Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   In studio with George Massenburg - Ep. 1 : miking the drums (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39765)

dvuckovic 09-12-2011 05:34 PM

Re: In studio with George Massenburg - Ep. 1 : miking the drums

I da ne pricamo o tome da je Massenburg jedan od najboljih zivih snimatelja...

Znak 09-12-2011 06:08 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 317924)
I da ne pricamo o tome da je Massenburg jedan od najboljih zivih snimatelja...

Kao ?to rekoh, treba obratiti pa?nju na to za?to tata-mata tako postavlja mikrofone. Verovatno je u pitanju to ?to se pribli?avanjem overheda pojačavaju dobo? i bas bubanj u odnosu na činele, gde fazna razlika u stvari ima pozitivnu ulogu - uti?ava činele a nema je u snimku dobo?a i bas bubnja.

dvuckovic 09-12-2011 06:19 PM

Mislim da nema nikakve veze sa tim, odnos glasnoce elemenata u setu definise samo i jednino bubnjar (naravno da ne mislim na close micing, gdje je sasvim za ocekivati da se najglasnije cuje nesto sto je na nekoliko cm od mikrofona).

Slicnu postavku overheada sam radio mnogo puta, i meni je logika bila da nadjem akusticku osu bubnja, a ne da pojacam ili smanjim cinele.

boggy 09-12-2011 06:25 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 317926)
........Verovatno je u pitanju to što se približavanjem overheda pojačavaju doboš i bas bubanj u odnosu na činele, gde fazna razlika u stvari ima pozitivnu ulogu - utišava činele a nema je u snimku doboša i bas bubnja.

Fazna razlika nema bas puno veze sa cinelama koje uglavnom imaju frekventno i fazno raznovrstan i bogat spektar... a ne jednu samo frekvenciju (i fazu)... drugim recima... cinele vec "smetaju" same sebi... :)

Samo usi i slusanje... manje brojeva, grafikona i instrumenata

awacs 09-12-2011 06:38 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 317927)
Slicnu postavku overheada sam radio mnogo puta, i meni je logika bila da nadjem akusticku osu bubnja, a ne da pojacam ili smanjim cinele.

Da! Akustička osa bubnja je su?tina. I poprilično se razlikuje od vizuelne ose.

Pozdrav,

Vasa

dvuckovic 09-12-2011 06:47 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 317929)
Da! Akustička osa bubnja je su?tina. I poprilično se razlikuje od vizuelne ose.

Pozdrav,

Vasa

Sto je najgore, zavisi od prostorije, tako da ne moze da se mjeri u centimetrima, i vizuelno replicira...zamisli, mora da se slusa!

Znak 09-12-2011 07:09 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 317930)
zamisli, mora da se slusa!

Srećom jo? nisam u fazi da odustanem od slu?anja, s tim ?to ni gledanje D?ord?a Masenburga na Youtube-u ne mo?e da ?kodi. Postoji jedno milion potencijalnih pozicija mikrofona iznad i oko seta bubnjeva. Olak?ica je ipak imati razuman broj pozicija koje treba isprobati. Tu poma?e ovakav mini tutorial, a i Vasin crte? sa osom simetrije će mi koristiti, onda Glyn Johns method, ?teta bi bilo ne isprobati i to. Ako ne?to od toga upali OK, ako ne - vraćam se na ?iroko razmaknute overhede, koji mi zasad daju zadovoljavajući zvuk.

awacs 10-12-2011 06:22 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 317930)
Sto je najgore, zavisi od prostorije, tako da ne moze da se mjeri u centimetrima, i vizuelno replicira...zamisli, mora da se slusa!

E, da :) Ali da ne budemo na kraj srca, mo?e i da se gleda u Master Peakmetre, makar da bi se ustanovilo koliko Kick i Snare "?etaju" levo-desno u overhead mikrofonima. I "na neku foru" :wink: - kad se tranzijenti (peakovi) ta dva elementa dovedu koliko-toliko u centar sve ostalo dođe na svoje mesto.

I naravno - crte?i nemaju mnogo smisla, osim kao nekakva okvirna naznaka principa. Iskreno se nadam da niko neće staviti Overheade ba? na one dve crvene tačke koje sam nactrao na onoj skici. Postavio sam ih na ta mesta samo zato ?to su tamo najmanje smetale crte?u :) Takoreći - nisu va?ne crvene tačke, va?na je plava linija.

Pozdrav,

Vasa

Znak 10-12-2011 08:35 PM

1 Attachment(s)
Evo sad sam postavljao overhede pazeći na plavu liniju (i poku?avajući da kompenzujem to ?to mikrofoni nisu isti). Ovo je stereo mp3 samo overheda, panovani su 100% levo i desno.

awacs 10-12-2011 09:58 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 317976)
Evo sad sam postavljao overhede pazeći na plavu liniju (i poku?avajući da kompenzujem to ?to mikrofoni nisu isti). Ovo je stereo mp3 samo overheda, panovani su 100% levo i desno.

D?aba ti "plava linija" kad mikrofoni nisu "isti" :mad::shock::( Ili Dejo i ja nismo dobro napisali ili ti nisi dobro pročitao :confused: U krajnjoj liniji - ako nema? dva ZAISTA uparena mikrofona - ni?ta ne fali ni MONO Overheadu.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 08:30 AM.