![]() |
Re: MVP - Ne brini se ni?ta
|
1 Attachment(s)
Očito nemamo isti fajl. Pogledaj peakove na ovoj slici, nigde nisu presovani kao na tvojoj.
|
Quote:
Pa ti imas rip sa jutjuba i zato je tako. sad sam uradio to isto da vidim da li jeste i vidim -6db liniju na tvojoj slici. Artur ili neko drugi je normalizovao audio do -6 db za audio za video. A razlog tih blagih spajkova je sto kad god se radi rip off sa videa sa jutjuba iskoci koji spajk. Odnosno drugacije se rekreiraju pikovi Normalizuj taj fajl do 0db pa onda izmeri RMS, bice oko -13, inace bi bio isto oko -10 da nije tih spajkica. Inace prvi snimak koji sam analizao je sa original download albuma (posto je album na free downloadu) Mislim ja prvi sam protivnik prekompresovanja itd, i ubedjujem svoje klijente da radimo mnogo nizi RMS i to, ali merenje svega i davati zakljucke na osnovu izmerenog RMS-a me izludjuje |
Skinuo sam i tu verziju sa albuma. Prosto mi je neverovatno da se nekom normalizacijom toliko kompresovanog snimka mo?e dobiti ovaj sa Youtube-a. Ali evo Arthur je tu pa nam mo?da ka?e o čemu se radi.
|
arthure, jel imas negde flac/wav upovan? ovaj yt (i soundcloud primetih) bas umeju da uniste sound sa konverzijom
|
Quote:
Znak, razlika izmedju ta dva snimka je samo u konverziji, rekreaciji pikova, neki su izasli za decibel, decibel i po glasniji, neki tisi. Da je pesma bila sa pikom do 0db, ti pikovi sto su otisli gore i tebi prave prividnu dinamiku bi zaklipovali i ako na originalnom snimku ne klipuju. Isto ti je to i kad uzmes fajl uradis limitiranje do na primer -0.1 db i konvertujes u mp3, kad ga opet pustis u sound forge obavezno ce klipovati i ako si ti limitirao da ne klipuje. EDIT: Evo primera 1. Uzeo sam klasicnu limitiranu ciglu: http://img208.imageshack.us/img208/9711/cigla.jpg Uploaded with ImageShack.us 2. Normalizovao je na -6 http://img15.imageshack.us/img15/5995/ciglana6.jpg Uploaded with ImageShack.us 3. Konvertovao u 64kbps MP3 i op eto tvoje dinamike :) I kad bi se normalizovalo do -0 db verovatno bi za 2 db bila tisa u RMS-u od originala, nesto slicno radi i jutjub: http://img705.imageshack.us/img705/9772/6u64kbpsmp3.jpg Uploaded with ImageShack.us E sad, meni pada na pamet jedna stvar, zar ne bi bilo pametno pesme koje se konvertuju u mp3 limitirati ne do -0.1 ili -0.3, vec do -2 db kako bi imalo headroom-a da prilikom konverzije u mp3 ne zaklipuju? Naravno, pesma bi bila 2 db tisa, ali barem ne bi klipovala |
1 Attachment(s)
U ovom konkretnom slučaju čini mi se da se vidi razlika u dinamici, nisu samo spajkovi u pitanju. Razlika između tranzijenata, tj. dinamika (prikazana crvenim pravougaonikom) je na ti?em fajlu očigledno veća. Čak i u apsolutnom poređenju je na ti?em fajlu crveno polje veće, a naročito u relativnom poređenju - na drugoj slici je zeleni tranzijent mnogo ?iri od crvenog polja, dok je na prvoj u?i od njega.
|
Quote:
Dinamika je odnos najglasnijeg i najtiseg dela u nekom miksu/treku... EDIT: sad vidim, nije ni headroom posto vec postoji takav peak... ali tek nije dinamika |
Quote:
|
greska, slucajno sam postovao dva puta.
|
All times are GMT +1. The time now is 12:47 AM. |