![]() |
Re: home-studios-are-killing-music
tehnika zna da uspori neverovatno..a pogotovo manje iskusne.:banghead:
Neverovatno,ali potpuno istinito! |
Quote:
Licno sam vrlo ozbiljo shvatio clanak jer sam jednim delom prepoznao sebe u ranijoj fazi ulaska u svet studija i snimanja, gde sam prilicno zastranio tehnoloski a potpuno stavio po strani muzicki deo...istina je zlatna sredina odnosa Muzicka/Tehnicka potkovanost. Kao primer mozemo da uzmemo i Peter Gabriel-a koji sada slavi 25 godina od cuvenog i ikonicnog albuma So, savrsen spoj muzicara/autora i producentskog/snimateljskog majstora, koliko sam upoznat njegova tehnicka studijska pismenost je dosla kroz rad na sopstvenoj muzici i velikoj samodisciplini kao "tajnom" sastojku uspeha koji mnogima nedostaje na ovim nasim prostorima uprkos talentu.... "nema leba bez motike" to sad samo prevedete na nas studijski zargon i sve postaje jasno. Sami znate koliko je svako od vas ulozio vremena, energije i novca da nauci, kljuc je volja/zelja i samodisciplina. Sve se moze kad se hoce - ako znas kako :) |
Quote:
|
Quote:
Socijalne mreže koje pominješ, brzina odašiljanja informacija, lakoća promocije - sve te stvari su šlag na torti, baš kao i zvučni dizajn muzike. U onom tekstu se radi o tome da vlasnici kućnih studija po pravilu troše više energije na razmišljanje o šlagu (zvučnom dizajnu) nego o muzičkom sadržaju (ili sam ja potpuno pogrešno protumačio poentu). Oni likovi kojima si za jedno popodne objasnio kako da snime demo snimke verovatno trenutno čitaju forume u potrazi sa audio interfejsima sa manjom latencijom, raspituju se o najboljim Kontakt bankama gudača, duvača, basa i bubnjeva. A onda će da počnu da traže konfiguraciju za mašinu koja će moći da podnese sve ono što su zamislili. I da okače rezultat na neku društvenu mrežu. U trenutnoj praksi, socijalne mreže su zatrpane muzičkim poluproizvodima i više liče na showroom nekog proizvođača mašinskih delova nego na showroom proizvođača mašina. Vlasnik kućnog studija po definiciji ima veću frku od toga da mu pesma zvuči loše nego da mu sama pesma bude loša. Pošto je njemu samom važno da i sebi i drugima opravda trošak (makar i minimalan) koji je imao opremajući taj "studio". I više vremena provodi u potrazi za najkvalitetnijim pluginovima i zvučnicima nego u eksperimentima sa melodijom, harmonijom, groove-om i formalnim planom pesme. I to je realnost, year 2012. Pozdrav, Vasa |
Setio sam se jos necega - mnogo cesto sad cujem (kad mi neko pusta svoje snimke)..pre nego ih pusti, OBAVEZNO kaze:"ali znas...ovo nije masterovano!"
Ta izjava tacno ide u prilog onoga sto je Vasa rekao - svi se brinu kako im zvuci (losa) pesma..a ne da li ta pesma ima neke veze uopste !! |
Quote:
?alim se, ostajem i dalje pri tome da vas ne smaram aktivnim uče?ćem na forumu, po?to je ono počelo da ugro?ava zdravlje nekih foruma?a, a ne bih da nekog nosim na du?i. Quote:
Quote:
Dakle, ovo ?to radimo moj bend i ja ne bih preporučio nikome. "Oh mother tell your children ...Not to do what I have done ..." |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Zanimljivo zvuči to da neko ozbiljno razmi?lja o o?ivljavanju mainstream scene. Nadam se da su u pitanju ljudi sposobni pre svega da u svemu tome pronađu neki čvrst motiv, a onda će se strategija sklopiti sama od sebe. |
All times are GMT +1. The time now is 01:56 PM. |