Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   LS56 + ne?to AD/da pro (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40133)

File 07-01-2012 07:19 AM

Re: LS56 + ne?to AD/da pro

E...hvala...Mislim da mi je sad puuuno jasnije sve...Uglavnom sada mi je jasno to da se A/D konvercija ne odvija u samom interfejsu koji je na kraju lanca prije kompjutora (u mom slućaju focusrite liquid saffire 56)...nego (u mom slućaju) u npr. Digimaxu koji je spojen na adat in od interfejsa(LS56) i taj LS56 ne utjece na konverciju analognog u digitalno....da li je to to

Stoga mi je onda ultimativno odlicno rije?enje da jednostavno kupim 2 standalone mic preampa (zapeo mi za oko gain station(jer je u nekom mom mogucem buđetu... i npr UA - solo) >>>koji ide u neki skupi A/D koverter >>> koji onda preko adat2 ulaza ide na interfejs (focusrite liquid saffire 56)
----to bi mi na kraju izgledalo (u programu) prvih 8 kanala preampa od focusrajta, od 9-16 sa presonusovog digimaxa i 17 i 18-i kanal novi kvalitetni preampi i konvercija...

U teoriji razumijem ?ta bi znacilo da je novi konverter master a ovaj interfejs slave..ali ne znam koji su nedostaci toga i koliko je to problematicno..u biti bojim se :-) nepoznatog (da li mi je onda sve isto) (monitoring i routing klasicno radim i dalje na interfejsu bez obzira ?to je slave)???

Arthur 07-01-2012 08:33 AM

Prvo, zasto bi uzimao dva, opet relativno jeftina preampa, kad za te novce mozes uzeti recimo GreatRivera, koji samom promenom input i output gaina (koliko ga vruce vozis), daje dovoljnu razliku u karakteru, a neuporedivo bolje radi od oba navedena? Drugo, ne menja se nista u tvom zivotu sa postavkom master-slave, to je jedna opcija koja se prosto checkira na svim uredjajima, i vozis dalje. Jedino sto se menja je mesto na kojem biras samplerate, jer to sad mora biti ona sprava koja je master. Routing, monitoring i sve ostalo, ostaje isto kao i do sad

Arthur 07-01-2012 08:35 AM

Dakle, nedostataka nema, samo prednosti. Nece valjati ako je obrnuto, ako slejvujes novi i bolji konverter na svoju zvucnu kartu, jer onda delimicno degradiras njegov kvalitet, a platio si ga skupo ;)

psionic 07-01-2012 05:39 PM

Quote:

Originally Posted by File (Post 319689)
Stoga mi je onda ultimativno odlicno riješenje da jednostavno kupim 2 standalone mic preampa (zapeo mi za oko gain station(jer je u nekom mom mogucem buđetu... i npr UA - solo) >>>koji ide u neki skupi A/D koverter >>> koji onda preko adat2 ulaza ide na interfejs (focusrite liquid saffire 56)
----to bi mi na kraju izgledalo (u programu) prvih 8 kanala preampa od focusrajta, od 9-16 sa presonusovog digimaxa i 17 i 18-i kanal novi kvalitetni preampi i konvercija...

Samo da dopunim - ako planiras da napravis neki "pro" lanac, moras da imas na umu da je najslabija karika tamo gde je najlosija komponenta. Dakle, ako uzmes sve naj i uzmes neki jevtiniji/losiji preamp, dzaba ti sav trud posle toga. Los signal ce uci u obradu. Naravno ni mikrofon ne sme da bude los, logicno... Ovo je vec puno puta receno na forumu, ali samo da ti skrenem paznju i na to.

Preampi su prica za sebe i tu ti Artur ili neki drugi clanovi mogu vise pomoci od mene, jer nisam probao neki veci broj istih - u sustini, svaki ima neki svoj "karakter". Ja sam npr. navikao na UA610 koji je BTW lampaski preamp i kao takav ima malo losiji odnos signal/shum (kao i vecina tih sa lampama), ali ako juris neki "zvuk lampi", uopste nije los. Sa preampom ustvari "oblikujes" karakter ulaznog signala u taj konvertor. Neko voli da bude sto transparentnije, pa juri modele koji daju bas takav karakter, neko voli da malo "oboji", pa zatim u celu tu pricu moze i neki kompresor na ulazu da dodje (da spreci npr klip u slucaju da pevac "drekne" i sl) i onda ni taj kompresor ne bi smeo da bude neko djubre, i tako dalje...

@Arthur
Zasto ti se konkretno nije svideo UA610 ? Mene nervira malo taj shum, ali kad se stvar "ugreje", nije tako los... U kombinaciji sa SE Gemini mk2... I UA ima gain i njega isto mozes da drajvujes...

Arthur 07-01-2012 06:15 PM

Nisam rekao da mi se nije dopao, on je odlican preamp u svom rangu. ko hoce malko lampaskog tripa za male pare, go ahead. Opet, nije to "onaj" flavour o kome zanesenjaci i ljubitelji pricaju. Za to je potrebno ipak pristojna 4cifrena brojka ;) Covek ovde generalno pristupa iz ugla neke vislje ambicije pa mu samo skrecem paznju na to da za te pare u zbiru ipak moze dobaciti i do ozbiljne klase

All times are GMT +1. The time now is 01:15 PM.