Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Privatne skole audio produkcije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40014)

boggy 23-12-2011 01:16 PM

Re: Privatne skole audio produkcije

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 318761)
........
Za talente mesta[/U] NEMA! Uostalom, vecina drzave je takva..
.......

Da, danasnja Srbija je rezultat visedecenijske negativne selekcije.
Nece biti dovoljno deset godina da se popravi ono sto je bezdusno satirano decenijama.

Arthur 23-12-2011 01:20 PM

Već smo više puta elaborirali tu temu ovde, ja ću ukratko ponoviti svoj stav - detaljnim proučavanjem istih, došao sam do zaključka da je jedini cilj privatnih škola za muzičku produkciju upravo - zarada istih. Jako mnogo truda oko ubeđivanja studenata koji plate te nimalo jeftine cifre, oko toga da sad oni uče neku "svetu nauku", tako da se iz tih školi ponajviše izlazi praznog džepa, naduvanog ega i kompleksa više vrednosti, a sve opet sa predubeđenjima i nesposobnošću da "slušaju", UČE i RADE dalje na sebi. Po komlpeksu više vrednosti se posebno ističe FDU, gde je to manje više slučaj sa svim smerovima ne samo sa dizajnom zvuka. Ovo sve naravno pričam iz ugla generalizacije, naravno da sam upoznao, doduše JAKO RETKE pojedince sa svih tih škola, koji znaju i imaju ispravan način razmišljanja, i koji su i dalje u poslu napredovali, ali pored toga što su retki, teško da za sve to imaju da zahvale samoj školi, što uglavnom oni sami prvi i ističu.

Dalje, najveća zamerka školama generalno je upravo loš kriterijum prolaznosti, tako da su dozvolile da pored ovakvih retkih i uspešnih pojedinaca, gomiletina idiota ide okolo po gradu kurčeći se time koju školu imaju i kako su oni sad "diplomirani inženjeri" a mi ostali, obični prašinari. Nemoguće je da neko diplomira nešto za zvuk a da ne zna koliko je volti fantomsko napajanje, šta je razlika između mono i stereo signala, balansiranog i nebalansiranog, ili šta je lightpipe. A sve su ovo primeri koje sam svojim očima video.

sumo sumarum - VETŠ - solidna škola za inženjere, mnogo matematike i prirodnih nauka, a jaaako malo muzike i nedovoljno prakse

BK - preskupa glupost koja se na ravne časti bavi muzikom i filmskim zvukom , i to uglavnom loše i opet kriminalno malo prakse.

FDU - elitistička škola za filmski sound i sound design uopšte, koliko znam, jako se malo bave muzikom generalno. Jedina prednost iste je što ukoliko ste je već upisali, verovatno imate veze i poznanstva u filmskim krugovima, te vam je sa istom lako da ih produbite i unovčite - u prevodu, ostaćete u poslu

SAE - jezivo preskupo školovanje gde se 6 meseci potroši učenje šta je miš a šta tastatura. Dobro je da su BG izdanje napravili u saradnji sa PINK studijom, gde studenti druge godine provode dosta vremena radeći na svom projektu, praktično škola najbogatija praksom, od gorenavedenih. Opet jeziva količina diplomaca (iz drugih gradova doduše, prva klasa BG još nije završila) koji idu okolo i akutno lupetaju gluposti, i ne umeju da ofarbaju kick drum,

BG škola zvuka je najnovija, ali za razliku od prethodnih, mislim da nije diplomksog nivoa već, nivo kursa, i ima solidnu ekipu predavača, na čelu sa Kljajićem, jednim od najbogatijih CVa u BG. Čak nije ni blizu skupa kao ostale , i verovatno najsmislenije otići tamo ako se ima viška para a nedostatak želje i motivacije za po meni, jedinim smislenim - domaćim vaspitanjem, asistiranjem po komercijalnim studijima, sa kuvanjem kafe, motanjem i lemljenjem kablova, te gledanjem realnog posla kako se odvija pred očima, i laganog sticanja poznanstava, znanja, i pre svega poverenja ljudi u svoje sposobnosti. Ovo se u školama, jednostavno, novcem ne može kupiti

awacs 23-12-2011 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by dovladovla (Post 318776)
Ne, ljudi, ne radi se o tome, registrovao bi se on bez problema, nego sam se sam iscimao da vidim sta i kako jer me on zamolio da pogledam kako i sta.

E, to ti ka?em :wink:

Pozdrav,

Vasa

boggy 23-12-2011 01:50 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 318781)
Već smo više puta elaborirali tu temu ovde, ja ću ukratko ponoviti svoj stav - detaljnim proučavanjem istih, došao sam do zaključka da je jedini cilj privatnih škola za muzičku produkciju upravo - zarada istih. .....

Naravno. Ne vidim nista lose u tome, jer ni ti ne bi poducavao nikoga za badava... drugi je problem sta skole nude u zamenu za novac.

Druga je stvar sto postoje samo one privatne skole kod kojih postoji (nesrazmerno velika) potraznja za njima... nisam primetio da je iko otvorio privatni matematicki fakultet...

quake2 23-12-2011 02:03 PM

Kada generalizujemo situaciju,uglavnom se slazem sa skoro svim sto je napisano....ali kada izdvojim neke primere ljudi koje poznajem,mogu stvari da idu i drugim tokom.Eto na primer,kolega iz Rume ciji su roditelji zanatlije i nisu nikako mogli da uticu na njegov upis na FDU,dobro zagrejao stolicu i bio primljen,iako se tada primalo takodje samo desetak studenata.Za razliku od gomile ostalih,vredno radio,zavrsio fax,interesovao se i posle faxa....i na kraju otisao u Nemacku gde i danas zivi i tu diplomu mu PRIZNAJU na poslu koji je vezan za snimanje i sve sto je na fax-u,i van njega naucio mu je vrlo dobro doslo.Mislim,kada neko pita sta da upise,ja mu preporucim FDU....ako nema vezu i uspe to da upise,pretpostavka je da ce biti vredan i raditi na sebi ali sve...iskljucivo SVE sto ce se dogadjati zavisi samo od njega.FDU je dobra polazna tacka za bilo koga ali nikome ta diploma koja se usput dosta teze dobija nego na ostalim fax-ovima,nije garant da ce bez muke i rada uspeti da budu cak i radiski tonci.Treba imati znanje ali i relevantna diploma ume vrlo dobro da poluzi,tako da mladim,vrednim i talentovanim momcima sa elanom preporucujem da barem probaju....lenstine neka se ne zamajavaju jer uvek mogu neke prostorije lepo da okrece,napune lampicama i za debele pare prodaju narodu "hitove" ako imaju dobru,staru,seljacku zvaku:rotfl:....a kada stane poso,mogu lepo da preprodaju kola,kupus,svinje....ili rade sta god vec drugo bez grize savesti da su ulozili pola zivota u nesto drugacije.

psionic 23-12-2011 03:42 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 318784)
Kada generalizujemo situaciju,uglavnom se slazem sa skoro svim sto je napisano....ali kada izdvojim neke primere ljudi koje poznajem,mogu stvari da idu i drugim tokom.Eto na primer,kolega iz Rume ciji su roditelji zanatlije i nisu nikako mogli da uticu na njegov upis na FDU,dobro zagrejao stolicu i bio primljen,iako se tada primalo takodje samo desetak studenata.Za razliku od gomile ostalih,vredno radio,zavrsio fax,interesovao se i posle faxa....i na kraju otisao u Nemacku gde i danas zivi i tu diplomu mu PRIZNAJU na poslu koji je vezan za snimanje i sve sto je na fax-u,i van njega naucio mu je vrlo dobro doslo.Mislim,kada neko pita sta da upise,ja mu preporucim FDU....ako nema vezu i uspe to da upise,pretpostavka je da ce biti vredan i raditi na sebi ali sve...iskljucivo SVE sto ce se dogadjati zavisi samo od njega.FDU je dobra polazna tacka za bilo koga ali nikome ta diploma koja se usput dosta teze dobija nego na ostalim fax-ovima,nije garant da ce bez muke i rada uspeti da budu cak i radiski tonci.Treba imati znanje ali i relevantna diploma ume vrlo dobro da poluzi,tako da mladim,vrednim i talentovanim momcima sa elanom preporucujem da barem probaju....lenstine neka se ne zamajavaju jer uvek mogu neke prostorije lepo da okrece,napune lampicama i za debele pare prodaju narodu "hitove" ako imaju dobru,staru,seljacku zvaku:rotfl:....a kada stane poso,mogu lepo da preprodaju kola,kupus,svinje....ili rade sta god vec drugo bez grize savesti da su ulozili pola zivota u nesto drugacije.

Slazem se da moze da upadne izmedju svih tih "sinova" i "poznanika", ali tu je veliki faktor - sreca. Ako stvarno spremi sve te pismene delove ispita, uvek mogu da ga sacekaju na razgovoru i procene da im on ne odgovara kao student, grejanje stolice i savrseno spremljen ispit nisu apsolutni garant da ce upisati... Ovo je sve iz vremena od pre jedno 5 godina. Ne znam kakva je sad situacija, ali mislim da se nije znacajno promenila.

Zasto ovo potenciram ? Zato sto znam ljude koji su protracili jedno 3-4 godine, dok nisu upali na FDU. Njihovo obrazlozenje je - "jednostavno nece da te prime iz prvog puta" Ovo nije moje iskustvo i treba uzeti sa rezervom.

Nije da nekog obeshrabrujem, naravno da ako neko stvarno zeli i dovoljno zeli, upisace, ali opet - kao sto je i Artur napomenuo - nisu BAS muzicki orjentisani, tj vise su naklonjeni pozoristu i filmu, tako da ne znam da li uopste da se smara oko FDUa. Sa druge strane, to je jedna od itekako prestiznih diploma - bar ovde kod nas, na faksu tokom studija, saradjuje sa mnogo sadasnjih i buducih rezisera, glumaca i raznih "faca" iz tog sveta i to ce mu otvoriti nove perspektive za posao i afirmaciju. To je neko moje misljenje...

Arthur 23-12-2011 04:21 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 318783)
Naravno. Ne vidim nista lose u tome, jer ni ti ne bi poducavao nikoga za badava... drugi je problem sta skole nude u zamenu za novac.

Druga je stvar sto postoje samo one privatne skole kod kojih postoji (nesrazmerno velika) potraznja za njima... nisam primetio da je iko otvorio privatni matematicki fakultet...

Itekako vidim problem u reči "JEDINI". i sam sam se opekao jednu godinu na BK, navučen pričama o solfedju i klaviru 4godine i malom broju studenata. Umesto 12, upisali su 27 učenika i natrpali nas sve u isti fond časova, prostorija i profesora kao za 12oro, a svi smo platili istu cenu. I to za šta? Da bi nam šef katedre držao predavanje o midiju tako da jedino skontaš da on u stvari ne zna o čemu priča. A ko je sve i kako završavao tu diplomu, to je već neukus pričati. opet, čast izuzecima.
U jedno sam siguran - old skul školovanje za zvuk (studijska praksa i prašinarenje), je mnogo efikasniji metod, naročito za eliminaciju budala i istripovanih klinaca koji su zalutali u tu priču i imaju pogrešnu ideju o kaovom poslu je reč. O ovome realno znam puno jer mi već 2 godine stoji otvoren oglas za šegrtovanje u studiju, i sam bog zna kakvih je sve likova prodefilivalo tuda, i kako su skoro pa svi potpuo pogrešno skontali priču. Sad kad pomislim koliko sam klinaca u stvari uspešno odgovorio i drugačije usmerio, mogo bi komotno dobiti i neku plaketu od nepostojećeg strukovnog udruženja :da:

Filip_ 24-12-2011 05:56 PM

Evo ti link ka VISER-u: www.viser.edu.rs/avt to je Avt smer - Audio i video tehnologije.

Apsolvent sam tamo jedan od te generacije "zamoraca" koji je poceo po novom programu.

Stoji ovo sto je Artur rekao za tu skolu, mada sad su (od ove godine) ubacili Mac-ove...Pro tools u studiju...praksa kao predmet na 3. godini...na zavrsnoj godini ima sto sta da se nauci, vezbe su u grupama po 7-8 ljudi...ne znam...pogledaj cisto informativno.

P.S. - mislim da ce ubaciti i strukovni master 4. i 5. godinu dogodine...ne znam, tako kazu...

P.P.S - licno sam ocekivao vise...mada mozda su to bili samo nerealni decacki snovi :rolleyes:.

Pozz :D

boggy 24-12-2011 06:17 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 318789)
Itekako vidim problem u reči "JEDINI".....

mislim da nije problem u skoli, nego u preteranoj potraznji takvih skola u srbiji od strane mladih ljudi, koji visestruko prevazilaze realne potrebe za tim strukama, pitanje je samo trenutka kada bi se ponovo otvorila neka skola slicna BK, ako bi se kojim slucajem postojeca skola zatvorila iz nekakvih reinkarniranih "moralnih razloga"...

Sve i da hoce da naprave "super-skolu" koja obezbedjuje i izvor znanja i iskustva, i relevantne preporuke i poznanstva za kasniji posao, oni to NE MOGU DA NAPRAVE, jer nemaju gde i nemaju s cim.

Ovako, skola ce postojati dok postoje ljudi koji bi platili za nju, a problem sta ce oni sa njom da rade, je njihov licni problem, jer je skola dobrovoljna (niko te ne tera da ides tamo i trosis pare, mladost i vreme za badava)
Stvarno smo mnogo struje potrosili na ovu temu... ali ajde...

EDIT: Skole bi trebale da postoje zato sto postoji potreba za radnicima u nekoj oblasti a ne zato sto ima puno wannabe producenata... recimo... Kod nas mnoge skole postoje zato sto bi profesori morali na ulicu, i niko ne razmislja sta se dobija time ako se generise armija skolovanih mladih ljudi koji nikada nece videti posao u struci za koju su se skolovali ako ne odu napolje... tone se sve dublje i dublje a dna nema...

DaBear 24-12-2011 08:10 PM

Bas tako!
Problem je i ovde isti + ima mnogo mnogo vise skola nego u Srbiji !
Ovde jos drzava nesto pomaze te skole (znam par njih koji su kupili opremu od te pomoci, rade preko dana kao neka skola a u slobodno vreme koriste studio za svoje zezanje !!)
Broj ljudi koji se trazi u audio i video industriji je 1% od onih ljudi koji zavrs te skole. Znaci - nema sanse da ta diploma nesto pomogne a kamoli garantuje.
(izuzetci su u onih 1%)

All times are GMT +1. The time now is 08:56 PM.