalje ne treba govoriti
kvalitetni instrumenti...hm
kad smo počeli svirat sklepali nekakve instrumente, ?ali bo?e efekte , razglas i sve je zvučalo,,a jadno kaj da velim
Na jednu svirku svratili Saturnusi i odsvirali dva-tri komada
Da nisam znao na ?to sviraju ne bih vjerovao da je moguće...
rekao je jedan vrlodobar gitarista da prvenstveno čovijek a onda gitara koja će mu olak?ati

awacs 07-03-2013 11:25 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 343069)
Ovo sad pretvara u priču o svrsi posvećivanja pažnje manje bitnim detaljima u produkciji. Znamo da je pesma najvažnija i da su dobri muzičari i naštimani instrumenti ključna stvar. Kod automobila iz onog mog primera najbitniji je motor, onda menjač, šasija, itd. i tek na samom kraju drveni ukrasi u enterijeru. Ima li svrhe nanositi dvadeset slojeva laka na te ukrase? Zavisi od pristupa...

Evo šta otprilike na tu temu kaže Jamie Tate ("bold" je moja intervencija). Doduše, on priča o korišćenju autotune-a i audio kvantizacije u Nešvilu, ali smisao je isti:

Quote:

There's a lot of vocal tuning going on here. In fact, everything is manipulated quite a bit. Drums are aligned to click tracks, mandolin parts are comped from several takes and every word of the vocal is tuned. When autotune was first released Digidesign called it the Nashville plug-in. http://forums.stevehoffman.tv/images...rangelaugh.gif

Byron Galimore used to tune vocals until they sounded like vocoders. Listen to Jo Dee Messina or Faith Hill or Tim McGraw to hear it.

Byron is a really great producer, my favorite in town, and he works very hard on these tracks to make them the best he can but it's easier to know when something is perfect than to know when it's cool. I think that's the best explanation I can give. It's easier to know when it's perfect than when it's good. Nashville is into perfection. Labels are incredibly anal about every aspect. Trust me. I've had to recall entire mixes because some secretary at some office didn't understand one word in the fourth chorus and they asked me to remix it so, for example, I could bring up the "D" on the word 'stupid'.
BTW, Jamie je autor crteža koji je pokrenuo lavinu strasti u onom drugom threadu.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 07-03-2013 11:38 AM

Na konto voga sto si citirao: Mi ovde nesto pricamo o tome kako nista nije bitno? :D Nashville, here I come! (Tj. Vankuver za pocetak :D)

All times are GMT +1. The time now is 12:21 AM.