Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Sustanje u monitorima ( windows 7 ) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40646)

Mika Technika 25-02-2012 02:04 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 323795)

@ Mika Technika
Miko, zasto mislis da zbog struje cujes sum ? Razumem da cujes neki brum, ali sum i to ovaj "beli", koliko znam, ne nastaje zbog lose struje ..?

Verovao ili ne, struja isto šušti(bez bruma), dok mi se nije desilo, nisam ni znao.
Ovako, preselio se, i povezao sprave, uključim zvučnike, kad ono šum. Ja reko šta je sad prslo, ugasio, otkačio, vezao sve opet, kad i dalje sve isto. Znam da nisu kablovi, jer na predhodnoj gajbi nema šuma a isti kablovi. Pozovem ja električara, on čačka, gleda i ništa mu nije jasno, meri struju itd. i pošto se moja cela zgrada greje na struju, on mi kaže: kada budete prestali da se grejete na struju, možda prodje šum, ja reko ovaj mene zajebava, al šta da radim. On otišao, ja uzeo jedan par zvučnika, bez kablova, samo strujni kabel u njima, i krenem da bodem u sve štekere u toj sobi, i kad ono opet šum! Uzmem drugi par zvučnika, kad ono opet isto, e reko koji si ti Mika maler!

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Haxli 25-02-2012 02:23 AM

Re: Sustanje u monitorima ( windows 7 )

Nisam to znao... bez reshenja na kraju... selidba opet... ?

Neka proba i to onda, bar to nije teshko... mada mene buni ovo pomeranje
misha i pojachavanje shuma jer me podseca na taj problem shto je ortak imao...

psionic 25-02-2012 03:21 AM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 323806)

Neka proba i to onda, bar to nije teshko... mada mene buni ovo pomeranje

To mi bas nesto nije poznato, ali ajde ako kazes da je tako... Nema razloga da se cuje bas taj sum zbog struje, ali neko kompetentniji za ta pitanja ce se vec javiti... Mislim - grejem se i ja na struju.

A to zujanje kad pomeris misha, dobro mi je poznato. To nije do struje 100%. Ja imam ulralite motu i integrisanu. Kada spojim integrisanu u motua, sve sto ide preko nje, ide sa tim zujanjem misa - kada pojacam dovoljno ulaz u MOTU. Sve sto se generise iz MOTUa, nema tih problema. Prikaceni sintisajzer takodje ne zuji. M-AUDIO na poslu, takodje i to u reziji sa sopstvenim uzemljenjem. To se javlja svuda gde ima digitalija i losih oklopa. Na primer Behringer DDX3216 je zujao kao lud... Integrisana isto.

Jedino sto moze da se resi te vrste bruma je da ne pojacava monitore toliko da to dodje u cujni opseg i to je to. Dakle sto jaci izlaz iz kartice i sto tisi gain.

Mika Technika 25-02-2012 04:07 AM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 323806)

Sreća pa ja nemam taj problem da čujem miš kako se pomera, za sada ovako radim, ne smeta mi toliko koliko me nervira, prilično sam udaljen od zvučnika pa se ne čuje.

Mika Technika 25-02-2012 04:12 AM

Quote:

Quote:

Nisam to znao... bez reshenja na kraju... selidba opet... ?<br />
<br />
Neka proba i to onda, bar to nije teshko... mada mene buni ovo pomeranje<br />
<br />
<br />
To mi bas nesto nije poznato, ali ajde ako kazes da je tako... Nema razloga da se cuje bas taj sum zbog struje, ali neko kompetentniji za ta pitanja ce se vec javiti... Mislim - grejem se i ja na struju.<br />
<br />
Meni se cela zgrada greje na struju... Navrati da poslu&scaron;a&scaron;, ulaz besplatan :)

Haxli 25-02-2012 04:52 AM

Eh sad, ne mogu da tvrdim ali mislim da to zujanje o kome ti prichash (@psionic) nije isto ono
na koje ja mislim... tim pre shto je ovo resheno... sutra cu da se vidim sa ortakom pa cu iskucam...
Ako me secanje dobro sluzi drajveri su pravili problem... jedino shto mi josh pada na pamet je da
je promenjen slot u koji je stavljena kartica + reinstalacija drajvera... al to cu da proverim...
Davno bilo...

@Mika Technika
Dobro je kada nije morala selidba opet! :)

nikolaivanic 25-02-2012 02:31 PM

Ne treba zaboraviti da je procesaor na kompu jak oscilator na 2,6ghz snage cca 100+w!!
Emisija se na audio uredjajima detektuje kao beli shum.
mogucnost je da se ubace supresori u liniju audio signala-zavojnica na vf jezgru + kondenzatori kao blokada.
pomeranje misa proizvodi promenu u radu procesora i ta promena emisije moze napraviti takvo sranje...

psionic 25-02-2012 04:12 PM

Quote:

Originally Posted by nikolaivanic (Post 323844)
Ne treba zaboraviti da je procesaor na kompu jak oscilator na 2,6ghz snage cca 100+w!!
mogucnost je da se ubace supresori u liniju audio signala-zavojnica na vf jezgru + kondenzatori kao blokada.
pomeranje misa proizvodi promenu u radu procesora i ta promena emisije moze napraviti takvo sranje...

Jeste, u kompu ima gomila generatora signala kvadratnog oblika, a to se manifestuje kako jelte znamo iz OETa kao indukcija u kablovima zbog nagle promene nivoa napona. EM smetnje najvise nastaju pod uticajem upravo kvadratnog oblika napona.

Jedino sto nije bas cisti beli sum ono sto ja cujem. Beli sum nastaje u npr pojacivacima zbog velikog pojacanja relativno niskih signala, tako da pojava koja uvek postoji - haoticno kretanje elektrona usled raznih necistoca, grejanja i same prirode provodnickih materjala - dolazi pojacana u cujni opseg.

Evo jednog predloga: usemplujte ulaz na bilo kojoj audio kartici i u forgeu uradite normalizaciju na 0dBFS. Lepo cete cuti to zujanje o kome pricam, koje je na skupljim karticama daleko tise, ali takodje prisutno. Postovacu par primera cisto da cujete o cemu ovde trabunjam...

BillySound 25-02-2012 04:17 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 323795)
Probaj da namestis na monitorima GAIN na minimum, a da pojacas audio interfejs na max

Ovo je smanjilo sum za 80% :) Probacu i sa boljim kablovima posto koristim obicane instrumetanlne kablove za povezivanje audio interfejsa sa monitorima, mozda je nesto do kablova ali u svakom slucaju namestanje gainova na minimum je svakako resilo veliki deo problema ali sum i dalje postoji :)))

Quote:

Nije mi malo jasno oko ovih zavijnica i kondenzatora, kako se tacno to postavlja u liniju audio signala?

psionic 25-02-2012 04:24 PM

2 Attachment(s)
Quote:

Jeste, u kompu ima gomila generatora signala kvadratnog oblika, a to se manifestuje kako jelte znamo iz OETa kao indukcija u kablovima zbog nagle promene nivoa napona. EM smetnje najvise nastaju pod uticajem upravo kvadratnog oblika napona.

Jedino sto nije bas cisti beli sum ono sto ja cujem. Beli sum nastaje u npr pojacivacima zbog velikog pojacanja relativno niskih signala, tako da pojava koja uvek postoji - haoticno kretanje elektrona usled raznih necistoca, grejanja i same prirode provodnickih materjala - dolazi pojacana u cujni opseg.

Evo jednog predloga: usemplujte ulaz na bilo kojoj audio kartici i u forgeu uradite normalizaciju na 0dBFS. Lepo cete cuti to zujanje o kome pricam, koje je na skupljim karticama daleko tise, ali takodje prisutno. Postovacu par primera cisto da cujete o cemu ovde trabunjam...

UPOZORENJE: smanjite zvucnike da vam ne bi poludela glava :)

Prvi je sa MOTUa, snimak praznog kanala koji je sa -110dBFS normalizovan. U normalnim okolnostima, ovo ne moze da se cuje, jer je -110 dB mnogo tih signal, cak i kad se pojaca.

Drugi je sa integrisane, snimak sa praznog kanala, koji je sa -50 dBFS normalizovan. -50dB je dovoljno da udje u cujni opseg pri malo vecem pojacanju. Primecuje se vece prisustvo raznih frekvencija, prvi je slicniji belom sumu...

Moja poenta ovde je da ni jedan nije bas cisti beli sum, karakteristican za analogne sisteme, vec je vise indukovani EM sa komponenti kompjutera. Zato je korisno da audio interfejs bude eksterni uredjaj ili da su konvertori spolja, van zracenja komponenti (odatle ideja da se prave usb i FW interfejsi kao spoljni uredjaji...)

All times are GMT +1. The time now is 06:09 AM.