![]() |
Re: Primena EQ-a na studijske slu?alice
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
?ta je EQ matching(močing)http://www.youtube.com/watch?v=mMFq0c0Tu1I |
Quote:
Uvek postoji momenat realnog prostora, neke reverberacije istog i ponasanja zvuka u tom prostoru. To na slusalicama ne cujes i samim tim ti fali vrlo bitna informacija. Opet zastupam i neki stav da muzika nije limitirana samo na uho, nego se i oseti kao fizicka vibracija sto je bitan faktor za neki 'potpuni dozivljaj'. |
Quote:
|
Quote:
Ne znam da li ti je poznato, ali realnom svetu matematicka linearnost je nedostizan pojam - postoji samo vece ili manje odstupanje od iste. Zavisno od inzinjeringa koji stoji iza dizajna, naravno... Zato i kazem da u teoriji gomila stvari ima logike, ali je primenjivost u praksi ono sto je problem |
Quote:
|
Mi smo na faksu radili eq matching jednog zvučnika običnog trosistemskog. Nije bilo pre precizno ali izravna se karakteristika. Iskreno ne znam preko čega smo to radili, nekakav je uređaj bio (valjda za taj sweep)+software koji je mjerio napon koji dobijemo preko mikrofona itd itd. Na kraju se karakteristika izravnala kolko tolko (ako se uračunaju nelinearnost mikrofona). Koristili behringera ecm8000 u gluhoj komori koja je ok. Nije ne?to ekstra al bolje nego u običnoj prostoriji ili u nekoj lo?e tretiranoj prostoriji. E sad vjerojatno taj eq matching mo?e izravnati karakteristiku ali ?ta će se sve promijeniti pored toga, pojma nemam. Vjerojatno je ta linearnost s razlogom da se ne događaju neka dodatna izobličenja kad bi pojačao te frekvencije koje "fale"
|
Razmi?ljam da uradim eksperiment sa svojim Adam A7 monitorima.Posto nisam u mogućnosti da merim ferkventni odziv istih uzeću tuđ grafik ferkventnog odziva koji ću poku?ati da iskopiram EQ-om da bi ga posle iskorigovao na odeđenim ferkvencijama da vidim ?ta ću dobiti.Problem je ?to imam nekoliko grafika fekventnog odziva pa se nameće pitanje koji uzeti kao merodavan.Mo?da neko sa foruma ima neke tačnije informacije?
|
Ima jos jedan topic na headfi, koji poredi 50 najboljih slusalica, tu vidite bolje o cemu se radi, postoje slusalice koji imaju ravan odziv, ali nisu transparentne, postoje one koje su transparentne i imaju ravan odziv, ali su toliko sterilne da ih je tesko slusati ... elem posle tog topica shvatih da su sluske i zvucnici kao kola. Kabriolet, karavan, dzip ... svaki ima svoju namenu i sluzi drugoj svrsi tj. stilu muzike ... e sad vecina nas vozi samo jedno auto, pa tako i sluske, ali ne treba ocekivati previse, kao sto rekose vec, ta linearnost je samo jedna od osobina koja je bitna ...
Ja sam odradio ovo sto je pisano u tom topicu, ne radi ravnanja odziva koje sluske imaju, vise da bih odstranio rezonantne frekvenicje usnog kanala, a dosta mi je zvonilo na visim frekvencijama, kada sam ih izjednacio mogao sam da slusam dosta glasnije bez da mi prste visoki i zvuk je bio dosta kvalitetniji, tako da vredi probati ... |
All times are GMT +1. The time now is 01:25 AM. |