Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   Produkcija Bass Gitare (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41880)

Khan 23-07-2012 09:18 PM

Re: Produkcija Bass Gitare

Svaki experiment je dobrodosao, narocito uspesan. Jednom me mucila bass linija, pa sam napravio pilot da mi pomogne. Ideja je bila da ga obrisem po snimanju bass g., kada sam shvatio da se tu napravio vrlo zanimljiv tonalni odnos i tekstura 'da zagrizes'. Ostavio sam obe i lepo i umuljao. Realno gledano nista preterano revolucionarno, ali je zvucalo dobro, kao kada jedan od onih basista koje Arthur spominje prodje kroz pickupe + piezzo, malo octavera, stereo chorus+ dly.
Zvuci svakako radikalno drugacije od dupliranja trake, e sad, nekad je to upotrebljivo, a nekad nepotrebno, overkill.

Nemania 23-07-2012 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331273)
+1

ah, te teske muke sta seci ;) :D

Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija)

Kako mislis dupliranje basa??? p.s. To mi se svidja, nesto konkretno receno,kao na primer taj Saturn..

MUzzY 25-07-2012 02:07 PM

Mislim na to da imas 2 identicne trake bas-a. Jednu na kojoj ces da primenis neki obilk saturacije/distorzije i drugi "clean". Jos bolje ako si snimao bas amp (mikrofonom, ne direct out iz amp-a) i DI u isto vreme. Grupises ih i dalje tretiras...

Nemania 25-07-2012 02:22 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331386)
Mislim na to da imas 2 identicne trake bas-a. Jednu na kojoj ces da primenis neki obilk saturacije/distorzije i drugi "clean". Jos bolje ako si snimao bas amp (mikrofonom, ne direct out iz amp-a) i DI u isto vreme. Grupises ih i dalje tretiras...

To radim pri usnimavanju akusticne gitare mic+njena ozvuka, nikada nisam pokusao sa bass gitarom..:zbunjen: Da li je to praksa-standard ili...?

awacs 25-07-2012 02:35 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 331388)
Da li je to praksa-standard ili...?

I praksa i standard. A i kad ne bi bila praksa, trebalo bi da postane.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 25-07-2012 03:49 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 331388)
To radim pri usnimavanju akusticne gitare mic+njena ozvuka, nikada nisam pokusao sa bass gitarom..:zbunjen: Da li je to praksa-standard ili...?

Ja bih izbegao ozvuku gitare ...

awacs 25-07-2012 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331393)
Ja bih izbegao ozvuku gitare ...

Za?to? Da u?tedi? kanal? :D Sve mo?e da bude korisno, samo u miksu treba doneti odluku da li ti DI kanal treba ili ne.

Pozdrav,

Vasa

Arthur 25-07-2012 05:20 PM

bogami i meni je dobar fishmenov pikap na Martin akustari jednom drastično doprineo definiciji u mixu, preko postojećih mikrofonskih kanala

MUzzY 25-07-2012 05:30 PM

Tako je cika Vaso, znate i sami kakva guzva nastane :D

Licno, nikad nisam imao benifita od toga a takodje mrzim zvuk piezza... Ako nema dovoljno definicije, nisam dobro snimio ili izmiksao projekat.

awacs 25-07-2012 05:52 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331399)
Licno, nikad nisam imao benifita od toga a takodje mrzim zvuk piezza... Ako nema dovoljno definicije, nisam dobro snimio ili izmiksao projekat.

Istina, ali... ja naprimer mrzim close-miked doboš. Opet, činjenica je da je u pop/rok muzici lakše smiksati bubanj ako imaš overhead i close-mike elemente nego samo overhead. Isto važi za svaki instrument.

Nekad, dok si morao da "ekonomišeš" kanalima, donosio si odluku o odnosu između close/far i DI/speaker tokom samog snimanja, a danas ostavljaš tu odluku za miks. Ali i onda i danas je važilo isto - ako imaš DI, probaj da ga probaš :wink:

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 09:33 PM.