Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   snimanje klavijatura u studiu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41819)

kravadinka 10-07-2012 08:46 AM

Re: snimanje klavijatura u studiu?

Nemam pojma kako je na Grandu i Štrandu, ali znam kako to svi u svetu rade, ovo što ti je darkstar rekao je neko opšte pravilo, ako ti program ili kombinacija zvuči dobro tako kako je snimaj tako, ako ti treba samo osnova bez osrednjih efekata iz klavijature, snimaj bez.
Uostalom, sve to možeš naknadno reamp-ovati, gurati kroz SansAmp, ili prosto umetnunti plugin, treba samo znati šta želiš da postigneš.
Prilično je liberalno, osim u situaciji gde želiš kasnije dodatno procesirati tu traku, onda definitivno bez reverb-aa i delay-a.
Kad je reč o Master EQ, osim na Pa3X svi drugi aranžeri nisu nekog kvaliteta, ne znam za Workstation-e, pa i pored toga kad prikačiš klavijaturu na monitore ako ti to radi i nije iskrivljeno kao što obično bude usled "miksanja" na Dynacord-u, ostaviš i snimaš.
Moje pravilo je bez opterećivanja, zvuk se računa a ne oprema. Često se nešto na brzinu odsvirano obriše u želji da se odsvira bolje i nikad se ne uspe u tome, zato ne treba biti opterećen.

Možda kad bi rekao šta konkretno želiš iz klavijature snimati mogli bi malo dublje prodiskutovati, ali generalno iz tih Romplera idu padovi, sinteze, neke zujalice, zvončići i ostale karakteristične stvari za pojedine proizvođače, a to je uvek stereo i uvek sa groznim faznim potiranjem, zato ne bih nikako išao jedan kabl da se to sabere tamo na izlazu, uvek daj sebi slobodu da suziš panorame i ti napraviš mono ako ti treba, nego da ti pola informacije nestane.

quake2 10-07-2012 01:40 PM

Cika Branoy,ako hoces malo da zapapricis taj lanac od klavijature do karte, onda moz i ovako:).Pogasis sve efekte u klavijaturi i ides stereo u dva avalon U5 DI boxa, pa sa balansiranog mikrofonskog izlaza u presonus ADL600 preampe, pa u Avalon 747 na malo eq-alizacije i mozda kompresije,zavisi sta se radi.Liniski izlaz sa u5-ica na Lexicon pcm91 reverb koji se snima na posebnu stereo traku i kasnije dozira u mixu ali je sto je vrlo bitno TO taj reverb sa kojim covek sve vreme svira i ima mnogo bolji osecaj nego kada svira na suvo... a ja sve vreme cujem sta u sustini dobijam na kraju, i kada snimim klavijaturu ovako,obicno tu vise nema sta da se dira,sav posao je gotov onog casa kada klavijaturista odsvira svoje.Posle dugo experimentisanja ovaj lanac koristim u 90% situacija i jos se ni jedan klavijaturista nije zalio:wink:....experimentisi slobodno sa svim mogucim spravama i baci nekad pogled sta se napolju radi i naci ces vec neki svoj zadovoljavajuci lanac.pozzzz

branoy 10-07-2012 09:58 PM

procitah sve, hehe, nema sta, nakon ovog, moram sesti probati snimiti, tj nesto napraviti, pa probacu tih par kombinacija,.. drug kravadinka ma lakse mi napravit preset na tritonu neg ovde na vsti za nase balkan sounde definitivno, tamo sam kao kod kuce, dok ovde mnogo vremena za jedan preset pomesan s par boja mi ode, i tako,, a to za da snimam stereo pa na panoramama suzit znam sve sta pricas, cist primer je nexus, tolik osirok da svaki ured preset moras na panorami suzavati L i R, cika quake2 tog sam se odgovora bojao :D sve to respect, i bas tako to i zelim znati kroz sta je neko i dobio podukciju i ton, naravno nemam ja to al imam informaciju . to je bitno isto.

amaterius 11-07-2012 08:30 AM

iako ne spadam u bran?u koja se ovdje kreće bavio sam se glazbom dostagodina, snimili t cd-a i mogu reči jedno. Svatko ima svoj glazbeni ugus, svakome se sviđe ne?to ovako ne?to onako. Moj respekt svakom snimatelju, svakom toncu ali đaba pravila i njegovo uho ako se to meni ne sviđa.Od svih gitara koje sam snimio jedino me se na jednoj pjesmi sviđa daleko iznad prosjeka jer je snimljena onako kako sam je ja isprogramirao na hardverskom procesoru i jer je zvučala kako sam ja htio. Bez obzira ?to je tonac relao da izvacim sve dileje, reverbove, eq i ne znam ?to i da ostavim samo drajv nisam to htio i ispalo je konačno onako kako ja ?elim. Sve ostalo ?to sam poslu?ao tonca i radio po njegovim pravilima nisam bio niti sam danas zadovoljan onim ?to je proiza?lo. To nikako ne zadire u njegovu stručnost ali on stvari čuje drugačije nego onaj koji ih stvara. Zato mislim da i ovdje vrijedi pravilo:ako si zadovoljan zvukom klavijatura koji izlazi iz njih snimi ih takve. jel to ispravno il ne , ne znam ali znam da će u finalu biti tvoj ?tih. Sve ostalo je komercijalizacija i podila?enje.
Ovo je moj stav kao biv?eg muzičara a ne producenta ili nekog iz te bran?e i ovo definitivno ne mora biti ni pribli?no točno

quake2 11-07-2012 09:17 AM

Tako je Amaterius Matori,nedaj na sebe...ovde kod mene su terali jednog gitaristu da stavi nove zice i da nastima gitaru....ccccc....

kravadinka 11-07-2012 09:39 AM

Neće ljudi da napreduju i da nauče ne?to novo pa to ti je.
Jo? uvek većina svira samo sa jednim kablom iz klavijature i iz procesora, jo? se ne mogu načuditi kad im ka?e? da stave jo? jedan kabl, prvo su zbunjeni a onda ih ubi sujeta, misle hoće? da ih zeza?. :banghead:
Sada je 2012 i jo? uvek dobijam mono trake direktno iz gitarskog procesora, sa sve reverbom i ping pong delay-om, ranije sam ih zvao da im tra?im ispravne trake, ali to se uvek zavr?i sa onim:"Meni brate to tako radi odlično na tezgi, direK'No u Dinakorda i ubija, sabija, jede ?ivu decu, kolje, 'be kevu" i slično...

fix3r 11-07-2012 09:52 AM

Quote:

direK'No u Dinakorda
Skrecem malo s'teme, izvinjenje, ali cesto vidjam ovu posalicu u zadnje vreme... Dynacord izgleda ima rock-solid status na Balkanu :)

sira 11-07-2012 10:16 AM

Ja to ubodem u lampa?ko pojačalo i snimam kao gitaru, mono naravno :D

amaterius 11-07-2012 10:34 AM

kao ?to rekoh ne gladam to s producentske strane, zapravo te?ko da gledam vi?e sa ikakve ali nekad sam znao ?to ?elim. I ne mo?e me producent koji je inače svirao čisti narodnjak natjerati ta mislim kako je ono njegovo na?telavanje upravo ono ?to ?elim.
No mislim da je sasvim suvi?no nekog uvjeriti da i drugi imaju svoja stajali?ta a da se ne nađe na meti sprdačina, jerbo ono o ?telanju novih ?ica upravo je to.
Usput kakve god ?ice da sam stavio nikad nisu dobro zvučale dok su bile stavljene na gitaru

Bockie 11-07-2012 11:22 AM

Pa zašto onda ideš kod takvog producenta?! Jel moraš?!

Ne, nego je jeftino... ...pa tako će i da zvuči...

Kada snimam uvek napomenem:
"Zbog Vas i Vašeg snimka, ugasite govnjive efekte na klavijaturama i gitarama!"

...i u 70% slučajeva NE poslušaju i posle "avaj, kuku-lele, dilej nije u tajmu, reverb je predugačak,kmeee,kmeee"... :banghead:

A ja im samo pokažem prst...(palac)...!
E sad se jebite drugovi gitaristi/klavijaturisti...!

Mogu da se koriste efekti, u studiju smo hiljadu puta koristili i na Evi Braun i na Električnom orgazmu i na Velikom preziru, ali kada?! Kada se snimi DOBAR bubnjar koji drži ritam, dobar basista, dobar ceo bend bre, kada se gitarskim pedalama osim glupog efekta postiže i boja tona gitare, manir, kada je neko dobar gitarista i TO ZNA...E onda apsulutno DA!

U NS imaš "gitarista" - svaka druga vrata!
Od svega toga, na prste jedne ruke da izbrojiš upotrebljive muzičare!!! :mad:
Sve ostalo je "Ti ćeš to u miksu!"... Šta ću ja u miksu sa tim?!?!

Ma 'ajte molim vas... ...da se ja ubeđujem sa nabeđenim papanima... ...dve trećine ljudi nema instrument koji kotira, o žicama da ne govorim, niko nema rezervni komplet ili ne daj Bože rezervnu bateriju pa u pola snimanja pauza od sat da se ide po šopovima, Stagg su dobri kablovi... ...afričko pleme bre... :banghead:...po pola sata čekamo da klavijaturista pronađe kako se šta gasi na spravi, valjda je kupio tako sa već popaljenim efektima, pa nije ni dirao... ...More bre...

...Lepo upozorim budale, pa ko hoće da sluša neka sluša...!

All times are GMT +1. The time now is 03:44 PM.