Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40184)

Hart 13-01-2012 10:02 AM

Re: Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 320070)
Stavite neki reverb. Vrlo suvo zvuci.

Neki master reverb, ili...?!
Imam reverba na posebnim kanilima, mo?da ne prvi?e - na nekim semplovima je izgleda već usnimljen reverb (ne mnogo, npr. piano ima neki prirodan room, ali nisam siguran u sabiranje njega i sad nekog hall-a - mogu li to?!), većinu sam vozio kroz impulse koji "fabrički" dolaze uz njih, pa ih dozirajram u miksu (u KONTAKT-u). Negdje sam dodavao svoje reverbe. ...Nisam bio siguran kako će se na kraju slo?iti sve te različite reverbacije - a nisam vičan da izračunam, pa ubodem isti reverb kao ?to već imam?!...Nije da nisam poku?avao, ali?!

Quote:

Menjajte velocityje na programiranim bubnjevima, makar malo. Svi hihatovi i cinele vam zvuce istovetno.

Malo jesam, ali očigledno ne dovoljno?!:(

Quote:

Za solo (trubu ili sax) promenite VST i koristite samplemodeling trumpet ili sax. Zvucace malo bolje. Ma to mozete dodati i neki dilej.

Koristio sam samplemodeling tenor sax...mo?da ga nisam dobro koristio...neznam?! Na njega da stavim dilej?

Quote:

Sve kanale bubnjeva stavite na neku grupu, pa dodajte kompresor da makar malo sjedini semplove. Mozda da se doda altiverb na grupu sa impulsom neke prostorije koja bi unela neku zivost u ove semplove, ili mozda jos bolje, koristiti neki bubanj koji ima vec "producirane" boje tipa EZ drummer ili sl. Mislim da je zapravo to bolja solucija. Mozda za obicne groovove bez prelaza koristiti neki od njegovih vec programiranih gruvova. Zvucace vise bubnjarski.

Bubnjevi su "Steven Slate", i prilično su izprocesuirani. Poku?aću, valjda neću mnogo zabrljati?! EZ drummer sam nekada koristio, kao i mnoge druge, ali mi je "Slate" bio otkrovenje - ne toliko kako zvuči sam za sebe, nego kako legne u miks - mo?da je to moj krajnje subjektivan utisak.

Quote:

Eto za sad to, pa kad uradite promene onda cemo da vidimo dalje.

Nadam se da sam pomogao.

Pomogli ste! :) Hvala! Danas ću jo? da radim!

Hart 13-01-2012 10:11 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 320069)
Na tvom mestu bih obrisao to ?to si dosad postavio na internet. Bolje za učenje upotrebi neku drugu pesmu koju si radio na sličan način, pa naučeno primeni na toj za koju potpisuje? ugovor. Ovo jeste javno emitovanje.

Ma neznam ni hoće li pjesma proći na festival na kraju krajeva?! Kada se zavr?i konkurs, onda se to radi nanovo?! Mene sada interesuje, mogu li ja dobiti zvuk sa kojim bi pjesma tamo mogla nastupiti?

Obrisaću je u ?to skorije vrijeme.

LA-2A 13-01-2012 10:11 AM

Quote:

Originally Posted by Hart (Post 320056)
:)

Interesuje me mnogo, koristim li ispravno efekte - ima li kakvih gra?aka u kori?tenju eq-ova, limitera, je l' snimak dovoljno glasan?!

ima gresaka cuje se iz aviona da nisi sekao niske pogotovo na tom kiku,a to su po meni najvece greske u miksu ebo i limitere i kompresiju reverbe ako eq pusta sve nisko i debelo

soundman 13-01-2012 10:20 AM

Quote:

Originally Posted by Hart (Post 320075)
Neki master reverb, ili...?!
Imam reverba na posebnim kanilima, mo?da ne prvi?e - na nekim semplovima je izgleda već usnimljen reverb (ne mnogo, npr. piano ima neki prirodan room, ali nisam siguran u sabiranje njega i sad nekog hall-a - mogu li to?!), većinu sam vozio kroz impulse koji "fabrički" dolaze uz njih, pa ih dozirajram u miksu (u KONTAKT-u). Negdje sam dodavao svoje reverbe. ...Nisam bio siguran kako će se na kraju slo?iti sve te različite reverbacije - a nisam vičan da izračunam, pa ubodem isti reverb kao ?to već imam?!...Nije da nisam poku?avao, ali?!

Pa fali mi neki Hall da poveze sve. Ne reverb na masteru. Cujem dosta room reverba ali mi sve zvuci odvojeno a ne kao celina

Quote:

Malo jesam, ali očigledno ne dovoljno?!:(

Pa svi hi hatovi, narocito negde u drugom delu pesme zvuce potpuno identicno. Mislim da neki to zovu machine gun efekat.

Quote:

Koristio sam samplemodeling tenor sax...mo?da ga nisam dobro koristio...neznam?! Na njega da stavim dilej?

Niste ga dobro koristili. On ima onaj (expression?) zaboravih kako se zove. Ako nemate volume pedalu da kontrolisete, prevezite ga na modulation na klavijaturi. To ce mu dati dosta pristojniju ekspresiju. Naravno, mora se svirati ponovo sa koriscenjem te expresije. Ovo uopste ne lici na samplemodeling tenor.

Quote:

Bubnjevi su "Steven Slate", i prilično su izprocesuirani. Poku?aću, valjda neću mnogo zabrljati?! EZ drummer sam nekada koristio, kao i mnoge druge, ali mi je "Slate" bio otkrovenje - ne toliko kako zvuči sam za sebe, nego kako legne u miks - mo?da je to moj krajnje subjektivan utisak.

Nisam koristio SS bubnjeve mada sam cuo demoe na YT i to uopste ne zvuci kao ovo vase. Kod vas je kick napred, dobos skroz pozadi u nekoj drugoj prostoriji, tomovi kad udju kao da je nova traka usla. Ovo je daleko od "leganja u mix". Zato sam pomislio da koristite neki jednostavniji bubanj, koji zvuci kao set pa sam preporucio EZ.

Quote:

Pomogli ste! :) Hvala! Danas ću jo? da radim!

Nema na cemu. Meni sve manje vise prolazi osim sto to ne zvuci kao celina. MOzda bi mogli da tako pristupite miksu da prosto zvuce kao grupa muzicara u istoj prostoriji.

soundman 13-01-2012 10:22 AM

Quote:

Originally Posted by LA-2A (Post 320078)
ima gresaka cuje se iz aviona da nisi sekao niske pogotovo na tom kiku,a to su po meni najvece greske u miksu ebo i limitere i kompresiju reverbe ako eq pusta sve nisko i debelo

Zasto tako mislite? Moje misljenje ja da to odlicno. Jako volim da cujem nisko i debelo.

Hart 13-01-2012 10:31 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 320080)
Zasto tako mislite? Moje misljenje ja da to odlicno. Jako volim da cujem nisko i debelo.

Da, ja sam eq-om čak namjerno malo naglasio to, jer mi je falilo, imao sam malo previ?e tog srednjeg basa koji sam malo spustio, a digao sam taj niski bas - to je taj kick. Da l' ga re?em?

Bockie 13-01-2012 10:34 AM

Mislim da dosta čestito zvuči!

Lično mislim da jeste malo "jače" dole, kick, ali to nije greska. Moguce da je monitoring "potkazao" ili tako nesto.

Da, soundman rece "velocity" bubnja, i tu je u pravu!
Dakle, kada se programira bubanj, učestaliji elementi kao sto je "kontra" (hi-hat) ili "ride", bitno je, za ukupan dojam "živosti" ritma voditi racuna o naglašavanju nekih delova. Probacu ovako "boldovano" da objasnim.
Ako npr. imamo "osminski" ili "šesnaestinski" hi-hat, obicnim kliktanjem ce on izgledati ovako: "xxxxxxxxxx", a naglašavanjem moze izgledati "xxxxxxxxxx"...što če sigurno uneti živost i više "bubnjarski" zvuk...Nadam se da se razume po(j)enta...:wink:
Da, takodje, imam utisak da je sve nekako programirano iz ugla klavijaturiste, i gitare i bubanj,bas, ceo aranzman odise "klavirskim" razmisljanjem...
Sto opet, nije greska, ali mislim da bi moglo biti "potpunije" ako se malo vise ispoštuje neka sviračka logika svakog instrumenta ponaosob...

Ja uvek vise volim da koristim žive instrumente, nije tesko pozvati nekog gitarosa da "ispoliva" neke deonice... Sad pre koji dan okacim neki stari demo koji sam davno snimio... Bubanj je takodje programiran,a ja ex-bubnjar :D pa poslusaj baš tu dinamiku,akustare itd,otprilike, da znas na sta mislim...

Poz'

LA-2A 13-01-2012 10:39 AM

svi mi volimo masno i debelo,ali sta se desava kad tri debeljana pokusavaju da prodju kroz jedna mala vrata???

nista il ce ostati bez vrata il ce skontati da ipak moraju malo na dijetu:rotfl:

soundman 13-01-2012 10:42 AM

Quote:

Originally Posted by LA-2A (Post 320083)
svi mi volimo masno i debelo,ali sta se desava kad tri debeljana pokusavaju da prodju kroz jedna mala vrata???

nista il ce ostati bez vrata il ce skontati da ipak moraju malo na dijetu:rotfl:

Moze se mesta naci na razne nacine. Ako radite mono mix, onda to stoji. Stereo je mnogo veci soundstage.

Hart 13-01-2012 10:43 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 320079)
Pa fali mi neki Hall da poveze sve. Ne reverb na masteru. Cujem dosta room reverba ali mi sve zvuci odvojeno a ne kao celina

Pa gdje da stavim taj reverb - ?ta mislite?!...Znam da ne ide na master, ali mislio sam da hoćete to da mi ka?ete?

Quote:

Pa svi hi hatovi, narocito negde u drugom delu pesme zvuce potpuno identicno. Mislim da neki to zovu machine gun efekat.

Da:) ...Tako zvuči. Znači to ponovno :banghead:

Quote:

Niste ga dobro koristili. On ima onaj (expression?) zaboravih kako se zove. Ako nemate volume pedalu da kontrolisete, prevezite ga na modulation na klavijaturi. To ce mu dati dosta pristojniju ekspresiju. Naravno, mora se svirati ponovo sa koriscenjem te expresije. Ovo uopste ne lici na samplemodeling tenor.

To je onaj fini vibrato? Nemam ni modulation na klavijaturi - imam klavinovu :(
Mo?e li se to upisati negdje u midi mapi u Cubaseu...nemogu to da pronadjem?!

Quote:

Nisam koristio SS bubnjeve mada sam cuo demoe na YT i to uopste ne zvuci kao ovo vase. Kod vas je kick napred, dobos skroz pozadi u nekoj drugoj prostoriji, tomovi kad udju kao da je nova traka usla. Ovo je daleko od "leganja u mix". Zato sam pomislio da koristite neki jednostavniji bubanj, koji zvuci kao set pa sam preporucio EZ.

Hahaha! Znači, smio bih staviti neku kompresiju na grupni kanal i neki impuls?!

Quote:

Nema na cemu. Meni sve manje vise prolazi osim sto to ne zvuci kao celina. MOzda bi mogli da tako pristupite miksu da prosto zvuce kao grupa muzicara u istoj prostoriji.

To bi bilo ono ?to hoću, ali ne umijem! Hvala jo? jednom!

All times are GMT +1. The time now is 02:54 AM.