Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Master CD sa kompa (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42389)

diviner 04-10-2012 11:51 AM

Re: Master CD sa kompa

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 334838)
a razlike postoje i cujne su nekim ljudima.

Kao sto rekoh, sve je to stvar religije! :)

diviner 04-10-2012 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 334840)
A da može posle 100 kopija kopije sve ostati bit transparent....ne vjerujem...religija ili ne....a ako imaš neke konkretne inforamcije ili testove bit ču zahvalan....

Razgovaramo o trivijalnim stvarima...Testove sam radio licno, od blind testova sa poznanicima (audiofilistima) pa do kontrolisanih testova (koje sam opisao u onoj temi, ciji link sam ostavio, a koliko vidim ti nisi procitao) n-te kopije. Testove mozete svi vi sami uraditi (100 cdova ne kosta mnogo, kao ni par dobrih cd/dvd rezaca...kosta samo dosta vremena koje morate izgubiti na to), ali je stvar da u tome da ljudi zele da vjeruju u nesto, i ja to postujem, prema tome, evo, pristacu na to da neki ljudi vide i cuju razliku, i da sa tog aspekta razlike sigurno da ima...

Stvar religije!

gregor z 04-10-2012 11:58 AM

O.K. pročitat ču....:)

A sla?em se da je razliku skoro nemoguče čuti....

boggy 04-10-2012 12:02 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 334841)
Kao sto rekoh, sve je to stvar religije! :)

Pobogu, ovo je forum koji se bavi audio produkcijom, i za ocekivati je da ga posecuju CAK i ljudi koji veoma dobro cuju razlike izmedju cd-ova.... inace se ne bi bavili tim poslom. Irelevantno je da li ti njima verujes ili ne... :)

Inace se mogu izgrebovati dva sumnjiva CD-a, postaviti kanali u daw, obrne se jednom od njih faza, pa se saberu. ALI... (vazan moment) se dobijena "nula" POJACA za 60-90dB i onda se to pazljivo poslusa/pogleda. Ako nema i dalje nicega, onda je isto....

po mom iskustvu dobije se sumovit i izoblicen signal ali sa sadrzajem onoga sto je bilo narezano na cd(ovima)... znaci postoji i dalje korelacija tog ostatka sa onim sto je rezano na cd, sto je definitivan dokaz da NAREZAN materijal nije isti (nije isto narezan i/ili nije isto procitan), i da to nema nikakve veze sa potencijalnim nekorelisanim smetnjama koje mogu ekstra postojati...

EDIT: Nivo tih razlika moze biti i ispod nivoa na kojima "radi" dithering proces

EDIT2: I te kako ima smisla uporediti i originalni exportovani wav sa nagrebanim sadrzajem koji je kasnije narezan iz tog wava... na gore opisani nacin.

diviner 04-10-2012 12:16 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 334844)
Pobogu, ovo je forum koji se bavi audio produkcijom, i za ocekivati je da ga posecuju CAK i ljudi koji veoma dobro cuju razlike izmedju cd-ova.... inace se ne bi bavili tim poslom. Irelevantno je da li ti njima verujes ili ne... :)

Ne!

Za mene je irelevantno da li ONI veruju u to ili ne (jer neko vjeruje u isusa, neko u muhameda, itd)! Jer oni nisu uradili empirijske testove koji tacno kazu, crno na bijelo, nema razlike u wav fajlovima (tamo u onoj staroj temi sam rekao...mozete da gledate u heksadecimalnom editoru 5 dana, necete naci jedan bit da je razlicit)!

A naravno, audio cd moze da zvuci razlicito na razlicitim cd playerima, sto sam i pre 7 godina tvrdio (u temi koju sam ostavio), ali to je druga tema i tice se reprodukcije zvuka sa audio diska, ne i kopiranja diskova bit2bit.

Quote:

Inace se mogu izgrebovati dva sumnjiva CD-a, postaviti kanali u daw, obrne se jednom od njih faza, pa se saberu. ALI... (vazan moment) se dobijena "nula" POJACA za 60-90dB i onda se to pazljivo poslusa/pogleda. Ako nema i dalje nicega, onda je isto....
Sta imas da postavljas, obrces, zavrces, kada su fajlovi u bit isti! Naravno da nece biti nikakvih podignutih nula, osim ako ne valja daw!

Quote:

po mom iskustvu dobije se sumovit i izoblicen signal ali sa sadrzajem onoga sto je bilo narezano na cd(ovima)... znaci postoji i dalje korelacija tog ostatka sa onim sto je rezano na cd, sto je definitivan dokaz da NAREZAN materijal nije isti (nije isto narezan i/ili nije isto procitan), i da to nema nikakve veze sa potencijalnim nekorelisanim smetnjama koje mogu ekstra postojati...
Evo kladimo se u 500 eura da cu da proizvodem 100u kopiju identicnu prvoj ?!

Mislim, nemojmo mjesati stvari. Cujni aspekt nema veze sa tehnickim/matematickim cinjenicama da se dobije 100a kopija u bit identicna, i ja ne znam koliko puta moram da napisem isto da bi se shvatilo sta govorim!

boggy 04-10-2012 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 334845)
.........
Sta imas da postavljas, obrces, zavrces, kada su fajlovi u bit isti! Naravno da nece biti nikakvih podignutih nula, osim ako ne valja daw!
.......

I ko je sada religiozan? :rolleyes:

mikron 04-10-2012 01:46 PM

Diviner je u pravu. Dajem jos 500 na tu opkladu .

All times are GMT +1. The time now is 11:00 AM.