![]() |
Re: ?kola PAD(ov)anja
Jbt, još ću lud da ispadnem...:banghead:
Corpus delicti: Quote:
|
Quote:
Uostalom, čovek je rekao da hoće da trigeruje semplove putem Akai padova. Koji će mu moj da razdvaja ruke i noge i da uči da drži palice kad će na kraju da lupa sa dva-tri prsta??? Tako da ti jesi lepo odgovorio, ali (IMHO) na pogrešno pitanje. Pozdrav, Vasa |
he he ..kao i uvek..puno sharenih saveta !!
Jel mogu i ja (kao bivsi bubnjar turned programmer) da kazem nesto? za moje pare - danas je besmisleno svirati i uciti zivi bubanj. Tacka !! Zasto? Cemu? Zbog koga? Pvo - bucno je mnogo...smeta dok se ne nauci a i posle bogami !:D Drugo - Retko ko ume to da snimi kako treba i vrlo je malo muzike kojoj treba zivi bubanj danas... danas sve da izsimulirati vrlo lako !! Najbolji savet koji uvek dajem svima - slusati i analizirati. Prepoznas zvukove (noga, dobos, hi hats itd..) Slusas pesme i probas da izkopiras isti takav groove / ritam. Kad sam svojevremeno kupio Yamaha RX5 ritam masinu - prvo sto sam probao da izkopiram ritmove i zvukove sa Janet Jackson Control albuma ... dok sam svirao bubanj - ucio sam uz slusalice i ploce! Slusanje je zakon! Svirkaj / kuckaj uz pesme, treniraj tajming..noga dobos za pocetak..i kad uspes da pratis tacno i naucis kako ide cela pesma i ne ispadas iz ritma - postigao si nesto. |
Sorry Bockie, Awacs je u pravu, poenta je u tome "kako se svira bubanj", a ne da se skonta razdvajanje noge i ruke, ili tako nešto.
I u naslovu same teme aludirao sam na "sviranje" preko kontrolera. Ponoviću, činjenica da na jednoj strani pod prstima imam nešto što izgledom i ergonomijom nema nikakve dodirne tačke sa pravim kompletom bubnjeva, a daje taj zvuk, i grafički prikaz bubnjeva koji sve vreme sugeriše upravo na suprotno, dakle, na realno stanje stvari, iskreno, pomalo su frustrirajući za nekoga ko nikada nije svirao taj instrument. Zapravo, nije reč toliko o frustraciji, nego situaciji koja ti voljni sistem pokreće na razumevanje pravog instrumenta. Mada, a to kao laik priznajem da mi je velika nedoumica, nisi siguran je li ovo pravilan način razmišljanja ili stramputica. Naposletku, bubnjarevu nogu mora simulirati moja ruka, i eto ti belaja za klikere. No, neizmerno hvala za ovu YouTube smernicu aka JeremyElisMusic, kao i za savet o neodbacivanju groove biblioteka kao doista najlogičnijem izvorištu informacija koje mi trebaju. Ipak, Awacks, kada govorim o tome, red je da ti pojasnim zbog čega sam u startu isti metod gurnuo u stranu. Naime, previše mi je brz vizualni prikaz kada se rade naročito komplikovani prelazi, na primer. Virtualni bubnjar, nalik na pravog (a koji, zapravo, to i jeste :shock:) često u isto vreme da više informacija nego što je realno moguće obraditi, ne mogu da ispratim, potrebno je isto to samo notu po notu, ili tri-četiri puta sporije. Razumeš? Kao kada učiš da sviraš gitaru. I Satrijani je do turbo-brzine stigao tako što je počeo sa stond-varijantama istih tih skala. Eto, između ostalog, i zbog toga sam se vodio mišljenjem da je video-škola realnog bubnjarstva pravi put, jer se tu početnici uče korak po korak, a brzina i tehnika, kao i u svakolikom muziciranju dolaze vežbom i vremenom. Skontaću več šta mi je činiti, ali, s obzirom na neke ovde smernice i zaključke koje sam na osnovu njih doneo, biće neko pasirano rešenje. :grin: |
Quote:
Takođe, kao što pomenuh, a što i Vrač kaže - analiziraš ritmove (za početak neke jednostavnije), trudiš se da "skineš" element po element... sve skapiraš. Uopšte nije toliko teško ukapirati, mnogo je teže (dobro i tačno) svirati. Srećom, ovo drugo ti nije potrebno. Pozdrav, Vasa |
Danas je glupo i pevati onda, i svirati i snimati ...
Kome, zašto...??? Da te puštaju na iPhone.. Takva je i muzika danas... I Tačka! |
Iha.. Iphone zvuci bolje nego oni sat/radio speakers aparati 70tih 80tih :p
Salim se, al nije ni to daleko od istine :) |
stvarno je ovaj forum jedna mudamas ekipa.
Covek je samo hteo da ga neko uputi na padovanje, a vi tu razvili teoriju zavere. koga bre briga za bubnjare i Iphone i sta je muzika danas, i gde sve ovo ide, zasto svi lece svoje frustracije na ovom forumu. eo druze uzmi vezbaj samo svaki dan bar 10 min ako ne mozes( ne stignes ) vise. https://www.youtube.com/watch?v=oEpL...236162&index=1 jako je bitno za napredak da to radis svaki dan bez preskakanja ako si iz bg-a i hoces da vezbamo zajedno javi se porukom |
Ne trebaju ti ni padovi. Mo?e i preko crno belih dirki a onda uzme? midi upise i izpreme?ta? dok ti ne zazvuči onako kako ti hoće?. Poma?e i poznavanje samog instrumenta kao i osećaj za toliko spominjani 'groove'. I iz nekoliko prolaza lejerovanjem kick pa snare pa hihat... Naslu?anost različitih bubnjara takođe poma?e (npr. Lars -> snare + crash cymbal). A mo?e? i da pusti? neki ritam koji ti se đasvi pa preko toga da 'kuca?' i pravi? iteracije. Poma?e i poznavanje različitih stilova muzike (funk akcenat: 1[boom] 2 3 4)... Neko moje iskustvo.
Ponavljanje je majka mudrosti (Repetitio mater studiorum est)... P.S. Drum 'n' Bass akcenat je na snare-u 1 2 3 4, tako ga i DJ miksuje. |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 12:27 PM. |